AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

jozefina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel mi moze netko objasniti:
1.Razliku izmedu uredbi,direktive i odluka?
2. Sto su izvjesca o napretku?

frankie.sh

Lažljivac
Jel mi moze netko objasniti:
1.Razliku izmedu uredbi,direktive i odluka?
2. Sto su izvjesca o napretku?
Uredba u potpunosti zamjenjuju postojeće nacionalne norme jednom jednakom eu. normom
- koriste se za ujednačavanje prava država članica
- karakteristike: izravna primjenjivost, države su dužne ukloniti nacionalna prava koja dupliciraju uredbe, države su dužne ukloniti pravila suprotna uredbama
Direktive zadaju regulatorni cilj, a način njegova postizanja ostavljen je državama članicama
- služe približavanju internih prava država članica
- definirane su kao akti koji u pogledu rezultata koji se njima ostvaruju obvezuju svaku državu članicu kojoj su upućeni, ali ostavljaju državama članicama izbor forme i metode njezina prenošenja u nacionalni sustav
Odluke - donosi Europsko vijeće ili Vijeće EU
- određuju akcije koje poduzima Unija, stajališta Unije i aranžmane za njihovu provedbu
- nisu zakonodavni akti

Izvješća o napretku
tijekom pregovora Komisija izvješta Vijeće i Parlament o pripremi kandidatkinje - putem godišnjih izvješća o napretku (progress report)

~crystal~

Kolege,moze li mi netko od vas odg na sljedeca pitanja:

1. Demokratska ovlast EP nad funkcioniranjem Unije?
2.Nacini poboljsanja kvalitete, nabroji i objasni?

Jadranka15

Kako to da je pismeni dio ispita iz EUP u srijedu 10.07., obično se održavao utorkom da to nije neka zabuna?

miška

nije zabuna, i uljp je obicno bio utorkom, a ovaj put je u srijedu kada i eup. mozda zato jer je zadnji rok bio isto u srijedu radi praznika, a mora biti 2 tjedna razlike.

frankie.sh

Lažljivac
zna li tko kada većinom objavljuju rezultate pismenog ispita??
i kada su usmeni?
hvala!
prošli put je ispit bio u srijedu pa su rezultate stavili isto večer
kad je ispit utorkom rezultate stave srijedom u toku dana
a usmeni su četvrtak ili petak
i sad zadnja 2 roka komisijski ispiti dobivaju rezultate odmah nakon ispita i odmah je usmeni

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Issaim, čitam ovo knjige i mislim si jel to znanost? Jel ovo materija za jedan studij?

Mogli su nam dat hrpu biltena, pa da ih nabubamo napamet. Ovdje nema poglavlja koje se može studirat, neg samo učit napamet. Ko pjesmicu. I smiješno i tužno.

Jadranka15

Odgovor za Jozefinu
Imaš na webu slajd u svezi programa pomoći EU Hrvatskoj i to pod naslovom
Europski fondovi za Hrvatske projekte (financijska suradnja o programima koje u Hrvatskoj podupire EU)

loli

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dragi kolege ! možete li mi pomoći što nam po novom treba za ispit iz EUP-a, tj. koje knjige , literatura itd.Hvala

frankie.sh

Lažljivac
Dragi kolege ! možete li mi pomoći što nam po novom treba za ispit iz EUP-a, tj. koje knjige , literatura itd.Hvala
Obvezna literatura:
Koprić, I., A. Musa, G. Lalić Novak (2012) Europski upravni prostor. Zagreb: Institut za javnu upravu
http://veleuciliste.pravo.hr/veleuc...rave/2._godina/dokumenti_i_ispitna_literatura

ali imaš sad tu na forumu dvije skripte koje su rađene po toj knjizi jedna je dosta dugačka i opširna a druga dosta skraćena. mislim da možeš po njima položit ja sam po ovoj dugoj. samo pitanja koja se ponavljaju označiš ostalo izbaciš i to je meni bilo dosta za prolaz:sneaky::sneaky:

mopsy4ever

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Današnja pitanja:
1. Razlika između europskih sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridruženju.
2. Nabroji faze u pregovorima.
3. Kako EU koncipira upravni kapacitet?
4. Nabroji minimalne standarde javnih konzultacija.
5. Sadržaj prava na dobru upravu u EU.
6. Uloga odbora regija u europskom institucionalnom okviru.
7. Objasni ulogu ugovora i općih pravnih načela.
8. Što je CAF
9. Funkcija i sastav EUropskog vijeća
10. Razlika između uredbi, direktiva i odluka

jozefina

Odgovor za Jozefinu
Imaš na webu slajd u svezi programa pomoći EU Hrvatskoj i to pod naslovom
Europski fondovi za Hrvatske projekte (financijska suradnja o programima koje u Hrvatskoj podupire EU)
Hvala

Jel mize netko odgovoriti na pitanje sa danasnjeg ispita:
Objasni ulogu ugovora i općih pravnih načela?

mrvica89

Hvala

Jel mize netko odgovoriti na pitanje sa danasnjeg ispita:
Objasni ulogu ugovora i općih pravnih načela?
Osnivačkim ugovorima :
- postavljeni su institucionalni i pravni temelji EU
- definirani ciljevi i ovlasti Unije - te način ostvarivanja tih ciljeva
- Uređuju međusobne odnose između institucija EU
- predviđaju pravne instrumente kojima se uređuju pitanja iz ovlasti Unije

- osnivački ugovor je instrument međunarodnog prava
- izmjene ugovora dogovaraju se na međunarodnoj konferenciji (sudjeluju sve države članice), a stupaju na snagu tek kad ih sve države članice ratificiraju
- Osnivački ugovori smatraju se ugovorima ustavnog poretka
- zaključeni su na neodređeno vrijeme

Opća načela prava:
- nepisane pravne norme koje utvrđuje Sud EU u svojoj praksi
- smatraju se inherentnim temeljnom pravnom poretku EU
- omogućuju popunjavanje pravnih praznina i tumačenje postojećih normi
- npr. Zaštita temeljnih ljudskih prava, pravna sigurnost , zabrana diskriminacije, itd.
- opća načela prava su jedan od najvažnijih izvora prava EU,jednako važna kao i
Osnivački ugovori

tamchika

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bila danas kod muse, žena je zakon, stvarno fenomenalna, ja bih samu sebe srušila, zblokirala sam skroz, niš se nisam mogla sjetit do kraja, imala sam dosta bodova na ispitu, cijelo vrijeme me pitala za 3 i na kraju se još čudila , kaj nas je tak trema, i kak si sami snizimo ocjenu bezveze, pa nismo tu jer ne znamo :D uglavnom, nisam navikla na takvo razumjevanje na ovom fakultetu pa sam morala podjelit dojmove. Pitanja - demografski deficit, standardi za javne službenike, eu sud, boja regulacija, upravna sumplifikacija

mopsy4ever

Evo upravo prošla kod Prof. Lalić kao i još jedna cura, žena je odlična, atmosfera je smirena, ugodna je i pomaže, stvarno sve najbolje o njoj, i trajalo je pet minuta, odmah nas je prekinula čim smo dobro počeli pričat.
Pitanja: bolja regulacija, policy proces (proces izrade javnih politika), važne uprave reforme u RH, europeizacija.

sretno svima na idućim rokovima :))

i da pitala je i nedostaci nezavisnih regulatornih tijela, i tijela EU pita za dva, i to je rekla da je osnovno pitanje :)

Vugra

Ja sam isto prošla jučer kod prof Lalić, i makar je kolegijalnost očito zaboravljen pojam ovdje na forumu, ja ću napisati kao i kolegica ispred mene svoje iskustvo.

Imala sam 9 bodova i 3 nule, i pitala me pitanja koja su njoj za 3. To su :komitologija, načini poboljšanja kvalitete i eupan, i oblikovanje sustava regionalnog razvoja u RH ( znači objasniti prvu važnu upravnu reformu provedenu u sklopu europeizacije )...
prva 2 sam znala, 3 nisam, i dobila sam 2 .

- ovo za kolegijalnost se naravno ne odnosi na sve kolege na forumu, nego na (NAŽALOST) većinu,koja skoro nikad ne podijeli nikakvo iskustvo,pitanja, skriptu i ništa nego sam dođu po informacije koje im trebaju, ali nedaj Bože da bi nekome slučajno pomogli...
ispričavam se kaj sam se udaljila od teme, znam da to nije tema eup-a, ako treba obrištite post...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks