AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

lidach3

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Simpaticna je,pomaze i ako se ne mozes sjetit pita nekog drugog pa se opet vrati na tebe..
Od onog ceg se sjecam je pitala:eek:dbor regija,sud,komitologija,povelja eu,kvaliteta,programi pomoci hrvatskoj..
Ako je slab pismeni se treba znat dobro za 2 i to odmah napomene.. Al skroz ugodan usmeni

jozefina

Osnivačkim ugovorima :
- postavljeni su institucionalni i pravni temelji EU
- definirani ciljevi i ovlasti Unije - te način ostvarivanja tih ciljeva
- Uređuju međusobne odnose između institucija EU
- predviđaju pravne instrumente kojima se uređuju pitanja iz ovlasti Unije

- osnivački ugovor je instrument međunarodnog prava
- izmjene ugovora dogovaraju se na međunarodnoj konferenciji (sudjeluju sve države članice), a stupaju na snagu tek kad ih sve države članice ratificiraju
- Osnivački ugovori smatraju se ugovorima ustavnog poretka
- zaključeni su na neodređeno vrijeme

Opća načela prava:
- nepisane pravne norme koje utvrđuje Sud EU u svojoj praksi
- smatraju se inherentnim temeljnom pravnom poretku EU
- omogućuju popunjavanje pravnih praznina i tumačenje postojećih normi
- npr. Zaštita temeljnih ljudskih prava, pravna sigurnost , zabrana diskriminacije, itd.
- opća načela prava su jedan od najvažnijih izvora prava EU,jednako važna kao i
Osnivački ugovori
Hvala

blackdevil

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ljudi, pliz ko zna odg na ova pitanja =)
1. razlika europski sporazuma i sporazuma o stabilizaciju i pridruzivanje?
2. koji akti se mogu donjeti nakon lisab ugovora?
3. što su izvješća o napretku?
hvala unaprijed =)

goa

Ljudi, pliz ko zna odg na ova pitanja =)
1. razlika europski sporazuma i sporazuma o stabilizaciju i pridruzivanje?
2. koji akti se mogu donjeti nakon lisab ugovora?
3. što su izvješća o napretku?
hvala unaprijed =)
3. izvješća o napretku - to ti je kod faza pregovora - sadržajna faza: tijekom pregovora Komisjia izvještava Vijeće i parlament o pripremi kandidatkinje putem godišnjih izvješća o napretku ili progress reporta

Ova druga dva nemam pojma :-(

realistica

SSP predstavlja novu generaciju sporazuma o pridruženom članstvu za države obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja, za razliku od tzv. Europskih sporazuma temeljem kojih su države srednje i istočne Europe stekle status država kandidatkinja za članstvo u EU. Glavne razlike između SSP-a i Europskih sporazuma uključuju postojanje evolutivne klauzule i odredaba o regionalnoj suradnji. Naime, Europski sporazumi nisu određivali status zemalja u pogledu mogućnosti i procedure ulaska u proces proširenja EU, već se status kandidata za članstvo stjecao naknadno, tijekom uspješne provedbe obveza iz pridruženog članstva. Potpisnicama SSP-a potvrđen je status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, što je viši stupanj odnosa nego onih u Europskim sporazumima. SSP-om se naglašava važnost regionalne suradnje usmjerene na stabilizaciju područja jugoistočne Europe, znatno više nego Europskim sporazumima. SSP predstavlja ugovorni okvir za odnose između EU i Hrvatske do pristupanja Uniji, a sklopljen je na neodređeno vrijeme. Na temelju SSP-a osnovano je niz zajedničkih tijela- na ministarskoj razini (Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje), na visokoj dužnosničkoj razini ( Odbor za stabilizaciju i pridruživanje) i tehničkoj razini (pododbori).

patriša

Evo pitanja sa danasnjeg roka :)
1.a struktura eu temeljem ugovora iz maastrichta
b. Nadleznosti suda eu
2.a. Teorijski pristup višerazinskom upravljanju, objasni
b. Sto je upravna konvergencija i objasni faze kroz koje prolazi
3.a. Objasni geog. Pristup europeizaciji javne uprave
b. Problem implementacijskog deficita
4.a min standardi za proces javnih konzultacija
b. Sto je upravna simplifikacija i svrhe
5.a mediteransko prosirenje,kada tko i razlozi
b. Vazne reforme u hr provedene procesom europeizacije
to je toooo :)

rain

da, pola sata, mogu još eventualno 5 minuta produžit pisanje ako više njih i dalje ostane pisat, btw kad bi trebali bit rezultati od jučer?

marija3

Svaka pohvala za prof.Musu,jedan od ugodnijih usmenih,pitala me funkcije Komisije,kad sam ih navela rekla mi je da dalje pricam sve sta znam o Komisiji,nezavisna regulacijska tijela prednosti i nedostatke,razliku izmedu sluzbi od opceg ekonimskog interesa i neekonomskih sluzbi od opceg interesa,4 u indeksu :D

lanna

Molim pomoć, jel dovoljno ispit položiti na temelju skripte koja se nalazi u skriptarnici??
Jel težak ispit ??

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Znači detaljno učenje iz knjige ??? :disgusted:
U principu, da. Jer, čak ni skripta ti nije bitno kraća od knjige. Gomila podataka koje doslovno moraš naštrebati. Sumnjam da ćeš ih ikad više koristiti u praksi. Ako ništa drugo, neće EU toliko izdržati. :)

mirjanap

Koliko je vremenski potrebno učiti da bi se ovaj ispit ziher prošao???
Jeli teško proći pismeni?kolika je prolaznost na usmenom?

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Po knjizi mislim oko 3tj. jer s vremenom su poceli stavljati dijelove gradiva koje prije gotovo nikad nisu pitali. Kolege koji su polagali god.i malo vise nisu se uopce trebali zamarati s politikama azila, mladih ili upr.reformama provedenim u Hr, viseraz.upravljanjem isl. Neki su prosli sasvim ok.s ucenjem oko 2tj. individualno dakle. Naputak za ucenje svih je uzeti pitanja s pismenih rokova od kada je izisla knjiga, dakle od veljace 2011 cini mi se i ona nek budu orjentir. Na usmeni se zove po mojim statistikama 6-8 ili najvise 12tak ljudi ak bude bas puno ljudi pisalo. Prof. Musa sve vise je hvaljena ko ispitivac, Lalic standardno korektna. Pismeni utorkom oko 10,cet.usmeni nekad 11h nekad pop.14-16. Ovisno tko ispituje. Cini mi se da je Romea Manojlovic pitala na nekom od zadnjih rokova,nisam ziher..po info ljudi s trece god. korektna u ispitivanju. Eto nadam se pomoci ce nesto od napisanog..sretno svima na rokovima koji slijede ;-)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks