AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

stela10

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hej, moze mi neko rec koje su po Sigmi kljucne promjene drzavne uprave ili barem rec di se to u knjizi nalazi? Hvala

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može li netko napisati koje su metode u 1.stupu? i do kojih je promjena došlo nakon lisabonskog ugovora (što se tiče stupova)-osim da je ukinuta podjela na 3 stupa.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Ček, znači treba učiti i sve upravne promjene po ugovorima. Znači, kako su se sprdnuli koji ugovor potpisati i koje je novine donio u odnosu na prethodni...
To je otprilike kao da moramo znati Zakon o upravnom postupku iz vremena Marije Terezije. :D

Eriatarka

Ček, znači treba učiti i sve upravne promjene po ugovorima. Znači, kako su se sprdnuli koji ugovor potpisati i koje je novine donio u odnosu na prethodni...
To je otprilike kao da moramo znati Zakon o upravnom postupku iz vremena Marije Terezije. :D
Neke da. Nekoliko rečenica i to je to.
Na radnom me je profesor Viktor jednom pitao što je sve sadržavao stari Zakon o državnim službenicima i što sve sadržava novi? :) Haha, tu je bilo svašta za napričat, sva sreća pa sam znala da ću svejedno past ko kruška.

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
može li netko napisati koje su metode u 1.stupu? i do kojih je promjena došlo nakon lisabonskog ugovora (što se tiče stupova)-osim da je ukinuta podjela na 3 stupa.
U 1.stupu koristi se metoda zajednice-nadnacionalna metoda koja umanjuje utjecaj drz.i nacional.vlada a jaca onaj institucija EU. U druga 2 stupa je medjuvladina suradnja sto daje vece ovlasti samim drz.clanicama. Po LU ukinuta su 3 stupa i smanjem br.podrucja koja se donose jednoglasno a povecan br.odluka donesenih kvalificir.vecinom, poboljsan institucionalni okvir EU sto ces obratit paznju kad ces uciti institucije..pise ti jasno, sorry predugo je da postam.

blabla

U 1.stupu koristi se metoda zajednice-nadnacionalna metoda koja umanjuje utjecaj drz.i nacional.vlada a jaca onaj institucija EU. U druga 2 stupa je medjuvladina suradnja sto daje vece ovlasti samim drz.clanicama. Po LU ukinuta su 3 stupa i smanjem br.podrucja koja se donose jednoglasno a povecan br.odluka donesenih kvalificir.vecinom, poboljsan institucionalni okvir EU sto ces obratit paznju kad ces uciti institucije..pise ti jasno, sorry predugo je da postam.
nemam knjigu pa zato pitam, ali hvala ;)

povezat ću :cool:

IVANA1102

jel tko zna odgovor na ovo pitanje:
Kako EU koncipira upravni kapacitet?

hvala
ako se ne varam mislim da eu koncipira upravni kapacitet prvenstveno kroz sluzbenicki sustav i pravo, a kasnije siri koncipiranje i na financijsko upravljanje, gospodarsko...ako nisam u pravu nek me netko ispravi...

jozefina

Jel mi moze netko ukratko napisati o CAF-u i o TQM-u,nekako mi je to nije bas dobro napisano u skripti,a knjigu nemam. Molim Vas jer u utorak izlazim na ispit. hvala

ivana

1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. predavanja na stranici Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

da li je ovo literatura za ovaj ispit ili?!

martinisa

1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. predavanja na stranici Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

da li je ovo literatura za ovaj ispit ili?!
Ne, ovo je Koprić, I., A. Musa, G. Lalić Novak (2012) Europski upravni prostor. Zagreb: Institut za javnu upravu

ELVIRAZV

Literatura za EUP je knjiga: Europski upravni prostor, Koprić/Musa/Lalić, Izdavač Institut za javnu upravu 2012! I ništa drugo...i to je više nego dovoljno!!

mrvica89

jel može netko napisati pitanja iz današnjeg ispita
hvala
ISPITNA PITANJA – ROK 12.11.2013.

1. a) Koja je funkcija Europskog gosp.i soc. odbora,a koja Odbora regija
b) koje su funkcije Europskog nadzornika zastite podataka, tko ga imenuje i kako
2. a) koja je razlika posebnih zakonodavnih postupaka
b) sto su zelena i bijela knjiga i u kojoj fazi oblikovanja javnih politika EU se javlja
3.a) sto je europski upravni prostor i objasni socioloski pristup
b) koji su europski standardi za javne sluzbenike
4.a) koje su razlike izmedu 2 temeljne skupine javnih sluzbi
b) objasni cjelovito upravljanje kvalitetom
5.a) koje zemlje sada imaju status kandidata, koje su potencijalni kandidati, a koje kvazi-kandidati
b) objasni europsku politiku susjedstva

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
dali postoji neka kraca skripta za eup ???
Ne. Nažalost, kraće od Vugrine skripte i ne može. Bio sam izvukao pitanja i po njima označavao u skripti. Praktički na svakoj stranici imaš po jedno, dva, tri pitanja koja se vrte na pismenom-usmenom.

jadra

Ne. Nažalost, kraće od Vugrine skripte i ne može. Bio sam izvukao pitanja i po njima označavao u skripti. Praktički na svakoj stranici imaš po jedno, dva, tri pitanja koja se vrte na pismenom-usmenom.
jel to onih 12 str.? to je valjda dovoljno za potrefit prolaz na pismenom uz malo srece, a na usmenom...

IVANA1102

teorije o dobroj vladavini-objasniti...molim vas ekipa ako netko zna odgovor na ovo pitanje...sutra mi je komisija a nigdje to ne mogu naci...moze str knjige ako netko zna...hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks