AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

hawk

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zujao sam malo po forumu i vidim da svi imaju jako pozitivne komentare pa se nadam da tako stvarno i je :)
jedino što me zanima jel blaga i prema onima koji su imali osam bodova jer brijem da sam jedan od tih :unsure:

martina_sk

Administrator
zujao sam malo po forumu i vidim da svi imaju jako pozitivne komentare pa se nadam da tako stvarno i je :)
jedino što me zanima jel blaga i prema onima koji su imali osam bodova jer brijem da sam jedan od tih :unsure:
kad sam ja odgovarala bila je jedna cura sto je imala 8 bodova i kod najosnovniji pitanja (institucije) je znala sloziti jedva recenicu dvije i pustila ju je. jos ju je pitala jel ok dvojka :) tako da, musa je super.

hawk

kad sam ja odgovarala bila je jedna cura sto je imala 8 bodova i kod najosnovniji pitanja (institucije) je znala sloziti jedva recenicu dvije i pustila ju je. jos ju je pitala jel ok dvojka :) tako da, musa je super.
opa miki, onda ima nade za mene :)
hvala jos jednom martina (za uljup i ovo) sretno ti sa svime sto naumis :)

Tincincila

martina_sk dal postoji mogucnost da te pita druge stvari, a ne samo institucije iako nisi imao visoki broj bodova, jer, vjerovala ili ne, ja znam sve, osim institucija. i to, dosta dobro sam naucila ove druge slajdove. ?

Jadranka15

Rezultati pismenog dijela ispita iz EUP - tako je objavila doc.dr.A.Musa
EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR - rezultati ispita jučer u 20:03
Uređeno: danas u 13:10

Usmeni ispit održat će se u petak, 14.4.2011. u sobi 32, Ćirilometodska 4, ispituje: doc.dr.sc. Anamarija Musa
10.30 sati
1. Bernobić Kristina
2. Bernobić Marina
3. Ciković Sandra
4. Cinčić Ivan
5. Cvitković Manuela
6. Čajko Anita
7. Galić Marijana
8. Grahić Katarina
9. Huzejmović Irena
10. Josipovič Marko
11. Jurčić Bojan

11.30 sati
1. Jurkić Ana
2. Kolarec Marija
3. Ladan Vesna
4. Mikolčić Mirela
5. Nimac Snježana
6. Paukovac Ana
7. Paulinović Ante
8. Prkačin Irena
9. Sirovec Valentina
10. Sladić Ante
11. Šimunović Ivana
12. Špiranec Krunoslav

Komisijski ispit – 12.30
1. Poljak Maja
2. Šnajdar Ivica
negativan komisijski test – doći po indeks
3. Mehmeti Igor
4. Rogić Sanja

Sretno svima i javite pitanja sa usmenog dijela ispita i kakvi su bili dojmovi na usmenom dijelu ispita

martina_sk

Administrator
opa miki, onda ima nade za mene :)
hvala jos jednom martina (za uljup i ovo) sretno ti sa svime sto naumis :)
nema na cemu i hvala :)

martina_sk dal postoji mogucnost da te pita druge stvari, a ne samo institucije iako nisi imao visoki broj bodova, jer, vjerovala ili ne, ja znam sve, osim institucija. i to, dosta dobro sam naucila ove druge slajdove. ?
institucije ce te pitati sigurno, mozda i dvije bez obzira na broj bodova, tako da si to nauci. njihov sastav i ovlasti su najbitnije. ako ne budes znala bas sve tocno nabrojati nece ti uzeti za zlo.

Paulina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
kako je prošao ispit, kakvi su bili dojmovi i komentari i kakva su bila pitanja
Mene je pitala dva pitanja EP i agencije.. Profesorica je super, tko je bio zadovoljan ocjenom iz pismenoga, ne bi ga pitala, upisala bi ocjenu...Sretno!

Donki

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Doc. Musa je super!! Odlicna profesorica,korektna..ma zena za 10! Zurilo joj se pa je to bilo dosta brzo gotovo. Ja sam odgovarala za visu ocjenu jer nisam bila sretna s ocjenom, imala sam 13 bodova i odgovarala sam za 4. Pitala me faze pregovora,EP te postupke odlučivanja...prelagano! Sretno svima na sljedecem roku! :)

manya

slažem se. prof.Musa je stvarno super. mene je pitala agencije,otvorenu metodu koordinacije, dem.deficit. sretno svima na sljedećim rokovima.

Latica

bok svima!, jel mi može netko napisati nešto o novoj javnoj upravi i novom javnom menadžmentu ,
- Doktrina nove javne uprave bila je utjecajna potkraj 1960.-ih i tijekom 1970.-ih u SAD. Naglasak je bio na socijalnim i političkim vrijednostima kao što su društvena pravednost, etičnost, odazivnost, participacija, zaštita manjina i njihova zastupljenost u upravi. Upravne su organizacije, smatralo se, postale veći problemi od društvenih situacija za popravljanje kojih su bile izvorno kreirane. Tešište se mora premjestiti na javne programe. Doktrina nove javne uprave inspirirana je lijevim, progresivnim idejama nabujalim u kriznim okolnostima.
- Od 1980.-ih je vrlo utjecajna doktrina novog javnog menadžmenta. Utemeljena je u drugačijim društvenim, ideološkim i političkim okolnostima. Izraz je nastojanja konzervativnih političkih snaga da učvrste temeljnu klasnu strukturu kapitalističkog društva, ograniče socijalnu dimenziju države i čak reafirmiraju odnose nejednakosti. Ta doktrina obilježena je orijentacijom prema ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti. Državnu upravu i čitav javni sektor treba podvrgnuti tržišnim načelima, razvoju poduzetničkog ponašanja i uglavnom pokušaju da se većina vrijednosti privatnog sektora nametne javnom sektoru. Mjere i učinci se mogu klasificirati na strukturne, funkcionalne, personalne i druge…. Najvažniji zagovornici NJM su npr. Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond…

latica55

ako mi netko može odgovoriti .
1.načela za uspostavu okvira regulatornih agencija
2.specifičnosti tj. značajke tranzicijskih zemalja
3.2 oprečna procesa upravnih reformi
4. razvoj politike preleminarni stadij
i što se događa sa ovim stupovima nakon lisab. ugovora,

Latica

ako mi netko može odgovoriti .
i što se događa sa ovim stupovima nakon lisab. ugovora,
koherentnost, učinkovitost, odgovornost, sudjelovanje i otvorenost

a) kriza legitimiteta – potrebno je zamijeniti ideološke pretpostavke
b) ograničenje ljudskih prava, a posebno sloboda izražavanja i okupljanja
c) neučinkovitost sustava
d) atmosfera nepovjerenja

To su:
a) jačanje središnje vlasti – odnosno jake centralne institucije. Potreba za jakom izvršnom vlasti, posebno vezano uz približavanje EU, a istovremeno potreba za depolitizacijom i profesionalizacijom.
b) slabljenje središnje vlasti – odnosno decentralizacija teritorijalnih upravnih sustava radi ograničavanja moći države i kvalitetnijeg obavljanja javnih poslova na lokalnoj razini. Lokalne jedinice trebaju postati nositelji demokratskih procesa, kvalitete usluga i građanske participacije.

- razmatranje potrebe za donošenjem prijedloga odluke
- sastavljanje prijedloga: opća uprava sastavlja prijedlog (uglavnom službenik); + vanjsko savjetovanje (stručnjaci iz određenog područja)
- javna rasprava: Zelena knjiga – konzultacije na europskoj razini u odnosu na određeno pitanja; Bijela knjiga – sadrži niz prijedloga za djelovanje Zajednice u određenom području; interaktivno oblikovanje politike – povratne informacije izravno od građana, potrošača i poslovne zajednie
- rasprave između općih uprava: konzultacije s odgovarajućim odjelima Komisije; konzultacije s Pravnom službom Komisije i kabinetima; kontakt (neformalan) između Komisije, Parlamenta i Vijeća.
- rasprava i usvajanje prijedloga na sastanku Komisije: uvrštavanje na dnevni red, rasprava i glasanje.

A o stupovima prije i poslije LU piše vrlo detaljno u Predavanju 5 od 10.11.2010. pa je najbolje da tamo to pogledaš...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks