AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ispit iz EUP je 22.02.2011. u 10 sati Dvorana I - Gundulićeva 10, ima prijavljenih 106 kandidata - sretno i javite pitanja sa pismenog dijela ispita

Jennifer

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
molim vas malu pomoć ako netko zna odgovore na ova pitanja ili ako netko zna gdje se to otprilike nalazi u kojem djelu gradiva :-D
1. Bijela knjiga o javnoj upravi u EU
2. Dvije upravne reforme koje utječu na kvalitetu uprave
3. Demokratska kontrola suda
4. Europski upravni kapaciteti

unaprijed hvala na pomoći i sretno svima sutra na ispitu

Zelena

Ja mislim da je demokratska kontrola suda jedna od funcija EP;Politički nadzor nad Europskom komisijom Parlament provodi pri njenu imenovanju i potom tijekom njezina rada.
Parlament se mora složiti s izborom osobe koja će obavljati ulogu predsjednika Europske komisije, a zatim i potvrditi cijelu Komisiju kao kolegij prije nego što ona preuzme dužnosti.
Europska komisija dužna je o svom radu izvještavati Europski parlament, koji je ovlašten postaviti pitanje povjerenja Komisiji, i izgubi li povjerenje, raspustiti Komisiju kao kolektiv.
Parlament nema ovlasti razriješiti dužnosti pojedinog člana Komisije, no takvu je ovlast Ugovorom iz Nice stekao predsjednik Komisije.
O eventualnim nepravilnostima u radu Komisije, Parlament može doznati, među ostalim, temeljem pritužbi građana Unije
Nadzor nad Komisijom Parlament provodi i putem instituta parlamentarnih pitanja. Ta pitanja ovlašten je postavljati i članovima Vijeća ministara. Na njih članovi Komisije ili ministri odgovaraju bilo pisano ili usmeno, a odgovori se objavljuju u Službenom listu EU.

kkaliope

Pitanja s današnjeg roka (22.2.11)
1.a) Uloga i funkcije ES?
b) kako se sastavlja EK?
2a) Što je Proces stabilizacije i priduživanja i njegove značajke?
b) razlika između Sporazuma o PSP i Sporazuma o suradnji?
3a) što je EUP i njegova načela?
b) Glavni i sporedni čimbenici EUP?
4a) kandidati za članstvo, kvazi kandidati i potencijalne članice?
b) objasni zamor proširenja?
5.a) Što je s aktima trećeg stupa nakon stupanja LU?
b)Koja su načela EU? (tako nešto ili prava EU)

Uglavnom, ako netko čita ovo sad ili kasnije od profesora...pobogu ljudi zaista je malo 30 minuta za 10 pitanja...jednostavno ne stigneš ako želim taj test napisati kvalitetno (ne preopširno nego kvalitetno). Ja sam po naravi brzopleta i većinu stvari radim brzo ali ovo se zaista ne stigne a sipala sam kak se kaže odgovore ko iz rukava...
Pa barem dignite na 45 minuta...

Uglavnom, pitanja nisu bila teška (bar meni) iako nisam 2 odgovorila...ak ne nađem odogovor vjerojatno ću Vas pitati.

Andreja

kad su rekli uopće da će biti rezultati? znam da će biti sutra, ali oko koliko sati jel netko zna? :confused2:

danijela k

Pitanja s današnjeg roka (22.2.11)
1.a) Uloga i funkcije ES?
b) kako se sastavlja EK?
2a) Što je Proces stabilizacije i priduživanja i njegove značajke?
b) razlika između Sporazuma o PSP i Sporazuma o suradnji?
3a) što je EUP i njegova načela?
b) Glavni i sporedni čimbenici EUP?
4a) kandidati za članstvo, kvazi kandidati i potencijalne članice?
b) objasni zamor proširenja?
5.a) Što je s aktima trećeg stupa nakon stupanja LU?
b)Koja su načela EU? (tako nešto ili prava EU)

Uglavnom, ako netko čita ovo sad ili kasnije od profesora...pobogu ljudi zaista je malo 30 minuta za 10 pitanja...jednostavno ne stigneš ako želim taj test napisati kvalitetno (ne preopširno nego kvalitetno). Ja sam po naravi brzopleta i većinu stvari radim brzo ali ovo se zaista ne stigne a sipala sam kak se kaže odgovore ko iz rukava...
Pa barem dignite na 45 minuta...

Uglavnom, pitanja nisu bila teška (bar meni) iako nisam 2 odgovorila...ak ne nađem odogovor vjerojatno ću Vas pitati.
da li je ovo zadnje pitanje možda bilo "načela i karakteristike pravnog sustava eu" tnx..

Tincincila

Meni danasnji ispit i nije bio bas lagan. zadnjih 10-tak minuta nisam imala sto raditi pa eto, dostavljam vam od rijeci do rijeci koncipirani ispit, zabilježih ga na neki papirić :
1. INSTITUCIJE EU
a) Koja je uloga i funkcija Eurospkog suda
b) Objasni postupak izbora predsjednika i članova Europske komisije
2. PRAVNI SUSTAV EU
a) Koja su načela pravnog sustava
b) Objasnite promjene koje su uvedene LU u odnosu na akte iz (bivšeg) III. stupa
3. EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR
a) Sto je EUP i načela
b) Navedite glavne i sporedne čimbenike oblikovanja eup-a
4. PROCES STABILIZACIJE I PRIDRUZIVANJA
a) Što je PSP i koja su mu temeljna obilježja
b) Navedite glavne razlike između SSP-a i sporazuma o suradnji
5. POLITIKA PROŠIRENJA
a) Navedite zemlje koje su kandidati za članstvo, kvazi-kandidati i potencijalni kandidati
b) Objasnite pojam 'zamor proširenja'
eto. to je to. sve u svemu, uopce mi se ne sviđa cijela ta njihova katedra. fuj.

danijela k

Koja su to nacela pravnog sustava???
NAČELA I KARAKTERISTIKE PRAVNOG SUSTAVA EU (RANIJE I. STUP EZ)
1. načelo dodjeljenih ovlasti
2. ograničenje regulatorne suverenosti država
3. sankcije protiv države koja ne provaodi pravo EU
4. izravni učinak prava EU
5. nadređenost prava EU
6. klauzula lojalnosti
7. načelo neizravnog učinka

danijela k

Molim da ako netko zna odgovori na pitanja 2b, 4 a i b i 5 a i b
2b) AKTI TREĆEG STUPA NAKON LISABONSKOG...
pravni akti trećeg stupa nestaju i zamjenjuju ih akti zajednice (uredbe, direktive, odluke). Akti doneseni prije Lisabonskog postoje i dalje, ranije donesene okvirne odluke moguće je u zakonodavnom postupku pretvoriti u neki zakonodavni akt (uredbu ili direktivu)
4a) PSP I OBILJEŽJA...
U svibnju 1999.g. EK je predložila usvajanje dugoročne politike EU za države regije koje dotad nisu bile uključene u neki drugi mehanizam institucionalizacije odnosa s EU, pod nazivom Proces stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu europu (PSP) kojom se mijenja, odn. produbljuje i nadopunjuje dotadašnja politika prema tom dijelu Europe. Nova politika, kao vrhunac u institucionalnom približavanju EU, predviđa zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kojim države stječu status pridružene članice EU.
OBILJEŽJA: jednaki uvijeti za sve, jasna perspektiva članstva u EU, individualni pristup, značaj regionalne suradnje
4b) GLAVNA RAZLIKA IZMEĐU SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU I SPORAZUMA O SURADNJI...
-EVOLUTIVNA KLAUZULA- sporazumi o suradnji nisu određivali status zemalja u pogledu mogućnosti i proceduri ulaska u proces proširenja EU, već se status kandidata za članstvo stjecao naknadno tijekom uspješne provedbe obveza iz pridruženog članstva
- ODREDBE O REGIONALNOJ SURADNJI -
5a) KANDIDATI ZA ČLANSTVO- Turska, Hrvatska, Makedonija, Island
KVAZI KANDIDATI-tj. zemlje članice EFTA koje se nalaze u statusu pridruženih članica- Norveška, Švicarska, Lihtenštajn,
POTENCIJALNI KANDIDATI- Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija, Srbija i Kosovo
5b) ZAMOR PROŠIRENJA- smanjeni kapacitet apsorpcije (mogućnosti prihvaćanja) novih članica na strani EU, sporost provođenja reformi usljed slabosti institucija u potencijalnim članicama.

to bi bilo ono što ja znam... ako netko zna više neka nadopuni...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks