AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

darija5

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
pismeni traje pola sata samo i nekih 15 min dok se prozovu svi jer ima i uljp ispit u 10 zajedno kad i eup. i još 15 min kasne tak da je oko 11 gotovo

marchi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozz ljudi, ako mi netko moze poslati pitanja od prof muse i lalic na mail [email protected], bila bih jako zahvalna...na trenutke mi se cini da sve znam a onda da nemam pojma, imate li i vi taj problem? :(

ida19

par pitanjca, bila bi zahvalna ak netko odgovori :p..: vrste agencija? agencije eu? ne kuzim uopce tu podjelu, kad spominjem stupove, a kad spadaju regulatorne i egzekutivne ag? ili sve to spada pod jedno? :eek:

kkaliope

mislim da ti se tu radi o slajdu br 9 one reforme u tranzicijskim zemljama kroz one 4 faze(transformacija,konsolidacija,modernizacija i prilagodba)
mene je isto to pitanje zbunjivalo jer teško mi je iz slajdova zaključiti da li se tu misli o ona dva oprečna procesa koji se javljaju kod upr.reformi tranzicijskih zemalja ili objašnjenje tih 4 faze kaj sam ti gore navela, ali nekak sam se odlučila za ovo zadnje.
Zašto moraju pitanja postavljati kao da je predajem na katedri već 20 godina pa razumijem sad tam neki smisao koji izvuče negdje iz rukava. zar ne može jedostavno pitati koje su faze??' neg značajke reforma...pa sad je razmišljam o čemu opet govori, jer to nešto novo...aj što kompliciraju...
Tako i na obrani diplomskog se jedan od profesora "bacio" u diskusiju o nekoj tužbi kao da sam ja njegov kolega pa te sve kužim...

Uglavnom hvala, ajde, bar imam neki odgovor sad.. :)

martina_sk

Administrator
ovi cudni znakovi su zapravo tocke, kopirala sam to iz prezentacija.
evo ja mislim da se ovo odgovara kad pitaju agencije:
AGENCIJE EUROPSKE UNIJE
n osnivaju se aktom sekundarnog prava EU
n jasno definirane zadaće i djelokrug pravne, tehničke ili znanstvene prirode
n centri, zaklade, uredi i sl.
n početkom 70-ih godina (npr. CEDEFOP ili EUROFOUND) / novi val - 90-ih godina
n Listopad 2009. - ukupno 36 različitih agencija
n u I. stupu -24 agencije
n u II. stupu - 3
n u III. stupu - 3 agencije
n Izvršne agencije - za provedbu programa - 6 agencija

AGENCIJE
* Agencije koje olakšavaju funkcioniranje unutarnjeg tržišta - agencije s regulatornim ovlastima koje svoje usluge pružaju industr. sektoru i time ostvaruju prihode
* Nadzorni centri - prikupljanje i diseminacija podataka putem mreže partnera za čiju su uspostavu i funkcioniranje odgovorni
* Agencije koje promiču socijalni dijalog na europskoj razini - upravljačka struktura sastavljena od upravnog odbora koji obuhvaća četiri skupine predstavnika - predstavnike zaposlenika, sindikata, država članica i predstavnika Europske komisije
* Agencije za provedbu programa i zadaća EU - raznolike agencije

a kad pitaju agencije u stupovima sto mislim da je isto kao i kad pitaju regulatorne i izvrsne i mozda cak i kad pitaju europske agencije:
Agencije u I. stupu
. Agencija je tijelo koje djeluje prema pravilima europskog javnog prava i ima vlastitu pravnu osobnost (nije institucija). Uspostavljena je aktom sekundarne legislative kako bi se postigli specifični tehnički, znanstveni ili menadžerski zadaci.
Agencije u II. stupu
. Osnovane za obavljanje vrlo specifičnih tehhničkih, znanstvenih ili menadžerskih zadataka u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike.
Agencije u III. stupu
. Osnovane kao pomoć članicama u borbi protiv organiziranog međunarodnog kriminala.
Izvršne agencije
. Osnovane prema Uredbi (EC) No 58/2003 (OJ L 11, 16.1.2003) i povjereni su im zadaci upravljanja jednim ili više programa Zajednice, i to na određeno vrijeme

nadam se da sam bar malo pomogla jer i meni je to bilo zbunjujuce. ali mislim da ce pitanje na pismenom biti dosta detaljno kao i uvijek pa da cete razumjeti sto pitaju a na usmenom mislim da nije toliko bitno ako pocnete o krivome pricati jer je musa super. :) kad sam bila na usmenom pitala je agencije kolegicu sto je bila sa mnom i pocela je pricati o ovom prvom i bilo je tocno.

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Zašto moraju pitanja postavljati kao da je predajem na katedri već 20 godina pa razumijem sad tam neki smisao koji izvuče negdje iz rukava. zar ne može jedostavno pitati koje su faze??' neg značajke reforma...pa sad je razmišljam o čemu opet govori, jer to nešto novo...aj što kompliciraju...
Tako i na obrani diplomskog se jedan od profesora "bacio" u diskusiju o nekoj tužbi kao da sam ja njegov kolega pa te sve kužim...

Uglavnom hvala, ajde, bar imam neki odgovor sad.. :)
Slažem se s tobom, čitajući pitanja koja kolege objavljuju kao smjernice nama kaj se još mučimo s eup-om, nekad sam doslovce se zapitala "ok.kaj je pisac htio reći??" Pogotovo jer je ovo predmet koji i nema neku literaturu tipa otvori knjižurine i deri od korica do korica. Mislim da ekipa većinom padne na eup-u jer im je bed protumačiti slajdove na način da ispale ko iz puške kaj su to primjerice značajke reformi..;)

kkaliope

Upravo sam onak dala si truda da probam zdefinirati te vražje agencije (sorry) pa mislim da sam ja to ovako shvatila:

Regulatorne agencije bi bile ono "tijelo izdvojeno iz sustava drž upr"...itd..., njihova načela su: otvorenost, učnkovitost...kao i načela dobre uprave, dobre vladavine (sva su ista)

E kad pitaju koja se to Agencije EU?? E tu bi trebalo reći (one jesu regulatorne - ajmo reću samo da su njihova "podvrsta") da se uspostavljaju aktom sekundarnog prava ovisno o stupovima i ugovorima (opet čemu pričati stupovima kad ih više nema, pa to malo zbunjuje):
1. Agencije prvog stupa (Agnencije zajednice - osnivanje uredbama)
2. ag. 2 stupa (zajednička vanjska i sigurnos...politika - osnivanje zajedničkim akcijama Vijeća EU)
3. ag. 3 stupa (kaznenopra. suradnju - osnivanje odlukama Vijeća)
4. izvršne agn

E sad kod agnecija 1 stupa - razlikovnje se vrši prema funkcijama koje obavljaju pa se tu javljaju ona 4 modela: regulacijski, monitoring, suradnički i izvršni ****(gdje traže čak da navedemo i primjer za svaku)

Isto tako bez obrzira na njihovu različitost sve imaju istu strukturu: izvršni odbor, upravni odbor i jedan ili više teh ili znan odbora

Nadzor nad reg ag vrše: Komisija, upravni nadzor, poltiitčki, financijski, sudski

Nadzor nad Agencijama EU: vijeće, Komisija, Obudsman, ES te financijski nadzor- Komisija ili posebni revizor (iz članaka od Kopriča) - a to je kad usporediš opet isto s ovim prije

Po meni su sve Agencije Eu vrsta regulatornih tako da se pojavljuje možemo reći kao zasebno što su općenito regulatorne agencije a što se Agencije EU kao "vrsta" regulacijskih
Jer kako piše u kopirčevom članku "sva četiri modela čine regulacijski tip agencija" (vidi malo prije navedeno****)

Pa eto...

topanga

Šanse uvijek postoje :)
Uzmi skriptu s pitanjima, probaj što više naučiti i možda ti se posreći.
Znam da postoje al zanima me realno gledajuci dal stignem proc po obivaninoj skripti u 3dana?s tim da moram napomenut da mi treba vremena da mi gradivo sjedne..

maya_21

Ja mislim da bi se tak prošlo moraš imat fakat puno,puno sreće i već neki uvid,predzanje,
ali probaj nikad ne znaš,ja bi čitala prezanetacije i bubala,zadnja 3 roka pitanja su
baš IZ prezentacija,čak je bilo pitanje konvegrnecija po Polipu ili nekome svi koji su
učili iz skripte nisu znali na što se odnosi a u prezentaciji u zagradi piše,meni ostalo u sjećanju pa sam prošla:)

topanga

Ja mislim da bi se tak prošlo moraš imat fakat puno,puno sreće i već neki uvid,predzanje,
ali probaj nikad ne znaš,ja bi čitala prezanetacije i bubala,zadnja 3 roka pitanja su
baš IZ prezentacija,čak je bilo pitanje konvegrnecija po Polipu ili nekome svi koji su
učili iz skripte nisu znali na što se odnosi a u prezentaciji u zagradi piše,meni ostalo u sjećanju pa sam prošla:)
Ma znam,problem je u tome kaj nisam osoba koja procita pa nauci,treba mi dosta ponavljanja..hvala svima na savjetima,necu se zezat u gubit rokove,radje naucim za4mj kak se spada;)

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ma znam,problem je u tome kaj nisam osoba koja procita pa nauci,treba mi dosta ponavljanja..hvala svima na savjetima,necu se zezat u gubit rokove,radje naucim za4mj kak se spada;)
mislim da si pametno odlučila,glupo je gubiti jedan izlazak na pismeni da bi vidjela kak je to. I dobro je da si svjesna sebe i svog načina učenja, ovo nije predmet gdje puno možeš iskoristiti ono da nekaj pročitaš pa ti ostane, jer toliko je podjela i nabrajanja da nema nego stisnut zube,sjesti i naučiti.
Sretno u travnju, a i to će brzo doći jer vrijeme leti-uhvati se slajdova uz skriptu pa budi ziher da ćeš izvući prolaz.

maya_21

Tako i ja,ne mogu u kratkom vremenu nabubat puno stvari,a tu imaš
jako puno podjela i potrebno je vremena da sjednu i da ih ne brkaš,nemaš
se kaj uzrujavat.većina nas tako uči.Ja sam otp 3 tjedna učila,tjedan dana samo
nadopunjavala i dva tjedna ponavljala ko papagaj:)svi smo drugačiji,a imaš vremena do 4 mj dobro naučit i mirno izaci na ispit.
Sretno

monii

kolke su mi sanse da prodem eup ak danas pocnem ucit za rok 22.2.?:crying2:
Ja sam ovih dana samo listala i citala skriptu bezveze, danas sam se primila kako spada. par stranica prije sam nasla sva pitanja koja su se pojavila na ispitu i sad ih trazim po skripti i predavanjima, obiljezavam i namjeravam po tome uciti. mogu reci da se dosta pitanja ponavlja i izgleda mi ko da bi mogla uspjeti to do utorka nabubetat. :)
Probaj i ti... mozda uspije, a jedan rok sim-tam nista ti ne znaci, a moze ti se posrecit kao i meni, nadam se...

Samo radi usporedbe, ja sam opd ucila tri dana i jedan dan ponavljala i prosla isprve, a drzavnu ucim vec tri tjedna, prvi put sam prosla pismeni pa pala usmeni, a sad drugi put sam pala pismeni. A znam to sto puta bolje nego opd koje sam odma polozila. Tak da uvijek treba imati srece al nesto i znati. :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks