AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
LJUDI BRAVO!mislim vi koji ste riješili to na ovom roku. I dok vam su sjećanja friška, ajde please napišite kak ste učili taj eup, po kojoj sripti i koji dio slajdove-ak ste učili slajdove. I ne budite lijeni, please jer vrijeme ide..a rok se približava.
Hvala puno!

Nirvana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ja sam učila po skripti od 30 stranica i upotpunjavala je prezentacijama. pratila sam pitanja koja se najčešće ponavljaju i dopunjavala odgovorima. dijelom sam radila i po tekstovima sa stranice entereurope zato što je kad čitaš tekst u cjelini gradivo puno razumljivije nego kad čitaš natuknice, sve u svemu i nije tako teško samo treba dobro razumijetzi gradivo, a ne učiti napamet (naravno osim nabrajanja koja definitivno moraš naučiti napamet kao što su ona sva moguća i nemoguća načela). Sretno svima koji ubuduće namjeravaju polagati ovaj predmet. I da usmeni nije uopće pretežak, počnite pričati sve što vam padne na pamet (naravno vezano uz pitanje) i sama će vas zaustaviti i krenuti na drugo pitanje. Šutnja je najgora jer onda tek možete očekivati milijun potpitanja, zato nabrijte jezike i krenite

dea

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
učila samo po skripti od 30 str. i prošla bez problema..za usmeni samo ono što se nalazi na forumu njena pitanja koja se ponavljaju...mene je pitala faze pristupanja,omc, zakonodavstvo javnih službenika (javno iznad prvatnog,odvajanje uprave od politike, plaća,merit princip,stabilnost,odg.službenika) i to je to...

ida19

moze mi netko samo reci odgovore na pitanja -
karakteristike sluzbenika prema sigmi? i
koji su uvjeti zemalja kandidatkinja prema sigmi?

je li odgovor na 1. pitanje vladavina prava, otvorenost i transparentnost...itd. ili javni interes iznad privatnog, odvajanje politike i uprave..itd.?

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
uvjeti prema sigmi su-poštivanje n.zakonitosti i vladavine prava
2.propisi koji se tiču odgovornosti službenika i dužnosnika i koja se odnose na zaštitu njihove nepristranosti i integriteta
3.propisi koji osiguravaju predvidljivost odlučivanja i olakšavaju sudski nadzor upravnih odluka i djelovanja
4.propisi za upravljanje jav.financijama,za njihovu kontrolu,transparentnost i odgovornost u pogledu jav.izdataka
5.ukupna sposobnost uprav.i pravosudnih sistema za primjenu tih propisa

Tom1

je li odgovor na 1. pitanje vladavina prava, otvorenost i transparentnost...itd. ili javni interes iznad privatnog, odvajanje politike i uprave..itd.?
odgovor na 1. pitanje je javni interes iznad privatnog,odvajanje politike od uprave...

kkaliope

Službenici: odgovoran, profesionalan, stručan, podložan pravnim propisima radi funkcija koje obavlja a koji ga
- štite od utjecaja političkih i interesnih grupa,
- koji mu osiguravaju odgovarajuću plaću i tako smanjuju mogućnost korupcije,
- koji mu omogućavaju zapošljavanje na temelju selekcije koja se temelji na sposobostima a u svrhu odabira najpogodnijeg kandidata uz isključenje mogućnosti patronaže.

Sigma procjenjuje spremnost zemalja kandidata na članstvo ocjenjujući karakteristike:
- poštivanje zakonitosti i vladavine prava (jednakost pred javnim tijelima, sudski nadzor.)
- propisi koji se tiču odgovornosti službenika i dužnosnika i koja se odnose na zaštitu njihove nepristranosti i integriteta (napredovanje na temelju zasluga, kvalitetan sistem ocjenjivanja službenika, pravno uređen platni sustav…)
- propisi koji osiguravaju predvidljivost odlučivanja i olakšavaju sudski nadzor upravnih odluka i djelovanja (kvaliteta upravnog postupka: rokovi, obrazloženje odluka…)
- ukupna sposobnost upravnih i pravosudnih sistema za primjenu tih propisa

maya_21

Pozdrav ekipi s usmenog,bilo mi je super s vama čekat da počne usmeni,dobro smo
ubili tih sat vremena i svi smo prošli,gdje češ bolje!!!Mene je pitala OMC,demokratski deficit i bijelu knjigu što je i načela.
Svima koji spremaju ispit neka ne paničare,skupite pitanja sa foruma,naučite sve prezentacije a ono kaj vam nije jasno imate objašnjenja na stranici eneter europa,ne treba
učit iz knjige niti pdf formate,sve naučite sve podjele i načela,za pismeni treba malo i sreće ja sam prošla iz treće,imala sam peh dva puta bodove za prolaz ali i 4 nule,pa nisam srćkala nego sam malo detaljnije naucila i prosla,za usmeni su gotovo nikakv sanse da padnete,i Musa i Lalkicka su okej,ako imate dobar pismeni i blokirate na usmenom nema veze proći ćete:)Pozz

ida19

načela:
Vladavina prava
Otvorenost i transparentnost uprave
Odgovornost
Efikasnost i efektivnost
nacela za sta?- kakve to veze ima sa sigmom? u skripti mi pise da su to nacela koja su proizasla iz utjecaja europskog suda na eup, vise mi nis nije jasno :confused2:

majolada

Pozdrav ekipi s usmenog,bilo mi je super s vama čekat da počne usmeni,dobro smo
ubili tih sat vremena i svi smo prošli,gdje češ bolje!!!Mene je pitala OMC,demokratski deficit i bijelu knjigu što je i načela.
Svima koji spremaju ispit neka ne paničare,skupite pitanja sa foruma,naučite sve prezentacije a ono kaj vam nije jasno imate objašnjenja na stranici eneter europa,ne treba
učit iz knjige niti pdf formate,sve naučite sve podjele i načela,za pismeni treba malo i sreće ja sam prošla iz treće,imala sam peh dva puta bodove za prolaz ali i 4 nule,pa nisam srćkala nego sam malo detaljnije naucila i prosla,za usmeni su gotovo nikakv sanse da padnete,i Musa i Lalkicka su okej,ako imate dobar pismeni i blokirate na usmenom nema veze proći ćete:)Pozz
pa nije da smiješ imati najviše 4 nule a sa 5 padaš?

maya_21

pa nije da smiješ imati najviše 4 nule a sa 5 padaš?
tako sam i ja mislila,ali bila sam kod Lalićke na uvidu pa mi je rekla da nažalost
imam i 4 nule,tako da ipak ispada da se ne smije imat ili ovisno o njihovoj volji:)

kkaliope

nacela za sta?- kakve to veze ima sa sigmom? u skripti mi pise da su to nacela koja su proizasla iz utjecaja europskog suda na eup, vise mi nis nije jasno :confused2:
Ajd da probam protumačiti kako ja to shvaćam.

Europska upravna načela su:

1. načela zajednička za djelovanje javne uprave koja se primjenjuju u zemljama članicama, a koja su usvojena u pravnim sustavima država članica

2. te je ta ista načela Sigma uobličila u skup standarda koji se postavljaju pred države kandidate EU.

A ta načela koja (pod 1) oblikuju europski upravni prostor te (pod 2) je sigma nazvala glavni upravni standardi su:

vladavina prava, otvorenost ...itd...

Po meni ako se pojavi na testu pitanje koja su glavna načela koja oblikuju EUP ili se pojavi pitanje koji su to upravni standardi od Sigme trebao bi biti to odgovor...

Valjda sam u pravu??? :)

mala ane

ej ljudići...malčice kasnim s informacijama s usmenog kod Muse... mislim da je ova profesorica legenda...ako prođete pismeni i imate makar 9,10 bodova prolazite i usmeni 100 %...učila sam iz slajdova i ponavljala iz one male skriptice...iz prvog puta prošla i usmeni i pismeni :)))
čini vam se da vas kao ne sluša jer cijelo vrijeme nekog vraga čačka po knjigama,kompu...ali itekako sluša,zato dobro pazite šta pričate,ne idite naokolo već recite 2 riječi o onome što vas pita...ali neka budu točne!
pozz,nadam se da sam nekome olakšala slijedeći rok :)))

Tincincila

bok svima. molim vas da mi (ako netko zna) pomognete oko nekih pitanja koji me stvarno zbunjuju i ludim vise od njih. Po rokovima su se pojavljivala pitanja,citala sam, koja vjerujem da su jedna te ista, ali mislim da neki dio pitanja ne mogu nac. zanima me u biti da li se pitanje odnosi na jedno te isto ili ne, te koji su odgovori na njih, ili bar gdje mogu naci to u literaturi:
1. 'razlozi nastanka eu/ez' i 'razlozi nastanka eu nakon II.svj.rata' je isto pitanje? ali ono sto ne mogu naci jest razlozi nastanka?

2.'kada nastaje eu,kao kakva organizacija' i 'kada je i u kojem institucionalnom obliku nastala eu' jest jedno te isto ili???

3. 'koje su okolnosti i zasto dolazi do europskih integracija 1950-tih'??

4. pitanje 'kojim je ugovorom nastala EU' nije isto kao ' razlozi nastajanja EU' ??
hvala na pomoći, bit ce mi zaista sve puno jasnije,ako netko odgovori...

martina_sk

Administrator
evo tu su ti predavanja i odgovor na 1. i 3. pitanje ces naci u prvoj prezentaciji u cetvrtom i petom slajdu (sad ih nemam na kompu pa ti ne mogu kopirati). Dokumenti i ispitna literatura
i pitanja koja si navela pod prvim pitanjem osobno mislim da je isto. a ovo pod cetvrtim pitanjem nije isto, i mislim da je odgovor da je eu nastala ugovorom u mastrichtu koji je nastupio na snagu 1993, a potpisan je 1992.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks