tratincica
Mladi član foruma kojeg zanima uprava
načela koncepta univerzalne službe; jednakost, univerzalnost, transparentnost, dobra praksa, adaptibilnost, kontinuitet, nezavisna kontrola, određivanja cijena i financiranja
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
i dalje molim za pomoć :laughing:ja bi molila za pomoć oko konstitucionalizacije ugovora od strane es ,kaj to znaći i tako,hvala
ja ti o tome imam samo ovo... sud je pokrenuo proces konstitucionalizacije ugovora čime je pravni poredak eu stekao značajke koje ga odmiču od sustava međunarodnog pravai dalje molim za pomoć :laughing:
hrpetina papira i papira i papira koji se svi vrte u krug i nikud nikam, al svaki ima nekaj dodatno...uglavnom, prezentacije i članci s neta, pa onaj priručnik, pa navedene internet stranice pa bijela knjiga o europskoj vladavini...i onda sve to skupiš pa još malo guglaš, i sve si sastaviš lijepo ako ne možeš učiti iz toliko papira...jel bi mi netko tko je dao ovaj ispit mogao pomoći??
hvala unaprijed
moja frendica polaže u utorak eup i zanima me koja joj je literatura najbolja za učiti, već je počela, ali ni sama nezna iz čega najviše treba učiti??
"Trojaka se struktura EU zadržala do danas, usprkos kasnijim izmjenama Ugovora iz Maastrichta: Ugovorom iz Amsterdama 1999., i Ugovorom iz Nice 2003. Unija sastavljena od tri stupa nestat će kada stupi na snagu Ustavni ugovor", tako da Lisabonskim ugovorom nisu prestala postojati 3 stupa, a ovaj Ustavni ugovor nije stupio na snagu.što ako dobijemo pitanje o stupovima eu? dal pisat il pričat o tim stupovima što je po meni glupo i pogrešno, kad su prestali postojati lisabonskim ugovorom i kad je 3. stup integriran u 1.? isto tako i sa pravnim aktima po stupovima...treba pisati ili reći da su akti bivšeg trećeg stupa zamijenjeni aktima prvog stupa ili šta?
I KOJI SU ZAKONSKI A KOJI PODZAKONSKI AKTI PREMA LISABONSKOM UGOVORU?
HVALA...
Formalno otvaranje pregovorapomagajteee...faze pristupanja EU???:face12:
ja sam skinula s neta nešto o lisabonskom ugovoru i piše da je treći stup integriran u prvi, i da struktura sa stupovima prestaje postojati...još sam si u skriptu napisala kraj stupova VAŽNO !!! i tu činjenicu tako da stvarno to piše... a sad, valjda onda je..."Trojaka se struktura EU zadržala do danas, usprkos kasnijim izmjenama Ugovora iz Maastrichta: Ugovorom iz Amsterdama 1999., i Ugovorom iz Nice 2003. Unija sastavljena od tri stupa nestat će kada stupi na snagu Ustavni ugovor", tako da Lisabonskim ugovorom nisu prestala postojati 3 stupa, a ovaj Ustavni ugovor nije stupio na snagu.
Ja bar tako mislim ili sam u krivu? Jel netko zna?
A Lisabonskim ugovorom nestaju akti III.stupa i zamjenjuju ih akti Zajednice.
I jel sad EU ima pravnu osobnost, tj. sad kad je stupio na snagu Lisabonski ugovor?
razlika je u nenadležnosti u II stupu i ograničena nadležnost u III stupu Europskog suda jer je on inicirao konstitucionalizaciju pravnog poretka, te I stup obilježava nadnacionalnostJel netko zna koja je razlika između 3 stupa ?
postupak pristupanja EUJel mi moze netko reci kaj trebamo sve reci o procesu pridruzivanja?
no, ali ako netko želi sigurno 2 boda, umjesto ove sadržajne faze ja bih stavilapostupak pristupanja EU
1. formalno otvaranje pregovora
-zemlja podnosi zahtjev za članstvom Vijeću ministara, koji se upućuje na razmatranje Europskom vijeću i poziva Kkomisiju da izradi mišljenje.
2. analitički pregled (screening)
-postupak analitičkog pregleda i ocjene usklađenosti nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.
3.sadržajna faza pregovora
-detaljni pregovori tijekom kojih Komisija i država kandidatkinja pojašnjavaju značenje i svrhu svojih stavova.
4.zatvaranje pregovora (potpisivanje i ratifikacija ugovora o pristupanju)
-razlutati pregovora uključuju se u nacrt Ugovora o pristupanju kojeg usuglašavaju Vijeće i države pristupnice
...a možda bi bilo dovoljno u odgovoru i samo nabrojati faze pristupanja, no ovako mrvicu opširniji odgovor pikira na sigurna 2 boda u pismenom :happy: ... valjda
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.