AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

chasei

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
-4 faze upravnih reformi u tranzicijskim zemljama
-problemi tranzicijskih zemalja što se tiče drž. uprave
-sprječavanje institucionalizacije eup - imam natuknice te, ali...
-utjecaj ek na eup
-utjecaj es na eup
-utjecaj es na tranzicijske zemlje

MOLIM POMOĆ...OBJASNITI MALO...AJDE...

mateja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja bi molila za pomoć oko konstitucionalizacije ugovora od strane es ,kaj to znaći i tako,hvala

Twity

-4 faze upravnih reformi u tranzicijskim zemljama
-problemi tranzicijskih zemalja što se tiče drž. uprave
-sprječavanje institucionalizacije eup - imam natuknice te, ali...
-utjecaj ek na eup
-utjecaj es na eup
-utjecaj es na tranzicijske zemlje

MOLIM POMOĆ...OBJASNITI MALO...AJDE...
1) 4 faze reformi tranz.zemalja.;a)propada stari pravni, polit. i ekonom.poredak, počinju se stvarati nove strukture, b)proces konsolidacije tjekom kojeg jača polit.stabilnost,c) modernizacija s potrebom ispitivanja institucionalnog uređenja, d)usvajaju se zapadnoeuropski standardi, pokreće se proces približavanja EU, promjene nac.zakonodavstva u skladu s EU

2) Problemi tranz.zemalja: neprofesionalnost i nestručnost javnih službenika, politiziranost, korupcija, slabi institucionalni kapaciteti za provedbu prava EU...sigurno ima još toga ali se sad ne mogu sjetiti

3) Olsen navodi da institucionalizaciju eup-a sprječava:a)duga i stabilna tradicija upravnih sustava koja dovodi do stvaranja upravnih obrazaca, b) zanemarenost upravnih problema od strane Unije i stvaranje težišta na policy makingu i supstancijalnim rezultatima, c)visoki troškovi upravnih reformi, d) ugovori EU ne propisuju specifična upravna rješenja te ne postoji acqui koji bi se odnosio na javnu upravu, e)autonomija članica u pogledu upravnih rješenja, f)problem ograničenih ovlasti i kapacitet

Toliko za sada...kasnije ću odgovoriti i na ostala pitanja ako me netko ne preduhitri :)

mimica

Zna li netko koje su 4 vrste regulatornih agencija?
1.Agencije zajednice
2.Agencije za zajedničku vanjsku i unutarnju politiku
3.Agencija za policijsku i pravosudnu suradnju
4.Izvršne agencije

Leptiric_20

može netko reći utjecaj ek na eup???

usput, ja ću poludit od toga učenja, cijela se izgubim u svim ti papirima od skripti članaka prezentacija ...katastrofa

chasei

1) 4 faze reformi tranz.zemalja.;a)propada stari pravni, polit. i ekonom.poredak, počinju se stvarati nove strukture, b)proces konsolidacije tjekom kojeg jača polit.stabilnost,c) modernizacija s potrebom ispitivanja institucionalnog uređenja, d)usvajaju se zapadnoeuropski standardi, pokreće se proces približavanja EU, promjene nac.zakonodavstva u skladu s EU

2) Problemi tranz.zemalja: neprofesionalnost i nestručnost javnih službenika, politiziranost, korupcija, slabi institucionalni kapaciteti za provedbu prava EU...sigurno ima još toga ali se sad ne mogu sjetiti

3) Olsen navodi da institucionalizaciju eup-a sprječava:a)duga i stabilna tradicija upravnih sustava koja dovodi do stvaranja upravnih obrazaca, b) zanemarenost upravnih problema od strane Unije i stvaranje težišta na policy makingu i supstancijalnim rezultatima, c)visoki troškovi upravnih reformi, d) ugovori EU ne propisuju specifična upravna rješenja te ne postoji acqui koji bi se odnosio na javnu upravu, e)autonomija članica u pogledu upravnih rješenja, f)problem ograničenih ovlasti i kapacitet

Toliko za sada...kasnije ću odgovoriti i na ostala pitanja ako me netko ne preduhitri :)
hvala hvala hvala

može netko reći utjecaj ek na eup???

usput, ja ću poludit od toga učenja, cijela se izgubim u svim ti papirima od skripti članaka prezentacija ...katastrofa
slažem se ...katastrofa... nije toliko teško za naučit koliki su problem neke natuknice, pa svi ti papiri...grozno...

Twity

4)Utjecaj EK na EUP: EK usvaja smjernice i vrši kontrolu i nadzor njihovog provođenja. U odnosu na tranzicijske zemlje EK j epoduzela niz aktivnosti: pomogla im je u provođenju organizacijskih i personalnih reformi te izradi nove pravne osnove za djelovanje uprave do objavljivanja godišnjih izvješća o napretku zemalja kandidata za priključenje u kojima se nazire određeni europ.model javne uprave.

5)Utjecaj ES na EUP: On ima najznačajniju ulogu u difuziji i sintetiziranju različitih upravnih rješenja zemalja članica. Pravno obvezujuće odluke ES neposredno utječu na organizaciju i djelovanje nac.uprava. Presude ES glavni su izvor općeg upravnog prava EU. ES je odigrao glavnu ulogu u oblikovanju EUP-a odnosno zajedničkih načela upravnog prava unutar EU, oslanjajući se na već utvrđena načela upravnog prava, definirajući pravna načela koja pravno obvezuju države članice i njihove građane te interpretacijama prava EU. Na taj način je sud utvrdio zajednički acquis upravnih načela koji oblikuje standarde dobre uprave u zemljama članicama EU:a)načelo vladavine prava, b) zakonitost, c) transparentnost, d) efikasnost i učinkovitost u pravnog djelovanja.

ena!!

ljudi, jel mi zna netko molim vas rec koji su zakonski a koji podzakonski akti prema lisabonskom ugovoru, izmjene osnivačkih ugovora,koje pretpristupne fondove eu koristi hrv, i ako ima dobra dusa neka da mi objasni sigmu, kaj je to, kakva nacela, opce ne kuzim nis, nasla sam nesto o tome u prezentacijama al nis nemrem povezat, koncept univerzalne sluzbe i molim jos nesto o eupanu.. puno puno hvala unaprijed onom ko mi odgovori barem na nesto!!!

Leptiric_20

ljudi, jel mi zna netko molim vas rec koji su zakonski a koji podzakonski akti prema lisabonskom ugovoru, izmjene osnivačkih ugovora,koje pretpristupne fondove eu koristi hrv, i ako ima dobra dusa neka da mi objasni sigmu, kaj je to, kakva nacela, opce ne kuzim nis, nasla sam nesto o tome u prezentacijama al nis nemrem povezat, koncept univerzalne sluzbe i molim jos nesto o eupanu.. puno puno hvala unaprijed onom ko mi odgovori barem na nesto!!!
pretpristupni fondovi:pHARE, ISPA, IPA,SAPARD
o SIGMI imaš u nastavnim materijalima skorz zadnje stranice knige,
ostalo i mene zanima

Twity

EUPAN predstavlja forum za razmjenu iskustava i mišljenja, dobre prakse i poboljšanja kvalitete nacionalnih javnih uprava te općenito modernizacije uprave te predstavlja izvorište diskurzivne konvergencije. Sastanci EUPAN-a održavaju se redovito nakon svakog predsjedanja Unijom. To je neformalna mreža ministara država članica i kandidatkinja. Organiziran je u 3 razine: 1)ministri država članica, 2)ravnatelji i 3)stručnjaci iz država članica i Komisije. Jedni se bave ljudskim resursima, drugi e-upravom, a 3.inovacijama u javnom sektoru.

KONCEPT UNIVERZALNE SLUŽBE:podrazumijeva definirani minimalni skup usluga specijalizirane kvalitete koji je dostupan svim korisnicima bez obzira na njihov geografski položaj i po pristupačnoj cijeni ovisno o specifičnim nacionalnim uvjetima.

Twity

Zna li netko koliko dana nakon pismenog je usmeni? Jel odmah idući dan ili?

INTERESNE SKUPINE: 1)privatne- žele postići određeni ekonomski interes
2)javne- usmjerene na ostvarivanje neekonomskog cilja
3)inicijativa vlade
- one utječu na politiku EU putem lobiranja i lobista u Komisiji i Parlamentu

laminat

prošli put su bili rezultati isti dan, a usmeni drugi dan!
Ne,usmeni je bil 2 dana poslije pismenog..pismeni utorak,usmeni četvrtak..a za rezultate se više ne sjećam koji dan su bili :crazy::headbang::program::cowboy::hebemu::buum::::birthday::gitara::2gunsfiring_v1::blabla::::auto::gorgeous:

Leptiric_20

KONCEPT UNIVERZALNE SLUŽBE:podrazumijeva definirani minimalni skup usluga specijalizirane kvalitete koji je dostupan svim korisnicima bez obzira na njihov geografski položaj i po pristupačnoj cijeni ovisno o specifičnim nacionalnim uvjetima.[/QUOTE]

a koja su načela koncepta univerzalne službe :wink5:

Ne,usmeni je bil 2 dana poslije pismenog..pismeni utorak,usmeni četvrtak..a za rezultate se više ne sjećam koji dan su bili :crazy::headbang::program::cowboy::hebemu::buum::::birthday::gitara::2gunsfiring_v1::blabla::::auto::gorgeous:
dio abecede bio isti dan a dio drugi dan, al kako nas sada ima puno i još k tome puuuuno iz nauke ko zna kak će sad biti rezultati!!!

može netko reći OMC ja sam našla sam jednu rečenicu!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks