AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

marge

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
I ja prošla od prve, pitala me europski sud, tužbe, OMC i EK.
Najprije me popljuvala u vezi testa, bila je "malko" nervozna, gunđala nešto.
Ma nije grozna, ok je, samo malo ima bit*hy odnos.:laughing:
Grozno je odgovarati u onoj maloj buksici od kancelarije plus ta bad energy i nervoza, lako se smotati.
kako se zove ona asistentica sa smeđom kosom? super je ženska.
Sve u svemu- učila sam 7 dana, prosla od prve, dvojka u indeksu,profesorice-klanjam se :wink5:, yes!!!
sretno svima.

vodenjak

mene zanima da li se svi datumi s predavanja moraju znati... ima ih puno pa me zanima ko netko zna(od svi ugovora sporazuma...znate vec na šta mislim) hvala

andrea

mene zanima da li se svi datumi s predavanja moraju znati... ima ih puno pa me zanima ko netko zna(od svi ugovora sporazuma...znate vec na šta mislim) hvala
Sami oni bitno tipa Pariski i Rimski ugovori... ili ugovor iz Maastrichta cisto da znas kad je nastala EU...

Matek

Zna li tko gdje se mogu nabaviti dijelovi knjige koji su u popisu literature napisani pod brojevima 1 i 2?

1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
Hvala.

sanja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
imam jedno pitanje koje me muci vec nekoliko tjedana. radi se o agencijama u EU.
ovako, pitanje glasi : dali su regulatorne agencije isto što i agencije 1.,2. i 3. stupa pri onoj podjeli agencija na cetiri grupe? ili su regulatorne nesto skroz deseto??

andrea

imam jedno pitanje koje me muci vec nekoliko tjedana. radi se o agencijama u EU.
ovako, pitanje glasi : dali su regulatorne agencije isto što i agencije 1.,2. i 3. stupa pri onoj podjeli agencija na cetiri grupe? ili su regulatorne nesto skroz deseto??
Tu moras paziti na ono da su reg. agencije tijelo koje je izdvojene iz strukture drzavne uprave i bla bla blsa - one karakteristike.. e sad to su reg. agencije, a reg. agencije unutar EU su one 4, dakle one djeluju unutar EU i samim time se pojavljuju unutar pojedinog stupa, npr . agencija za lijekove, za promicanje diskriminacije u prvom stupu ako se ne varam... i tak... imas u onom clanku malo vise o tome...

Leptiric_20

Molio bih pomoć onih koji znaju. Da li su predavanja i prve dvije skripte iz skriptarnice dovoljne za ovaj ispit?
evo ovdje ti piše sve:

LITERATURA ZA PRIPREMU ISPITA
EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR I NACIONALNA UPRAVA
(obavezni predmet druge godine Studija javne uprave na Društvenom veleučilištu)
1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. predavanja na stranici Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

Literatura pod rednim brojem 3. I 4. objavljena je i na web stranici
Predavanja i nastavni materijali 2008-2009Katedra za upravnu znanost

sanja

ljudi, što je koncept dobre uprave? dal tu meljem o sigmi i pet načela, ili o pravu na dobru upravu? ja bih rekla ovo prvo, ali želim biti sigurna.

i jos nešto - molim, tko zna, koji su ciljevi europske vladavine?

Nela

ljudi, što je koncept dobre uprave? dal tu meljem o sigmi i pet načela, ili o pravu na dobru upravu? ja bih rekla ovo prvo, ali želim biti sigurna.

i jos nešto - molim, tko zna, koji su ciljevi europske vladavine?
ovo prvo pitanje ti ne znam.

za ciljeve mislim da su:
bolja uključenost, strukturirati odnos eu s civilnim društvom... itd, onih šest tamo u onom članku od 33str., na 29. stranici
ali mislim, nisam sigurna

i ja imam par pitanja pa ako mi netko može pomoći, molim vas:

1.s kojim se problemima i danas države susreću?
2.vrste javnih službi prema bijeloj knjizi?
3.razlika između službi ekonomskog i gospodarskog interesa?
4.europski standardi u službama zakonodavstva?
5.koje su to četiri regulatorne agencije?
6.gospodarske i negospodarske službe? da li je to isto kao i 3.pitanje?
7.faktori nastajanja eup-a?

molim vas ako netko zna bar nešto da mi pomogne
hvala

sanja

za ciljeve mislim da su:
bolja uključenost, strukturirati odnos eu s civilnim društvom... itd, onih šest tamo u onom članku od 33str., na 29. stranici

hvala
2. javne službe prema agencijama koje promiču socijalni dialog na eu razini; prema agenc koje olakšavaju funkcioniranje unutarnjeg tržišta, te koje služe za provedbu programa i zadaća eu

5. MISLIM da su to agencije 1., 2., 3. stupa i izvršne agencije. ali ja ovo pretpostavljam. htjela bih da netko napiše ako je krivo

6. gospodarske djeluju prema tržišnom principu a u javnom interesu, a negospod. djeluju bez izričite namjere stjecanja dobiti. (nisam sigurna jeli to kao i 3. pitanje

7. presude eu suda, djelovanje komisije i eur. vijeća - to su glavni faktori.
sporedni su interakcija sluzbenika na nivou eu, tradicija preuzimanja rješenja iz jednog u drugi upr sistem te utjecaj medunarodnih procesa i doktrina

andrea

2. javne službe prema agencijama koje promiču socijalni dialog na eu razini; prema agenc koje olakšavaju funkcioniranje unutarnjeg tržišta, te koje služe za provedbu programa i zadaća eu

5. MISLIM da su to agencije 1., 2., 3. stupa i izvršne agencije. ali ja ovo pretpostavljam. htjela bih da netko napiše ako je krivo

6. gospodarske djeluju prema tržišnom principu a u javnom interesu, a negospod. djeluju bez izričite namjere stjecanja dobiti. (nisam sigurna jeli to kao i 3. pitanje

7. presude eu suda, djelovanje komisije i eur. vijeća - to su glavni faktori.
sporedni su interakcija sluzbenika na nivou eu, tradicija preuzimanja rješenja iz jednog u drugi upr sistem te utjecaj medunarodnih procesa i doktrina
5. To su ti monitoring agencije, izvrsne i jos dvije kojih se bas nikako ne mogu sjetiti ali pisu u onom clanku prof. Koprica Sluzbe od opceg gospod. interesa...

za ciljeve mislim da su:

hvala
1. pitanje ti nema smisla osim ako ne navedes u kojem konekstu se to spominje jer se tu onda m oze misliti na milijun problema...
2. Sluzbe od opceg interesa koje se onda dijele na sluzbe od opceg gospod. i negospod. interesa

marina2

Kada danas završi pismeni ispit, molim pitanja, hvala
pitanja su osnivacki ugovori kad su potpisani i koje su clanice eu,eo i ep, eup i nacela, tqm i caf, politike prvog stupa-nadnacionali stup i 2 nacela zajednice

tanja4

Evo ja bila danas na pismenom,bile su A i B grupe pošto nas je bilo puno..
Pitanja iz B grupe:
1.a Navedi razloge integracije 50-tih godina?
1.b Kojim aktom nastaje EU i kada i njezina "arhitektura"?
2.a Europsko vijeće-sastav i funkcije?
2.b Vijeće EU-sastav i funkcije?
3.a Što je EUP,kada nastaje i zašto?
3.b Čimbenici oblikovanja EUP-a (objasni)?
4.a Što je OMC?
4.b Navedi 4 stadija OMC-a?
5.a Što su gospodarske službe,a što negospodarske?
5.b Koncept univerzalne službe?

Da li je bilo grupe A i B ili je bila samo jedna grupa i kada su rezultati iz EUP
Za Jadranku 15 :Rezultati će biti objavljeni popodne u četvrtak na internetu,a usmeni je u petak,ali se ne zna još kad ,to će isto objavit na netu,tako je rekla...

vodenjak

ja sam razočarana s ovim ispitom jako,upravo sam vidjela da sam ga pala.Neka pitanja iz a grupe kojih se sjećam:

1.osnivački ugovori i izmjene
-proširenja zajednice

2.Objasni razloge nastanka eup
-objasni načela eupa

3.EP sastav i funkcije
- ombudsman i tko ga imenuje

4.tqm
-Caf karakteristike

5. pravni sustav u 1.stupu (ja sam tu napisala samo odluke koje donose a trebalo je da je i nadnacionalan)
- ...ne sjećam se naka netko nadopuni..
-

sanja

u kojoj zgradi je soba 43?? :)

Može li netko napisati pitanja koja su bila u A grupi?
TQM I CAF
eup, nastanak i načela
ombudsman i parlament
osnivački ugovori i ugovori o pristupanju
politike u prvom stupu i 2 nacela zajednice

Jadranka15

Da li je ovaj redoslijed pitanja A i B točan, slijedi
Pitanja iz A grupe
-proširenja zajednice

-objasni načela eupa

3.EP sastav i funkcije

4.tqm
-Caf karakteristike

5.politike prvog stupa-nadnacionalni stup i
2 nacela zajednice

Pitanja iz B grupe:
4.a Što je OMC?

Pozdrav

Matek

Mislim da su pitanja koja si napisala pod grupu B,
bila u grupi A, a drugo je koliko se sjećam ok.

Nela

Da li je ovaj redoslijed pitanja A i B točan, slijedi
Pitanja iz A grupe
-proširenja zajednice

-objasni načela eupa

3.EP sastav i funkcije

4.tqm
-Caf karakteristike

5.politike prvog stupa-nadnacionalni stup i
2 nacela zajednice

Pitanja iz B grupe:
4.a Što je OMC?

Pozdrav
nije točno,A grupa ti ide, prema tvojim brojevima 1,3,5,2,4
to sam 100% sigurna
za B grupu ne znam

Jadranka15

Bok Nela,
znači A grupa - pitanja ide ovako i to:
1. Osnivački ugovori i izmjene
- proširenja zajednice
2. EP sastavi i funkcije
3. Politika prvog stupa - nadnacionalni pristup i
2 načela zajednice
4. Objasni razloge nastanka EUP
- objasni načela EUP-a
5.Tqm
- CAF karakteristike

Danas je usmeni, pa Vas molim da mi napišete pitanja sa usmenog. Hvala. Pozdrav

tanja4

Da li je tko bio ujutro u 10 sati na usmenom ispitu iz EUP-a i kakva su bila pitanja i prolaznost
Pozz,za B grupu ti je redoslijed pitanja 100% jer sam ja bila grupa B,za A ne znam.Ja sam bila u grupi u 14h na EUP-u i prošla sam.
Pitala me izvore prava i detaljno da joj sve objasnim kaj ide uz to,pitala me TQM i CAF u detalje i kad je vidla da znam nije me više gnjavila.Cure koje su samnom odg. pitala je EK,Pravo na dobru upravu,OMC i stadije,univerzalnu službu.Nas zadnje nije puno gnjavila postavila nam svakoj 3 pitanja,pošto smo znale jer je već bila na izmaku snaga jer je ujutro ispitivala i Upravnu znanost,tak da je grupu u 10h ispitivala Lalićka i ljudi su bili presretni,samo jedna cura je pala u 10h.U grupi u 14h je 9 njih prošlo,a za 4 njih ne znam jer su bili poslije mene...
Uglavnom bila je korektna Musa znaš,ne znaš,ali imam dojam kad nas je ispitivala da je bila nestrpljiva,živci su joj uglavnom radili,htjela nas se je ćim prije riješiti,sva sreća da smo znali pa nije bilo problema...i smetalo mi je ak si slučajno zastao i nisi se mogao sjetiti onda bulji u tebe i radi face i curama nije pomogla baš...da i kaj je najvažnije kasnila je sat vremana i onda si još poslije uzela pol sata jer je morala do nekog prof.tak da je ispit trajao valjda do 17-18h,a bilo nas je samo 13...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks