AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

kristina

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ovako...prvi stup je nadnacionalni pa o tome nešto...u prvom stupu politike se oblikuju metodom Zajednice kojom se želi osigurati raznolikost i učinkovitost oblikovanja politika EU,a kako bi se zadovoljili opći interesi EU kao cjeline ali i nacionalni interesi pojedinih država članica.Načela na kojima počiva metoda Zajednice su supsidijarnost i razmjernost.Načelo supsidijarnosti osigurava da u područjima u kojima postoji podijeljena nadležnost između država članica i Zajednice ,Zajednica djeluje samo ako ciljeve predloženog djelovanja ne mogu u zadovoljavajućoj mjeri ostvariti države članice.Načelo razmjernosti osigurava da Zajednica ne djeluje više nego što je potrebno za ostvarenje ciljeva mjera EU-a.to bi bilo u kratko:happy:

tincy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
u pravu si, to je dio Javnih politika. što mislite kada bi mogli biti rezultati?:happy:nadam se da ćemo svi proći, jer nas je stvarno bilo jako malo

natalija

ej , drage kolege i kolegice, ja sam danas na ispitu bila B-grupa i totalno sam kiksala, glavno da sam puno po forumu prčkala, a bit će bolje... zna tko kamo točno treba iti na pravo.hr da vidimo rezultate??? tj. kaj kliknuti, gubim se tu malo...
PITANJA KOJA SAM IMALA NA ISPITU: OMC, EUP, EU-nastanak,zašto, razlika između gospodarskih i negospodarskih javnih službi, koncept univerzalne službe; Europsko vijeće-sastav i koje funkcije obavlja, Vijeće Europske Unije-sastav i funkcije... mislim da mi još nekaj fali, al nikako da mi sine...:angry:

koki

Molim vas za pomoć...dali su izvori prava EU osnivački ugovori ili nešto drugo? nemogu naći odgovor na to pitanje?
Zahvaljujem unaprijed.

iva_23

ej evo danas je bio usmeni iz EUP-a, pitala je europsku komisiju.europski sud, sigma načela za službenike, eup i to je to...bila smo unutra nas 3 i skroz je korektna..znaš ne znaš...mi smo prošle dobile 3:laughing:

kristina

Molim vas za pomoć...dali su izvori prava EU osnivački ugovori ili nešto drugo? nemogu naći odgovor na to pitanje?
Zahvaljujem unaprijed.
Izvori prava su ti primarni i sekundarni.PRIMARNI-osnivački ugovori i opća načela prava;SEKUNDARNI-akti institucija eu,međunarodni sporazumi i sudska praksa

orbitrek

Koliko je vremenski trebalo da naučite?
Ovo s literaturom je koma, na njihovoj stranici na pravu neznam koju skriptu skinuti, molim pomagajte, kako se točno zovu slajdovi s predavanja ?
link:
Društveno veleučilišteKatedra za upravnu znanost

pod naslovom Europski upravni prostor - ISPITNA LITERATURA piše

U mapi 'Predavanja i nastavni materijali 2008-2009. nalaze se ispitni materijali kao i nove upute za spremanje ispita i popis literature, koji će se primjenjivati od rokova u veljači 2009.

Preporuča se položiti ispit iz predmeta Državna uprava prije izlaska na ispit iz EUP.

mr.sc. Anamarija Musa

klikneš na lijevoj strani ekrana na opciju - predavanja i nastavni materijali
i skineš sve dokumente tamo
link
Predavanja i nastavni materijali 2008-2009Katedra za upravnu znanost

radi se o prezentacijama koje obrađuju pojedni naslov
ima ih puno
obavezno skini i upute koje je prof.M ostavila

natalija

ej ljudi. sorryte, ja sam bila pod dojmom kAJ SAM PROŠLA u petak, e ovak, pitala me(i druge) na usmenom SIgma-prema službenicima i zemlji, Europsko vijeće, Europski sud, Eu. komisiju, regulatorne agencije... to je ono što svi kažu, da puno vrti ta pitanja. dosta je pošteno tjedan dana učit, ali ja sam nekvalitetno 2 tjedna učila (znate: sad kava, pa cigareta pa ideš malo van itd. ...) ali ak se pošteno primete knjige tjedan dana nemate kaj delati... SRETNO SVIMA 17. 2, ! AK prođete pismeni sve još jednom pročitajte i sigurno odlično prolazite usmeni!

andrea

Ej... pitanja sa roka 17. 2, grupa B...
1.a Razlozi europskih integracija
1.b Kojim aktom je uspostavljena EU i kakva joj je arhitektura
2.a Sastav Vijeća EU i funkcije
2.b Sastav Europskog vijeća i uloga
3.a Otvorena metoda koordinacije
3.b Stadiji OMK
4.a EUP-kad, zasto, sto je
4.b Čimbenici oblikokovanja EUP-a
5.a Karakteristike gospod. i negospod. javnih službi
5.b Univerzalne službe

i malo, malo, premalo vremena... :)

mala_zvjerka

aj nek mi neko kaze kaj je ta arhitektura? ja jesam napisala nekaj al nevjerujem da je to tocno
ameni u skripti ne pise bas arhitektura...:unsure:
Arhitektura EU znači da se ona sastoji od 3 stupa.

1. stup su Europske zajednice i on je nadnacionalni
2. stup vanjska poslovi i sigurnosna politika
3. unutarnji poslovi i pravosuđe u kaznenim stvarima

londres

Molim odgovore na ova pitanja:
3.b Stadiji OMK

za sada imam 3 nule, nisam odgovorila na broj 3 i na univerzalne službe, i još ak mi nađu jednu nulu(ako ocjenjuju strogo kao kod državbne) onda sam ništa...

koki

Molim odgovore na ova pitanja:
3.b Stadiji OMK
U mnogim područjima politika EU, poput obrazovanja i izobrazbe, mirovina i zdravstvene skrbi, imigracije i azila, vlade zemalja članica radije izabiru provoditi vlastite nacionalne politIke nego dopustiti usklađivanje tih politika na razini EU. Ipak, države članice surađuju i u tim područjima, razmjenjujući informacije, primjenjujući najbolje prakse ili „best practice“ te na taj način usklađuju nacionalne politike. Taj postupak razmjene iskustava poznat je pod nazivom „otvorena metoda koordinacije“ ili „open method of coordination“.
OMC obuhvaća dubinske analize, prenošenje dobre prakse uz odgovarajuće mjere, poput različitih vrsta pokazatelja za poduzeća ili inovacija, izvještaja o konkurentnosti u područjima kao što su istraživanje i razvoj i ljudski kapital. Uobičajeni je oblik i usporedba napretka u pojedinim zemljama članicama na temelju različitih mjera i pokazatelja. Elementi OMC-a uključuju se u nacionalne programe reformi i u godišnji izvještaj o napretku EU. U nekim je politikama OMC jače, a u nekima slabije uključen.
Otvorena metoda koordinacije provodi se u četiri stadija:
1. Ministri u Vijeću EU najprije se dogovore o ciljevima politike u određenom području.
2. Države članice prenose te smjernice u nacionalne i regionalne politike, s konkretno definiranim ciljevima.
3. Nakon toga, ministri se dogovaraju o kvalitativnim i kvantitativnim indikatorima za benchmarking kako bi se ocijenile i usporedile najbolje prakse u EU i u svijetu. Pojam benchmarking označava uspješnost rezultata koje postižu zemlja, poduzeće, industrijska grana itd. u usporedbi s drugom zemljom, poduzećem, industrijskom granom. «Benchmark» predstavlja standard na temelju kojeg se ocjenjuje nečija izvedba i postignuti rezultati.
4. Konačno, putem evaluacije i monitoringa procjenjuje se napredak svake države članice u odnosu na ostale države i u odnosu na deklarirane ciljeve.

Taj novi, tzv. soft pristup omogućuje bolju suradnju među državama članicama EU uzimajući u obzir njihovu raznolikost i nudeći alternativu prisilnom usklađivanju zakonodavstva.
Otvorena metoda koordinacije potiče veću suradnju, razmjenu najbolje prakse, te usuglašavanje o zajedničkim ciljevima i smjernicama za države članice. Drugim riječima, umjesto pravnog reguliranja određenog područja, države članice odrede zajedničke ciljeve i razviju mehanizme za uspoređivanje i nadziranje napretka različitih zemalja u postizanju tih ciljeva, dozvoljavajući im da uče iz iskustva drugih.

ivicaj

Ivica 43, razlika sam po bolonji, od 10 dao 4, skoro nisam ispao iz igre, muče me sitne prepreke npr.

Milio bih poštovane kolege da mi daju smjernice kako odraditi ovaj ispit, cijelu literaturu sam obradio ali nisam uspio?
1. mišljenja sam da nisam imao dovoljno vremena napisati odgovor, čak na 3 podpitanja uopće nisam stigao odgovoriti a u nekim djelovima predpostavljam da sam bio možda preopširan, pitam se kako pisati, dali samo najkraće i najvažnije pojmove?
2. je li netko od vas išao na konzultacije i koliko mu je to značilo?
3. što je najvažnije od literature (svu je imam) ?
4. što se najčešće traži na usmenom dijelu ?
5. da li nakon postavljenog pitanja dobijemo vrijeme za razmišljanje ili odmah odgovaramo?
6. da li profesorica potiče na razmišljanje ili samo pasivno sluša ?
7. da li u komunikaciji pozitivno usmjerena ( oku je ugodna)?
.

koki

Pitala me danas na usmenom što sprečava institucionalizaciju EUP-a, EP i europski ombudsman.
Druge dvije kolegice koje su bile samnom je pitala EK, akte u 1., 2. i 3. stupu, Vijeće EU i Europski sud.
Sve 3 smo prošle. Sve je bilo brzo gotovo, kako su kolege prije pisale - pitanje-odgovor, 3 komada, žig u index i van.

andrea

prosla, dobila 4... moglo je to i bolje ali eto...
Dojmovi s usmenog... znas- prolazis!! nisam bas stekla dojam da ako dobro napises test manje gnjave jer sam imala 16 bod, pitala me tri pitanja i svejedno sam dobila cetri, sve sam znala, malo sa zapela na regulatornim agencijama... Ali buduci da svi govore da je prof. grozna, uopce nije, mislim ja sam se tog dojma rijesila na predavanjima jer mi je tam bila skroz ok, a danas je malo pomagala i bila je sasvim ok... Strasno mi idu na zivce ti ljudi koji sire frku, danas je cura koja je prosla tek peti put kenjala po prof... Zasto ljudi koji produ odmah nista ne govore??? Ljudi nismo mi tamo da se profesorima svidamo, ni oni nama... mi njima znaje, oni nama ocjenu i zdravo dovidenja i zato nemojte plasiti ljude koji izlaze na ispit prvi put, a problem je u vama!!!
Ovo je samo moje videnje danasnje situacije s usmenog, odn. kokoski koje pojma nisu imale, a kenjale su na veliko... :) Sve u svemu jedan od laksih ispita...

lara

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prošla sam ispit. Pitala me EP, Europski ombudsman i razliku između Uredbe i Direktive. Malo sam se smela ali sam sve odgovorila i dobila 3. Bila je u redu. Ako znaš prolaziš.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks