AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Imaš u nastavnim materijalima Poglavlje XI str.395-406
ili EUP: približavanje nacionalnih uprava - Hrvatska javna uprava god.6 br.3 (2006) od str.123-154 - sve piše što trebaš znat.

tanja4

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Bok!Svim forumašima želim Sretan Božić!Da se nadovežem na tvoju poruku Jadranka15...Gledala sam pod naslov EUP-približavanje nacionalnih uprava(395-406str.),one druge literature nemam(123-154str.),ali uopće nisam našla skraćenice CIF i TQM(kaj uopće to znači),pa te molim ak možeš da mi na to odgovoriš ili bilo tko drugi ak zna jer se to pitanje pojavljuje na ispitu...Hvala...

Dalida

Bok!Svim forumašima želim Sretan Božić!Da se nadovežem na tvoju poruku Jadranka15...Gledala sam pod naslov EUP-približavanje nacionalnih uprava(395-406str.),one druge literature nemam(123-154str.),ali uopće nisam našla skraćenice CIF i TQM(kaj uopće to znači),pa te molim ak možeš da mi na to odgovoriš ili bilo tko drugi ak zna jer se to pitanje pojavljuje na ispitu...Hvala...
TQM (total quality managment)=cjelovito upravljanje kvalitetom bilo u privatnom ili javnom sektoru.
= menadžersko usmjerenje fokusirano na korisnike koje kontinuirano nastoji unaprijediti procese djelovanja organizacije korištenjem analitičkih sredstava i timskog rada koji uključuje sve zaposlenike.
Sredstva TQM:
-povelje javnih službi
-modeli utemeljeni na iskustvima privatnog sektora
CAF=zajednički okvir za ocjenjivanje organizacija u javnom sektoru.
= menadžersko sredstvo za poboljšanje učinka organizacija javnog sektora uz upotrebu sredstava cjelovitog menadžmenta kvalitete
=model je konstruiran u obliku upitnika kojem je cilj identificirati točke u upravnoj organizaciji koje je potrebno poboljšati
=bitna karakteristika modela je samoocjenjivanje (sudjeluju sve skupine zaposlenih u organizaciji)
=područje upotrebe - od nacionalne uprave do lokalnih uprava
=CAF se sastoji od 27 detaljnih pitanja o organizaciji, u 9 najvažnijih područja-odgovori na ta pitanja akcijski su plan za poboljšanje kvalitete organizacije
Područja koja se ispituju:
1.vodstvo
2.strategija i planiranje
3.upravljanje ljudskim potencijalima
4.partnerstvo i resursi
5.upravljanje procesima i reformom;
te četiri aspekta rezultata
6. orijentacija na korisnike, odnosno građane
7.ljudi
8.društveni rezultati
9.ključni rezultati izvedbe
Svrhe:
1. obuhvatiti jedinstvene značajke organizacija javnog sektora
2. sredstvo za službenike koji žele poboljšati djelovanje svoje organizacije
3. poveznica između raznih modela koji se koriste u okviru menadžmenta kvalitete
4. olakšati benchmarking organizacija javnog sektora
Karakteristike:
1. samoocjenjivanje
2. raznoliko područje upotrebe
4 glavna cilja:
1. ukazati na smjer kojeg treba slijediti kako bi se poboljšalo funkcioniranje organizacije
2. mjeriti napredak organizacije
3. identificirati dobru praksu koja se očituje u visoko bodavanim kriterijima
4. pomoći utvrditi partnerske organizacije od kojih treba učiti
- Konferencija u Rimu- studeni, 2003-kao jedan od najvažnijih zaključaka istaknula je potrebu usvajanja nacionalnih strategija za implementaciju CAF-a kao sredstva modernizacije uprave.

Nadam se da sam pomogla:laughing:

lupa

Da li mi netko može reći gdje se u literaturi točno nalaze agencije (regulatorne, izvršne...). To pitanje se često ponavlja i ljude buni. I ako može odgovor na ovo: Koja su načela za uspostavu okvira regulatornih agencija. :confused2: Hvala

Dalida

Regulatorne agencije u EU
• ‘delegirana vladavina’ (delegated governance)
• ‘mrežna vladavina’ (networked governance)
• unutarnje tržište kao motiv

• Bijela knjiga o Europskoj vladavini
• Bolja izrada propisa (2002)
• Okvir za djelovanje Europskih regulatornih agencija (2002)
• Nacrt međuinstitucionalnog sporazuma (2005)

• nezavisno tijelo koje osniva zakonodavac kako bi pomoglo u regulaciji određenog sektora na europskom nivou te implementaciji određene javne politike Zajedince (pomaže poboljšati način implementacije prava unije)
Bijela knjiga – o regulatornim agencijama
• Agenciji se može dodijeliti ovlast da donosi pojedinačne odluke u specifičnim područjima, ali ne može usvajati opće regulatorne mjere.
– U područjima gdje dominira javni interes, a zadaci koje se trebaju obaviti traže posebnu tehničku ekspertizu (npr. zračna sigurnost).
• Agencijama se ne mogu dodijeliti dužnosti koje su neposredno dodijeljene Komisiji putem Osnivačkih ugovora
– npr. na području zaštite tržišnog natjecanja
• Agencijama se ne može dodijeliti ovlast odlučivanja u područjima u kojima bi trebale arbitrirati između suprotstavljenim javnim interesima, vršiti diskrecijske ovlasti ili izvršavati složene ekonomske procjene.
• Agencije moraju biti podvrgnute učnikovitom sustavu nadzora i kontrole.

Okvir za djelovanje regulatornih agencija
• Regulatorne i egzekutivne
• Karakteristike
– Uredba
– Pravna osobnost
– Određeni stupanj organizacijske i funkcionalne autonomije

• uvjeti za stvaranje, djelovanje i nadzor agencija trebaju biti koherentniji i transparentniji – za sada postoje razlike u unutarnjoj strukutri i sl.
– izdaju mišljenja i preporuke koje predstavljaju bazu tehničke i znanstvene prirode za odluke komisije (npr. EFSA)
– neke izdaju inspecijske izvještaje kako bi komisiji pomogle u obavljajnju uloge 'čuvarice ugovora'
– neke usvajaju pojedinačne odluke koje su obvezujuće za treće osobe (npr. Office for Harmonization of Internal Market, European Aviation Safety Agency)

Zadaci regulatornih agencija

• donošenje pojedinačnih odluka koje su pravno obvezujuće za treće osobe
• pružanje direktne pomoći Komisiji ili članicama u interesu Zajednice, u smislu tehničkog ili znanstvenog savjeta te inspekcijskih izvještaja
• stvaranje mreže nacionalnih tijela i organiziranje suradnje među njima u interesu Zajednice u smislu prikupljanja, razmjene i usporedbe informacija i dobre prakse
• plus prikupljanje, analiza i slanje objektivnih, pouzdanih i lako razumljivih podataka vezanih uz područje djelovanja pojedine agencije

Kriteriji za okvir moraju biti utemeljeni na

• potrebi za jačanjem njihove neovisnosti, kompetentnosti i kredibiliteta uz osiguranje mehanizma odgovornosti i transparentnosti
• potrebi da se ti zahtjevi pomire s općom ulogom Komisije koja mora imati mogućnost intervencije u slučaju ozbiljnih disfunicija

Načela za uspostavu okvira za regulatorne agencije
• koherentnost
• učinkovitost
• odgovornost
• sudjelovanje i otvorenost
formiranje agencije

• mora biti na osnovu posebnog zakonodavnog instrumenta (na prijedlog Komisije)
• pravna osnova je u posebnoj pravnoj osnovi za pojedinu javnu politiku u Osnivačkom ugovoru
• mora imati pravnu osobnost
• sjedište agencije mora biti utvrđeno aktom o osnivanju
djelovanje agencije

• ovlasti
• djelokrug
• upravno vijeće
• ravnatelj (direktor)
• odbor za žalbe
• financijski aspekti
• ostali upravni aspekti
Kontrola

• Komisija
• Upravni nadzor
• Politički nadzor
• Financijski nadzor
• Sudski nadzor
Agencije u I. stupu
• Agencija je tijelo koje djeluje prema pravilima europskog javnog prava i ima vlastitu pravnu osobnost (nije institucija). Uspostavljena je aktom sekundarne legislative kako bi se postigli specifični tehnički, znanstveni ili menadžerski zadaci.
Agencije u II. stupu
• Osnovane za obavljanje vrlo specifičnih tehhničkih, znanstvenih ili menadžerskih zadataka u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike.
• Agencije u III. stupu
• Osnovane kao pomoć članicama u borbi protiv organiziranog međunarodnog kriminala.

Izvršne agencije• Osnovane prema Uredbi (EC) No 58/2003 (OJ L 11, 16.1.2003) i povjereni su im zadaci upravljanja jednim ili više programa Zajednice, i to na određeno vrijeme.
• Education, Audiovisual and Culture Executive AgencyExecutive Agency for the Public Health Programme (under preparation)Intelligent Energy Executive Agency
Regulatorne agencije u RH
• nema sustavne regulacije niti određenog minimuma za ujednačeno djelovanje
• mogućnost političkih sukoba

npr. Agencija za zaštitu osobnih podataka, Agencija za zaštitu okoliša, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, i sl.

veki

ja imam identičnu takvu priču, bebica i na mirovanju sam već drugu godinu,učila sam ono staro pa sam vidjela prije par dana da postoji nova literatura, vadila sam neke nove stvari, recimo u našoj staroj literaturi piše da Europski parlament ima 132 zastupnika,a u novoj 785...a i nove ima više, jel pitaju godine ono na početku o EU?

tanja4

Evo,ja danas bila na ispitu,išla sam pogledat samo pitanja pošto mi je prvi put...bila sam A grupa,a pitanja su slijedeća:
1.regulatorne agencije
2.izvršne agencije
3.EUP-što je
4.izvori prava
5.uloga europskog suda-funkcije
6.proširenje eu
7.glavno zakonodavno tijelo
8.sigma čl.42ili41 uglavnom koncept dobre uprave
9.koja načela moraju zadovoljiti drž.službenici prema sigmi
10.nastanak eu
To je uglavnom to,ako sam nešto fuljala neka me kolege isprave i nadopune što se tiće pitanja...

tarja30

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
E ljudi ja ću pošizit kraj tog glupog predmeta,ja ne znam više kak da i iz čega to učim. Imam ona Musina predavanja,onu kakti skriptu s natuknicama,koja je apsolutno beskorisna i skriptu Što je Europska unija i sad sam bila već 2 put na ispitu i opet su bila neka bijesna pitanja. Jel netko,tko je bio jučer na pismenom zna kaj je to 41.članak Povelje o temeljnim pravima EU? mislim da je to bilo u 3.pitanju pod b.

Jadranka15

To Ti je pravo na dobro upravu članak 41. Povelje o temeljnim pravima
1. Svaki pojedinac ima pravo na njegov ili njezin predmet bude razmatran nepristrano i pošteno u razumnom vremenskom roku od strane institucija i tijela EU
2. Ovo pravo uključuje
- pravo svake osobe da bude saslušana, prije poduzimanja bilo kakvih mjera koje bi mogle biti štetne za nju ili njega
- pravo svake osobe da ima pravo pristupa njegovom/njezinom spisu, poštujući legitiman interes povjerljivosti i profesionalne poslovne tajne;
- obvezu uprave da objasni svoje odluke
3. Svaka osoba ima pravo tražiti od Zajednice da ispravi štetu koju su prouzročile njezine institucije ili njezini djelatnici obnašajući svoje dužnosti u skladu sa općim načelima uobičajenim u zakonima država članica;
4. Svaka se osoba može pismeno obratiti institucijama Unije na jednom od jezika koji određuje Ugovor i mora dobiti odgovor na istom jeziku.

Članak 41. Povelje odgovara članku II-101 Ustava - to bi bilo to

tiky

mislim da ti u čl. 41. spada ovo:
Pravo na dobru upravu prema Povelji temeljnih prava EU
-subjektivno građansko pravo
-pravo svake osobe :
da se s njenim predmetom postupa nepristrano, pravedno i u razumnom roku od strane institucije i tijela Unije

da bude saslušana prije poduzimanja bilo kakve mjere koja bi na nju mogla direktno ili indirektno utjecati,

na pristup vlastitom spisu uz poštivanje legitimnog interesa povjerljivosti i profesionalne ili poslovne tajne

se obrati tijelima Unije pismeno na jednom od jezika Unije te da na istome jeziku dobije odgovor

-obvezu uprave da obrazloži svoju odluku
-pravo na naknadu štete koju u obavljanju svojih funkcija počine tijela Unije ili njezini službenici, a u skladu s općim načelima zajedničkim državama članicama
... jer u slajdu prije, ima povlaka i pise čl.41...
P.S. ni ja to na ispitu nisam znala... al eto... bar sam nasla za drugi put ako ne prođem...

Jadranka15

U Europskom Kodeksu o dobrom ponašanju zaposlenih u upravi na stranici 7. E.Kodeksa nalazi se Pravo na dobro upravu tj. članak 41. Povelje o temeljnim pravima koje sam citirala u prethodnom postu.

lupa

Evo mene sa usmenog. Musa je bila stvarno ok. Imala sam 14 bodova iz pismenog pa sam među prvima odgovarala. Desilo mi se ono što mi se rijetko dešava, totalno sam zablokirala. Dala mi je vremena, naposlijetku mi i pomogla i dobila sam 3. Spasio me pismeni.

Pitala je;
1. Koje javne službe razlikuje Bijela knjiga?
2. Kakve su to komercijalne, a kakve nekomercijalne javne službe?
3. Primjeri komercijalnih i nekomercijalnih?
4. Kvaliteta javnih službi?
5. Vrste agencija?
6. Što je uopće agencija?
7. Kakve su to izvršne agencije?
8. Koji su akti u prvom stupnju?
9. Zašto je nastala EU?
10.Europska komisija?
11.Izvori prava EU?
12.Europski sud?

josip_d

...ja imao 9 bodova na pismenom i pitala me samo akte u I.stupu i nabrojat osnivačke ugovore i dovoljno za prolaz... :happy:

tiky

jel ima neko da mi može napisati odgovor na pitanje: koje javne službe razlikuje bijela knjiga?

lupa

Bijela knjiga razlikuje javne službe prema agencijama koje olakšavaju funkcioniranje unutarnjeg tržišta, agencije koje promiču soc. dijalog na EU razini, te agencije za provedbu programa i zadaća EU.--to sam ti našla tu u postovima prijašnjim i ja sam to naučila, tako da za bilo koje pitanje za koje nisi sigurna ili ne možeš naći pogledaj po postovima od prvog nadalje, kolege su se pobrinule dati odgovor na sva zbunjujuća pitanja. Još sam nešto našla o tome među Musinim predavanjima, ali bilo je zbrčkano nešto, teško za zapamtit, ovo sam naučila. Sretno!

natalija

dobri ljudi , molim vas ako mi može tko još samo naspisat 3 Ugovora na kojima je nastala EU, vidim po postovima da je puno put stavila to pitanje, ali nisam našla odgovor, a ispit za 2 dana... zadnji trzaji kampanjaca

kristina

1.Pariški ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik
2.Rimski ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici
3.Rimski ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju

iva_23

Pozdrav kolege, evo ja sam danas bila na ispitu.. pitanja su bila sljedeća:
1.Osnivački ugovori kad su potpisani kad su stupili na snagu
2.europski parlament i europ.ombudsman
3.organiziranje politike u I.stupu EU i objasnit 2 načela metode zajednice???
4.eup što je,kada nastaje i zašto
5.TQM i karakteristike CAF-a

p.s znala sam sve osim pitanja br. 3.. Pa dal bi netko bilo toliko ljubazan da mi odgovori ako zna??:unsure: Hvala unaprijed

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks