AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Nji

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pozdravi svima!!!Evo i ja se priključujem forumu! pohvale svima!

Ja sam bila danas na pismenom iz EUP,pa evo pitanja!

1.) a) Kada je i u kojem institucionalnom obliku nastala EU ?
b) Proširenja EU-godine i koje države?

2.)a) Što je EUP i koji su čimbenici (faktori) njegova oblikovanja?
b) Specifičnosti tranzicijskih zemalja?

3.)a) Postupci pred Europskim sudom-objasni!
b) Izvori prava EU-objasni i poredaj po važnosti i donositeljima!

4.) a)Pravo na dobru upravu prema čl.41 Povelje temeljnih prava EU ?
b)Kakav bi trebao biti upravni službenik prema standardima SIGMA-e?

5.)a)Koja je razlika između regulatornih agencija (3 tipa) i izvršnih agencija ?
b) Koji su zadaci regulatornih agencija?

Evo tolko sam zapamtila!Rezultati su u četvrtak u 13:00 . Ja se nadam da ću navući za prolaz!
Sretno svima koji su pisali!!!

vesna Ja

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Rezultati pismeno od 2.9. - upravo objavjeni na Katedri za upravnu znanost. Sretno!
Petak, 05.09.2008. u 16 sati / ĆM4, soba 43
1. Ćurković Ivana (komisijski ispit)
2. Ivanišević Ševo Vesna
3. Jurčević Maja
4. Luč Sonja
5. Mihelić Nina
6. Večerić Marina
7. Velan Darija
8. Vinceljak Tomislav
9. Vindiš Ivan
10. Vuković Sunčica (komisijski ispit)
11. Žic Adrijana

Negativan pismeni dio ispita (manje od 8 bodova ili više od četiri pitanja s 0 bodova):
7 bodova – Vujović, Jerneić, Širanović, 6 bodova – Jurčec, Matošević, Pocrnić; 5 bodova – Turk, Paunić; 2 boda – Kokolek, Medić, Rodić)

Anamarija Musa

vesna Ja

Evo ja sam prošla, trojka. Pitala je naravno regulatorne agencije - što su, i vrste (ona 3 stupa), zatim pravne akte iz I stupa (podpitanje razl. između uredbi i direktive) i to je to. Gledala je pismeni i valjda prema tome pitala. Kolegicu prije mene pitala je razliku između EZ i EU i to na način: što bi vi na cesti nekom rekli što je razlika između EZ i EU jer je ona pričala općenito o EZ i EU. Ne znam kako se na kraju završilo.

pepy

ovo pitanje postupci pred europskim sudom da li su to one tužbe ili postoji još nešto? pliz ako netko zna...

Nji

Ej,evo i ja sam prošla,dobila sam 3,samo me nije bilo za vikend pa tek sad javljam.
Mene i kolegu je pitala ovako:bilo šta o EK,bilo šta o EP,Što je EUP i na kojim načelima počiva,Službe od općeg interesa i javne službe u EU...toliko se sjećam.
Da uglavnom drži ispit u ruci i kao da prema njemu pita.

ovo pitanje postupci pred europskim sudom da li su to one tužbe ili postoji još nešto? pliz ako netko zna...

Da,to su one tužbe i prethodni postupak,i ono "ostalo" (sporovi između zaposlenika institucija i institucija Eu...)...
I samo to!

vesna Ja

Postupci pred ES su:
1. prethodni postupak
2. tužbe protiv države članice
3. tužbe za poništenja akata zajednice
4. tužbe zbog propusta
5. tužbe za naknadu štete

martina4

Ciao ljudi!!!
Evo, ako koga zanima koja su pitanja bila na pismeom 02.09.:

1. Što je EUP i čimbenici oblikovanja
2. EUP i tranzicijske zemlje
3. Karakteristike državnih službenika prema SIGMA-i
4. Kada i u kojem institucionalnom obliku nastaje EU
5. Proširenja EU (države i god)
6. Pravo EU (podjela)
7. Pravi na dobru upravu prema Povelji temeljnih prava EU
8. Razlika između službi od općeg interesa i službi od ekonomskog interesa
9. Regulatorne agencije (3 stupa)
10. Koji se postupci vode pred Europskim sudom

To nije sve baš od riječi do riječi al nekome možda pomogne!!!

martina4

Ej ljudi trebam hitan odgovor. Može mi netko objasniti odgovor na pitanje "Koji su to izvori prava- objasni i poredaj po važnosti i donositeljima"???
Dal se tu misli na pravo EU koje je podijeljeno na primarno i sekundarno???

pepy

molila bi nekog ako zna odgovore na ovih par pitanjaca da napiše:

1. koje standarde trebaju ispunjavati službenici prema SIGMI?
2. uredbe u 1. stupnju i njihov sadržaj?
3. razlika izvršnih i regulatornih agencija?

hvala unaprijed.

martina4

Odgovori za "pepy":
1. to su: poštivanje načela zakonitosti i vladavine prava; odgovornost službenika i dužnosnika, zaštita nepristranosti i integriteta; predvidivost i sudski nadzor; upravljanje i kontrola nad javnim financijama; transparentnost i odgovornost u pogledu javnih izdataka; ukupna sposobnost
2. to ne znam
3. Regulatorna agencija je tijelo strukturno odvojeno od sustava državne uprave (formalno odvojeno od ministarstava) koje obavlja javne zadatke na nacionalnom nivou na trajnoj osnovi, u kojem su zaposleni javni službenici i financira se uglavnom iz državnog proračuna te je podložno propisima javnog prava. Izvršne su agencije osnovane prema Uredbi i povjereni su im zadaci upravljanja jednim ili više programa Zajednice, i to na određeno vrijeme.

Jadranka15

Odgovor Pepy:
Uredbe u 1. stupu i njihov sadržaj?

Europskim zajednicama

Ugovor o EZ-u u članku 249. predviđa pet vrsta akata temeljem kojih se pravno uređuju politike za koje je nadležna Zajednica. Te su tri vrste pravnoobvezujućih akata uredbe, direktive i odluke, a dvije vrste akata koji ne obvezuju jesu preporuke i mišljenja. Posljednji nisu u Ugovoru dodatno opisani.

Uredbe (Regulations) su člankom 249. EZ definirane kao akti opće primjene koji obvezuju u cijelosti i izravno su primjenjivi u državama članicama.
Direktive (Directives) su definirane kao akti koji u pogledu rezultata koji se njima ostvaruje obvezuju svaku državu članicu kojoj su upućeni, ali ostavljaju nacionalnim vlastima izbor forme i metode.
Odluke (Decisions) su definirane kao akti koji u cijelosti obvezuju one kojima su upućeni.
Pravna se narav tih akata dodatno objašnjavala i uobličavala u sudskoj praksi Europskoga suda. Tako je danas jasno da su uredbe akti kojih je svrha ujednačivanje prava država članica, tj. zamjena postojećih nacionalnih pravnih normi u svim državama zajedničkom europskom. Zbog toga uredbe ne treba, točnije ne smije, ugrađivati u nacionalno pravo, već se one primjenjuju izravno kao europski akti temeljem objave u Službenom listu EU. Uredbe su u pravilu cjeloviti pravni akti, no ako same predviđaju nužnost donošenja dodatnih provedbenih mjera, države su obvezne tražene mjere i usvojiti. Budući da uredbe zamjenjuju nacionalne pravne norme, države su obvezne ukinuti do tada postojeće norme svog pravnog poretka koje su u koliziji s uredbama.

Za razliku od uredaba, direktive služe približavanju, a ne potpunom ujednačivanju internih prava država članica. Stoga zadaju samo osnovna zajednička pravila i ciljeve koji se njima postižu, a ostatak regulacije događa se na nacionalnoj razini. Države članice obvezne su direktive prenijeti u svoj nacionalni sustav, birajući pri tome formu: npr. novi zakon, izmjena postojećeg zakona, podzakonski akt ili štogod drugo. Bitno je da akt kojim se prenosi direktiva ima pravno obvezujuću snagu, te da država za pojedince (fizičke i pravne osobe) pod svojom jurisdikcijom stvori ona prava i obveze koja su im direktive namijenile, te da time omoguće postizanje svrhe regulacije. Iako direktive u pravilu obvezuju temeljem nacionalnih mjera implementacije, Europski je sud smatrao da i u slučaju propusta države da ispravno uvrsti direktivu u interno pravo i one mogu biti izravno primjenjene pred nacionalnim institucijama, posebice sudovima i upravnim tijelima, ako su njima predviđena prava za pojedince - pravne i fizičke osobe. Sudska je praksa o izravnom učinku direktiva započela s predmetima 9/70 Grad i 41/74 Van Duyn, nastavila se predmetima 152/84 Marshall, C-188/89 Foster v. British Gas, te C-91/92 Faccini Dori, a razvija se i danas. Takvom interpretacijom učinaka te vrste akata Europski je sud bitno podigao njihovu djelotvornost, pa time i važnost u izgradnji europskoga pravnog sustava.

Iako Ugovor o EZ-u nabraja pet vrsta akata kojima bi se trebale služiti institucije EU, u praksi su se pojavljivali i akti drugačijih naziva, a Europski im je sud bio sklon priznati status izvora prava EZ-a, počevši od predmeta 22/70 Commission v. Council (ERTA).

Obvezujući akti institucija EU u prvom stupu moraju, temeljem članka 253. Ugovora o EZ-u, sadržavati obrazloženje u kojem se navode razlozi za njihovo usvajanje, pravni temelj, tj. odredbu ili odredbe Osnivačkog ugovora koje ovlašćuju Zajednicu da regulira pitanja na koja se akt odnosi te svi dokumenti koji sadrže mišljenja ili amandmane tijela EU stavljene tijekom zakonodavnog postupka.

Obvezujući akti EZ-a obvezno se objavljuju u Službenom listu EU, u seriji L (čl. 254. Ugovora o EZ). Iako za ostale akte nije predviđena obveza objavljivanja, uobičajeno je da se i oni, posebice ako su upućeni svim državama članicama, objavljuju u Službenom listu EU, najčešće u njegovoj seriji C.

pepy

današnja pitanja:
1. razlozi nastanka EZ
2. osnivački ugovori i njigove izmjene
3. kako se formira EP koje su mu glavne funkcije
4. koje su uvjeti zemalja kandidata prema SIGMA-i
5. razlika regulatornih i egzekutivnih agencija
6. zadaci regulatornih agencija
7. što je EUP kada i kako nastaje
8. zašto je teška institucionalizacija
9. postupci europskog suda
10. jos jedno koje nisam znala nešto u smislu s kojim se problemima i danas države susreću... ako netko zna neka odgovori na to pitanje pliz..

Adriana

bilo je još pitanje koje su specifičnosti tranzicijskih zemalja?

odgovr se nalazi u članku od muse približavanje nacionalnih uprava str.142

pepy

bi li netko znao odgovor na pitanje s kojim problemima se i danas države susteću?

i još mi nije jasno koja su 3 stupa regulatornih agencija?
i službe od općeg interesa i javne službe?
dobro za javne znam da su to tržišne i netržišne ali koje su to od općeg interesa?

Adriana

i ja sam položila i dobila čak 4 pitala me gospodarske i negospodarske službe,razlika uredbe i direktive i komitologiju,slažem se s marijom 0205 da je važno dobro napisati pismeni ja sam imala 14 bodova SRETNO SVIMA KOJI ĆE POLAGATI ISPIT! :happy:

Kentiki19

Što se tiče literature, da li je dovoljno naučiti od A.Muse "Europski upravni prostor" ili također i "Europski standardi u pogledu služb.prava",hvala unaprijed.

Adriana

Što se tiče literature, da li je dovoljno naučiti od A.Muse "Europski upravni prostor" ili također i "Europski standardi u pogledu služb.prava",hvala unaprijed.
BOK bitno je učiti po musinim predavanjima koja nađeš na stranici upravne znanosti pod predavanja.a članke koje ti spominješ možeš pročitati.

Adriana

pitanje: koja je razlika između uredbe i direktive?:unsure:
UREDBE-akti opće primjene koji obvezuju u cijelosti i izravno su primjenjivi u državama članicama.
DIREKTIVE-akti koji u pogledu razultata koji se njima ostvaruje obvezuju svaku državu članicu kojoj su upućeni ali ostavljaju nacionalnim vlastima izbor forme i metode.

više o eu imaš na stranici ENTER EUROPE!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks