AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Neo

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
doista izgleda da smo svi bili grupa A..ali molim vas, kaj su oni normalni??
recimo pitanje faktori oblikovanja EUP-a i objasni, pa kad bi još i objasnio uz tako malo vremena:angry:
ja sam ih samo pobrojao, a objasniti mogu usmeno, pa nisam printer..mislim da su malo zabrijali
tih 30 min.sam pisao ko lud i još mi je bilo malo

mila21

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
vrste javnih službi prema Bijeloj knjizi: službe od općeg interesa : tržišne i netržišne usluge za koje javna vlast određuje da su od javnog interesa i koje su predmet posebnih obveza u pogledu obavljanja javnih službi

i da, razlikovanje: službe od općeg ekonomskog interesa i ostale službe

vesna Ja

Gotovo sam sigurna da su se spominjale regulatorne i izvršne agencije ali sad više ne znam. Pa nisam valjda samo ja imala to pitanje. Nego, koliko je ukupno bodova i koliko je dovoljno za prolaz. I da li se mora obavezno odgovarati usmeno ili ponudi ocjenu.

1. Nastanak EU (na temelju kojih ugovora)
države i godine pristupanja, utjecaj SAD na nastanak EU
2. europski sud, ustroj, ovlasti
komitologija
3. EUP , objasni
razlozi nastanka EUP
4. pravo na dobru upravu čl.41.
sigma karakteristike drž. službenika
5. Univerzalne službe, Bijela knjiga i drugo nisam sigurna

E da bio je i pravni sustav EU

mila21

bila su ova pitanja:
1. a) uloga SADa
b) proširenja Unije i godine
2. a)ustrojstvo europskog suda
b) komiologija
3. a)kada i zašto dolazi do stvaranja eup
b) čimbenici oblikovanja eup
4. a)karakteristike službenika prema sigmi
b)pravo na dobru upravu prema povelji temeljnih prava eu
5. a) javne službe prema bijeloj knjizi
b) univerzalna služba

Tompa

Danas je na usmenom sve pitala. U onom malom sobičku u potkrovlju - cca 45 stupnjeva. Mene pitala ovako:
Postoje faktori koji djeluju u smjeru sprečavanja oblikovanja EUP. Koji su to?
Recite mi nešto o regulatornim agencijama?
Koje su okolnosti i zašto dolazi do europskih integracija 1950-tih?
Nabrojite mi sve Osnivačke ugovore!

To je bilo uglavnom sve. Kolegicu do mene je pitala zašto dolazi do formiranja EUP-a i Europsku Komisiju. Uglavnom, trojčica je pala.

Neo

Da, svi koji su danas bili u potkrovlju zaslužuju 2 ako ništa onda barem zbog silnog znojenja u onom nenormalno zagušljivom i vlažnom prostoru. Još da sam starije žensko mislio bi da me tuku valunzi:tongue2:. (sve prisutne kolegice bez ovrede, šala mala).
Musa je danas ispitivala sve koji su prošli na pismenom. Vrlo kratko, ali ne i slatko. Ja sam prošao :tulum:, ali je bilo i ljudi koji su pali. Mislim da je dvije kolegice naručila za konzultacije za slijedeći četvrtak, a jednoj je rekla da se vide na jesen:sad:. Pitala je;
osnivački ugovori, regulatorne agencije, kvaliteta u javnoj upravi, službe od općeg interesa (javne službe), europska komisija i to je sve što sam ja čuo na svoje uši.
Ne dopada mi se njezin nezainteresirani pristup i minimalna komunikacija pri ispitivanju, njoj kao da se ništa neda. No dobro, bitno je da to više ne moram učiti. Sretno svima koji to uče!:wink5:

mya_zg

i ja sam prošla a mene je pitala ek osnivačke ugovore za zemlje i inzistiranje na kvaliteti

jaasmiinaa

ja malo kasnim..i ja sam prošla:tongue2: mene je pitala europski parlament i europsku kvalitetu javnih službi

Silver

PoloŽila!!!jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Da, svi koji su danas bili u potkrovlju zaslužuju 2 ako ništa onda barem zbog silnog znojenja u onom nenormalno zagušljivom i vlažnom prostoru. Još da sam starije žensko mislio bi da me tuku valunzi:tongue2:. (sve prisutne kolegice bez ovrede, šala mala).
Musa je danas ispitivala sve koji su prošli na pismenom. Vrlo kratko, ali ne i slatko. Ja sam prošao :tulum:, ali je bilo i ljudi koji su pali. Mislim da je dvije kolegice naručila za konzultacije za slijedeći četvrtak, a jednoj je rekla da se vide na jesen:sad:. Pitala je;
osnivački ugovori, regulatorne agencije, kvaliteta u javnoj upravi, službe od općeg interesa (javne službe), europska komisija i to je sve što sam ja čuo na svoje uši.
Ne dopada mi se njezin nezainteresirani pristup i minimalna komunikacija pri ispitivanju, njoj kao da se ništa neda. No dobro, bitno je da to više ne moram učiti. Sretno svima koji to uče!:wink5:

Dragi kolega---nas dvije smo prošle...na konzultacijama jučer!!!
pitala nas je europsku komisiju i vijeće,faktore nastanka eup i europski sud te regulatorne agencije!!!

eto,dobile smo 2!!!

Tompa

Uloga SAD-a u stvaranju europskih integracija je u tome što se zapravo htjelo Europu po američkom modelu. Gledano sa strane SAD-a njima je ta ideja strašno odgovarala u vrijeme hladnog rata i neprijateljskog odnosa s SSSR-om - na europskom kontinentu imaju tampon zonu prema komunističkoj Istočnoj Europi kojom dominira Rusija. Gledajući gospodarski, ujedinjena Europa predstavlja veliko tržište za američke proizvode a i inače bi smanjila teret SAD-u u smislu da ne bi trebala toliko ekonomske pomoći. Ujedinjena Europa bila bi racionalnija i učinkovitija što se tiče gospodarstva a i njome je lakše politički upravljati ako je integrirana. Amerikanci su gledali svoj interes i u ponovnoj integraciji Njemačke unutar Europe jer su poslije rata tamo puno ulagali i davali kredite. Marshallov plan iz 1947 bio je plan SAD-a o obnovi poslijeratne Europe i zapravo početak europskih integracija - njime je u 4 godine 13 milijardi dolara ekonomske pomoći poslano europskim državama koje su bile članice OECD-a.

zoki

bok e dal mi može tko pomoći nisu mi baš jasna ova pitanja tj nemogu pronaći odgovore na njih imam skriptu ali nigdje ih ne mogu naći pa molim za pomoć

kada dolazi do inzistiranja na kvaliteti uprave
tko ima provedbenu funkciju u EU
zašto nastaje EUP
uloga Vijeća EU, funkcije
kako se formira EP
dvije najvažnije upravne doktrine i po čemu se razlikuju
kad nastaje EUP
sigma- nabrojati 5 nečega
problemi institucionalizacije EUP
kako se formira EK

bar nešto od toga da netko zna pomoglo bi mi puno
hvala unaprijed

vesna Ja

1.kada dolazi do inzistiranja na kvaliteti uprave
Nisam sigurna za ovaj odgovor pa neka netko drugi bolje odgovori.
2.tko ima provedbenu funkciju u EU
Europska komisija jer je gl. izvršni organ EU.
3.zašto nastaje EUP
Iz političkih, socijalnih, ekonomskih i sigurnosnih razloga.
4.uloga Vijeća EU, funkcije
Vijeće EU je gl. zakonodavna institucija EU,a funkcija je zastupati nacionalne interese budući da je Vijeće EU sastavljeno od ministara nacionalnih vlada država članica.
5.kako se formira EP
EP je jedino tijelo na razini Unije koje se izravno bira.
Državama članicama EU Osnivačkim ugovorom dodijeljen je broj zastupničkih mjesta u EP. Broj donekle odražava veličinu stanovnišva država članica. Najveći broj zastupnika u EP utvrđen je Osnivačkim ugovorom, a danas Parlament ima 732 zastupnika, a Ustavni ugovor gornju granicu će pomaknuti na 736. Zastupnici u EP nisu birani prema nacionalnim kvotama nego prema političkim opredjeljenjima.
6.dvije najvažnije upravne doktrine i po čemu se razlikuju
Novi javni menadžment i dobra vladavina.
NJM inzistirao je na 3 E (ekkonomičnost, efikasnost i efektivnost) i došao je u sukob s demokratskim načelima.
Dobra vladavina nastaje kao odgovor na loše učinke menadžerskih reformi i okreće se građanima, naglađava ulogu građanskog i civilnog društva itd.

7.kad nastaje EUP
EUP je nastao uslijed proširenja EU. Nastaje zbog potencijalnog priključenja tranzicijskih zemalja EU jer su problemi tih zemalja istaknuli potrebu specijaliziranih upravnih kriterija za priključenje i provođenje opsežnih programa pomoći.
8.sigma- nabrojati 5 nečega
Sigma je detaljno razredila koncept EUP-a. Sigma procjenjuuje spremnost zemalja kandidata za članostvo ocjenjujući određene karakteristike državne uprave:
- poštivanje načela zakonitosti i vladavine prava
- propise koji se tiču odgovornosti službenika i dužnosnika, a odnose se na njihovu nepristranost
- propisi koji osiguravaju predvidljivost odlučivanja
- propisi za upravljanje javnim financijama i njihovu kontrolu, transparentnost i odgovornost za javne izdatke
- ukupna sposobnost upravnih i pravosudnih sistema za primjenu tih propisa
(to bi bilo tih 5 načela)

9.problemi institucionalizacije EUP
Faktori koji otežavaju stvaranje EUP-a:
- duga i stabilna tradicija pojedinih upravnih sustava
- zanemarenost upravnih problema od strane Unije
- visoki troškovi upravnih reformi
- činjenica da ugovori EU ne propisuju specifična upravna rješenja
- autonoviju članica u pogledu upravnih rješenja
- problem ograničenih ovlasti i kapaciteta EK
10. kako se formira EK
Prema Ugovoru iz Nice 2005. g. Komisija je sastavljna od po jednog predstavnika iz svake države članice.
Od 1.11.2009. Komisija će imati 15 članova od kojih će jedan biti predsjednik, jedan dopredsjednik i 13 članova. Komisija će se formirati po sistemu rotacije.

Jadranka15

Iz nastavnih materijala - Javna uprava - knjiga žuto-zelena
Poglavlje X (str.347-391)
Upravne reforme i modernizacija
Mjere za modernizaciju uprave u Hrvatskoj
Temeljna načela i usmjerenja reforme javne uprave u Hrvatskoj
Upravne reforme u tranzicijskim zemljama

Poglavlje XI (str.395-406)
Europski upravni prostor: Približavanje nacionalnih uprava, to je to iz te knjige.

Jadranka15

Reforme, reforme u tranzicijskim zemljama to je ono sa fazom transformacije, proces konsolidacije, faza modernizacije i faza prilagodbe, zatim koji su oprečni reformski procesi, NJM, provedba reforme, koji su glavni prijedlozi za modernizaciju hrvatske uprave (ima ih 3); koje su mjere protiv korupcije, koje su mogućnosti racionalizacije (ima ih 3); koji su glavni prijedlozi za reformu javne uprave (ima ih 3);Tradicionalne vrijednosti, okvir upravne reforme, mjere i učinci menadžerskih reformi; Razvoj javne uprave u Hrvatskoj, to su tradicionalna pitanja koja dolaze na ispitu EUP.

vesna Ja

Pitanja 2.9. Kada nastaje EU i razlozi nastanka EU, koje su države pristupile EZ, koje kasnije i kada, postupci ES, izvori europskog prava i objasni, što je EUP i čimbenici, europski standardi u služb. zakonodav, razlozi ili različitosti približavanja tranzicijskih zemalja EU, regulatorne agencije i nešto s njima, više se ne sjećam

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks