AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

lilica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozdrav!!molim vas,dajte mi recite gdje su ta pitanja koja svi spominjete??gdje da idem da ih nađem i skinem??

koji su razlozi nastanka europskih zajednica? 3 regulatorne agencije na razini unije? molim vas,odgovor?

Veronika

Ta pitanja bi ti trebala biti tu na forumu di si sad poslala poruku. Čitaj i na drugim stranicama. Tri regulatorne agencije su ti agencije u 3 stupa. Znaci imas tri stupa i to su ti te 3 regulatorne agencije.

viexen

ugovorom iz Maastrichta, potpisan je 7.2.1992. u Maastrichtu, a stupio je na snagu 1.11.1993.

arlena

Ta pitanja bi ti trebala biti tu na forumu di si sad poslala poruku. Čitaj i na drugim stranicama. Tri regulatorne agencije su ti agencije u 3 stupa. Znaci imas tri stupa i to su ti te 3 regulatorne agencije.
...misliš nabrojimo samo one agencije koje se navode po stupovima?
jer malo me zbunilo kad si rekla da imamo 3 stupa i to su te 3 reg. agencije... :blushed:

Tompa

Citiram: EK je zadužena i za provođenje zajedničkih politika i europskog zakonodavstva na način da kroz donošenje provedbenih propisa u suradnji s Vijećem EU-a omogućuje primjenjivanje propisa u praksi... - dakle, po ovoj logici i ako pitanje nije izvučeno iz nekog drugog konteksta, onda bi to bila Europska komisija. Lakše bi bilo odgovoriti kad bi pitanje bilo barem malo šire, recimo: Koja od glavnih institucija EU ima provedbenu funkciju?

Tompa

Pogledaj si to na 385-386 str. Nastavnih materijala: problemi su jer se promjene odvijaju zajedno s promjenama u državnim sustavima - prijelaz iz socijalizma u parlamentarnu demokraciju; promjene u gospodarstvu - sve te zemlje imaju sustave socijalne pomoći koje više ne mogu održavati a međunarodne financijske institucije pritišću da se štedi i da se smanji javna potrošnja. Zatim, sve su te zemlje na početku tranzicije prihvatile nametnuta iskustva zapadnih zemalja a ta su iskustva mogla proći samo u razvijenim demokracijama - nakon neuspjelih reformi počele su vlastite nacionalne strategije... iz svega toga izvuci nekoliko rečenica. U utorak je ispit u 10 u Gundulićevoj.

Tompa

Ovlasti (nadležnosti) europskog suda:
Prethodni postupak
Tužbe protiv države članice
Tužbe za poništenje akta zajednice
Tužbe zbog propusta
Tužbe za naknadu štete,
pa onda i neka druga pitanja, recimo u sporovima između zaposlenika u institucijama EU s tim institucijama. Imaš to u skripti ŠTO JE EU.

Tompa

Europski sud ima najznačajniju ulogu u oblikovanju EUP-a. Znaš da među čimbenicima oblikovanje EUP na prvom mjestu stoji: presude europskog suda (Nastavni mat. str 399). Europski sud definirao je opća načela upravnog prava unutar EU koja pravno obvezuju zemlje članice i njihove građane.

martina28

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
za izvršne samo piše
Osnovane prema Uredbi (EC) i povjereni su im zadaci upravljanja jednim ili više programa Zajednice, i to na određeno vrijeme.

jaasmiinaa

zna netko kad je ispit sutra? i koje su vrste regulatornih agencija-kaj treba tu napisati;razlika izvršnih i regulatornih
i koji su standardi od strane sigme za državne službe i drž.službenike..u skripti sam našla samo za državne službe.
hvala

Tompa

Ak misliš na onih 5:
djelovanje u javnom interesu
depolitizacija i profesionalizacija državne službe
odgovornost državnih službenika
jasno definirana prava i obveze državnih službenika
merit - načelo,
onda bi to bilo to.

Tompa

Aha, kolko ja znam (a moje je znanje prilično skromno). Ak neko zna više nek odmah kaže ili nek zauvijek šuti.

Gle pojavila se žena s poljskim prezimenom. Deprimir će bit sretan kad mu kažem.

Jadranka15

Grupa A za pismenog dijela ispita EUP
-uloga SAD-a - proširenja EU - godine
- Europski sud - funkcije
- i sastav
ustroj
- Europski sud...
- Pravo na dobru upravu
čl.41. Zakona o E.povelja
- kakav državni službenik mora biti prema SIGMA dokumentu
- BIJELA KNJIGA
- KOMITOLOGIJA
- UNIVERZALNE SLUŽBE
- EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR
- kako i zašto nastaje i
- objasniti faktor nastajanja, ako je nešto krivo - molim Vas nadopunite me

arlena

valjda smo svi bili test A

samo nadopuna:

1. utjecaj SAD na nastanak EU
ugovori o pristupanju, države i godine pristupanja
2. europski sud, ustroj, ovlasti
komitologija
3. EUP faktori oblikovanja, objasni
razlozi nastanka EUP
4. pravo na dobru upravu čl.41.
sigma karakteristike drž. službenika
5- koje javne službe razlikuje Bijela knjiga i objasni razliku
- koncept univerzalne službe

rezultati su u petak u 10 sati, ćmt 4

Tompa

Zna možda netko koje vrste javnih službi postoje po Bijeloj knjizi? I gdje to piše?

Jadranka15

Odgovor za pod 5.
Europska regulacija javnih službi - službi od općeg interesa
. Dokumenti
- Zelena knjiga o službama od općeg interesa (2003)
- Bijela knjiga o službama od općeg interesa (2004)
- koncept tzv. kontrolirane liberalizacije službi od općeg interesa

Koncept univerzalne službe
- "Definirani minimalni skup usluga specificirane kvaliteta koji je dostupan svim korisnicima
bez obzira na njihov geografski položaj i po pristupačnoj cijeni, oviso o specifičnim racionalnim uvjetima".
- načela univerzalne službe: jednakost, univerzalnost, kontinuitet, adaptibilnost, dobra praksa, transparentnost uprave, određivanje cijena i financiranja, nezavisna kontrola
- pružanje usluga uvijek se odnosi na univerzalno pravo da se usluge koje ljudi trebaju za učinkovito funkcioniranje u društvu i učinkovito funkcioniranje društva dobiju kontinuirano i pod razumnim uvjetima u pogledu cijene i kvalitete.

To bi bilo to, ako sam kaj fulala - ispravite me

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks