Slažem se s kolegama, od mnogih profesora se moglo čuti da je ovo najteži upravni studij u državi i svatko tko misli da je lakši od prava, nije!
Samo šteta što nismo cijenjeni kao pravnici, no vjerujem da će se i to uskoro popraviti.
Ako želite dati sve u
roku i
redovno, pripremite se na dobro grijanje stolca i učenje po 10-ak sati dnevno pred ispite jer se na fakultetu izgubi taj kontinuitet učenja,
nema pritisaka kao u srednjoj školi i nitko koga poznam ne uči baš svaki dan, nego se uči tek pred ispite i kolokvije.
Treba u prosjeku 2-3 tjedna za svaki ispit, no opet sve je to subjektivno. Netko uči tjedan dana i prođe.
Za građansko je meni trebalo mjesec dana i prošla sam od prve, ali je to bilo onda baš učenje, učenje i samo učenje!
Kolokvija je jako malo bilo (sad ih ima možda malo više) tako da se ne pouzdate previše u "lakši" način rješavanja ispita, a i za te kolokvije se treba dobro potruditi!
Ocjene nisu tako bajne pogotovo prve dvije godine studija, ne očekujte puno četvorki i petica, puno truda i muke treba uložiti za trojku na katedri za upravnu znanost ili recimo građansko pravo. Iskreno, meni svaka ta trojka vrijedi kao petica jer znam koliko sam se za to trudila.
Nekad ocjene i nisu pravedne, ovisi o ispitivaču, ali i sreći, sve je to dosta subjektivno.
Tako da ne budete puno razočarani.

No, većini je bitno samo da riješe ispite, ocjene su sporedne.
Definitivno onaj tko se ne vidi u upravi, neka to ne upisuje jer će mu biti mučenje.
Literature ima puno iz svega, treba biti dobro upućen u sve to. Literatura je opširna i obuhvaća knjige, zakone, ostale propise, stručne članke...
Naravno puno toga se može proći po skripti, no opet treba biti upućen u sve to jer se propisi svako malo mijenjaju pa je tako i literatura sklona čestim promjenama.
Na specijalističkom studiju (dakle one +2 god) je bolja situacija. No, osim uprave očekujte i druga područja, npr. ekonomija, menadžment, političke znanosti itd.
Što je i ok jer ćemo imati stvarno širok spektar znanja.

Ispiti su opušteniji jer te profesori sad već ipak malo ozbiljnije shvaćaju, ocjene bolje (lakše se mogu dobit četvorke i petice) ima kolokvija, ali i seminara i raznih izlaganja, projekata i sl. Nečeg što recimo nema na prve 3 godine, ali i tu treba sjedit i učit i posvetit trud i vrijeme.
Lakše je, ali i dalje zahtjevno u svakom pogledu. Svatko tko misli da je lako završiti naš studij, nije!
To pišem ja, kao studentica 5 godine, odnosno 2. godine specijalističkog.
Nije bio lak put, ali vjerujem da će se isplatiti.