AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Zašto studiramo?

emma1993

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Pitam se, čemu ovaj faks? Evo. I u tekstu pište da je student, a nije nego STUDNTICA.

"MUP je u prosincu 2017. popunio niz radnih mjesta novim zaposlenicima koji su odmah dobili ugovor za stalno. No radna mjesta na kojima su zaposleni u spomenutom ministarstvu nemaju nikakve veze s njihovim obrazovanjem.

Tako je Iva N., za koju piše da ima završenu gimnaziju, zaposlena u MUP na mjestu računovodstvenog referenta za obračun plaća. Za isti posao MUP je zaprimio 166 prijava.

Ivica B., diplomirani učitelj s pojačanim engleskim, zaposlen je u PU Ličko-senjsku na mjesto inspektora za zaštitu od požara i eksploziva, a uz njega se još 12 ljudi prijavilo na taj natječaj.

Na isto radno mjesto - inspektora, ali u drugoj policijskoj upravi - zaposlen je i Dražen Ž., po struci turistički komunikolog, koji je taj posao dobio u PU Zadarskoj. Za taj se posao prijavilo 17 kandidata, no on je izabran kao najbolji.

Od 96 prijavljenih, komercijalist zaposlen u Centru za forenzička ispitivanja

Ljubo R., komercijalist, zaposlen je u MUP kao stručni referent - tehničar laborant u Centru za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić. Za taj se posao prijavilo čak 96 kandidata, no upravo je komercijalist dobio taj posao.

Dominik V., ekonomist, zaposlen je u MUP kao tehničar za specijalne sustave za računalne mreže, a za to se radno mjesto prijavilo 29 kandidata.

Hrvoje S., sa završenom gimnazijom, u MUP-u je dobio posao tehničara za radiokomunikacijske sustave. Na natječaj za to radno mjesto zaprimljeno je 65 prijava, navodi MUP u rješenju o njegovom zapošljavanju.

Drago P., sa završenom gimnazijom, u MUP-u je dobio posao tehničara za specijalne sustave - autoelektričara. MUP je zaprimio 18 prijava na natječaj za to radno mjesto.

Student našao natječaje: Ovo je poražavajuće

"Radi se o tome da se za sva radna mjesta raspisuje uvjet VSS-a bilo kojeg smjera, ili u boljem slučaju VSS ograničen na nekoliko grana (društveni, tehnički, humanistički npr. ) kako bi obuhvatili što veći spektar struka s kojima mogu ugurati onog koga žele na radno mjesto. Tu dolazi do poražavajuće situacije, jer primjerice općepoznato je kako je studij forenzike u Splitu bez perspektive jer se ti znanstvenici ne mogu zaposliti nigdje, a uče o eksplozivima, požarima i ostalim stvarima gdje je potrebno vrhunsko znanje itekako. Posao im uzimaju turistički komunikolozi.

Slikovito dočarano, ovdje se radi o identičnoj situaciji kao da medicinskoj sestri dopustite da tijekom posla u bolnici izvanredno studira bilo koji fakultet da formalno stekne VSS i kad to stekne, zaposlite je kao liječnicu, jer ima VSS i odgovarajuće iskustvo u zdravstvu na poslovima medicinske sestre.

Ova forma i praksa su poražavajuće, još gore je što sva rješenja potpisuje ministar ili državni tajnik, dakle svjesno to rade i nikom ništa.

Bez obzira na to što će se pravdati praksom i time da su kandidati ispunili uvjete natječaja, poraz nastaje u korijenu. Poraz nastaje kad raspišete natječaj za inspektora za požare i eksplozive i dopuštate da se mogu javiti kandidati koji su završili humanističke znanosti. Student sam i ovo me boli, imam osjećaj da danas diploma služi određenim ljudima u državnoj upravi samo kako bi stekli formalne uvjete da im se poveća plaća i da dobiju bolje radno mjesto. Ponekad se zapitam zašto studiram", komentirao nam je za Index student, koji je želio ostati anoniman."

Cijeli tekst: Ovako se zapošljava u MUP-u: Turistički komunikolog i učitelj postali inspektori za eksplozive - Vijesti - Index.hr

fakin

Super Moderator
Tako ti je u apsolutno svim državnim i javnim službama u RH. Nije to ništa novo niti išta čudno. To je nažalost modus operandi i mi pošteni i kvalificirani tu nemamo nikakve šanse.

garavuša

Da, o ovoj problematici smo vec pisali u drugoj temi.
Njih vise niti nije sram uhljebljivati.

U cijelosti se slažem sa gornjim tekstom.

Posljednje uređivanje od moderatora:

fakin

Super Moderator
evo pogledajte ovaj slučaj pa se još jednom upitajte zašto studirate:

MORH je u upravi za financije na radnom mjestu stručnog referenta za evidenciju isprava zaposlio fizioterapeutkinju. Na to radno mjesto javilo se čak 348 kandidata, ali u Ministarstvu su zaključili da njihovim zahtjevima najbolje odgovara osoba školovana da pomaže zalječenju slomljenih kostiju, iščašenih zglobova, reumatskih bolesti ili problema s išijasom. Da kontrolira isprave.

garavuša

Kaj je to točno evidencijâ isprava? Zar za to treba imati faks?
Ma ne u smislu da za treba za to imati faks (radi se o stručnom referentu, dakle SSS) nego bi bilo prikladnije da se na tome radnome mjestu zaposli upravni referent, ekonomist ili administrativni tajnik, a koji su zasigurno sudjelovali u natječajnom postupku

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Sva sreća pa imam vezu za uhljebljenje. Ako ikad završim ovo njesra od faksa. Ne mislim da je faks njesra, naprotiv. Ali zadnja dva ispita će me u grob otjerat'.

garavuša

Sad kad si spomenula stručnog referenta, znaš li koj ovlasti ima viši stručni refrent u odnosu na stručnog referenta?
Pa nazivi radnih radnih mjesta su propisani u samoj Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova... a i isti su za sva državna tijela - a konkretno svako državno tijelo donosi Pravilnik o unutarnjem redu, koji naravno mora biti usklađen s tom uredbom. Sorry, al malo čudno da pitaš to pitanje kao specijalist javne uprave. Ko će ipak to razumjeti, ako ne mi.

https://uprava.gov.hr/UserDocsImages/Državna služba/2014/1214-Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi proč tekst.pdf
viši upravni referent uvijek podrazumijeva VŠS, a on je osposobljen za vođenje upravnog postupka i za obavljanje nešto složenije zadatke od SSS, tipa može usmjeravati ove s SSS u pisarnici, ukoliko se radi o nekom većem javnopravnom tijelu.

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
Kužim ja razliku u koeficijentima, ali ne vidim neku razliku praksi osim naziva i koeficijenta. Uglavnom, koliko sam vidio, i SSS i VŠS rade iste poslove. Zanimalo me u prkatičnom smislu, ako neko ima iskustva.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks