AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

vibica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Saznala sam da sam kod Podolnjaka. Ne odgovara mi dan ni vrijeme. On zna kasnit ili sve obično počinje na vrijeme? Moram se nekak ubacit da budem prva na redu.
Podolnjak je, na roku kad sam ja bila, opako kasnio. Kasni reda radi, a taj dan ga je valjda i promet zeznuo.
Nas 20ak je podijelio u dvije grupe, po abecedi. Dio je odgovarao prije podne, a drugi dio poslije. Ulaziš kako hoćeš, a nije baš da se ljudi tuku tko će prvi.

Ako ti ne paše nikako datum, onda pošalji mail profesoru i pitaj dali možeš kod nekog drugog odgovarati.

Apex

kod ane horvat sam na ispitu.. zanima me koje djelove najviše pita i kaj je dovoljno za prolaz kod nje??
evo i ja sam kod ane horvat i vjerojatno se to pitanje već postavilo pa ak je nisam ga uspio uočit..dakle situacija je sljedeća..s obzirom da imam još tjedan dana da naučim ovaj predmet a trenutno sam na nuli..nema šanse da stignem naučit georgee skriptu od 157 str..pa me sad zanima jel dovoljno da naučim Ustav RH tj plavu knjižicu s izmjenama iz 2010.-te USTAVNI ZAKON O USTAVNOM SUDU REPUBLIKE HRVATSKE..jel bi to bilo dovoljno za proć kod ane?

bukek

evo i ja sam kod ane horvat i vjerojatno se to pitanje već postavilo pa ak je nisam ga uspio uočit..dakle situacija je sljedeća..s obzirom da imam još tjedan dana da naučim ovaj predmet a trenutno sam na nuli..nema šanse da stignem naučit georgee skriptu od 157 str..pa me sad zanima jel dovoljno da naučim Ustav RH tj plavu knjižicu s izmjenama iz 2010.-te USTAVNI ZAKON O USTAVNOM SUDU REPUBLIKE HRVATSKE..jel bi to bilo dovoljno za proć kod ane?
george skripta kad izbacis ono sto ti ne treba i malo smanjis font ispadne 100str. pa ti vidi
:cool:

Paris

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
george skripta kad izbacis ono sto ti ne treba i malo smanjis font ispadne 100str. pa ti vidi
:cool:
moje misljenje... ja isto imam tjedan dan :) !!! i ucim ovak... ustav (plava knjizica samo promjne ustav), ustavni zakon o ustavnom sudu (ja sam naucila iz ustava i malo nadupunila iz skripte, nisam ucila tocno zakon), a skriptu sam skratila maksimalno jer sam si odgovarala na pitanja koja najcesce pitaju... tak da dobis i dosta manje stranica od 100... i ne ucim opsirno :) !!!

iii tu na forumu koju stranicu dalje mas kojih 20 pitanaj koje Ana pita...

tea_90

e, ekipa evo skupila sam sva pitanja s foruma koja gardašević pita pa se nadam da će nekome pomoći, planiram učit samo po tome :D

GARDAŠEVIĆ – PITANJA OD STR. 1 – 42 FORUMA

1. HRVATSKI SABOR – OVLASTI, RASPUŠTANJE SABORA, IMUNITET ZASTUPNIKA
2. VLADA RH – OVLASTI, FORMIRANJE ILI SASTAVLJANJE VLADE,
3. PREDSJEDNIK RH – OVLASTI, ODGOVORNOST,
4. USTAVNI SUD – OVLASTI, IZBOR SUDACA, UVJETI ZA IZBOR SUDACA, IMUNITET, POSTUPAK ZA OCJENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI (PRAVNE POSLJEDICE UKIDANJA I PONIŠTAVANJA NA TEMELJU ODLUKE USTAVNOG SUDA O NEUSTAVNOSTI, ODNOSNO NEZAKONITOSTI, RAZLIKA IZMEĐU UKIDANJA I PONIŠTAVANJA), ZAHTJEV ZA USTAVNOST USTAVNOG SUDA; PRIJEDLOG ZA USTAVNOST USTAVNOG SUDA
5. TEMELJNA PRAVA I SLOBODE, PRAVO NA JAVNO OKUPLJANJE, NEPOVREDIVOST DOMA
6. SADRŽAJ USTAVNOG PRAVA, IZVORI USTAVNOG PRAVA, METODE USTAVNOG PRAVA, ODNOS USTAVNOG PRAVA I POLITICKIH ZNANOSTI I DRUGIH GRANA PRAVA
7. ZAKONODAVNA DELEGACIJA
8. PROHIBITIVNA KLAUZULA ILI IZBORNI PRAG
9. USTAVNA TUŽBA
10. VRSTE PRAVNIH NORMI
11. NAČELO ZAKONITOSTI, NAČELO USTAVNOSTI – 2 DIMENZIJE, NAČELO RAZMJERNOSTI, NAČELO DIOBE VLASTI
12. PARLAMENTARNI SUSTAV – EVOLUCIJA PARLAMENTARNOG SUSTAVA, USTAVNA OBILJEŽJA PARLAMENTARNOG SUSTAVA POVIJEST RAZVOJA PARLAMENTARIZMA
13. POLUPREDSJEDNICKI SUSTAV
14. ŽUPANIJSKI DOM
15. REVIZIJA USTAVA – OD STRANE SABORA, BIRAČA
16. DVOSTRANACKI I VECINSKI SUSTAV
17. KRUTI I MEKI USTAV, STUPNJEVI KRUTOSTI
18. POREMEĆENA RAVNOTEŽA U KORIST IZVRSNE VLASTI
19. POREMEĆAJ NADLEŽNOSTI, RAZLIKA IZMEĐU POREMEĆAJA I SUKOBA NADLEŽNOSTI
20. NEPOSREDNA DEMOKRACIJA - REFERENDUM – NARODNA INICIJATIVA KOD REFERENDUMA
21. FORMALNOST USTAVA
22. TEMELJNA PRAVA PO NARAŠTAJIMA; TEMELJNA USTAVNA PRAVA U RH
23. VLADAVINA PRAVA
24. DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE
25. IZBORNI SUSTAVI-APSOLUTNA VEĆINA, RELATIVNA VEĆINA, BALOTAŽA,
26. ČL. 3., 16., 17.
27. PUČKI PRAVOBRANITELJ
28. FORMALNA NEUSTAVNOST ZAKONA – KOJE SU TO GREŠKE, KOJIM SE POSTUPCIMA DONOSE; MATERIJALNA NEUSTAVNOST
29. IZBORNE JEDINICE U RH
30. OGRANIČENJA PRAVA I SLOBODA, KRITERIJ OGRANIČENJA TEMELJNIH PRAVA I SLOBODA, PRIMJER ZA INDEKS RAZMJERNOSTI OGRANIČENJA SLOBODA
31. VRSTE UREDBI – UREDBE IZ NUŽDE, UREDBE SA ZAKONSKOM SNAGOM, KAKO SE DONOSE UREDBE O TEMELJNIM LJUDSKIM PRAVIMA U IZVANREDNIM SITUACIJAMA (I NE TO NISU UREDBE IZ NUŽDE)
32. NADZOR IZBORA
33. VAŽNOST SUPOTPISA (INSTITUCIJA SUPOTPISA) - NIJEDAN AKT DRŽ. POGLAVARA NEMA PRAVNE SNAGE BEZ SUPOTPISA PREDSJEDNIKA VLADE, OVLAŠTENOG MINISTRA ILI VLADE U CJELOSTI / ČINOM SUPOTPISA VLADA PREUZIMA POLIT. ODGOVORNOST NA SEBE
34. DVOSTRANACKI I VECINSKI SUSTAV
35. TEMELJNE VREDNOTE USTAVA
36. NEOVISNOST SUDSTVA/ SUDACA
37. KATEGORIJE PRAVA KOJE POZNAJE HRV.USTAV
38. RAZMJERNO PREDSTAVNIŠTVO
39. IZVANREDNA STANJA U RH
40. PARLAMENTARNA NEPODUDARNOST ILI INKOMPATIBILITET
41. SUSTAV NEFIKSNE KVOTE
42. ZAKONODAVNI POSTUPAK
43. DONOŠENJE ZAKONA PO HITNOM POSTUPKU

Paris

vrste urdba RH su:na temelju ustavne ovlasti
na temelju zakondavne ovlasti

moze mi neko napista neki opsirniji odgovor koji se odnosi na uredbe??? koje sve uredbe postoje, ured u RH, uredbe sa zakonskom snagom i uredbe iz nuzde, uredbe za izvrsenje zakona??? i vrste pravnih normi i narodna incijativa(ako je to refernedum onda sve znam) ???

HVALA PUNOOO!!

Incorp

@Paris
+Narodna inicijativa je (koliko sam ja shvatio) mogućnost raspisivanja referenduma od strane naroda.
U RH je uvedena mogućnost narodne inicijative promjenama Ustava 09.11.2000. koje su bile usmjerene na slabljenje uloge predsjednika (tamo je bila uvedena i prohibitivna klauzula od 5%).

+Za uredbe samo znam da se spominju pod izvorima ustavnog prava i spadaju pod podzakonske propise zajedno sa poslovnicima temeljnih državnih tijela. Definicija uredbe - "Uredba je opći pravni akt koji u skladu sa Ustavom i zakonom donose izvršna tijela.". U prvih 50 strana skripte je samo uredba iz nužde navedena, a one se donose u situacijama nužde (ratno stanje, stanje neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike; i velike prirodne nepogode). Uredbe iz nužde su samostalni izvor ustavnog prava.

Apex

moje misljenje... ja isto imam tjedan dan :) !!! i ucim ovak... ustav (plava knjizica samo promjne ustav), ustavni zakon o ustavnom sudu (ja sam naucila iz ustava i malo nadupunila iz skripte, nisam ucila tocno zakon), a skriptu sam skratila maksimalno jer sam si odgovarala na pitanja koja najcesce pitaju... tak da dobis i dosta manje stranica od 100... i ne ucim opsirno :) !!!

iii tu na forumu koju stranicu dalje mas kojih 20 pitanaj koje Ana pita...
ma sve je to ok..al 20 pitanja od ane je puno puno premalo..od ostala 2 profesora ima dosta više pitanja koje ispituju :/

Paris

ma sve je to ok..al 20 pitanja od ane je puno puno premalo..od ostala 2 profesora ima dosta više pitanja koje ispituju :/
ah znam ja sam isto kod ane... ali odgovorila sam si na pitanja od G i P ...i nema ih tolko puno kak na prvi pogled izgleda jer se isto pitanje pojavljuje i po vise od 5 puta... ja cu samo vise paznju obratit na ustav jer mislim da ona vise prema njemu ispituje... a ne one gluposti iz skripte tipa orleanski parmentarizam i tak to...

Apex

ah znam ja sam isto kod ane... ali odgovorila sam si na pitanja od G i P ...i nema ih tolko puno kak na prvi pogled izgleda jer se isto pitanje pojavljuje i po vise od 5 puta... ja cu samo vise paznju obratit na ustav jer mislim da ona vise prema njemu ispituje... a ne one gluposti iz skripte tipa orleanski parmentarizam i tak to...
jel imaš te odg na kompu???bio bi ti zahvalan kad bi mi poslala na mail il neš :D

Paris

jel imaš te odg na kompu???bio bi ti zahvalan kad bi mi poslala na mail il neš :D
a ja sam ti si to pisala u biljeznicu (kombinirala sam skriptu od karla i onaj salabahter od 7 str) ali u tom salabahteru imas gotove sve tu i tam moras nes dopunit pa si to skini imas tu na forumu linku!!! pa ti mogu poslat tu skriptu ak zelis da sad ne trazis??

ej ljudi trebala bi jos malu pomoc oko par pitanja i onda imam sve... i vise me nema tu :)

1. vrste pravnih normi/kategorija prava u RH
2. načelo razmjerenosti
3. poremećaj nadležnosti
4. neposredna demokracija
5. izvaredno stanje u RH (ako je to ono sa ratom i prirodnim nepogodoma onda to znam)
6. izborne jedincie Rh
7. uredbe za izvrsenje zakono
8. PREDSTAVNICI NACIONALNIH MANJINA ( ana to trazi, a ja sma kod nje)

HVALA... i ne trebaju bit opsirni odgovori tek tolko da nesto znam!!

Apex

a ja sam ti si to pisala u biljeznicu (kombinirala sam skriptu od karla i onaj salabahter od 7 str) ali u tom salabahteru imas gotove sve tu i tam moras nes dopunit pa si to skini imas tu na forumu linku!!! pa ti mogu poslat tu skriptu ak zelis da sad ne trazis??

ej ljudi trebala bi jos malu pomoc oko par pitanja i onda imam sve... i vise me nema tu :)

2. načelo razmjerenosti
3. poremećaj nadležnosti
5. izvaredno stanje u RH (ako je to ono sa ratom i prirodnim nepogodoma onda to znam)
6. izborne jedincie Rh

HVALA... i ne trebaju bit opsirni odgovori tek tolko da nesto znam!!
ajd mi sam stavi link od tog šalabahtera jer ga ne mogu nać :D

vibica

ajd mi sam stavi link od tog šalabahtera jer ga ne mogu nać :D
USTAVNO PRAVO_salabahter.pdf - File Shared from Box.net - Free Online File Storage

2. načelo razmjerenosti
3. poremećaj nadležnosti
6. izborne jedincie Rh
1. Vrste pravnih normi: s obzirom na adresate- opća, posebna i pojedinačna.
s obzirom na teritorij-generala partikularna. s obzirom na sastav- može biti zahtjev i ovlaštenje. s obzirom na intezitet-kategorička, disjuktivna koja se dalje dijeli na alternativne i dispozitivne.

2. poštivanje načela razmjernosti (proporcionalnosti): ograničenje primjereno naravni pogibelji.

3. O poremećaju govorimo kada državno tijelo, koje obavlja jednu od temeljnih državnih funkcija, u svom djelovanju preuzme dio nadležnosti tijela koje obavlja neku drugu državnu funkciju. U praksi dolazi do poremećaja između zakonodavnog tijela i izvršnih tijela, i to na štetu zakonodavnog tijela, a u korist izvršnih tijela.

4. To je oblik demokracije u kojoj svaki stanovnik neposredno bez posrednika odlučuje o svim pitanjima u društvu od njegova interesa. Članovi predstavničkog tijela mogu kao narodni opunomoćenici davati inicijativu i oblikovati prijedloge zakona koje će, prihvaćajući ih ili odbacujući, donositi referendumom narod.

5. je to je to

6. Zakonom je teritorij RH podijeljen na deset izbornih jedinica, dok je jedanaesta izborna jedinica zasebna izborna jedinica u kojoj zastupnike u Sabor biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Dvanaestu izbornu jedinicu čini cjelokupno područje Republike Hrvatske u kojoj pripadnici autohtonih nacionalnih manjina biraju svoje zastupnike u Sabor.

8. Zastupnici manjina u Hrvatskom saboru: Gajica,Horvat, Pupovac, Čuhnil, Memedi, Radin, Šoja, Tanković.

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
imam nedoumice:unsure: oko ova 3 pitanja pa ako mi netko može odgovorit... hvala! :laughing:

1. zakonodavna delegacija

2.važnost supotpisa

3.koliko je bilo referenduma u RH ?

vibica

1. zakonodavna delegacija
2.važnost supotpisa
3.koliko je bilo referenduma u RH ?
1. To je poremećaj djelokruga između zakonodavnog i izvršnih tijela
Zakonodavno tijelo može ovlastiti izvršno tijelo da uredi neki odnos koji je u njegovom djelokrugu.
Akti koje donosi izvršno tijelo u tom slučaju zovu se uredbe na temelju zakonske ovlasti.
Donoseći te uredbe izvršno tijelo u potpunosti zamjenjuje zakonodavno tijelo.
Te uredbe imaju zakonsku snagu.

2. Nijedan akt državnog poglavara nema pravne snage bez supotpisa predsjednika vlade, ovlaštenog ministra ili vlade u cijelosti.

3. Jedan, 25.4.91. za suverenu i nezavisnu državu.

Paris

dojmovi sa ispita Ane Hprvat:
ahhhh ja sam polazila sa 5 :) !!! ali...prije mene je bilo kojih 15 ljudi i od toga ih je 10 palo tak da bi se dalo raspravljat o tome kak se kod nje lako prolazi...
profa je stvarno ugodna i saljiva :) ...
pitanja: parlamentarna nepodudarnost-inkompatibilitet, promjene ustava (po saboru), retroaktivnost, dhondov (ili kak vec) sustav... pita po tri ili dva pitanja... pitanja sa foruma su zakonnnnnnn ali sva ne samo njena :) !!!
sretno svimaaaaa!!!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks