AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

ivana2605

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zna li itko, što se tiče ispita koje prijavljujemo sad u 7 mjesecu za 9. mjesec. Objavljuju li popis prijavljenih sad, ili par dana prije ispita.
Mislim, možda je preidealno 2 mjeseca prije znat kod kojeg si profesora pa pitam. :D
objavi par dana prije,točnije znat ćeš u 9. mj

Andrej21

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
oprosti al ne kužim kaj sam ja krivo napisala?

ja sam napisala da se 2/3 većinom odlučuje o odgovornosti predsjednika RH a ti si to u postu kasnije opet potvrdio s brojinim detaljima, U ČEMU JE MOJ NAVOD DA SE 2/3 VEĆINOM ODLUČUJE O ODGOVORNOSTI PREDSJEDNIKA NETOČAN? odlučuje li se možda 1/2 većino o tome? NE!!
:blushed:Moja greška:crazy:ali nebitno je hhh

vibica

što je to parlamentarna nepodudarnost ili ti inkompatibilitet
To je nepodudarnost istodobnog obnašanja zastupničke dužnosti i službenika u državnoj upravi i suca, tri mogućnosti primjene : službenicima i sucima zabranjuje se kandidiranje na izborima, dopušta se kandidiranje a ako budu izabrani podnose ostavku na funkcije, ne moraju podnijeti ostavku već se njihova funkcija samo suspendira.
Ustav RH ne predviđa nepodudarnost funkcije člana Vlade RH i zastupnika u saboru.

Antonia7

A kad prijavljujemo ispite za 9. mj?

učila. :) da ! + ona nova skripta božićni ustav il šta već, to treba pročitat i onaj dio je bitan (jedna stranica) o najnovijim promjenama. i naravno više puta sam pročitala ustav i moraš znat napamet ovlasti. i to je to ! pogledaj tih 7 strana i buš vidla da ima sve unutra ( mala su slova i to, al ima sve )
Kod kojeg profesora si bila? Reci nešto,bilo šta...:D

Paris

ustav, ustavi zakon o ustavnom sudu, plava knjizica i skripta??? to je potrebno za ispit???

Dolla

Miss Gates
A da ne govorimo o pronalaženju rezultata ili ne daj Bože skripti :D

Nego da ne budem off...Danas sam imala usmeni kod prof.Horvat...I mogu se pohvaliti peticom u indexu :D Pitala me predsjedničke izbore, nešto o ustavnim sucima i da odgovorim ono što kolegica nije znala; s tim da sam o izborima mljela ko navijena :D Stvarno je super prof., zbilja je bila dobre volje i atmosfera nije bila napeta :worshippy: Učila sam po onoj skripti s pravokutnika od oko 130 stranica, ustav sam nekoliko puta pročitala i skriptu dopunila s promjenama ustava.

Andrej21

A da ne govorimo o pronalaženju rezultata ili ne daj Bože skripti :D

Nego da ne budem off...Danas sam imala usmeni kod prof.Horvat...I mogu se pohvaliti peticom u indexu :D Pitala me predsjedničke izbore, nešto o ustavnim sucima i da odgovorim ono što kolegica nije znala; s tim da sam o izborima mljela ko navijena :D Stvarno je super prof., zbilja je bila dobre volje i atmosfera nije bila napeta :worshippy: Učila sam po onoj skripti s pravokutnika od oko 130 stranica, ustav sam nekoliko puta pročitala i skriptu dopunila s promjenama ustava.
:laughing::laughing:Čestitam kolegice nadam se da ću i ja na komisiji proći:unsure: jel netko možda zna što je prohibitna klauzula???
Tko može predlagati zakone i kako se donose??
Koja prava se mogu ograničiti a koja ne u slučaju nužde?? Hvala ako možda netko zna:happy:

ivy06

prohibitivna klauzula je minimalni postotak glasova koji stranka mora dobiti na izborima da bi uopće ušla u proces raspodjele mandata u RH iznosi 5%
zakone mogu predlagati saborski zastupnici i vlada, modu se donositi 2/3 ili 1/2 većinom ovisi o čemu se radi
ograničavanje prava u slučaju nužde čl.17 Ustava RH uglavnom ne smiju se ograničiti prava tako da dođe do ne ravnopravnosti

Dragan Miš

2/3 većinom svih zastupnika se:
donosi i mijenja ustav
donosi organske zakone koji se odnose na nacionalna prava
donosi odluke o slanju vojske preko granice
donosi odluke o udruživanju u saveze s drugim državama
donosi odluke o mijenjanju granica
o pokretanju postupka odgovornosti predsjednika rep. pred Ustavnim sudom
ograničavanje slobode i prava
prijenos suverene vlasti
izbor ustavnih sudaca
ustavni zakoni o ustavnom sudu

što je to parlamentarna nepodudarnost ili ti inkompatibilitet

Suci Ustavnog suda ne mogu obavljati nit jednu drugu javnu niti profesionalnu dužnost. Isto tako i predsjednik Rh

NAŠLA SAM PA AKO JOŠ NEKOM ZATREBA

dodao bih samo i potvrdu međunarodnih ugovora što se tiče ove 2/3 većine ;)))

ljudi,muče me ova 2 pitanja:
evolucija parlamentarnog sustava te povijesni načini donošenja ustava,pa tko zna...
hvala na pomoći sa prijašnjim pitanjima!

vibica

ljudi,muče me ova 2 pitanja:
evolucija parlamentarnog sustava te povijesni načini donošenja ustava,pa tko zna...
hvala na pomoći sa prijašnjim pitanjima!
Povijesni načini donošenja ustava (dioba ustava u formalnom smislu prema načinu donošenja)
Ustavna povelja (oktroirani ustav) – formalno ustavnopravno jednostrani akt monarha kojim on samoograničava svoju vlast donoseći ustav kojim dijeli vlast između sebe i parlamenta
Ustavni pakt – formalno ustavnopravno dvostrani akt monarha i naroda koju u njegovu donošenju sudjeluje preko predstavničkog tijela
Narodni ustav – formalno ustavnopravni jednostrani akt naroda kojeg on donosi i mijenja na ustavotvornom referendumu ili putem predstavničkog tijela. (Akt naroda u državama republikanskog oblika vladavine)

a ovo za par. sustav nisam sigurna. ja to imam izvađeno samo ono karakteristike i da je u rh od 2000.

maleenaa

:laughing::laughing:Čestitam kolegice nadam se da ću i ja na komisiji proći:unsure: jel netko možda zna što je prohibitna klauzula???
Tko može predlagati zakone i kako se donose??
Koja prava se mogu ograničiti a koja ne u slučaju nužde?? Hvala ako možda netko zna:happy:
Kolega bez uvrede ali prohibitivna klauzula je medju vaznijim pojmovima,kak to nisi uocio u skripti,ustavu,knjizi di god? bez tog ne trebas ni izlazit na ispit pogotovo na komisiju kad neznas nesto sto pitaju svaki put

ivy06

Kolega bez uvrede ali prohibitivna klauzula je medju vaznijim pojmovima,kak to nisi uocio u skripti,ustavu,knjizi di god? bez tog ne trebas ni izlazit na ispit pogotovo na komisiju kad neznas nesto sto pitaju svaki put
danas se ovo pitanje nije pojavilo baš kod nikog znači nije baš nešto,,,
ja sam danas prošla kod prof. gardaševića, imala sam golemu tremu i nisam baš znala tj moje mišljenje da nisam imala pojma a učila sam to onak fakat... profesor je valjda i sam vidio da sam učila al da od straha ne mogu najbolje odgovarati pa mi ipak dao 2 inače prolaznost je bila koma jako malo ih je prošlo a pitanja nisu teška osnovne stvari al se to onda mora znati..sretno svima

maleenaa

danas se ovo pitanje nije pojavilo baš kod nikog znači nije baš nešto,,,
ja sam danas prošla kod prof. gardaševića, imala sam golemu tremu i nisam baš znala tj moje mišljenje da nisam imala pojma a učila sam to onak fakat... profesor je valjda i sam vidio da sam učila al da od straha ne mogu najbolje odgovarati pa mi ipak dao 2 inače prolaznost je bila koma jako malo ih je prošlo a pitanja nisu teška osnovne stvari al se to onda mora znati..sretno svima
Znam i ja sam isto kod njega prosla :) ali kad sam odg kod podolnjaka to je znao ispitivati.I ne mora bit zato sto se dns nije pitalo da nije bitno!Samo sam rekla svoje misljenje,bez uvrede kolegi Andreju Đ:)

lakysdp

Jučer bio kod Gardaševića i trojčica u indexu. Profa uopće nije strašan. Korektan je, smiren i cijeni logično zaključivanje i prepoznavanje primjera. Tim više što sam učio iz Ustava i izvukao iz skripte odgovore na pitanja koja su se na forumu pojavila, a koja kao on postavlja. Sretno svima.

Andrej21

Znam i ja sam isto kod njega prosla :) ali kad sam odg kod podolnjaka to je znao ispitivati.I ne mora bit zato sto se dns nije pitalo da nije bitno!Samo sam rekla svoje misljenje,bez uvrede kolegi Andreju Đ:)
:crazy: dobro kolegice ma nemaš frke.Evo da čujete moje mišljenje danas sam bio komisji tako da je bilo dobro,ali da mi nisu dali 2 koju sam trebao zaslužiti jer je bilo za 2.Na komisiji niko nije prošao sve su rušili 1 cura je prošla pita neka pitanja sasvim deseta.Mislim kolegice Ivy6 čestitam na prolazu.Ja sam im znao dosta toga reći,ali šta ćeš i ja sam dosta toga znao i vidili su da sam učio:dry:
ali mi nisu dali prolaz,a kolegica koja je dala sve ispite njoj postavi neko lagano pitanje i prođe kao što su organski zakoni.A zavisi koje pitanje te postavi sve zavisi od sreće.

t!na

ja sam jučer odgovarala kod podolnjaka, meni je okej profesor, pitao je stvarno osnove, ja sam naučila samo ustav i onaj šalabahter i pročitala sam skriptu plave knjižice i onu karlo i dobila 3.. pitao me kako se sastavlja vlada i zakonodavnu delegaciju.. od ostalih je bilo pitanja - ovlasti sabora, ovlasti vlade, uloga predsjednika u vanjskim poslovima, međunarodni ugovori, tko predlaže zakone, organski zakoni, temeljne odredbe ustava, pučki pravobranitelj, i tako... :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks