AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

Andrej21

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel mi može neko pomoći što se tiče nekih pitanja bio bih jako zahvalan ako mi pomogne. Tražio po skripti sa pravokutnika i iz knjige nisam mogao naći. Hvala :D

1. Ovlasti Vlade RH?
2. Djelokrug Sabora?
3. Tijela lokalne samouprave?

Paris

...molim vas da mi netko napise djelove iz skripte koji se ne trebaju ucit... plisss, plisss ...hvalaaaaaa...

Pčelica_

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ajme mi plis natipkaj koje djelove treba izbacit tj. koji se ne trebaju ucit :) ... hvalaaaaa...
A ja sam to izbacila prije nego sam printala, pa mi je sad zapravo sve po redu i ne znam tocno brojeve stranica, ali idi po naslovima, njih imas tu po forumu nabrojane.. Bar sam ja tako.. Jer je u skripti kao u knjizi sve po redu i naznacene su cjeline..

monii

Jel mi može neko pomoći što se tiče nekih pitanja bio bih jako zahvalan ako mi pomogne. Tražio po skripti sa pravokutnika i iz knjige nisam mogao naći. Hvala :D

1. Ovlasti Vlade RH?
2. Djelokrug Sabora?
3. Tijela lokalne samouprave?
Najjednostavnije: uzmi Ustav i prelistaj, tamo ti baš sve piše. ;)

Ili ipak - iz skripte s pravokutnika:

NADLEŽNOST VLADE RH

Obavlja izvršnu vlast u potpunosti (izuzev djelokruga predsjednika Republike).
Ustav ne precizira djelokrug (to čini Zakon o Vladi RH), već samo navodi najvažnije:
• donosi uredbe
• predlaže zakone i državni proračun
• provodi zakone i druge propise hrvatskog sabora

Vladu čine: predsjednik, potpredsjednik/ci, ministri.
Ustav pobliže ne određuje niti ustrojstvo ni način rada i odlučivanja Vlade. Ta pitanja je uredio Zakon o Vladi RH i Poslovnik Vlade RH.

USTROJSTVO VLADE I NJEZINIH SLUŽBI
U Vladi se ustrojavaju središnji državni uredi za pojedina područja. Uredom upravlja predstojnik u rangu državnog tajnika, kojeg imenuje Vlada.
Uredi:
1) Ured predsjednika Vlade – obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe predsjednika Vlade po njegovom nalogu. Ovaj priprema informacije i dokumente, te pomaže predsjedniku Vlade u obavljanju njegovih brojnih dužnosti
2) Središnji državni ured za upravu – obavlja upravne i stručne poslove koji se odnose na sustav i ustrojstvo državne uprave i lokalne samouprave, politički i izborni sustav
3) Središnji državni ured za e-Hrvatsku – koordinira poslove iz djelokruga tijela državne uprave i povezivanje s privatnim sektorom u provedbi projekta e-Hrvatska
4) Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom – obavlja upravne i stručne poslove koji se odnose na upravljanje nekretninama i pokretninama, te udjelima u trgovačkim društvima u vlasništvu RH, predlaže imenovanje članova nadzornih odbora, te vodi evidenciju o državnoj imovini koja nije posebnim zakonom povjerena na upravljanje drugom tijelu državne uprave
5) Središnji državni ured za razvojnu strategiju - obavlja upravne i stručne poslove koji se odnose na utvrđivanje prijedloga i provedbu strategije razvitka RH, te koordinaciju s tijelima središnje državne uprave vezano uz ostvarenje ciljeva strategije

TEMELJNE OVLASTI HRVATSKOG SABORA
O svim pitanjima, sukladno svojoj jednodomnoj strukturi Hrvatski sabor odlučuje na plenarnim sjednicama.
Članak 80. Ustava određuje kao temeljne slijedeće ovlasti:
1. odlučuje o donošenju i promjeni Ustava,
2. donosi zakone,
3. donosi državni proračun,
4. odlučuje o ratu i miru,
5. donosi akte kojima izražava politiku Hrvatskoga sabora,
6. donosi Strategiju nacionalne sigurnosti i Strategiju obrane RH,
7. odlučuje o promjeni granica RH,
8. raspisuje referendum,
9. obavlja izbore, imenovanja i razrješenja, u skladu s Ustavom i zakonom,
10. nadzire rad Vlade RH i drugih nositelja jav¬nih dužnosti odgovornih Hrvatskom saboru, u skladu s Ustavom i zakonom,
11. daje amnestiju za kaznena djela,
12. obavlja druge poslove utvrđene Ustavom.

JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE
Pravo na lokalnu samoupravu građani ostvaruju se na dva načina:
1. preko lokalnih, odn. područnih (regionalnih) predstavničkih tijela
2. neposrednim sudjelovanjem građana putem referenduma i drugih oblika neposrednog odlučivanja

A) Jedinice lokalne samouprave su: općine i gradovi
B) Jedinice područne (regionalne) samouprave su županije
C) većim gradovima se može dati položaj županije (Zagreb)
D) u naselju ili dijelu naselja mogu se osnivati oblici mjesne samouprave

POSLOVI LOKALNE I PODRUČNE SAMOUPRAVE
1. Jedinice lokalne samouprave obavljaju poslove iz lokalnog djelokruga kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a osobito uređenje naselja i stanovanja, prostorno i urbanističko planiranje, komunalne djelatnosti, brigu o djeci, socijalnu skrb, primarnu zdravstvenu zaštitu, odgoj i osnovno obrazovanje, kulturu, tjelesnu kulturu i sport, zaštitu potrošača, zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša, protupožarnu i civilnu zaštitu.
2. Jedinice područne (regionalne) samouprave obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito školstvo, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu te planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova.
Poslovi lokalnog i područnog (regionalnog) djelokruga uređuju se zakonom.

Prilikom određivanja djelokruga jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave mora se voditi računa o širini i prirodi poslova i o zahtjevima učinkovitosti i ekonomičnosti.
Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo u okviru zakona, svojim statutima samostalno urediti unutarnje ustrojstvo i djelokrug svojih tijela te ih prilagoditi lokalnim potrebama i mogućnostima.
U obavljanju poslova iz svojeg djelokruga tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave samostalna su i podliježu samo nadzoru ustavnosti i zakonitosti ovlaštenih državnih tijela.

Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju pravo na vlastite prihode kojima slobodno raspolažu u obavljanju poslova iz svojeg djelokruga. Prihodi jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima predviđenim Ustavom i zakonom. Država je dužna pomagati financijski slabije jedinice lokalne samouprave u skladu sa zakonom.

Mladen30

jel može netko napisati koja poglavlja treba učiti? tnx =)
poglavlja I, II/1, III, IV/2, V/1,3, (Ustavni sud i pučki prav.) i 4, VI/2 i 3,
VII, VIII, IX, X/1 i XI. + Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu - objavljeni u
udžbeniku.:wave:

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
poglavlja I, II/1, III, IV/2, V/1,3, (Ustavni sud i pučki prav.) i 4, VI/2 i 3,
VII, VIII, IX, X/1 i XI. + Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu - objavljeni u
udžbeniku.:wave:

+ promjene ustava 16.6.2010, skinuti sa narodnih novina

monii

ej... evo tu nes citam i vidim da ti nesto znas o ustavu, da si u toku... pa dali bi mi mogla molim te napista koje se lekcije ne trebaju ucit??? plissss...
hmmm..koliko sam u toku.. zapravo ja sam to polozila odmah u 6. mjesecu, ali sam u srednjoj imala ustav, i na maturi... pa sam zato u toku. :) sve ovisi kod koga odgovaras, ali postoje dijelovi koje moras znati kod svakog ispitivaca... npr. sve sto se tice sabora, vlade, predsjednika (najbitnije su ovlasti) ustavnog suda, ustavne tuzbe, nacelo zakonitosti i ustavnosti, izvori ustavnog prava, organski zakoni, pucki pravobranitelj... prelistaj forum, ponavljaju se pitanja, ali ovo su neka koja su se stalno ponavljala kad sam ja odgovarala. sretno :)

Martina3

na onim pitanjima koje je stavila kolegica za ispit, kod podolnjaka je samo ustavna tužna označena kao elimininacijsko pitanje.
sumnjam da je to jedino, pa jel neko može napisat njegova i od gardaševića eliminacijska pitanja?

hvala

monii

na onim pitanjima koje je stavila kolegica za ispit, kod podolnjaka je samo ustavna tužna označena kao elimininacijsko pitanje.
sumnjam da je to jedino, pa jel neko može napisat njegova i od gardaševića eliminacijska pitanja?

hvala
Koliko ja znam, samo Gardašević ima eliminacijska pitanja - to su uglavnom ona koja sam gore navela da se često ponavljaju (ali sigurno ih ima još pa kolege koji znaju neka dopune), a Podolnjak ima pitanja koja stalno vrti i možeš dobit odličan za neko glupo podpitanje ili pak dobit dovoljan ko moja frendica radi najglupljeg podpitanja. Ali istina je da je Podolnjak "slab" na ustavnu tužbu (ustavni sud...i sve slično).

Andrej21

1. Temeljne odredbe ustava?
2. Politička i osobna prava?
3. Temeljne odredbe ljudskih prava?

Marianne

1. Temeljne odredbe ustava?
2. Politička i osobna prava?
3. Temeljne odredbe ljudskih prava?
1. U temeljnim odredbama RH se određuje kao jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država. Ustavno je određena kao unitarna, a ne federativna (savezna) država. Protuustavan je svaki zahtjev za federalizacijom RH. Na čitavom području RH ovlasti tijela državne vlasti obavljaju se na jedinstven način.
Gospodarski sustav slobodnog tržišnog poduzetništva ostvaruje se u ravnoteži s načelom socijalne pravde koje je navedeno kao jedno od najviših vrednota hrvatskog ustavnog poretka.
U temeljnim odredbama se utvrđuje načelo narodnog suvereniteta i određuje sadržaj državnog suvereniteta RH.
Navođenje najviših vrednota ustavnog poretka medu temeljnim ustavnim odredbama značajno je da se svaki građanin može upoznati i razumjeti što je važno za ostvarivanje njegovih ustavnih prava. Najviše vrednote ustavnog poretka RH su: sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav.
U temeljnim odredbama se propisuje načelo diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu, uz ograničenje Ustavno zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Utvrđeno je načelo ustavnosti i zakonitosti, slobodno osnivanje i djelovanje političkih stranaka i propisivanje razloga za njihovo zabranjivanje od Ustavnog suda RH.
Oružane snage RH štite suverenitet i neovisnost i brane teritorijalnu cjelovitost, a obrambeno ustrojstvo države se ureduje zakonom. Oružane snage RH mogu prijeći granice ili djelovati preko granica samo na temelju prethodne odluke Hrvatskog sabora, uz iznimku vježbi u okviru međunarodnih obrambenih organizacija, kojima Hrvatska pripada na temelju međunarodnog ugovora ili pružanja humanitarne pomoći. U slučajevima nužde (čl. 17. i 100.) oružane snage se mogu, ako to zahtijeva narav pogibelji, koristiti kao pomoć policiji i drugim državnim tijelima. Ostala pitanja ustrojstva, upravljanja, zapovijedanja i demokratskog nadzora uređuju se Ustavom i Zakonom.
Granice RH se mogu mijenjati samo odlukom Hrvatskog sabora.
Hrvatski državljanin ne može biti prognan iz RH niti mu se može oduzeti državljanstvo, a ne može biti ni izručen drugoj državi.
RH štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inozemstvu i promiče njihove veze s domovinom, a dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči osobitu skrb i zaštitu. Te ustavne odredbe obvezuju sva tijela državne vlasti. One određuju okvir i osnovni sadržaj dijela vanjske politike RH.
Ustav uređuje opis te način i zaštitu uporabe grba, zastave i himne RH.
U RH je u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo, a u pojedinim lokalnim jedinicama se, pod uvjetima propisanim zakonom, u službenu uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilićno ili koje drugo pismo.
Glavni grad RH je Zagreb. Njegovo se ustrojstvo ureduje zakonom.

2. Politička prava: sloboda udruživanja, političke stranke, jednaka dostupnost javnih službi, pravo na javno okupljanje, biračko pravo, pravo peticije, dužnost obrane republike.

osobna prava: jamstvo osobnog života, ugleda i časti, sloboda kretanja, pravo utočišta, nepovredivost doma, tajnost dopisivanja, osobni podaci, sloboda mišljenja, sloboda vjeroispovjesti.

3. pravo na život, slobodu i integritet osobnosti. i mislim da tu još idu i najviše vrednote ustava koje su nabrojane u odgovoru na prvo pitanje, a imaš ih i u članku 3 ustava.

ako nešto ne valja s odgovorima molim da me ispravite.

BONDGIRL

Ako netko zna dali mi može napisati nešto o zakonodavnoj delegaciji???jel ja il sam čorava il toga nema u mojoj skripti!!!

Andrej21

Jel mi može neko pomoći nešto reći ukratko o dvodomnom sustavu 1990-2001. To je STRUKTURA HRVATSKOG SABORA.Hvala velika :D

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks