a da staviš tu pitanja koja pita?
to su pitanja koja sam ja skupila, možda ih ima još ali uglavnom se vrte ista, tak da ja mislim da je ovo dovoljno. a inače se svaki rok mijenjaju, mislim da će sad na ovom roku u 6.mjesecu Gardašević ispitivati 1.dio abecede, ako je prošili rok ispitivao drugi dio.
ovlasti sabora, zakonodavna delegacija, narodna inicijativa kod referenduma, uredbe iz nužde, temeljne vrednote ustava, županijski dom.
sadržaj i izvore ustavnog prava, zakonodavnu delegaciju
ustavna načela, ustavnu tužbu, zakonodavnu delegaciju, što uređuje organski zakon, reviziju ustava
pitao je prohibitivnu klauzulu, organske zakone, vrste pravnih normi, nacelo zakonitosti, ustavnu tuzbu...
izborni sustavi-apsolutna većina, relativna većina,balotaža, izborni prag
izvori ustavnog prava, temeljna ustavna prava u rh, ustavna tuzba, ustavni sud, ovlasti predsjednika, sabora, vlade, formiranje vlade, pucki pravobranitelj...
Ustavna tuzba
Odgovornost Predsjednika
Nadzor izbora
Vaznost supotpisa
Postupak Ustavnog
parlamentarni sustav
slozene drzavne zajednice
polupredsjednicki sustav
ovlasti predsjednika
nacelo ustavnosti
izvori ust. prava
revizija ustava
temeljna prava i slobode
uredbe sa zakonskom snagom i uredbe iz nuzde
metode ustavnog prava
odnos ustavnog prava i politickih znanosti i drugih grana prava
evolucija parlamentarnog sustava
nacelo diobe vlasti,
ogranicena monarhija, orleanski parlam,ent
dvostranacki i vecinski sustav
predsjednicki sustav u SAD
skupstinski sustav u SVICarskoj
ustavni sud
kruti i meki ustav, stupnjeve krutosti, Ustavnu tuzbu, orelanski parlamentarizam, druge je pitao prohibitivnu klauzulu, poremećena ravnotoža u korist izvrsne vlasti...
voli pitat prava (generacije, i kako su rangirana po ustavu ) , povijest razvoja parlamentarizma
neovisnost sudstva i ustavnu tužbu. Samo je jedna osoba pala na ispitu. Postavlja potpitanja.
ustavnu tuzbu,izvore prava,uredbe,neposrednu demokraciju,referendum
neovisnost sudaca i uredbe.
Najčešća pitanja kod Gardaševića: USTAVNA TUŽBA (bez tog nema prolaza), vladavina prava organski zakoni, ustavni zakoni, formiranje vlade, Državno sudbeno vijeće, Ovlasti predsjednika, sabora, vlade i ustavnog suda, revizija ustava, referendum...
zakonodavna delegacija, vladavina prava
(koje je gardašević rekao da često pita, ali nisu sva):
1. Sadržaj ustavnog prava
2. Formalni djelovi ustava
3. Ustav-kada je donesen,koliko je puta mijenjan, što se promijenilo (eliminacijsko pitanje, ako neznaš-padaš)
4. Izvori ustavnog prava
5. Načelo ustavnosti i zakonitosti
6. Organski zakoni (elim.)
7. Imunitet (čl.105.)
8. Promijena ustava rh.
NAUCITE OVLASTI USTAVNOG SUDA, SABORA, PREDSJEDNIKA I VLADE, USTAVNU TUŽBU, POREMECAJ NADLEŽNOSTI I SUKOB I PROCI CETE ZIHER!!! ak znate još i malo bolje o tome, a ne sam 2 recenice onda možete i 4 bez beda dobit!!
ovlasti sabora, predsjednika RH, vlade, ustavnog suda, formalna i materijalna neustavnost zakona (sve primjere), poremečaj nadležnosti (pogotovo: zakonodavnu delegaciju), referendum, organski zakoni, kategorije prava koje poznaje hrv.ustav, USTAVNU TUŽBU (nisam bez razloga napisala velikim slovima ), većinski sustav, razmjerno predstavništvo, promjena hrv.ustava, uredbe iz nužde...
ma ima toga još, malo prolistati po forumu...
sretno!
- Izvori ustavnog prava
- Kruti ustav
- Ustavni zakon
- Uredbe za izvršenje zakona
- Poremećaj nadležnosti
- Organski zakoni
- Promjena Ustava RH
- Razlika između sukoba i poremećaja nadležnosti
- Vrste uredbi RH
- Zakonodavna delegacija
- Nefiksna kvota
- Koja se prava nemogu ograničiti ni u nuždi
- Nadležnost ustavnog suda u RH
- Izborne jedinice u RH
- Ustavna tužba
- Izvanredna stanja u RH
- Ovlasti Hr. sabora
- Postupak za ocjenu ustavnosti
- Načelo ustavnosti - 2 dimenzije
- Kriterij ograničenja temeljnih prava i sloboda
- Izbor sudaca ustavnog suda
još neka pitanja: izborni prag, izbor sudaca ustavnog suda, imunitet sudaca, prohibitivna klauzula, parlamentarna nepodudarnost, metode i sadržaj ustavnog prava, kruti i meki ustavi, najviše vrednote hrv.ustavnog poretka (čl.3. Ustava RH), vladavina prava, ustavni zakoni, državno sudbeno vijeće, važnost supotpisa, pučki pravobranitelj, organski zakoni...
Gardašević
Sadržaj ustavnog prava
Formalni djelovi ustava
Ustav-kada je donesen,koliko je puta mijenjan, što se promijenilo (eliminacijsko pitanje, ako neznaš-padaš)
Izvori ustavnog prava
Načelo ustavnosti i zakonitosti
Organski zakoni (elim.)
Imunitet (čl.105.)
Promijena ustava rh...
poremecaj ustava,formalnost ustava
zakonodavna delegacija
temeljna prava po naraštajima...
vladavina prava
USTAVNA TUŽBA
vladavina prava
organski zakoni,
ustavni zakoni,
formiranje vlade,
Državno sudbeno vijeće,
Ovlasti predsjednika, sabora, vlade i ustavnog suda,
revizija ustava,
referendum...
Ustavna tuzba
Odgovornost Predsjednika
Nadzor izbora
Vaznost supotpisa
Postupak Ustavnog
parlamentarni sustav
polupredsjednicki sustav
ovlasti predsjednika
nacelo ustavnosti
izvori ust. prava
temeljna prava i slobode
metode ustavnog prava
ustavni sud
kruti i meki ustav, stupnjeve krutosti,
Ustavnu tuzbu,
prohibitivnu klauzulu,
poremećena ravnotoža u korist izvrsne vlasti...
prava (generacije, i kako su rangirana po ustavu ) ,
izborni sustavi-apsolutna većina, relativna većina,
balotaža,
izborni prag
izvori ustavnog prava,
temeljna ustavna prava u rh,
ustavna tuzba,
ustavni sud,
ovlasti predsjednika, sabora, vlade, formiranje vlade,
pucki pravobranitelj...
organske zakone,
vrste pravnih normi,
nacelo zakonitosti,
čl.16
Evo neka pitanja : Pučki pravobranitelj, formiranje vlade, ovlasti sabora, načelo razmjernosti, ovlasti vlade, ustavna tužba, članak 16 itd.. Sretno svima..
dojmovi sa usmenog...bila sam kod gardaševića...pala sam ali svojom krivnjom zblokirala sam i nisam imala dovoljno za prolaz, pitao me zakonodavnu delegaciju i razliku između ukidanja i poništavanja propisa.
Neka od pitanja koja je pitao: ovlasti sabora i ustavnog suda, pravo na javno okupljanje, zahtjev za ustavnost ustavnog suda, prijadlog za ustavnost ustavnog suda, formiranje vlade, zakonodavna delegacija, pučki pravobranitelj, nefiksna kvota, načelo razmjernosti, temeljna prava i slobode... i naravno bilo je tu puuuuuno podpitanja jer je ro karakteristično za njega.
pitao me vrste uredbi i postupak za ocjenu ustavnosti koji nisam znala i članak 16.ustava kojeg nisam znala u potpuosti-
ostala pitanja koje je pitao druge cure: -poremečaj nadležnosti,razlika između sukoba i poremečaja nadležnosti, formalna neustavnost zakona(i podpitanja u vezi toga tipa:koje su to greške u postupku,kojim postupcima se donose(ima ih 7,a mora se znati bar 4 da bi uvažio odgovor)),ustavna tužba,postupak izbora suca ustav.suda i uvijeti za izbor!! eto,nadam se da sam pomogla nekome!!!sretno svima!!
Evo ljudi nekih pitanja s današnjeg usmenog kod gardaševića...Formalna neustavnost zakona, uredbe iz nužde, izvori ustavnog prava, nefisna kvota, izborne jedinice u rh, ovlasti sabora, ograničenja prava i sloboda, ustavna tužba, postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti...postavlja puuuno podpitanja, sve u svemu meni jaaaako ugodan ispit i da je bar više tako dobrih profesora...ugodan ispitivač ma sve supač
ISPITNA PITANJA - Gardašević
Ustavna tuzba
Odgovornost Predsjednika
Nadzor izbora
Vaznost supotpisa
Postupak Ustavnog
parlamentarni sustav
polupredsjednicki sustav
ovlasti predsjednika
nacelo ustavnosti
izvori ust. prava
revizija ustava
temeljna prava i slobode
metode ustavnog prava
evolucija parlamentarnog sustava
nacelo diobe vlasti,
ogranicena monarhija, orleanski parlam,ent
dvostranacki i vecinski sustav
predsjednicki sustav u SAD
skupstinski sustav u SVICarskoj
ustavni sud
kruti i meki ustav, stupnjeve krutosti, Ustavnu tuzbu, orelanski parlamentarizam, druge je pitao prohibitivnu klauzulu, poremećena ravnotoža u korist izvrsne vlasti...
voli pitat prava (generacije, i kako su rangirana po ustavu ) , povijest razvoja parlamentarizma
Neka od pitanja... nefiksna kvota, izvori ust. prava, formalna i mat. nezakonitost, ustavna tužba, formiranje vlade, ustavni sud, državno sudbeno viječe, formiranje vlade...
sto se tice nekih krucijalnih pitanja koja predstavljaju odredenu tezinu naveo bi sljedeca..1.Sabor 2.Vlada 3.Ustavi sud 4.Izvori ustavnog prava 5.Pravobranitelj 6.Uredbe 7.Predsjednik 8.Imunitet 9.Supotpisi 10.Ustavna tuzba