AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Ustavno pravo

Mali medo

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
da li netko zna odgovore na ostala pitanja???
- nadzor izbora, poremećaj ustava, formalnost ustava, poremećena ravnoteža u korist izvršne vlasti...
:) :) :)

sanjuška

- nadzor izbora, poremećaj ustava, formalnost ustava, poremećena ravnoteža u korist izvršne vlasti...
ja mislim da nadzor izbora provodi Ustavni sud, nadzor mogu zahtjevati kandidati, 100 birača ili 5% birača izborne jedinice i to u toku izbora a najkasnije 30 dana od donošenja izborne odluke.
formalni ustav sadrži pretežiti broj normi ,imamo kruti, meki kodificirani, ne kodificirani pisani i nepisani ustav.
poremećaj ravnoteže je u stanju nužde zakonodavne delegacije i kada se sabor ne može sastati. Naravno to sve je moje mišljenje ako nije točno nek me ispravi.

LuckyIvana

NADZOR IZBORA
imamo tijela za provedbu izbora, oni ujedno i nadziru izbore: Državno izborno povjerenstvo, izborna povjerenstva izbornih jedinica, općinska i gradska izborna povjerenstva te birački odbori, ujedno izbore nadziru i Etičko povjerenstvo i promatranje izbora od strane nevladinih udruga - JA MISLIM DA JE TO TO...MOŽDA GRIJEŠIM :)

POREMEĆAJI USTAVA - takvo što ne postoji, bar je to moje mišljenje, postoji poremećaj nadležnosti između zakonodavnih i izvršnih tijela i to u slučaju: nužde, na temelju neposredne ustavne ovlasti, zakonodavna delegacija-na temelju same ovlasti zakonodavnog tijela.

FORMALNOST USTAVA TJ. USTAV U FORMALNOM SMISLU - to je pisani opći pravni akt koji nosi naziv Ustav - riječ je o jedinstvenom aktu u kojem su skupljene sve temeljne ali i najveći broj drugih pravnih normi koje uređuju ustavnu materiju. Često se naziva i kodificirani ustav te se smatra ne samo pravnim već i političkim aktom zbog obilježja normi koje obuhvaća.

Doria

NADZOR IZBORA
imamo tijela za provedbu izbora, oni ujedno i nadziru izbore: Državno izborno povjerenstvo, izborna povjerenstva izbornih jedinica, općinska i gradska izborna povjerenstva te birački odbori, ujedno izbore nadziru i Etičko povjerenstvo i promatranje izbora od strane nevladinih udruga - JA MISLIM DA JE TO TO...MOŽDA GRIJEŠIM :)

POREMEĆAJI USTAVA - takvo što ne postoji, bar je to moje mišljenje, postoji poremećaj nadležnosti između zakonodavnih i izvršnih tijela i to u slučaju: nužde, na temelju neposredne ustavne ovlasti, zakonodavna delegacija-na temelju same ovlasti zakonodavnog tijela.

FORMALNOST USTAVA TJ. USTAV U FORMALNOM SMISLU - to je pisani opći pravni akt koji nosi naziv Ustav - riječ je o jedinstvenom aktu u kojem su skupljene sve temeljne ali i najveći broj drugih pravnih normi koje uređuju ustavnu materiju. Često se naziva i kodificirani ustav te se smatra ne samo pravnim već i političkim aktom zbog obilježja normi koje obuhvaća.

nadzor ustavnosti izbora kao i referenduma spada pod ovlasti Ustavnog suda a također su tu predstavnci nevladinih udruga koji imaju pravo nadzora

maleenaa

ja sam ucila po onoj skripti od 100 i nes sitno stranica..+ustav..i po ovim pitanjima ponovila..nadam se da ce to bit dosta za sutra:))

Doria

Prošla kod Gardaševića...nije baš lako i traži detalje Ustavni sud dobro naučite svi pred kojima je ispit.
Sretno..
bacam se na nauku:cool:

saga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Prošla kod Gardaševića...nije baš lako i traži detalje Ustavni sud dobro naučite svi pred kojima je ispit.
Sretno..
bacam se na nauku:cool:
Jel može malo to u detalje, mislim kakva pitanja ste imali.

Thx:cool:

5ra

prosla sam kod đorđa,jako ugodan ispitivac i pomaze, navodi te na odgovor,mene je pito uredbe iz nuzde, postupak za ocjenu ustavnosti, ustavnost i kriterij za ogranicenje temeljnih ljudskih prva i slobode, a cure koje su bile samnom pito je izvore ustavnog prava,ustavni obicaji,ustavna zalba,ovlasti hr.sabora, nefiksna kvota...sretno svima, kod pitanja koja se eliminacijska ne pomaze to moras sama sve reci a kod ostalih pitanja te navodi na odg postavlja podpitanja u vezi glavnog pitanja kaj pita...

Doria

Jel može malo to u detalje, mislim kakva pitanja ste imali.

Thx:cool:
Koje se ustavna prava ne mogu ograničiti u izvanrednim situacijama
Nadležnost Ustavnog suda (sve nabrojati)
Ustavna tužba tko je podnosi, u kojim slučajevima koji su izvanredni pravni lijekovi
Objasniti nefiksnu kvotu

bee happy

prošla danas kod podolnjaka - tri sam dobila. bilo nas je jako puno, a on je morao još i na pravo ić, tako da sam išla među prvima odgovarat s još jednom curom .

mene pitao : ovlasti predsjednika RH, i kako su mu smanjene ovlasti promjenom ustava 2000.?

nju pitao : politička prava i slobode, što ona treba napraviti ako se želi kandidirati za predsjednicu države..

sve skupa trajalo oko 10 minuta, obje smo prošle.. uglavnom, ugodno iskustvo..

još prije nas je dvoje ljudi prošlo, mislim da je jedan dečko čak i 5 dobio :)

sutra isto ispituje. Sretno svima :)

saga

I ja sam danas prošao, a je(a)dna cura je pala.

Pitanja su bila: Narodna inicijativa, Zakonodavna delegacija, Postupak izbora sudaca za Ustavni sud i Revizija Ustava.

Velika zamjerka: Organizacija ove katedre (nadalje: Ustavno pravo ) :snaiper: je ravna onome potresu na Haitiju.:thumbsdown:

Svi koji ćete spremati ovaj ispit naoružajte se živcima.

Ja sam se iskreno veselio kaj nema pismenog jer jednom moraš manje ići na fax, ali definitivno te nitko ne može ocijeniti na temelju 2 pitanja.

Sretno svima

:zzz:

maleenaa

a knjiga ti je najbolja (jednostavno je napisana),a ak ti se bas neda imas skriptu tu u skriptarnici od 100 i nes sitno str.. i imas pitanja koja se vrte po forumu koje ispituju na ispitu:)

LuckyIvana

prošla danas kod podolnjaka - tri sam dobila. bilo nas je jako puno, a on je morao još i na pravo ić, tako da sam išla među prvima odgovarat s još jednom curom .

mene pitao : ovlasti predsjednika RH, i kako su mu smanjene ovlasti promjenom ustava 2000.?

nju pitao : politička prava i slobode, što ona treba napraviti ako se želi kandidirati za predsjednicu države..

sve skupa trajalo oko 10 minuta, obje smo prošle.. uglavnom, ugodno iskustvo..

još prije nas je dvoje ljudi prošlo, mislim da je jedan dečko čak i 5 dobio :)

sutra isto ispituje. Sretno svima :)
ja sam ti bila cimerica na ispitu :)))) super smo mi to odradile :)))))

I ja sam danas prošao, a je(a)dna cura je pala.

Pitanja su bila: Narodna inicijativa, Zakonodavna delegacija, Postupak izbora sudaca za Ustavni sud i Revizija Ustava.

Velika zamjerka: Organizacija ove katedre (nadalje: Ustavno pravo ) :snaiper: je ravna onome potresu na Haitiju.:thumbsdown:

Svi koji ćete spremati ovaj ispit naoružajte se živcima.

Ja sam se iskreno veselio kaj nema pismenog jer jednom moraš manje ići na fax, ali definitivno te nitko ne može ocijeniti na temelju 2 pitanja.

Sretno svima

:zzz:
kolega slažem se u potpunosti s tobom ;)...zato ćemo nauku rasturati :)))))

a poldonjak? jel on pita samo ona pitanja tu s foruma? ili i izvan njih?
ono što je mene pitao i djevojku koja je bila samnom pitao je iz tih pitanja...mislim da se toga i drži :)

tina katic

ok meni nista nije jasno juče 14.4. kad je trebo biti usmeni par cura mi je reklo da je usmeni za danas odgođen za 15.4 za upravni smjer...i ja danas ko budala čekam da se na kraju ustanovilo da usmenoga nema...tlak 800...

suzzza

dal lako rješit ovaj predmet? dal kolju na usmenom?
priče kažu da je lakše kod podolnjaka :) ja sam kod njega odgovarala rijetki su padali...bio mi je prvi put - pitao me samo uredbe iz nužde i trajanje mandata predsjednika, sabora i ustavnog suca i dobila sam 5 :) ugl pitao je samo općenite stvari, ovlasti sabora, vlade, predsjenika...ustavnu tužbu i takve stvari... po mom mišljenju nije teško :) sretno svima :)

Da_da

ok meni nista nije jasno juče 14.4. kad je trebo biti usmeni par cura mi je reklo da je usmeni za danas odgođen za 15.4 za upravni smjer...i ja danas ko budala čekam da se na kraju ustanovilo da usmenoga nema...tlak 800...
usmeni za upravni smjer je bio 15.4 i sve nas je srusio..kolegica koja je bila iza mene kaze da od 10 ljudi je prosla 1 osoba sad ne znam kako je bilo iza nje..sad mi je zao sto nisam isla u srijedu iza poreznog jer je ovo u cet bilo koma..

vava =)

usmeni za upravni smjer je bio 15.4 i sve nas je srusio..kolegica koja je bila iza mene kaze da od 10 ljudi je prosla 1 osoba sad ne znam kako je bilo iza nje..sad mi je zao sto nisam isla u srijedu iza poreznog jer je ovo u cet bilo koma..
a tko vas ispitivao?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks