Maya2506
Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hmm pa ja mislim da ti je dovoljno da si samo skineš Ustav RH... :/Može li mi netko reći koje zakone moramo skinut s googla za ustav? nešto 41..nisam zašamtila:angry:
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
hmm pa ja mislim da ti je dovoljno da si samo skineš Ustav RH... :/Može li mi netko reći koje zakone moramo skinut s googla za ustav? nešto 41..nisam zašamtila:angry:
ustav imaš na kraju knjige, i ustavni zakon o ustavnom sudu, to jedino treba.hmm pa ja mislim da ti je dovoljno da si samo skineš Ustav RH... :/
sve ti piše tu ,prolistaj maloMolila bih nekog tko može da po naslovima i podnaslovima iz knjige stavi cjeline koje trebamo učit,ja imam knjigu iz 2004 ,dobra je ali su naslovi malo pomiješani,pa ne znam
što trebam učit , a što ne...
Plizzzzzzzzz:crazy:
da, da...nisi jedinaTako svejedno..znači ima još'sretnika'osim mene koji izlaze na ovu muku??:confused2:
Ustavno pravo- Smerdel, Sokol vrijede izdanja iz 2006,2007 i 2009ja imam ovu knjigu Temeljna pitanja ustavnog prava (sokol i smerdel)..jel to ta koja vrijedi???jer ne pise mi godina na knjizi
Gle ne piše,pročitala sam od prve stranice,ok???:angry:sve ti piše tu ,prolistaj malo
I. TEMELJNA PITANJA USTAVNOG PRAVAGle ne piše,pročitala sam od prve stranice,ok???:angry:
Dakle,molim kolege koji su voljni napisati PO KNJIZI cijeline po naslovima i podnaslovima,hvala1:laughing:
za Odjeljak V. NADZOR USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI- u vodiču piše da se uči - čitav 1. temeljnih pojmova - a pod 3. Ustavni su RH, Pučki pravobranitelj, ovo ostalno ne, jesam li ja to dobro shvatila???I. TEMELJNA PITANJA USTAVNOG PRAVA
1. O PREDMETU, METODAMA I ODNOSU USTAVNOG PRAVA I POLITIČKIH ZNANOSTI
2. USTAVNO PRAVO KAO GRANA PRAVA I NJEGOVI IZVORI
3. USTAV KAO TEMELJNI IZVOR USTAVNOG PRAVA
II. POJAM I RAZVITAK USTAVNE VLADAVINE
1. USTAV I USTAVNA VLADAVINA
III. USPOSTAVA USTAVNE VLADAVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ
1. USTAVNOST U SOCIJALISTIČKIM ZEMLJAMA
2. USPOSTAVA SAMOSTALNOSTI I SUVERENOSTI REPUBLIKE HRVATSKE
IV. LJUDSKA PRAVA I TEMELJNE SLOBODE
2. LJUDSKA PRAVA I TEMELJNE SLOBODE U HRVATSKOM USTAVU
4. POVJERENSTVO ZA SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA
VI. TEMELJI DRŽAVNE VLASTI
2. PREDSTAVNIČKA VLADAVINA
3. OBLICI NEPOSREDNOG ODLUČIVANJA
VII. IZBORNI SUSTAV – TEMELJNA NAČELA I INSTITUTI IZBORNOG PRAVA
1. BIRAČKO PRAVO I NJEGOVO OSTVARIVANJE
2. UTVRĐIVANJE IZBORNIH REZULTATA
VIII. HRVATSKI IZBORNI SUSTAV
1. TEMELJNA NAČELA I INSTITUTI HRVATSKOG IZBORNOG SUSTAVA
2. IZBOR PREDSJEDNIKA REPUBLIKE
3. IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR
4. IZBOR ČLANOVA PREDSTAVNIČKOG TIJELA (OPĆINSKIH, GRADSKIH I ŽUPANIJSKIH VIJEĆNIKA) JEDINICE LOKALNE I PODRUČNE (REGIONALNE) SAMOUPRAVE
IX. TEMELJNA PITANJA USTROJSTVA DRŽAVNE VLASTI
1. PREDSTAVNIČKA TIJELA – STRUKTURA, USTROJSTVO, FUNKCIJE
2. USTROJSTVO RADA I DJELATNOSTI PREDSTAVNIČKIH TIJELA
3. RAZLIKOVANJE DRŽAVNIH FUNKCIJA I USTROJSTVO VLASTI
4. UPLETANJE IZVRŠNIH TIJELA U ZAKONODAVNU FUNKCIJU
X. NAČELO DIOBE I NAČELO JEDINSTVA VLASTI I OBLICI NJIHOVE PRIMJENE
1. USTROJSTVO I DIOBA VLASTI
XI. USTROJSTVO VLASTI REPUBLIKE HRVATSKE
1. RAZLOZI UKIDANJA POLUPREDSJEDNIČKOG SUSTAVA
2. PREDSJEDNIK REPUBLIKE I NJEGOV ODNOS PREMA SABORU I VLADI
3. VLADA I DRŽAVNA UPRAVA
4. SUDBENA VLAST
5. MJESNA, LOKALNA I PODRUČNA (REGIONALNA) SAMOUPRAVA
+
USTAV RH
USTAVNI ZAKON O USTANOM SUDU RH
Ovo označeno rim. brojevima su poglavlja, a arap. brojevima podnaslovi
dobro si shvatilaza Odjeljak V. NADZOR USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI- u vodiču piše da se uči - čitav 1. temeljnih pojmova - a pod 3. Ustavni su RH, Pučki pravobranitelj, ovo ostalno ne, jesam li ja to dobro shvatila???
pitanja koja se vrte na forumu, ustav (pročitat par puta), a može i skripta, ne znam koliko je dobro napisana. iako po mom mišljenju pročitat knjigu, bazirat se na ustav i pitanja koja on pita. sve je to individualno.Ejj, ljudi. imam jedno pitanje, što mislite jel je dovoljno kod podolnjaka za prolaz naučiti samo ona pitanja koja je dao na predavanjima da po njima pita i skriptu pročitati nekoliko puta ??? Ima ko da mi odgovori???'
ja kad sam bila prozivao je po redu, a ulazilo nas je po četvero, ovaj prof. je stvarno super, naravno, moraš znati što te pita, al je fakat korektan, pomaže ak zapneš, navodi te na odgovor, a i pita ova pitanja s foruma, tako da nauči to dobro i nemaš straha. ja sam samo učila po tim pitanjima i dobila 3, moglo je bit i više, al meni dosta. sretno!!da li gardasevic proziva po redoslijedu napisanom na oglasnoj ploci ili po želji ulazimo u kabinet? i po koliko ih uđe?![]()
ja ti znam vrste uredbi: -uredbe iz nuzde, uredbe na temelju neposrednog ustav.ovlastenje( u hr nema takvih uredbi), uredbe na temelju zakonskog ovlastenja, uredbe za primjenu ili izvrsenje zakonabila bih jako zahvalna ako bi mi netko odgovorio na ova pitanja: vrste uredbi, nadzor izbora, poremećaj ustava, formalnost ustava, poremećena ravnoteža u korist izvršne vlasti...
ako je previše za pisati, samo mi ostavite br. stranice gdje se to nalazi
sretno svima u utorak kod prof G![]()
Neefikasna kvota ti je kod diobe zastupničkih mandata u predstavničkom tijelu.ljudi pomoć please što je neefikasna kvota?
nefiksna kvota odnosi se na POSEBNE IZBORNE JEDINICE - Izbor zastupnika od birača koji nemaju prebivalište u RH - kod nefiksne kvote ne zna se broj zastupnka koji će biti birani u toj posebnoj izbornoj jedinici - broj ovisi o ukupnom broju važećih glasačkih listića u svih 10 izbornih jedinca u RH što se dijeli sa 140, te se taj količnik dijeli s brojem važećih biračkih listića u posebnoj izbornoj jedinici.Neefikasna kvota ti je kod diobe zastupničkih mandata u predstavničkom tijelu.
Primjer: U XI. izbornoj jedinici na izborima u Hrv. gdje glasa dijaspora ne zna se koliko će zastupnika ući u Sabor. Dakle prvo se moraju zbrojiti svi glasovi.
To se radi na način:
U 10 izbornih jedinica se bira 140 zastupnika, dakle u 10 izbornih jedinica u hrv je glasovalo npr. 2.000.000 ljudi. Taj broj podijeliš sa 140 i dobiješ 14225.
U XI. jedinici je glasovalo npr. 70.000 glasaća
Onda 70.000 / 14225 = 4,9 znači ušlo je 5 zastupnika.
Dakle sve ti ovisi koliko ljudi iznađe glasati.
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.