AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

Tenčica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim pomoć! Može li mi netko objasniti komparativnu metodu ( ništa ne razumijem ono što piše u knjizi). Hvala punooo!! :)))

xtina

Molim pomoć! Može li mi netko objasniti komparativnu metodu ( ništa ne razumijem ono što piše u knjizi). Hvala punooo!! :)))
potrebno je da za svoju klasifikaciju odaberemo osobito bitna obiljezja.prikupljanje podataka,njihova sistematizacija i interpretacija,slaganje tipova,medusobno su poveazani.znanstvena metoda po durkheimu zbog toga tezi komparativnim usporedbama koje su osnaova empirijske provjere svake hipoteze.premda se durkheim zalagao za koristenje kom.met nije ju nije u potpunosti koristio.:laughing: i nek jos netko opsirnije opise jer ovo vjerovatno nece bit dovoljno na usmenom

natasha

Komparativno - historijska metoda u obzir uzima više slučajeva koji se ne promatraju direktno nego za njihovu metodu koriste sekundarni izvori što znači literature ili razne studije putem kojih nam je lakše donijeti teoretske zaključke o uzrocima i nekim obrascima koji se javljaju u historijskom događanju. Tu jos dodaš da je takva klasična studija ona Weberova "Protestantska etika i duh kapitalizma" - to si isto dobro nauči i da se novi val primjene te metode vezuje sa studijom Baringtona Moora "Socijalno porijeklo diktature i demokracije" - to si isto dobro pogleldaj da znaš na čemu je on temeljio svoju studiju i do kojeg zaključka je došao.

To si sve izvadi na neki papir da i historijsku metodu i ta dva autora imaš na jednom mjestu

Eto nadam se da ti je malo jasnije

anamarija.

Može li mi neko ko je položio socku preporučit neku skriptu, dali postoje neka pitanja po kojima se moze dobro naučit, i može neka preporuka kako je najbolje naučit za pozitivnu... Unaprijed PUNO hvala!

natasha

Može li mi neko ko je položio socku preporučit neku skriptu, dali postoje neka pitanja po kojima se moze dobro naučit, i može neka preporuka kako je najbolje naučit za pozitivnu... Unaprijed PUNO hvala!
Najbolje ti je učiti iz knjige jer su skripte prešturo napisane i možda će ti biti dosta za pismeni, ali za usmeni su nedovoljne. Govorim iz vlastitog iskustva, tek kad sam se primila knjige položila sam iz 3 puta.

Cityboys

Idealno je onu skriptu od 35 strana, da nadopunite odnosno proširite svaku cjelinu. npr. Weber je u toj skripti stao na 1,5 stranica a ja sam svaki podnaslov dopunio sa 3-max. 8 rečenica.Tako sam Webera dobio na 2,5 str. i mislim da je to dovoljno.

Recimo, konkretno u tipovima legitimnosti vlasti, tradicionalna vlast je prešturo opisana , dok je karizmatska OK, to se ispravi i skripta je po meni prolazna.

5ryca

Idealno je onu skriptu od 35 strana, da nadopunite odnosno proširite svaku cjelinu. npr. Weber je u toj skripti stao na 1,5 stranica a ja sam svaki podnaslov dopunio sa 3-max. 8 rečenica.Tako sam Webera dobio na 2,5 str. i mislim da je to dovoljno.

Recimo, konkretno u tipovima legitimnosti vlasti, tradicionalna vlast je prešturo opisana , dok je karizmatska OK, to se ispravi i skripta je po meni prolazna.
e,daj pliz link od te skripte ! :)

Tourniquet

jane doe.
Bila na usmenom kod Petričušić...od nas 4 dvoje palo..prof korektna al mislim da previše traži za npr. dvojku, ovi kaj su pali nije da nisu nikaj znali, bome jesu, realna ocjena bi bila dvojka, za nedovoljan je ak ne kažeš niš ili 1 reč. Imam dojam da favorizira one koji idu na predavanja zato kaj je prije nas bila grupa onih koji su išli na predavanja i koji su tamo s njom pričali i sl. i cijelo je vrijeme nama govorila da kak je prijašnja grupa bila savršena, sve 4 i 5. Eto, očito su oni bolje naučili, ili predavanja fakat koriste.
Sve u svemu, nisam si mislila da bu rušila one koji su prošli koolokvij al eto...
malo sam tužna jer sam tolko to učila i očekivala više od 2 al eto...bar sam prošla.
:dry:

xtina

jeli može neko napisati Durheim-društva
to su ona arhacika ili segmentna drustva...sa mehanickom solidarnoscu integrirana putem slicnosti .pojedinac je stvar kojim raspolaze drustvo --is drustva integrirana organskom solidarnoscu..putem razlicitosti..to sam ja napisala na ispitu pa nadam se da je tocno..nek me netko ispravi...da i ja sam prosla kolovkije i samo nisam znala ideal tip pa me je srusila..sad cekam rezultate ko ozebao sunca...jbt sve znam napamet ako opet padnem usmeni ja ne znam sta cu vise..a upoznala sam curu koaj je vec 3 x prosla pismeni i ksenija je svaki put obori na usmenom..ne razumijem kakvog to smisla ima???:unsure:

marionette

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Iz čiste znatiželje sam otišla pogledat rezultate (davno se ja riješih sociologije) i ostala sam blago šokirana, pa u čemu je stvar? Jel učite iz knjige ili skripte, jer lako oni skuže ko je učio iz skripe? Pa daj otiđite na konzultacije i pitajte koji odgovor bi njih zadovoljio, jer ovo stvarno nije normalno, pa sumnjam da baš cca 140 ljudi nezna za 2. Rezultati su puno gori nego na pravnom i socijalnom radu :confused2: Uglavnom ljudi otiđite na konzultacije i pitajte, pa da bar znate u čemu griješite!

sampic

Može li mi netko odgovoriti na pitanje: Što je ideal tip i navedi primjere? "Idelal tip" mislim da je ona definicija "... misaona konstrukcija, sredsvo spoznaje stvarnosti, kojom se objedinjuju bitne karakteristike promatranih pojava...". Ali, koje primjere navesti? HVALA

Tenčica

Evo neka pitanja sa jučerašnjeg usmenog; Leon Duguit, Emil D. i negova funkcija religije, Mehanička i organska solidarnost, M.Duverger i nj.tipovi stranaka + primjeri, Emil D. i društvena činjenica (uz primjere)..to su pitanja kojih se sjećam. Učite iz knjige ili neke dobre (ali stvarno dobre skripte). Sretno kolege sa socio.držim Vam fige!! :)

Odi na konzultacije ( ne znam kad su) pa probaj tamo pitati nekoga od profesora da vidiš svoj ispit. Probaj...

cof

zna li netko da li se i ove god uči devijantnost bez ideologije? čuo sam da su prošle godine nešto mijenjali što se tiče poglavlja koje moramo naučit... :)

maja1307

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
zna li netko da li se i ove god uči devijantnost bez ideologije? čuo sam da su prošle godine nešto mijenjali što se tiče poglavlja koje moramo naučit... :)
da, uči se devijantnost.. nema ideologije.. :laughing:

xtina

bila sam na konzultacijama..duboko razocaranje..gdje god su mogli skinuli su mi bod fali mi koja rijec bla bla,2 pitanja mi nisu uopce priznali jer sam kao pisala natuknice a ne cjelovit text,za manjak vremena nemaju opravdanja,kao svako pitanje se moze odgovorit sa 1 recenicom al u mojih 5-6 recenica nadu 50 nedostataka..:sad:

misty

bila sam na konzultacijama..duboko razocaranje..gdje god su mogli skinuli su mi bod fali mi koja rijec bla bla,2 pitanja mi nisu uopce priznali jer sam kao pisala natuknice a ne cjelovit text,za manjak vremena nemaju opravdanja,kao svako pitanje se moze odgovorit sa 1 recenicom al u mojih 5-6 recenica nadu 50 nedostataka..:sad:
a kao rekli su da na svako pitanje moramo barem odgovoriti sa 5-6 rečenica, inače...:confused2:

Tenčica

Nije ti dosta, trebaš učiti iz knjige ili neke dobre skripte pa si na kraju napišep neka svoja pitanja pa ponavljaš po njima. Učiti samo iz pitanja na kraju cjeline nije ti dosta..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks