AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

marijich88

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1.)Objasni anomiju po Durkheimu i R. Mertonu
2.)Željezni zakon oligarhije
može pomoć oko odgovora?

Durkheim pojam anomije promatra kao posljedicu prodiranja industrijskog društva. Ljudi postaju sve različitiji (u poslovima, idejama, iskustvima…). Aspiracije neprestano rastu brže nego mogućnosti.

Pema Mertonu anomija je situacija nesklada između društveno prihvatljivih ciljeva i dopustivih metoda da se postignu ti ciljevi. Takva situacija na razini pojedinca potencira frustracije i nesnalaženja.

ŽELJEZNI ZAKON OLIGARHIJE
Robert Michels u djelu Sociologija stranaka u suvremenoj demokraciji otkrio je upravo u socijalističkim strankama, kao najdemokratskijim političkim organizacijama svoga doba, željezni zakon oligarhije, povijesnu nužnost uspostavljanja oligarhijske strukture u demokratskoj organizaciji. Da bi mase utjecale na politički život, potrebna im je organizacija i vodstvo. Iz organizacije postaje aparat. Aparatu su potrebni oni koji ga poslužuju i vode. Vođe se nastoje učvrstiti i utjecati na one koji su ih izabrali. Mase su sklone obožavati vođe te odustajati od svoje političke volje i mišljenja. Otud nastaje temeljni sociološki zakon političkih stranaka.

Dali netko možda zna ova pitanja???
funkcija prava prema Iheringu
što znate o indeksu klasnog djelovanja??
koju je pravnu znanost podjelio M. Rehbinder??

verica

M.Rehbinder razlikuje tri područja pravne znanosti:
1) Pravna filozofija-idealnost prava,prestavlja objašnjenje zašto pravo postoji koja je njegova svrha i cilj čime se opravdava i legitimira,pitanje na koje odgovara zašto pravo?
2)Pravna dogmatika-pokriva naša iskustva znanja o tome kako treba regulirati društvene odnose,odgovara na pitanje tko ima pravo?3)Sociologija prava-odgovara na pitanje kako se pravo primjenjuje,bavi se stvarnošću prava,glavni interes je vidjeti kako pravo funkcionira kao društvena institucija povezana s drugim elementima društva.

lola

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Funkcija prava prema Iheringu- važan je njegov stav o neizbježnosti interesnih sukoba u društvu i ulozi prava u smanjenju posljedica konflikta.Pravo služi očuvanju društva i razumije se iz takve društvene funkcije. Poneseni sebičnim interesima ljudi djeluju u granicama sile koju nameće pravo. Pravo sebične interese ljudi usmjerava prema općem dobru( to je iz knjige).
Indeks klasnog glasovanja tzv.Alfordov indeks, pokazuje odnos klasnog položaja pojedinca(pripadništvo radničkoj ili srednjoj klas) i glasovanja na izborima(za lijeve ili desne, liberalne ili konzervativne stranke).

aannaa_00

Moze mala pomoc molim vas...

Objasni Marksovu bazu i nadogradnju?

-nasla sam odgovor ali neznam kako bi malo skratila, samo ono osnovno pa ako mi netko moze odgovoriti na to pitanje, hvala!

natasha

Moze mala pomoc molim vas...

Objasni Marksovu bazu i nadogradnju?

-nasla sam odgovor ali neznam kako bi malo skratila, samo ono osnovno pa ako mi netko moze odgovoriti na to pitanje, hvala!
Bazu čine ekonomski odnosi. Proizvodne snage (sredstva proizvodnje i čovjek) i proizvodni odnosi (odnosi u koje ljudi stupaju nužno, nezavisno od volje) čine ukupnu ekonomsku strukturu društva koja je realna osnova na kojoj se diže pravna i politička nadgradnja. Način proizvodnje materijalnog života uvjetuje društveni, politički i duhovni proces života uopće.

Nadgradnja je sastavljena od dvije razine: 1. Pravno-političke (institucije- npr. parlament, sudstvo, ministarstva)
2. Ideološke nadgradnje (religija, filozofija, znanost)
Vladajuća klasa, manjina, da bi zadržala svoj položaj nastoji ostvariti nadmoć i u društvenoj nadgradnji, kontrolirajući državnu represiju i zakone, još više namećući svoj pogled na život i ideje.

Lullaby

kolko je potrebno bodova na pismenom za prolaz na usmeni?
i kakva su pitanja, tj dal je 10 na nadopunjivanje i 10 eseji ili kako ?

ivana s.

jel mi može netko samo reći jel se pitanja na ispitima često ponavljaju..ja sam kod ksenije i sad 14. idem prvi put...pa da znam dal da se baziram više na ovo kaj ste stavljali od prošlog roka..il svaki put stavlja poptuno drugačije..i jel se može prepisat :)))

noblica

kolko je potrebno bodova na pismenom za prolaz na usmeni?
i kakva su pitanja, tj dal je 10 na nadopunjivanje i 10 eseji ili kako ?
imas 16 pitanja i sve su ti eseji... i potrebno ti je 31 bod za prolaz

imam pitanje koje idealtipove legitimnog politickog poretka razlikuje weber??
osnovni podaci weberove teorije stratifikacije??

natasha

Pregledavajući forum stekla sam dojam da Ravlić na usmenom više pita zadnje četiri lekcije. Ako netko zna molim za komentar :laughing:

suzzza

jel mi može netko samo reći jel se pitanja na ispitima često ponavljaju..ja sam kod ksenije i sad 14. idem prvi put...pa da znam dal da se baziram više na ovo kaj ste stavljali od prošlog roka..il svaki put stavlja poptuno drugačije..i jel se može prepisat :)))
ovako nije da ti se pitanja baš ponavljaju ;) al sve je to tu negdje...marx, durkheim, weber, comte...ideologije...ugl treba to fino sve naučit i to ti je to =) mijenjaju ti se pitanja iz roka u rok...prepisivanje...pa mislim da i ne baš...nemoj se pretjerano osloniti...ovisi tko će vas čuvati...ali ako imaš sreće =) tko zna...uglavnom sretno =) na usmenom ti ona nije strašna(ksenija mislim) :)

Paris

moze pomoc... znam da se prije komisijskog ispita indeks trebao odnjet u referadu... no to se sad uopce ne spominje (prije je uvijek pisalo kod rasporeda) paaaa kaj se to sad ne treba???

natasha

Pregledavajući forum stekla sam dojam da Ravlić na usmenom više pita zadnje četiri lekcije. Ako netko zna molim za komentar :laughing:
Kolege koji ste prošli na pismenom 31.1, može li koji komentar???
Hvala!!!:happy:

Maya2506

moze pomoc... znam da se prije komisijskog ispita indeks trebao odnjet u referadu... no to se sad uopce ne spominje (prije je uvijek pisalo kod rasporeda) paaaa kaj se to sad ne treba???
indeks poneseš na pismeni ispit i kad profesori pitaju tko je komisija, ostaviš indeks kod njih i uzmeš ga kad ti budu rezultati ispita

Moniq

jel mi koji smo prosli preko kolkokvija imamo usmeni sad u pon ili ekamo da objave rezulatate od pismenog??

objavljeno je na stranici pravnog fakulteta dana,ovisi kak se prezivaš,vidjet ćeš koji si dan :) ali ne čekamo rezultate pismenog :)

jel mi koji smo prosli preko kolkokvija imamo usmeni sad u pon ili ekamo da objave rezulatate od pismenog??
ponovo :)) ne čekamo objavljeno je ko kad :))

pitanje...

jel ksenija stroga?? i da li postoji mogučnost kod nje,npr ja sam dobila 95 bodova preko kolokvija 90 je bilo za prolaz,ugl to je 2 sigurno,a jel postoji mogućnost za neku višu ocijenu?? hvala :)

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
a gdje su ti usmeni? ja sam u srijedu i baš gledam,nigdje ne piše di moramo doć... na TMT 3 ili?:unsure:

tort_a

jel ksenija stroga?? i da li postoji mogučnost kod nje,npr ja sam dobila 95 bodova preko kolokvija 90 je bilo za prolaz,ugl to je 2 sigurno,a jel postoji mogućnost za neku višu ocijenu?? hvala :)[/QUOTE

nije ti to 2 sigurno više od 130 bodova ti je sigurna dvojka!! ja sam bila kod nje na usmenom na prvom roku i prošla sam zahvaljujući bodovima.. nemogu reć da je stroga al nije baš ni neka dobra na usmenom!! dobro nauči i možeš dobit dobru ocjenu tj višu od 2! pitanja neka koja se sjećam: vrijednosna neutralnost, pravna kultura, teorije države (jako bitno) društveni pokreti, one kod webera ciljna, afektivna itd.. nemrem se sjetit više većinom se pitanja ponavljaju pa vidi na forumu.. sretno :D

Ernych

prvi kolokvij: 1-28, 29-60, 61-82, 83-100, 117-134, 167-220

drugi kolokvij: 243-264, 353-374, 375-406, 425-450

Sve je isto osim ovog boldanog.

Toga nema. Umjesto toga je 329-353 (društvena kontrola).
ovo sam našla da je objavljeno...jel to točno...za devijantnost znam da su promjenili...dakle izbacili ideologiju a stavili devijantnost...al ovdje nema ni socijalizacije, ni političke sociologije, niti nove sociološke teorije...dakle ništa od toga više ne treba?samo ove navedene stranice??
ajd plz nek mi netko tko je ove god bio na predavanjima odg...hvala:happy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks