AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

natasha

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1) marksova teoriju stratifikacije ( di je to u knjizi molim vas)
2) drustva po weberu ( gdje je to..koja strana=
i 3) pluralisti di su
1) str. 248 - za ovo sam poprilično sigurna, ak nije nek me netko ispravi
2) str.249, 250 i 251 ako je to to
3) str. 257, 258 i 259 ako je to to

klarah

koja su pitanja bila sad rok 12.7 u ispitu ??
Evo i ja došla pogledati pitanja kad ono, nitko ih nije napisao osim Hawka :shocked: :laughing: :thumb22: ...

Evo pitanja iz moje grupe:

1. Objasni kako Durkheim definira pojmove "društvo", "kolektivna svijest", "institucije", "društvene činjenice"
2. Objasni principe analize podataka dobivenih anketom
3. Historijski sustav nejednakosti
4. Objasni 3 tumačenja ideologije, po izboru
5. Objasni Weberovo tumačenje kapitalizma
6. Marxova klasna borba
7. Pozitivizam
8. Teorije države
9. Objasni ekologizam i feminizam
10. Objasni pojam "kulturni kapital porodice" kod socijalne mobilnosti
11. Interesne grupe
12. Politička kultura - Inglehart
13. Pravna kultura
14. Tipovi države
15. Rehbinder (mislim da je bila sociologija prava)

Uglavnom sva pitanja su bila tipa "objasni" ili "napiši što znaš o..."...

I btw od kada je promijenjen koncept ispita, ja ostala u šoku, nema više onih 10 kraćih pitanja nego samo 15 eseja :shocked: ... no dobro.. :confused: :)

tea_90

jel mi može netko reći koja sve poglavlja iz knjige treba učiti jer u skripti nemam nuklearnu obitelj i još neke stvari pa pretpostavljam da to ne treba ni učit, tnx

iwana

Pozdrav,

molim pomoć. Kako vi učite sociologiju?
Upisala sam prošle godine, sad ću ponavljat ali si planiram otići na ispit sad 15.09 samo da se "ufuram".

Na predavanjima sam izvanredno bila 1-2 puta i ništa mi nije značilo.

Već 3 godine nisam knjigu pipnula, tako da mi se jako teško vratiti u učenje, a još i svakodnevno posao itd...

Kako vi najlakše učite? Podijelite si gradivo po cjelinama, svaki dan jedna cjelina ili?

jope

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
hej .. dal bi mi netko mogao reći kako na komisiji .. tko je sve na komisiji .. dal pitaju puno i dal su strogi
falaa :)

misty

Pozdrav,

molim pomoć. Kako vi učite sociologiju?
Upisala sam prošle godine, sad ću ponavljat ali si planiram otići na ispit sad 15.09 samo da se "ufuram".

Na predavanjima sam izvanredno bila 1-2 puta i ništa mi nije značilo.

Već 3 godine nisam knjigu pipnula, tako da mi se jako teško vratiti u učenje, a još i svakodnevno posao itd...

Kako vi najlakše učite? Podijelite si gradivo po cjelinama, svaki dan jedna cjelina ili?
Najbolje ti je takvo učenje, 1 dan 1 cijelina. Uzmi si dovoljno vremena za proći sve cijeline i još nekoliko dana za ponavljanje. Meni je tako za učenje trebalo 2 tjedna, krajnje je vrijeme da kreneš. Prikupi si malo pitanja sa foruma i ponavljaj si po njima...Sretno! :wink5:

jope

hej .. dal bi mi mogao netko odgovoriti kako je to na komisiji .. dal su jako strogi .. dal puno traže .. idem sada u srijedu na socio i 4 put mi je .. pa me strahhh jako :(
fala =)

Jackie

Prošao je tak da ću ja ići opet 15. na pismeni.. to mi je komisija. Doduše - tak je jer nisam baš učila, a ispit je skroz ok, pitanja kojih se sjećam -

što je birokracija
konsocijacijska demokracija
karl mannheim
generalizacija i sistematizacija prava
idealtipovi države
fundamentalizam..

uglavnom, nisu se mjenjala baš s prošlih rokova. sretno :)

maja2107

Prošao je tak da ću ja ići opet 15. na pismeni.. to mi je komisija. Doduše - tak je jer nisam baš učila, a ispit je skroz ok, pitanja kojih se sjećam -

što je birokracija
konsocijacijska demokracija
karl mannheim
generalizacija i sistematizacija prava
idealtipovi države
fundamentalizam..

uglavnom, nisu se mjenjala baš s prošlih rokova. sretno :)
jel znaš možda šta je to generalizacija i sistematizacija prava? Pod kojom lekcijom bi to bilo?

Leona-Eris

jel znaš možda šta je to generalizacija i sistematizacija prava? Pod kojom lekcijom bi to bilo?
to ti se odnosi na racionalizaciju prava kod Webera .. to su ti one dimenzije po kojima se mijenja pravo ..tak nekaj.. :wink5:

chubelina

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
sistematizacija ti je da pravo tezi stvaranju jedinstvenog poretka normi koje su unutar sebe logicne i koherentne,koje ne dopustaju praznine i situacije koje se pravom ne mogu rijesiti...sistematizacija je proizvod kasnih faza razvoja pravnog sustava

generalizacija- pravo razloge svog djelovanja i nacina promjene svodi na vise nacela koji se prividno kao presumpcije primenjuju na svaki pojedini slucaj

jope

dali tko zna možda pitanja koja su sada bila na pismenom ..
ak ko zna nek na piše .. :)
hvala :)

tea_90

Evo pitanja koja su meni iz A grupe bila na roku 15.08..:

1)generalizacija i sistematizacija prava
2)što je birokracija?
3)konsocijacijska demokracija
4)što je biheviorizam?
5)što je mikrosociologija?
6)kako je Frankfurtska škola kritizirala pozitivizam?
7)Ihering - funkcija prava
8)Huntington - knjiga Treći val
9)Karl Manheim
10)teorija interesne grupe
11)temeljne demokratske vrijednosti
12)sociološka imaginacija
13)postindustrijsko društvo
14)komparativno-historijska metoda
15)idealtipovi političkog poretka

pitanja laganini, baš sad učim i sve više shvaćam da sam imala jako velike sreće s pitanjima, al lijenost učila svoje, al 15.09. idem rasturit tu sociologiju više, sretno svima s učenjem!!!

jel može netko napisat neš o iheringovoj funkciji prava, to ne mogu nigdje pronaći, tnx

Picko

Ja sam bio na proslom roku i vidim da neka pitanja nema ovdje, pa evo sto je meni bilo. Nek se nade.

Pravo po Duguitu
Politicke kulture Meksika, Italije, SAD-a, Engleske i Njemacke
Allportova teorija kontakata

ivana2605

pozz svima !!! jel možda netko zna da li se ponavljaju pitanja s pismenog...ne mislim naravno da su identični testovi nego dali se možda pitanja vrte??

Maya2506

pozz svima !!! jel možda netko zna da li se ponavljaju pitanja s pismenog...ne mislim naravno da su identični testovi nego dali se možda pitanja vrte??
da.. često ti bude weber- racionalizacija prava, ideal tip, tipovi samoubojstava, socijalna činjenica i imaginacija, društveni pokreti po aberlu i giddensu, ofkors ne smijemo zaboravit marksiste, pluraliste itd... te ideologiju, uvijek barem jedna bude!:frustrating:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks