AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Osnove sociologije

mariposa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ej ljudi, studentica sam prve godine, javne uprave - izvanredno, pa me zanima koja je najbolja skripta iz sociologije za prvi kolokvij. Našla sam jednu koju je dekan nagradio peticom, odnosno tu curu je nagradio peticom, pa ako je to ucinio vjerojatno je skripta odlicna. Ali, vi meni preporučite još jednu. :) Danke :)

vibica

Ej ljudi, studentica sam prve godine, javne uprave - izvanredno, pa me zanima koja je najbolja skripta iz sociologije za prvi kolokvij. Našla sam jednu koju je dekan nagradio peticom, odnosno tu curu je nagradio peticom, pa ako je to ucinio vjerojatno je skripta odlicna. Ali, vi meni preporučite još jednu. :) Danke :)
Po meni je ova najbolja Odgovori na pitanja

verica

Dali bi neko mogao odgovoriti na ova pitanja? HVALA
1. Ograničenja ankete
2. Koje faze razvoja svijesti i društva razlikuje A.Comt
3. Koje su vrste socijalne mobilnosti karakteriastične za klasni sustav
4. Objasnite idealtipove legitimnog pokreta prema Maxu Weberu
5. Kako kulturni kapital utječe na društvenu pokretljivost

Tenčica

Pozrav kolege!
Može li mi netko samo napisati neki primjer za tradicionalnu racionalnosti, kod Maxa Webera?
Tnx :)

Mladen30

neki primjer za tradicionalnu racionalnost, kod Maxa Webera?

iz knjige: tako smo uvijek radili pa djelujući na tradicionalni način odbacujem instrumentalni ili afektivni smjer djelovanja. U mnogim društvima opravdanje za određeno djelovanje zasnovano je na tome da se "od starine tako radilo"
npr. neki običaj (krštenje vina), ne propitujemo dali to ima smisla...već ponavljamo određena ponašanja koja su nam prenijeli "naši stari"

Mladen30

socijalna uvjetovanost...u knjizi je nešto napisano o tome, al nikako da sastavim neki smisleni odgovor...HVALA:)

Mladen30

što je uzrok nastanka kapitalizma prema Weberu?
- promjena vrijednosne orijentacije prethodi u vremenu institucionalnim promjenama koje nazivamo nastanak kapitalizma
- Weber se koristio metodom čitanja sekundarne literature (spisa glavnih religija), koje govore o osnovnim vrijednosnim orijentacijama, te dovođenje tih orijentacija u vezu sa ljudskim djelovanjem, dolazi i do institucionalnih promjena, koje proizlaze upravo iz tog djelovanja
- protestantizam se interpretira kao kauzalni uzrok (ali ne jedini) nastanka kapitalizma
- tamo gdje nije bilo protestantizma (ili druge religije koja bi isticala iste dominantne vrijednosti), nije došlo ni do spontanog nastanka kapitalizma

što je sociokracija?
-Comteovo novo društvo-
Napredak ljudskog duha, znanja i svijesti, smatrao je, nužno vode konačnom trijumfu industrijskog društva. Ta promjena, mislio je, znači i duboku promjenu u ljudskim odnosima. Comte je vjerovao da će obrazovanjem, propagandom i općim upoznavanjem s njegovim zakonom o tri razvojna stupnja čovječanstvo odustati od svojih sebičnih interesa, da će društveni interes prevagnuti nad privatnim i da će moralne vrijednosti biti glavni regulator ponašanja ljudi. Vlasnici kapitala smatrat će sebe čuvarima javnog dobra te će otuda smatrati svojom dužnošću da osiguraju rad, sredstva i obrazovanje za sve. Potrudio se predvidjeti organizaciju takvog budućeg društva – sociokracije. Buduće društvo počivat će na duboko humanističkim vrijednostima koje će se stjecati obrazovanjem i odgojem u obitelji. Humanost će biti najviša vrijednost.

Tourniquet

jane doe.
Meni je bilo dosta teško, a učila sam..:frustrating: Glupi Karl Renner..

evo pitanja C grupe - soc. imaginacija, propozicija racionalnog izbora, mikro sociologija, što je pravna filozofija, Duguit (tko je bio pod utjecajem Durkheima), Renner, što je sistematizacija, anketa, kakva može biti analiza podataka, sociokracija, što je pozitivizam za Webera i Durkheima, što je fizikalistički program, socijalne posljedice alijenacije, socijalni utopizam za Marxa, predstavnici kritičke teorije društva, tko je sve govorio o vrijednosnoj neutralnosti i objasni, anomija i tko je o tome govorio, ideal tip, podjela tradicionalne vlasti

evo to je sve..

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks