AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

brineta12

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Današnja pitanja

1. Izmjene jedinstvenim europskim aktom
ovlasti ep
2. koje su politike eu i ukratko ih objasni
razlika između bijele i zelene knjige
3. što je eup i objasni kulturološki pristup
što je vijeće Europe i koju ulogu ima na eup
4. prednosti nezavnisnih reg tijela
koje su faze kvalitete
5.faze pregovora
zamor proširenja

bihter

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Osobno sam imala neku averziju prema ovom predmetu, sama pomisao na sve te detalje o EU, pa te silne godine..ali samo cu reci sva sreca na kolokviju, puno je lakse.Vugrina skripta je amen za ovo! Odlicna! Lalicka mi je jos od prije ostala u dobrom sjecanju, a to se i danas potvrdilo, ugodna je zena, ne stvara ti neki pritisak, naravno trazi znanje kao i svi. Svi smo prosli danas, moja pitanja su bila:CAF-sve o njemu sto znam, specificnosti Istocnog prosirenja, EFTA prosirenje, zamor prosirenja..Sretno svima sa ovim predmetom!

Jadranka15

Jel zna netko koja je razlika između zelene i bijele knjige i demokratskog i implementacijskog deficita?
Zelena knjiga (Green Paper)

Zelene knjige Komisije su dokumenti EU koja je namjena potaknuti raspravu i pokrenuti proces savjetovanja o određenoj temi na europskoj razini (npr. o socijalnoj politici, jedinstvenoj valuti, telekomunikacijama).

Bijela knjiga (White Paper)

Bijele knjige Komisije su dokumenti koji sadrže prijedloge djelovanja Zajednice u određenom području.

U nekim slučajevima Bijele knjige slijede Zelene knjige koje se objavljuju radi pokretanja procesa konzultacija na razini Europe.

Primjeri su Bijela knjiga o dovršenju unutarnjeg tržišta o rastu,

konkurentnosti i zapošljavanju te prilagođavanju zakona pridruženih zemalja srednje i istočne Europe u područjima od značenja za unutarnje tržište.

Kad Vijeće povoljno primi Bijelu knjigu, taj dokument može postati program djelovanja Unije u određenom području.

Demokratski deficit je pojam koji se upotrebljava za opisivanje činjenice da je zbog složenosti svojega ustrojstva i načina odlučivanja Europska unija nedovoljno demokratična te da je prosječnom građaninu daleka i nerazumljiva. U stručnoj se literaturi ovaj pojam odnosi na institucionalni ustroj EU-a kojim dominiraju Vijeće i Europska komisija, institucije koje kombiniraju zakonodavne i izvršne ovlasti, uz razmjerno slabiju ulogu Europskog parlamenta, jedine institucije čiji su članovi izabrani na izravnim izborima. S obzirom na jačanje uloge Europskog parlamenta tijekom godina i mnoge inicijative za pojednostavljivanje organizacije i donošenja odluka u EU-u te veću transparentnost u radu institucija Unije, demokratski se deficit postupno smanjuje.

DEMOKRATSKI DEFICIT (definicija doc.Musa) znači udaljavanje i netransparentnost procesa odlučivanja unutar institucija Unije od samih građana.

Chelsea94

Romea je divna ženskica :) svi kolokvisti smo danas prošli, nadam se da su i oni koji su položili ispit isto :) ne cjepidlači, bitno joj je da kažeš neke osnovne stvari o onome kaj pita, daje vremena za razmisliti, pomogne potpitanjem, ako baš ne znaš, ide na drugo pitanje i to je to...učila sam i za kolokvij i za usmeni iz skraćene skripte (38 str.) s time da sam si dopunila iz Vugrine one politike za mlade, nagrade za kvalitetu i još neke stvarčice koje sam našla ovdje da se znaju pojavit na ispitima :) tako da kombinacija te 2 skripte, s bazom na ovoj skraćenoj je dovoljna za prolaz...a vjerojatno i za finu trojčicu ;) sretno svima!

brineta12

Da Romea je super, opuštena je atmosfera i zbilja ne cjepidlači i ne traži puno ali ipak neke osnove se trebaju znati. mislim da smo i mi preko ispita svi prošli danas barem od cura, za dečke nezz. Neka od pitanja dns komitologija, bijela knjiga o eur upravljanju, metode simplifikacije benchmarking u upravljanju kvalitetom, zamor proširenja, mediteransko proširenje, upravljanje učinskom, faze kvalitete. eto to je to šta se sjećam, sretno svima :)

lusy

Dali za usmeni treba znati sve podijele isto tako?

Primjerice, sva nabrajanja prednosti i nedostaci nezavisnih regul tijela i slično ???

Hvala :) :) :)

bihter

Dali za usmeni treba znati sve podijele isto tako?

Primjerice, sva nabrajanja prednosti i nedostaci nezavisnih regul tijela i slično ???

Hvala :) :) :)

Pričaš dok ti ne kaže da staneš ako si sve do tad dobro nabrojala il te pusti da kažeš do kraja.

lusy

Dali netko zna otprilike kada bi taj usmeni za nas što smo kolokvij prošli bio možda okvirno? Hmmm :)

Darijana

Da li za ispit treba učiti sve dijelove, 1,2,3 + 4 i 5?
I šta mislite je li Vugrina skripta dovoljna i za ispit?
Za normalan ispit se uči sve cjeline, podjeljeno je bilo samo za kolokvij, vugrina je dovoljna.

lusy

Hvala puno...
da, da. Vugrina je skript stvarno dovoljna za ispit!
I još jedno pitanjce

POLITIKA INFORMACIJSKOG DRUŠTVA i POLITIKA ZA MLADE?
Dali baš da sve to učim jaaaaaaako detaljno ili? vidim da ne pitaju baš to, ili?! Hvala na pomoći

Chelsea94

Hvala puno...
da, da. Vugrina je skript stvarno dovoljna za ispit!
I još jedno pitanjce

POLITIKA INFORMACIJSKOG DRUŠTVA i POLITIKA ZA MLADE?
Dali baš da sve to učim jaaaaaaako detaljno ili? vidim da ne pitaju baš to, ili?! Hvala na pomoći
ma ne, pročitaj si to i politiku za mlade tek toliko da znaš nešto suvislo sklepati o tome...nekako sumnjam da bi bilo tko od ispitivača to išao u detalje ispitivat ;)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks