AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

.ivy.

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može pitanja s današnjeg roka? Hvala
evo kolko se sjecam, ako sam kaj krivo napisala ili izostavila ispravite...

1.Arhitektura EU uspostavljena ug iz Maastrichta i razlike izmedu stupova
ustrojstvo EK
2.Postupak nakon usvajanja zakonodavnog akta
Objasni pojam 'benchmarking' i sto obuhvaca
3.Upravne reforme (ne sjecam se kaj tocno)
objasni nacelo otvorenosti i transparentnosti
4.glavne metode upravne simplifikacije
upravljanje ucinkom
5.Istocno prosirenje- kada, koje drzave, zasto
nabroji upravne reforme provedene u sklopu europeizacije u RH

patkica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
1. a) struktura EU uspostavljena Ugovorom iz Maastrichta i koja je najvažnija razlika među stupovima
b) objasniti unutarnje ustrojstvo EU Komisije
2. a) objasniti postupak nakon usvajanja zakonodavnog akta u Vijeću EU i Europskom parlamentu
b) pojam "benchmarking" i što taj proces obuhvaća
3. a) upravne reforme s obzirom na stupanj radikalnosti mjera koje se poduzimaju tijekom upravnih promjena? Objasnite svaki od tipova reformi.
4. a) glavne metode upravne simplifikacije na razini EU
b) objasniti upravljanje učinkom
5. a) koje su zemlje i kada ušle u članstvo EU tijekom istočnog proširenja i koje su specifičnosti istočnog proširenja
b) najvažnije upravne reforme u RH provedene pod utjecajem europeizacije

patkica

Jučer je na ploči pisalo da su naši rezultati tek danas u 20,00 sati na stranicama prava.

Neki rezultati su stavljeni pa ako ste među njima čestitam:

Komisijski ispit, četvrtak, 27.2. u 16h, G10/ soba 17/II
Petrović Mateja (+)
Žužul Anita (-)
Usmeni ispit, četvrtak, 27.2. u 15h, G10/ soba 17/II, ispituje doc.dr.sc. Lalić Novak
Benci Katarina
Fabrični Tomislav
Jagar Antonija
Jemeršić Goran
Jurčević Ivana
Komar Gabrijela
Kozina Zlatko
Petrina Dalibor
Rumbak Anja
Tolić Matija

Puno sreće na usmenom

Siarisa

Evo danas sam bila na usmenom pa da vam javim dojmove.
Ovo je bio jedan od najugodnijh ispitivanja ikad, a pogotovo nekome tko se vraća natrag u studentske klupe nakon 5 godina pauze.
Prof. Lalić Novak je stvarno super ispitivačica i pomaže tijekom ispitivanja. I cijeni znanje. Znači ne dijeli samo dvojke.
Pitanja je vadila iz knjige, tj. otvorila je knjigu i kaj joj je ispalo to me pitala.
Pitala me komitologiju, akte, legitimnost eu, znanstvenu analizu upravnog kapaciteta
nije mi uzela za zlo ako nisam znala nabrojati sve stavke bilo kojeg od nabrajanja.
ne mogu se sjetiti koja su pitanja bila postavljena kolegama sa kojima sam odgovarala, znam da je jedno pitanje bilo odbor regija i postupci pred sudom EU.

Lola A

Evo da se i ja izjasnim ... dugo smo čekali na ispitivanje onak pitala je troje ljudi po pola sata ... il se to tolko činilo ..uglavnom pitala je i one koji su imali čak 5 nula..što je pad, al su imali 8 bodova ... i to traži da se zna besprjekorno bez pomoči inače ne pušta ...i stvarno ništa nije htjela pomoć zapravo kad ispituje uvijek prebacuje s pitanja jendog na drugo il neke svoje iz glave i onda te svog može zbunit da više odmogne neg pomogne ... tako da nije baš tako kako ju hvale, onako strogo dražesna je , al kod nje izač na ispit mislim da je više kocka ..al šta drugo nego se kockat kad se več prođe jedva pismeni. Rušila je tako dvoje dok sam ja bila koji su imali 5 nula..čovjke je jedan znao, nije se mogo sjetiti na početku al poslje je ...ak nije znap neku baš sitnicu ili definiciju eupa ..kao pita samo osnove ..a tu definiciju su sročili u knjizi ko zadnje sranje da nemoš ni skužit kaje htjela reč osim da obuhvača pravila standarde i nešto da se daju javne usluge građanima..tak da i to osnovno je isto komplicirano ak ti neda da govoriš svojim rječima . Uglavnom znači onima koji imaju 8 bodova ne pomaže ..i to i sama kaže ... ak pomogne čini mi se da i to jedva ..al opet ajde ak znaš nemre ti ništa . Eto..podjelila je dvojeke večinom milim da je samo jedna žena dobila 3 ..a iza mene neznam još ih je troje ostalo .. dečka kojeg je rušila pitla je postupke suda ..ono protiv drž članica , ččula sam da je bilo i komitologija, i dobra uprava ..i tkao uglavnom kod nje sve morate povezivati ...mah morate kod svakog jer učit napamet ništa ne vrijedi ako ona ne vidi da vi ne razumijete o čemu pričate i nemožete povezat to s još 500 stvari ..takođe pitala mediteransko proširenje, europsko viječe i tak .. kao sve je osnovno al i to osnovno ima tisuču podjela i komplikacija ...da cjela je knjiga osnovna !! Al trbea svih 300 stzrana naučit i podjela i jednoteista načela od kojih neznaš više gdje koje spada u šta a kamoli definiciju koju ko da je piso izvanzemaljac ... Sretno ..stroga je , kažu svi da pomaže al ono ..i da i ne ... ovima za 2 stvarno gotovo nikako ..možete se sam još više usosit ako znate otprilike pa počnete ič dalje ..i sve zbriljavite ..uglavnom ja sam od prve prošla ... -8 bodova i dvojkica u indexu ..mislim da znam i za 3 sigurno ..al kažem neda da se odgovara na tuđa pitanja...možda jedno samo ako baš kolega nezna e i tu sreću treba doživit ... :) mjesec i pol dana muke .. pamčenja svih živih institucija i tu pazite da ne mješate europsko viče viječe eu, Viječe Europe ... to najvažnije te institucije dobro sve znat .. uglavnom učite s razumijvanjem i obavezno definicju eupa napamet ! ;) sretno

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Slazem se s tobom Lola, treba zeita da ta masa defincija sjedne pa da se zna kaj se blebece na usmenom uz faktor treme, srece vise-manje..kako kome. Dobra je Lalic, al dobro si i ti opisala neka njena izdanja. Meni je knjiga osobno unekim dijelovima pisana pomozi Boze..previse nacifrano glupim terminima koji bi se mogli kladim se razumljivije napisati, pa bi i lakse bilo povezivati dijelove gradiva. Ovak..sreca igra puno-ak ulete pitanja pismenog,pa covjeku ne otpadne ruka pisuci ko mutav u 30min. odgovorena sve silne "objasni ovo..ono" i onda ako se strefi biometeoroloska prognoza s terminom usmenog...i ode eup u proslost!! cestitke svima na prolazu i tnx jos jednom kolegicama na izvjescu s usmenog..to ja zovem izvjesce s usmenog ;-)

MalaMarija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
pozz ljudi..malo sam čitala komentare i naišla na ovo da je pitala ljude koji su imali 8 bodova i 5 nula i da nije pomagala..pa mislim da s razlogom nije pomagala jer je zbilja išla tim ljudima na ruku i pustila ih s tolko nula i malo bodova..onda se podrazumijeva da moraju briljirati na usmenom kaj za mene nije niš čudnog..isto ko i ljudi od 8 bodova i 4 nula..pa normalno da se od njih onda traži da na usmenoj znaju bez pomaganja profesorice..to je čisto moje mišljenje.

Licto

Pozdrav :) Evo i moj kratki pozitivni osvrt na usmeni kod prof. Lalić.
Kao što je kolegica rekla "onako strogo dražesna",korektna, ne šuti već pomogne sa potpitanjima.
Trojka je tu :razz: Moja pitanja su : odbor regija, načelo supsidijarnosti, legitimnost EU, koncept bolje regulacije u Europskoj uniji.
Općenito, prolazi se po učenju iz skripte ali knjiga dosta pomaže u shvaćanju i dobivanju cijele slike.

cimiii

"pitala je i one koji su imali čak 5 nula..što je pad, al su imali 8 bodova ..." ovo me sad definitivno ubilo u pojam! :( bila sam uvjerena da ću proć na tom roku, iako sam nekako bila na knap, al sam mislila ima nade s obzirom da sam bila sigurna da nisam imala više od 4 nule i relativno sam ok napisala, i sad pročitam ovo. mrzim ovu katedru iz dna duše, i stvarno ne znam šta trebam napisat da prođem taj prokleti ispit!!! luda sam!! ( isprike na jadikovkama)

dina28

Ljudi moze pomoc, sta treba znat iz upravljanja ucinkom, treba li znat politiku za mlade i politiku azila(sto tocno) i koncept bolje regulacije u eu?! hvala :)

Paris

politika za mlade i azil se nikad nije pojavljivalo kao pitanje !!! barem kolko sam ja upucena...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks