AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
do prije pola godine i ja bi se složila u potpunosti s kolegom Horiemonom, a sada se isto slažem al djelomično zato kaj sam iz privatnog sektora otišla raditi u jednu upravnu organizaciju i znate da mi je čak dio materije eup-a pomogao u radu, nauka o upravi spasila me na kolegiju na kojemu samo kaj "perje nije letilo" koliko nisam htjela popustiti znajući da sam u pravu..jer kolegica uopće nije bila naše struke, al zato je imala debelih predrasuda o učenju i težini materije na našemu faksu. Zato ne dajte se kolege, čini se bedasto ali ja sam prva pljuvala ispite s ove katedre kao gdje će to meni trebati kasnije i eto skočila si u usta! Kad u praksi vidite da ljudi nemaju pojma o ustroju DU u RH, a o standardima za javne službenike nisu čuli jer neki koji se razmeću teškim kompetencijama nemaju pojma niti o poslovnom bontonu kamoli više...kad vas mine prvotni šok, odmah dobijete volju učiti kolegije tipa eup...i ostala radost ove mrske nam katedre i vjerujte na posao idete vedriji. Ali neka poglavlja ove nove knjige...ajme meni kad čovjek čita prvi puta, ko da čitam tekst na francuskom u najmanju ruku, a meni leži engleski recimo ;-)

baloncic

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Kako to da tako malo ljudi prošlo, pa šta i tu su povisili kriterije kao na du?
očito jesu,ja već 2 puta pala,za rok u 7mj.sam učila 2 tjedna( al kvalitetno) i sad za ovaj rok 3 tj. izlazim opet,ovaj fax postaje sve teži i teži...

do prije pola godine i ja bi se složila u potpunosti s kolegom Horiemonom, a sada se isto slažem al djelomično zato kaj sam iz privatnog sektora otišla raditi u jednu upravnu organizaciju i znate da mi je čak dio materije eup-a pomogao u radu, nauka o upravi spasila me na kolegiju na kojemu samo kaj "perje nije letilo" koliko nisam htjela popustiti znajući da sam u pravu..jer kolegica uopće nije bila naše struke, al zato je imala debelih predrasuda o učenju i težini materije na našemu faksu. Zato ne dajte se kolege, čini se bedasto ali ja sam prva pljuvala ispite s ove katedre kao gdje će to meni trebati kasnije i eto skočila si u usta! Kad u praksi vidite da ljudi nemaju pojma o ustroju DU u RH, a o standardima za javne službenike nisu čuli jer neki koji se razmeću teškim kompetencijama nemaju pojma niti o poslovnom bontonu kamoli više...kad vas mine prvotni šok, odmah dobijete volju učiti kolegije tipa eup...i ostala radost ove mrske nam katedre i vjerujte na posao idete vedriji. Ali neka poglavlja ove nove knjige...ajme meni kad čovjek čita prvi puta, ko da čitam tekst na francuskom u najmanju ruku, a meni leži engleski recimo ;-)
hvala kolegice na potpori :wink5:i da samo da se nadovežem to konstanto pljuvanje po našem faxu,ko da smo neka visa upravna od prije 20 godina me isto ubija u pojam,već sam se toliko puta suočila s tim da ponekad gubim volju za studiranjem. ništa,držimo si fige i nadajmo se svjetlijoj budućnosti:wink5:

tapravnica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
možda ovo neće biti lijepo od mene, al na faks idemo da nešto naučimo, a ne da ga što prije završimo i mašemo s diplomom, a na kraju ne znali ni osnove tematike našeg faksa.
i sve što samo učili i u osnovnoj i u srednjoj, pa i sada na faksu (makar se pitali hoće li nam to ikad u životu trebati) ima smisla zašto smo učili i možda će nam to biti korisno tek za 5, 10 ili 20 godina...
tako da učimo samo prvenstveno za sebe, a ne za profesore, pa i meni su njihovi kriteriji opravdani...
možda baš s obzirom na te kriterije, netko prepozna kvalititetu našeg faksa i prestanu ga komparirati sa nekim žblj veleučilištima...

sufi

Ne želim te sporiti, no koji djelovi EUPa točno?eto time što sam znala na što se misli kada se govori o upravnim kapacitetima neke zemlje, ušla sam u raspravu na tu tematiku...ukratko, sudbina je htjela da to čuje osoba koja je hijerarhijski dosta stepenica iznad...nebitno, jer uostalom ovo nije tema gdje bi pisali toliko široko o osobnim stvarima. Slažem se s prethodnim postom, svatko odlučuje koliko i što će učiti za sebe, po osobnim procjenama može li toliko, hoće li mu trebati, želi li samo papir kojim će mahati i na taj način rješavati komplekse ili će i stati iza ocjene koju je dobio u indeksu, a nekad je čak (time što zna i više) demantirati u praksi. Sve je to individualno i samim time svakome od nas na odabir. Osobno mislim da naš faks nije šala i cijenim sve vas kolege koji se borite protiv predrasuda mnogih samozvanih veleučilišta i fakulteta koji nas smatraju bedacima. Ostaje nam vjerovati da će u državi koja nema visoku spremu za upravne generaliste jednom svanuti i nama s upravnog studija u Zg-u, pa ćemo dobiti radna mjesta na kojima ćemo pokazati zašto smo posjedili gotovo učeći nauku,eup,du a trgovce, kemijske tehničare i sl. koji rade u DU a nemaju pojma ni kako se piše dopis (jer to doživjeh u praksi) uz dužno poštovanje prema istima neka pošalju raditi ono za kaj su se i obrazovali.

sufi

koje su to suvremene upravne vrijednosti?
ako pitanje nije izvađeno iz konteksta onda je to onih 5 grupa vrijednosti koje suvremena jav.uprava treba poštovati-demokratske,pravne,socijalne,ekonomske i ekološke. Postoji ti još specifična kategorija vrijednosti-tzv.unutarnje uprav.vrijednosti (npr.uprav.suradnja,koordinacija,etičnost i profesionalnost upr.službenika) Ako te se pita kaj su europske upravne vrijednosti-one čine kombinaciju određenih vanjskih vrijednosti(neku iz onih 5) i unutarnjih upr.vrijednosti čije se ostvarenje smatra nužnim da bi država postigla razinu javne uprave potrebnu za pridruživanje EU. Imaš to sve u uđb.ak ga imaš, ako se sjećam mislim da ti je to treća cjelina.

Dolla

Miss Gates
Je li itko uspio položiti ovaj smor od predmeta po onoj novoj skripti po knjizi, čija je autorica krika23? Možda i sama autorica?

Tončica

jok. predmet je živa patnja. je li itko se usudio izaći po vrlo skraćenoj skripti od ivane1102, te nekim slučajem proći? da li itko zna da li je dovoljna barem za pismeni? možda sama autorica?

tamchika

jok. predmet je živa patnja. je li itko se usudio izaći po vrlo skraćenoj skripti od ivane1102, te nekim slučajem proći? da li itko zna da li je dovoljna barem za pismeni? možda sama autorica?
po vrlo skraćenoj skripti nema boga da prođeš, povisili su jako kriterije i fkt svašta znaju stavit u ispit, najbolje je učit po knjizi koja je užasno zamorna kao i ovaj predmet, ja naravno neću učiti po knjizi neg čistokrvno bubetam napamet skriptu od krike i nadam se da će bit dovoljno za prolaz, u skripti je stvarno obuhvaćeno skoro sve, jer sam uspoređivala sa knjigom, mislim da bi mogla bit dovoljna, svejedno nemam izbora jer nemam vremena za knjigu :tongue2:

Sto mislite koja bi pitanja mogla ovaj put biti? Kolika je mogucnost da ne budu pitanja s proslog roka?
Ne znam koja bi pitanja mogla bit jer nema puno rokova pa novoj literaturi pa je teško i pretpostavit, ali nekad se zna ponovit koje pitanje s prošlog roka, mada ne često.

Balerinica

po vrlo skraćenoj skripti nema boga da prođeš, povisili su jako kriterije i fkt svašta znaju stavit u ispit, najbolje je učit po knjizi koja je užasno zamorna kao i ovaj predmet, ja naravno neću učiti po knjizi neg čistokrvno bubetam napamet skriptu od krike i nadam se da će bit dovoljno za prolaz, u skripti je stvarno obuhvaćeno skoro sve, jer sam uspoređivala sa knjigom, mislim da bi mogla bit dovoljna, svejedno nemam izbora jer nemam vremena za knjigu :tongue2:

Ova skripta od 80ak strana je ok ali malo mi je uloga SAD-a preopcenita. Al ovo ostalo je super. Ja jos moram nastrebat veceras IV. cjelinu jer neam pojma. A V. cu samo procitat pa kud puklo, puklo. Ali mislim da sam i bolje mogla nauciti.
Jesu ga nasrali s ovim predmetnom stvarno... prije je bio zanimljiv ali sad majko moja mila!!
SRETNO NAM SVIMA i NEKA NAM SE BAREM OVAJ PUT POSRECI!!!
SVIMA DRZIM FIGE!!!

I da jel budu one konvergencije i pristupi EUP-u?? Ono je strahota od dosade!!

tamchika

Ova skripta od 80ak strana je ok ali malo mi je uloga SAD-a preopcenita. Al ovo ostalo je super. Ja jos moram nastrebat veceras IV. cjelinu jer neam pojma. A V. cu samo procitat pa kud puklo, puklo. Ali mislim da sam i bolje mogla nauciti.
Jesu ga nasrali s ovim predmetnom stvarno... prije je bio zanimljiv ali sad majko moja mila!!
SRETNO NAM SVIMA i NEKA NAM SE BAREM OVAJ PUT POSRECI!!!
SVIMA DRZIM FIGE!!!

I da jel budu one konvergencije i pristupi EUP-u?? Ono je strahota od dosade!![/QUOTE]

Budu ti i konvergencije i Eup, ako ćeš zadnju preskočit onda ćeš sigurno dva pitanja ostavit prazno jer ti slažu u principu po dva pitanja iz svake cjeline, iz zadnje ti uvijek bude neko proširenje objasnit razloge i nabrojat, ili pristupi ondosno procesi pridruživaja itd.Mislim da stigneš do dekanskog i petu obradit, ovisno koliko predmeta spremaš al stisni nemaš kaj izgubit ( još uvijek sam optimistična :crazy:) Ja iskreno ne znam šta je veća strahota od dosade od svega toga :crying2:

Bella

Da li je bio tezak pismeni? Htjela sam doci pisati ali neka frka na poslu i tako nisam.

nedzla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
-eropsko vijece, sastav i funkcije
-razlika izmedju uredbi, direktiva i odluka
-CAF
-odbor regija
-faze pregovora
-razlika izmedju europskih sporazuma i sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (tak nekak)
-osnivacki ugovori i opci akti kao izvori prava

ne merem se vise sjetit, neka me neko dopuni :/

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks