AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

martina_sk

Administrator
ljudi bok!stari sam student i ovo je novi ispit za mene...jeli ovo tesko za naucit i moze li se ispit spremit za 2 tjedna(ucenja od 3-4 sata na dan)?jer za 6,jos spremam i upravno.
jos jedno pitanje?postoji li skripta te nove knjige?
dovoljno je. mislim da još uvijek ne postoji skripta sudeći po tome što se piše tu na forumu.

Robi A.

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ma, ja san bija počeja radit tu skriptu, pa san u njoj natuka priko 120 strana i zaključija da se skripta za ovi besmisleni predmet opće ne isplati. i sad lagano učin po knjizi. a moj osobni savjet svima je da ne gubu vrime na ovi predmet, neg da se lipo koncentriraju na ostale predmete druge godine, a ovo po mogućnosti ostave ka zadnji ispit. to je neko moje mišljenje.

martina_sk

Administrator
ma, ja san bija počeja radit tu skriptu, pa san u njoj natuka priko 120 strana i zaključija da se skripta za ovi besmisleni predmet opće ne isplati. i sad lagano učin po knjizi. a moj osobni savjet svima je da ne gubu vrime na ovi predmet, neg da se lipo koncentriraju na ostale predmete druge godine, a ovo po mogućnosti ostave ka zadnji ispit. to je neko moje mišljenje.
ma kakav zadnji ispit? sad mi hoćeš reći da je eup teži od građanskog, radnog i uljp-a?

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ljudi bok!stari sam student i ovo je novi ispit za mene...jeli ovo tesko za naucit i moze li se ispit spremit za 2 tjedna(ucenja od 3-4 sata na dan)?jer za 6,jos spremam i upravno.
jos jedno pitanje?postoji li skripta te nove knjige?
može se naučiti i mislim da je dobro učiti iz knjige jer sve više se pojavljuju pitanja koja nisu obrađena u skriptama baš tak detaljno. Ako fakat učiš 3-4h dnevno mislim da možeš glatko proći eup.

Eriatarka

Knjiga je skroz čitljiva i jednostavna. Razumljiva. Da se uči 10 - ak dana, svaki dan po 4 sata, podijelite si nekako kroz 5 poglavlja (iz svakog su po 2 pitanja) i ostavite koji dan za ponavljanje (bitno je da se ponavlja puno, kao i u svakom predmetu) i bez problema se može proći ispit. Puno je jednostavnije nego učiti iz onih prezentacija i ostalih sranja.
Doduše, na ovom roku (u 4. mjesecu) bila su odvratna pitanja, ne znam zašto ih je bilo toliko teških i skidam kapu ekipi koja je prošla, dok su na roku u 2. mjesecu pitanja bila lagana ko perce. Uostalom vidjet ćete po forumu.
Nije lakše nego građansko, radno ili uljp, jer ga ima manje, ali ono pismeni i usmeni i knjiga 300 stranica i puno informacija ... uglavnom, ispit se ne smije potcijenit, ali nikako!

martina_sk

Administrator
da li netko pisao diplomski iz ovog predmeta?ako je molim da mi ukratko kaže svoje mišjenje tj. iskustvo o tome
sumnjam da ćeš ovdje naći nekoga tko je pisao diplomski iz toga, pitaj to pod temom diplomski na trećoj godini.

Nije lakše nego građansko, radno ili uljp, jer ga ima manje, ali ono pismeni i usmeni i knjiga 300 stranica i puno informacija ... uglavnom, ispit se ne smije potcijenit, ali nikako!
misliš nije teže? :)

ena!!

Bok ljudi, imam molbu, ako netko ima knjigu ovu Europski upravni prostor da mi napise sto tocno u njoj pise o agencijama EU (ukratko) i kaze na kojoj je to strani. Treba mi fakat malo, nis previse jer pisem diplomski i rekla mi je mentorica da se posluzim tom knjigom kad pisem o agencijama malo pa bi sad htjela bar koju recenicu ubacit,a zbilja mi se sad na kraju faksa ne kupuje knjiga. Hvala puno nekoj dobroj dusi koja ce mi odgovorit.

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
U novoj knjizi Europski upravni prostor, autori:I.Koprić, A.Musa i Lalić G., na str.43 do str.49 - tj. 6,5 stranica - piše o Europskim agencijama

2.7.1. Europske agencije

Proces agencifikacije očituje se kroz izdvajanja upravnih oslova regulacijskog i izvršnog karaktera iz centralnih tijela i njihovog povjeravanja specijaliziranim stručnim organizacijama osnovanim za obavljanje specifičnih zadataka i zaštićenim od neposrednog političkog utjecaja, a koje obilježava određeni stupanj autonomije te odgovarajući intenzitet kontrole...itd. - tako počinje tekst o Europskim agencijama.

Melanie

Bakalar
Da li netko izlazi sada na rok 19.06.?

S obzirom na opsežan broj podataka u knjizi, totalno sam izgubljena, i više ne znam što mi je bitno, a što nije, dajte mi neki savjet.
Pliz. :D

jelenko.wt

ja idem. već sam dva puta izlazila po ovoj knjizi i probala sam se ravnati po pitanjima iz skripte al nema smisla. stara pitanja nemaju veze s ovom knjigom i na ispitu je bilo stvari kaj se mogu činit nebitnima. najbolje naučit jako dobro 1. i 5. dio da bar na tome možeš dobit 4 boda, onda pravo eu, demokratski deficit, bijela knjiga, benchmarking, omc, vrijednosti, eup, up kapacitet itd, probaj odvojit bitnije stvari.

sretno nam bilo

krika23

pozdrav ekipa, skriptu napisala i poslala u uredništvo, sad će ju oni uskoro objaviti. isprika što ste malo duže čekali, al počela sam se igrati s drugim ispitima tako da sam ovo u potpunosti smetnula s uma, a i nisam imala net da vam se javim da će malo potrajati izrada. sorite. nadam se da će sad bit sve ok kad poskidate skriptu :)

Tončica

pozdrav ekipa, skriptu napisala i poslala u uredništvo, sad će ju oni uskoro objaviti. isprika što ste malo duže čekali, al počela sam se igrati s drugim ispitima tako da sam ovo u potpunosti smetnula s uma, a i nisam imala net da vam se javim da će malo potrajati izrada. sorite. nadam se da će sad bit sve ok kad poskidate skriptu :)
jao hvala ti ko sestri! :crazy::laughing:

krika23

Pozdrav današnja pitanja 19.06. grupa A

1a) kojim ugovorom je osnovana Europska unija i kako je formulirana struktura - arhitektura
b) ovlasti predsjednika EK
2a) tri ključna smjera u izučavanju europske integracije objasni
b) Politike Europske unije detaljno objasniti
3a) Upravna konvergencija
b) Načela učinkovitosti i djelotvornosti i odgovornosti
4a) Prednosti nezavisnih regulatora
b) Tri ključna segmenta bolje regulacije
5a) Istočno proširenje i razlozi
b) zamor proširenja

I to bi bilo to
po meni pitanja nisu bila nekaj pre teška :wink5:, osim ovih javnih politika to da ga ubiješ :angry: al ok:cool:

sutra su rezultati u 15h na stranici društvenog veleučilišta pa sretno nam svima bilo :laughing::laughing::laughing:

Sanja_19_

nije li pod 2.a) bilo vezano za europeizaciju,tri kljucna pitanja kojima se bavi? malo sam zbunjena,razmatram sto mi je tocno a sto ne pa me sad bas zanima,uvijek zaboravim pitanja ...:-/

baloncic

nije li pod 2.a) bilo vezano za europeizaciju,tri kljucna pitanja kojima se bavi? malo sam zbunjena,razmatram sto mi je tocno a sto ne pa me sad bas zanima,uvijek zaboravim pitanja ...:-/
istina bilo je 3 ključna pitanja europeizacije str.64 knjige. imače nisam uopće zadovoljna ispitom,sljedeći rok je moj:tongue2:

Marinchy

da,ja također mislim da je u pitanju bila europeizacija,a ne europ.intergracije,no sve je to slično pa lako se čovjek zabuni. :crazy:

jelenko.wt

mislim da je tu trebalo napisati ono sa bottom-up, bottom-down i vertikalna europ.

meni je bilo koma, bila sam užasno ljuta i ničem se ne nadam, ni ne zbrajam jer kod njih kad misliš da si prošao padneš, a kad si ziher da si loše napisal onda prođeš. :angry::angry:

Sanja_19_

uf sad mi je lakse jer sam mislila da mi nije tocno,ili da sam kojim slucajem bila brzopleta pa krivo procitala pitanje..hehe..ma istina,sve je to kod njih stvar srece..ovaj ispit mi je koma:-/

Eriatarka

Nije bilo pod 2a da se objasni, već samo da se nabroje ta tri smjera za koje nitko nije siguran, jer sam ja mislila da je na 64. stranici knjige inače bi bilo pitanje čime se bavi europeizacija ili kako europeizacija djeluje u prostoru ili nešto. Ovo nisam znala kakvi smjerovi točno, pa sam ja pobrkala sa linijima eup-a sa 135. stranice. Mnogo sam se zajebala. 100% je bilo samo nabroji, ne objasni. Lagan ispit bome, nadam se prolazu, iako sam 3 pitanja poprilično zajebala, jer sam se prekasno sjetila odgovora, ali s ovim pitanjem europeizacije su mogli biti malo precizniji. Ja barem tako mislim. Ah, bit će šta bude!
I zna li netko odgovor s prošlog roka isto vezano za europeizaciju, ono s nekakvim negativnim utjecajima europeizacije? Tako nešto. Gdje je to u knjizi?

Jadranka15

Odgovor za Eriatarka

Utjecaj europeizacije
1. Pozitivna integracija
- aktivna nadnacionalna politika
- EU policy podloge (Templates)
- ekonomska politika = pravila korigiranja tržišta
- politika se "downlodira"

2. Negativna integracija
- ukidanje nacionalnih barijera je dostatno
- ne postoje EU policy podloge (templates)
- politike = pravila stvaranja tržišta

1.3. Teorija europeizacije str.63-70 knjiga Europski upravni prostor

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks