AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Robi A.

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Skriptu po novoj knjizi iz EUP u skraćenom obliku napravila je forumašima IVANA1102 koju je objavila u našoj skriptarnici, međutim skripta sadrži 23 stranice u skraćenom obliku koja obuhvaća svih 5 poglavlja, ali kada se uči taj EUP skripta se može nadopuniti u potpunosti.
Slušaj Jadranka, ja san lipo pita autora kad očekuje zgotovljenje SKRIPTE, a ne tih natuknica koje ti zoveš "skrećenon skripton". Čast autoru, ali nije to skripta.

mriq26

Slušaj Jadranka, ja san lipo pita autora kad očekuje zgotovljenje SKRIPTE, a ne tih natuknica koje ti zoveš "skrećenon skripton". Čast autoru, ali nije to skripta.
slažem se u potpunosti,knjiga i natuknice su koma:(

martina_sk

Administrator
može li mi neko reći što je OMC? davno sam učila eup pa se više ne sjećam, a sad za izborni imam svega par stranica što moram naučiti iz knjige za eup pa se to spominje. hvala :)

Eriatarka

OMC - otvorena metoda koordinacije. Slučajevi u kojima se europske politike ne prenose u domaće zakonodavstvo u čistom obliku, već domaći akteri europske politike prevode i uređuju da bi se uklopile u domaći kontekst surađujući međusobno na tim područjima, razmjenjujući informacije itd. Taj postupak razmjene iskustava naziva se OMC.
OMC ima 4 elementa:
1. Donošenje smjernica i ciljeva u Vijeću EU
2. Ministri se dogovaraju o kvalitativnim i kvantitativnim indikatorima za benchmarking koji su prilagođeni svakoj od država članica
3. Države članice spomenute smjernice prenose u nacionalne i regionalne politike
4. Procjenjuje se napredak svake zemlje putem periodičnog nadgledanja, peer review-a.
Komisija prati provedbu OMC-a i izrađuje godišnja izvješća. OMC se temelji na dobrovoljnosti i države članice nisu ga obvezne pravno definirati.

Otam

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Povjerenik za vanjsku politiku
Objasniti nacela supsidijarnosti,jednakosti i jos neko
Koje zemlje su se 1995. pridruzile EU i zasto
Kakve ucinke je europeizacija imala na uprave drz clanica (5 ih ima)
Negativne stvari u vezi agencija
Onda je bilo nesto u vezi Kopenhagena 1993..sto se promijenilo nakon tog sastanka za pristupanje EU-u

Vise se ne mogu sjetit

Oko koliko sati bude usmeni ispit kod prof Muse?

TIHANA K

može pitanja s pismenog danas? :)
pitanja su:
1. a. kada je sklopljen a kada stupio na snagu Lisabonski ugovor i koji noviteti su njime nastali?
b. objasni položaj visokog predstavika za vanjske poslove
2. a. 5 posljedica europeizacije u upravnom sustavu i nacionalnom nekaj
b. koja su tri ključna akta institucija EU
3. a. objasni koncept kapaciteta EU
b. objasni europska načela supsdijarnosti,sudjelovanja i usklađenosti
4. a. koji su nedostaci nezavisne regulacijske institucije?
b. koji su minimalni standardi za proces javnih konzultacija?
5. a. koji su kriteriji za pristupanje donešeni u Kopenhagenu?
b. koje su zemlje pristupile EU EFTA proširenjem i koji su razlozi tog pristupanja?

usput,moze mi netko reci kad su rezultati?

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1- lisabonski ugovor, kad je sklopljen i kad je stupi na snagu, i koje promjene donosi
-visoki povjerenik za vanjsku politiku

2 Kakve ucinke je europeizacija imala na uprave drz clanica (5 ih ima)
-uredbe, direktive i odluke

3 - upravni kapacitet
-načelo supsidijarnosti,sudjelovanja i usklađenosti

4-nedostaci regulacijskih agencija
- minimalni standardi za javne konzultacije

5-koji su pretpristupni kriteriji utvrđeni u Kopenhagenu
-efta proširenje, koje su države i koji razlozi

pitanja su bila koma, niš od onih starih više ne vrijedi, nemreš više procjenit kaj je bitno kaj nije :confused2::confused2::confused2:

sretno svima

btw kad bu mogao biti usmeni? ja imam predavanja uz uljpa do pol 1, valjda se nebudu poklopili

jelenko.wt

tak je bilo i na prošlom roku. od standardnih stvari se jedino ugovori i tijela javljaju. od ostatka knjige boli glava :bonk:

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
tak je bilo i na prošlom roku. od standardnih stvari se jedino ugovori i tijela javljaju. od ostatka knjige boli glava
"forsaju" sa svojom katedrom i nekakvom knjigom dok im ista ta europa sa svojim tzv. "upravnim prostorom" pod jačanjem desnice klizi nizbrdo. Za pet-šest godina je neće ni biti kako je krenulo.

"Sarkozy dobio podršku Njemačke za rušenje Schengena" -> http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/189777/Sarkozy-dobio-podrsku-Njemacke-za-rusenje-Schengena.html

Putuj Evropo!

hypnogirl

Da li itko zna jesu na usmenom ikad bila pitanja poput: vrsta europskog upravljanja i europeizacije (90.str.) pa segmenti reformi sustava E. upravljanja iz Bijele knjige (104.) Preporuke Komisije za bolju koordinaciju (118.) pristupi EUP-u (134.), Sigmini standardi (148.str),načela bolje regulacije (191.)?? Meni su to nekako na prvi pogled ne tak važne stvari :p

Otam

A ne mozemo zati jer je ovo tek 2. ili 3. rok od kada je uvedena nova literatura. Kad ce vise rezultati

hypnogirl

Dok već svi čamimo tu jel netko ima živaca da mi obrazloži bilo koji od faktora koji otežavaju institucionalizaciju EUP-a? O:)

hypnogirl

Ispit prošao super,dobila 3 :) prof.Musa je objektivno ocjenjivala... ako imate puno bodova tipa 17 i dalje...dobijete baš pitanja za objašnjavanje..pritom ne mislim na teorije integracije il tak neš već npr. 'politika' bolje regulacije:) ja imala 12bodova...pitanja: pravo na dobru upravu,načela koja je postavio Sud EU (lojalnost itd.),prednosti nezavisnih regulatornih tijela...još je bilo upravna simplifikacija,CAF Europski nadzornik zaštite podataka,koja su financijska tijela...

jelenko.wt

ja sam išla na uvid ispita i dvugdje mi je falilo malo :angry:. kod kriterija za pristupanje je to trebalo i objasnit ne samo nabrojat. tak da uvjek objasnite čim više, nemojte samo nabrojavat ak je takvo pitanje. kod upravnog kapaciteta sam napisala dvije tri rečenice i nije bilo dovoljno niti za bod.

slušala sam dio usmenog i čini mi se ok, pita u odnosu prema količini bodova na ispitu. neko je imao 18 bodova i pitala je za 5, dok sa 9 bodov pita za dva. al u biti ak ste pismeno prošli, mislim da usmeni nebi trebao biti problem. vidimo se u 6mj :laughing:

martina1

Ispit prošao super,dobila 3 :) prof.Musa je objektivno ocjenjivala... ako imate puno bodova tipa 17 i dalje...dobijete baš pitanja za objašnjavanje..pritom ne mislim na teorije integracije il tak neš već npr. 'politika' bolje regulacije:) ja imala 12bodova...pitanja: pravo na dobru upravu,načela koja je postavio Sud EU (lojalnost itd.),prednosti nezavisnih regulatornih tijela...još je bilo upravna simplifikacija,CAF Europski nadzornik zaštite podataka,koja su financijska tijela...
možeš mi reći iz čega si učila?

mirjanap

ljudi bok!stari sam student i ovo je novi ispit za mene...jeli ovo tesko za naucit i moze li se ispit spremit za 2 tjedna(ucenja od 3-4 sata na dan)?jer za 6,jos spremam i upravno.
jos jedno pitanje?postoji li skripta te nove knjige?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks