AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

martina_sk

Administrator
Jel dovoljno za prolaz učiti samo iz prezentacija? Imam kolokvij na drugom faksu 04.04, tako da će mi ostati samo tjedan dana.. Što preporučujete? Skriptu, prezentacije ili nešto deseto? Help.. ;)
i ja isto preporucam prezentacije i dovoljne su ti. tako sam ja prosla.

monii

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel ima možda netko sva pitanja s rokova, pa da ih stavi ovdje?
1.a)Uloga SAD-a u integraciji Europe
b)3 ugovora kojim je osnovana europska zajednica i osnivačice
2.a)koje su promjene u E. vijeću nastale nakon Lisabonskog ugovora
b)uloga E.komisije kao ''čuvarice ugovora''
3.a)univerzalne službe i načela
b)socijalne službe od općeg interesa
4.a)PSP
b)koje kriterije moraju zadovoljiti zemlje članice
5.a)načela dobre vladavine (upravljanja)
b)pravo na dobro upravu,čl 41.

sva pitanja za pismeni koja sam skupila na forumu:evo pismenog:
A grupa
1.a) koji su razlozi nastanka EU/EZ
b)kojim je ugovorom i kad osnovana EU i kakva joj je arhitektura?
2.a)Što je EUP i zašto nastaje?
b)na kojim načelima počiva EUP?
3.a)Vijeće EU-sastav i uloga, čiji interesi su zastupljeni?
b)Europsko vijeće?
4.a)Što je europska vladavina i koji su joj ciljevi?
b)koja načela su u europskoj vladavini zastupljena?
5.a)Razlika između gospodarskih i negospodarskih javnih službi?
b)koja je važnost javnih službi kao komponenta europskog građanskog modela ?

B grupa
1. a) osnivački ugovori, izmjene i datumi
b) koje su države prve pristupile EZ, te sve ostale i godine
2. a) kako se formira EP
b) 3 najvažnije funkcije EP
3. a) što je europski upravni prostor
b) čimbenici oblikovanja EUP (objasni)
4. a) dvije najvažnije upravne doktrine i po čemu se razlikuju
b) nove vrijednosti u javnoj upravi
5. a) karakteristike regulatornih agencija
b) načela

Pitanja s današnjeg roka (po sjećanju - ako ste danas bili, ispravite ako je što krivo):
1. NASTANAK EU
a) Koji su razlozi nastanka EZ /EU
b) Koja su 3 ugovora kojima je nastala EZ (puni naziv)

2. INSTITUCIJE EU
a) Europski parlament (EP) - formiranje sastav i 3 osnovne uloge (funkcije)
b) Pravni akti u I stupu EU

3. EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR
a) EUP – što je, zašto nastaje i na kojim načelima počiva
b) SIGMA – koje standarde i načela primjenjuje za ocjenu karakteristika državne uprave

4. KONCEPT EUROPSKE VLADAVINE
a) Objasni pojam, razloge i ciljeve europske vladavine
b) Na kojim načelima počiva europska vladavina

5. POBOLJŠANJE KVALITETE NACIONALNIH UPRAVA
a) TQM – pojam i sredstva
b) CAF – što je i koje su mu karakteristike i ciljevi

pitanja s današnjeg pismenog:
1) a)osnivački ugovori i izmjene
b)koje su prve države, a koje kasnije pristupale EU i godine
2) a)formiranje EP
b)ombudsman ->tko ga postavlja, koja mu je uloga
3) a) EUP ->što je; zašto nastaje
b) čimbenici oblikovanja EUP ->objasni
4) a)razlika između novog javnog menadžmenta i dobre vladavine
b)koje nove vrijednosti trebaju biti zastupljene u upravi
5) a)regulatorne agencije ->značajke
b)načela zauspostavu okvira regulatornih agencija

Što se tiče današnjeg pismenog, dodala bih još:

pod 1a) bilo je još datum stupanja na snagu

pod 2a) bilo je još tri osnovne funkcije EP

Bila sam danas na pismenom i evo mojih pitanja iz A grupe

1. Kad i kojim ugovorom nastaje EU
2. Tko čini Vijeće EU i koje su mu ovlasti
3. Vrste pravnih akta u sva tri stupa i kojim se politikama bave (stupovi)
5. Kako se formira EP i koje su mu glavne funkcije
6. Što je EUP i načela, zašto i kad nastaje
7. SIGMA - nabrojati 5 nečega (???)
8. Nešto o pravu na dobru upravu (isto ???)
9. TQM
10. CAF

a pitanja su bila ok bili su ugovori eu i njihove izmjene kada je i kojim ugovorom osnovana eu i tri stupa eu,kako se bira ek,koji su dokumenti u 1 stupu,načelo odgovornosti,zašto je teška insitucionalizacija eup,koje su javne službe prema dokumentima eu i objasniti univerzalnu službu.

bilo je razlozi nastanka ez i ugovori,pa sastav vijeća eu i koje su funkcije vijeća,pravni akti u prvom stupu,načela eup i nastanak eup,uloga suda u eup,problem institucionalizacije eup,gospodarske i negospodarske službe i univerzalne javne službe

Pismeni je danas bio prelagan, uglavnom ponavljala su se pitanja s prijašnjih rokova. Bilo je: razlozi nastanka EU, razlika između sva tri stupa, gospodarske i univerzalne službe, tradicionalne i nove vrijednosti, što je EUP i zašto nastaje, nešto o tranzicijskim zemljama (to nisam znala), NJM i dobra vladavina, koje je glavno zakonodavno tijelo EU-tko i što, kako se formira EK i kojim ugovorom je nastala EU. Mislim da je to bilo sve.

1.a)nesto u stilu zasto je nastala EU-razlozi,kojim aktom

b)tri stupa

2.a)formiranje Europske Komisije

b)koje je glavno zak.tijelo EU,cije interese zadovoljava,sastav

3. a)tradic. i nove vrijednosti

b)specificnosti tj.znacajke tranzicijskih zemalja

4. a)EUP, nacela, zasto i kad je nastao
b)
ne sjecam se

5.a)gospodarske sluzbe
b)koncept univerzalnih sluzba

EU, razlozi nastanka, kojim aktom
tri stupa
Formiranje Europske Komisije, koje je gl.zakon.tijelo Unije, sastav,cije interese zadovoljava,, tradicionalne i nove vrijednosti, znacajke tranz zemalja, EUP-nacela, zasto nastaje, i kada, gospodarske sluzbe, koncept univerzalne sluzbe

Proša san EUP, na pismenom je bilo formiranje EK,2 upravne reforme koje utjecu na kvalitetu uprave razlozi nastanka EU,3 STUPA EU,koncept univerzalne službe gosp.i negospodarske službe,tradicionalne i nove vrijednosti u upravi.

ovo su pitanja od danas od grupe A, nisam sigurna da su tako formirana ali to je uglavnom to:
1. a) kada nastaje EU, kao kakva organizacija? detaljnije objasniti
b) na temelju kojih ugovora i koje su njihove izmjene?

2.a)kako nastaje EP i koje u njegove funkcije?
b)koja je razlika između zakonodavnih procedura u kojima sudjeluje EP?

3.a)što je EUP.i još jedan dio pitanja ne mogu se sjetit
b)kako Ek utječe na EUP?

4.a) koje standarde trebaju ispunjavati državni službenici prema SIGMA-i?
b)objasni 4 faze upravnih reformi u tranzicijskim zemljama

i ne mogu se sjetit dalje znam da je spominjan neki čl. 41, a ja to pojma nisam imala. nisam zadovoljna napisanim, učila sam samo pitanja s foruma a to je bilo samo prva tri pitanja.

ja sam bila B grupa i isto nisam zadovoljna, al dobro kolko sam malo učila.nema veze.
1.a)razlozi nastanka eur zajednica
b)akti kojima su osnovane

2.a)funkcije i sastav vijeća eu
b)uredbe u 1.stupu i njihov sadržaj

3.a)zašto i kada je nastao koncept eup-a
b)što sprečava institucionalizaciju eupa

4.a)uvjeti koje mora ispuniti drz.uprava prema sigmi
b)koje su problemi tranzicijskih zemalja što se tiče državne uprave

5.a)komponente regulacije
b)bijela knjiga o regulatornim agencijama

peto nisam riješila ništa ni pod a ni b, jel to automatski pad?
što se tiče problema tranz.zemalja tu sam pisala sve i svašta- neprofesionalizam, etatizacija, politizacija, korumpiranost, zbog komunizma i socijalizma nedostatak demokratskih načela, nerazvijeni profesionalni upravni standardi. onda ono oprečni rezultati reformi-jačanje i slabljenje centra. molim vas za mišljenje-hoće li mi dati za to bar pola boda, samo da nije nula
i zabrljala sam nastanak eupa-tu sam samo napisala da nastaje uslijed proširenja eu zbog implementacije acquisa, tak da mi se sve čini da ću imat 4 nule.

i još ti fali 5.a)4 procesa upravnih reformi u tranziciskim zemljama?(tako nekako) i
5.b)2 oprečna procesa upravnih reformi u postsocijalističnim zemljama. oba odgovora ima u nastavnim matrijalima srt. 386-387. samo kaj ja to nisam napisala, al naučit ću za petak.
pepy ja isto učila samo po pitanjima s foruma i sve sam osim 5a i b napisala, al dosta površno, ma valjda će bit za prolaz

grupa a još neka pitanja s jučerašnjeg roka
- pravo na dobru upravu
- oprečni reformski procesi ( kod postsocijalističkih zemalja)

bila sam A grupa, i iako sam prošla skoro sva pitanja sa foruma, napisala sam pola/pola...budemo videli sutra
evo pitanja koliko me pamćenje sad služi:

1. Nastanak EU,
Osnivački ugovori, izmjene, datumi
2. Europski sud,
ovlasti
3. pravo na dobru upravu čl.41...
4. Razlozi nastanka EUP,
utjecaj EK na EUP (NEKA MI NETKO TO OBJASNI PLS!!!)
5. Karakteristike službenika prema SIGMA-i
neki oprečni procesi tranzicijskih zemalja

Inače izvanredni sam student, i mrcvarim se jer sam upisala razliku pišljivih 6 ispita po Bolonji, što je meni to trebalo???
Danas ću očito još jednu večer potrošiti na štrebanje, pa molim samo pomoć oko tog utjecaja EK na EUP i Sigme..
Čula sam da je u B grupi bila Komitologija, regulatorne agencije...

ciao!i ja sam bila A grupa
još je bilo tužbe sudu, oprečni procesi u postsocijalističkim zemljama i 4 reforme (ja napisala transformacija, konsolidacija, modernizacija i prilagodba - jel to to???)

a ovo utjecaj EK na EUP imaš u knjizi pod čimbenici oblikovanja eup, bar ja mislim da je to

rekli su da će na netu bit rezultati, jel to na pravo.hr?pod društveno veleučilište?!
iako poznavajući naš fax teško da će rezultate objavit na netu!

GRUPA B
1. a) razlozi nastanka europskih zajednica-detaljnije
b) osnivacki ugovori+sve izmjene
2. a) Europska komisija
b)komitologija
3. a)eup - pojam + cimbenici oblikovanja eup-a
b) uloga europskog suda u odnosu na eup
4. a)standardi koji su postavljeni od strane SIGME za drzavne sluzbe
b)problemi tranzicijskih zemalja
5. a)razlika izmedu izvrsnih i regulatornih agencija
b)zadaci regulatornih agencija

Pitanja nisu bas tocno isla ovako, ja se ne sjecam bas od rijeci do rijeci.
Nek me netko ispravi ili dopuni.
Pisala sam brzinom svjetlosti, i opet nisam stigla napisat sve sto sam htjela s tim da nisam rijesila komitologiju i razliku izmedu izvrsnih i regulatornih agencija.

Grupa A za pismenog dijela ispita EUP
-uloga SAD-a - proširenja EU - godine
- Europski sud - funkcije
- i sastav
ustroj
- Europski sud...
- Pravo na dobru upravu
čl.41. Zakona o E.povelja
- kakav državni službenik mora biti prema SIGMA dokumentu
- BIJELA KNJIGA
- KOMITOLOGIJA
- UNIVERZALNE SLUŽBE
- EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR
- kako i zašto nastaje i
- objasniti faktor nastajanja, ako je nešto krivo - molim Vas nadopunite me

samo nadopuna:

1. utjecaj SAD na nastanak EU
ugovori o pristupanju, države i godine pristupanja
2. europski sud, ustroj, ovlasti
komitologija
3. EUP faktori oblikovanja, objasni
razlozi nastanka EUP
4. pravo na dobru upravu čl.41.
sigma karakteristike drž. službenika
5- koje javne službe razlikuje Bijela knjiga i objasni razliku
- koncept univerzalne službe

Gotovo sam sigurna da su se spominjale regulatorne i izvršne agencije ali sad više ne znam. Pa nisam valjda samo ja imala to pitanje. Nego, koliko je ukupno bodova i koliko je dovoljno za prolaz. I da li se mora obavezno odgovarati usmeno ili ponudi ocjenu.

1. Nastanak EU (na temelju kojih ugovora)
države i godine pristupanja, utjecaj SAD na nastanak EU
2. europski sud, ustroj, ovlasti
komitologija
3. EUP , objasni
razlozi nastanka EUP
4. pravo na dobru upravu čl.41.
sigma karakteristike drž. službenika
5. Univerzalne službe, Bijela knjiga i drugo nisam sigurna

Imas jos na stranici 43. nastavak...

neozbiljna

Jel mi može neko reć dal je dovoljna za prolaz ona skripta s pitanjima???
hej, s obzirom da se puno toga promjenilo.. nije baš pametno učiti iz nje jer jako zbunjuje...ta skripta je bila super, ali prije lisabonskog ugovora... :)) dovoljno su samo prezentacije.. jedino sigmu možeš iz te skripte ..

kacuska

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ej ljudi jel mi ove godine...iz prve prezentacije najviše...moramo znat baš sve ili samo one koje se tiču RH i ovih važnijih dokumenata EU???

Jadranka15

SVE, a treba se služiti i web stranicom ENTER EUROPA da pratiš koje su novine, moraš biti u tijeku sve što je vezano za ovaj predmet i EU

martina_sk

Administrator
ej ljudi jel mi ove godine...iz prve prezentacije najviše...moramo znat baš sve ili samo one koje se tiču RH i ovih važnijih dokumenata EU???
ako je prva prezentacija ona u kojoj se nabrajaju godine, tj pokazuje razvoj eu kroz godine, to ne moras znati, a za hrvatsku je dobro da znas kako je tekao postupak iako nisam cula da su ikog to pitale.

blabla

SVE, a treba se služiti i web stranicom ENTER EUROPA da pratiš koje su novine, moraš biti u tijeku sve što je vezano za ovaj predmet i EU
da, sva sreća pa se stranica enter europa ne ažurira.. :confused2::dry:

amber

Re: Državna uprava

nije mi jasno po čemu je obivanina skripta nedovoljna za prolaz?

po čemu su, prema vašem mišljenju, prezentacije bolje?

osobno mi je veliki problem učiti iz ukupno 349 stranica nekakvih prezentacija.
sve redom natuknice bez ikakvog konteksta koje bih morala naučiti isključivo napamet.

pa me zanima što točno nedostaje skripti?

kako to da za ovaj predmet, koji navodno postoji od 2005. još uvijek ne postoji nikakva knjiga?

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.

fulala si temu, ali svejedno..skripta ti je zastarjela,u prezentacijama se nađe novih stvari koje postaju aktualne kao ispitna pitanja..više si pročitaj na temi eup-a, jer mislim da si to zapravo htjela tamo pitati, kolegice su to objasnile u par zadnjih postova.

amber

Jesam i cijelo vrijeme uspoređujem i u skripti i u ovome i ništa. Ne vidim neke veće i bitnije razlike. :(

blabla

osobno mi je veliki problem učiti iz ukupno 349 stranica nekakvih prezentacija.
sve redom natuknice bez ikakvog konteksta koje bih morala naučiti isključivo napamet.

kako to da za ovaj predmet, koji navodno postoji od 2005. još uvijek ne postoji nikakva knjiga?
također ;)
i ona skripta sa pitanjima (30 str.) dosta prati prezentacije i novosti ;)
sad nznm koja točno prezentacija baš govori o promjenama tj.Lisabonskom ugovoru, pronađi pa malo tu prouči i od bitnijih promjena je to što više nema 3.stupa pa si i to malo pogledaš ;)

majolada

Jesam i cijelo vrijeme uspoređujem i u skripti i u ovome i ništa. Ne vidim neke veće i bitnije razlike. :(
možda uspoređuješ skriptu sa prošlogodišnijm prezentacijama pa ne vidiš razliku pošto je skripta rađena prema njima a ne prema ovogodišnjim
u ovogodišnjim prezentacijama su neki pojmovi kojih u skriptu nema a koji su bili na ispitu i to na zadnjem roku njih čak 3
znaći 3 pitanja na koja neznaš odgovor jer ga nisi nigdje pročitao i još jedan odgovor pogriješiš i padaš

martina_sk

Administrator
ja sam vidjela neku skriptu koja nije zastarjela, ali bit je u tome sto su prezentacije sigurno najtocnije i pisala ih je musa koja ocjenjuje ispite i pita (ne kazem da je ona jedina) pa je najbolje nauciti kako ona misli, tj kako je ona napisala.

amber

Ne znam... :( Ne snalazim se po tim Powerpoint prezentacijama. To su praktički tuđe bilješke, i prestrašno je da je to "službena literatura" za ispit. Učiti iz natuknica i biflati podatke napamet?

Tako nisam ni u gimnaziji učila, a na faksu moram. Totalno im je koncept promašen i brine me da je takvo što u visokom školstvu moguće. Kolegij bez knjige...

majolada

ja sam vidjela neku skriptu koja nije zastarjela, ali bit je u tome sto su prezentacije sigurno najtocnije i pisala ih je musa koja ocjenjuje ispite i pita (ne kazem da je ona jedina) pa je najbolje nauciti kako ona misli, tj kako je ona napisala.
zadnje skripta je predana u uredništvo u 12 mjesecu a zadnje prezentacija je napisana u sječnju tako da nema nijedna skripta u kojoj piše sve što i u najnovijim prezentacijama,ne znam kolko toga ne piše al sam za jedno pitanje koje je bilo na zadnjem roku 100% sigurna da nema odgovora u nijednoj skripti

martina_sk

Administrator
Ne znam... :( Ne snalazim se po tim Powerpoint prezentacijama. To su praktički tuđe bilješke, i prestrašno je da je to "službena literatura" za ispit. Učiti iz natuknica i biflati podatke napamet?

Tako nisam ni u gimnaziji učila, a na faksu moram. Totalno im je koncept promašen i brine me da je takvo što u visokom školstvu moguće. Kolegij bez knjige...
nije to sluzbena literatura. sluzbena literatura su oni razni tekstovi koji vecinom i imaju na netu iz kojih je sigurno i najbolje uciti, ali mi tu vecinom predlazemo prezentacije jer je sve na jednom mjestu i najtocnije. mozda jesu u crticama, ali vecinom se mogu stvoriti recenice od toga.

zadnje skripta je predana u uredništvo u 12 mjesecu a zadnje prezentacija je napisana u sječnju tako da nema nijedna skripta u kojoj piše sve što i u najnovijim prezentacijama,ne znam kolko toga ne piše al sam za jedno pitanje koje je bilo na zadnjem roku 100% sigurna da nema odgovora u nijednoj skripti
aha, nisam znala da su tako stare, onda ocito nesto mora faliti. ja se nisam previse koncentrirala na skriptu pa ne znam tocno. i znam za to pitanje, vezano za ombudsmana i njegov utjecaj na eup.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks