Katarina J
Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
skripta od 24 str. + prezentacije na netukolege može jedno pitanje? jeli bolja obivanina skripta od 24 str. ili skripta od 30 str.? iz koje ste skripte vi učili?
:wink5:
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
skripta od 24 str. + prezentacije na netukolege može jedno pitanje? jeli bolja obivanina skripta od 24 str. ili skripta od 30 str.? iz koje ste skripte vi učili?
ja sam 5-7 dana ucila s tim da sam prije jednom procitala. ucila sam iz prezentacija. a ucim tako sto procitam pa ponovim bez gledanja, nista posebno. i cini mi se kao da mi nista ne ostaje u glavi i uvijek mislim da slabo znam. al na kraju znam bar za 2.molim vas, i ostale, koji za tjedan do dva učite pa položite ispit, da nama, odnosno, meni objasnite kako vi učite jer ja se zaista namučim da bi prošla pa možda trebam neku taktiku od vas mlađih kolega primjenuti?
Na katedri za upravnu znanost, vidjeti ćeš 2010/2011gdje se točno nalaze te nove prezentacije jer je profesorica lalić rekla da od ovog roka pita isključivo po novim prezentacijama
evogdje se točno nalaze te nove prezentacije jer je profesorica lalić rekla da od ovog roka pita isključivo po novim prezentacijama
od 1 do 13 su prezentacijeda li pod te nove prezentacije spada samo predavanje eup od 1. do 13. ili moram učiti i ove 4 stavke ispred ( važnost upravnih kapaciteta, europski standardi regulacije službi od općeg interesa, europska kvaliteta javne uprave i europski standardi za službenike) ?
Eto da i ja javim kako je bilo...
Profesorica je OK...
Pitanja su bila Obudsman (objasniti postupak na primjeru :confused2, demokratski deficit i njegove dimenzije - to su pitanja koja je meni postavila...
molim te ako možeš objasniti kaj si odgovarala kod ombudsmana-ovo tipa objasniti postupak na primjeru. Jer, malo sam zbunjena..jel to trebalo nabrojati samo one primjere u prezentacijama-neprav.postupci,diskriminacija,zlouporaba ovlasti...te kak postupa kad ustanovi nepravilnost ili kaj?
I hvala puno, puno..
evo možda ja mogu pomoći, pitala je jednu kolegicu s kojom sam ja bila unutra, prof je dala primjer: npr ti radiš u nekoj od institucija EU i oni te otpuste jer si žena i kak sad kao ide postupak s ombudsmanom, i ti tu trebaš reći da se obraćaš ombudsmanu, on istraži što se dogodilo, daje instituciji preporuke (3 mjeseca za odgovor), i zatim podnosi izvješće parlamentu, instituciji i tebi,kao osobi koja je postavila zahtjev...Eto da i ja javim kako je bilo...
Profesorica je OK...
Pitanja su bila Obudsman (objasniti postupak na primjeru :confused2, demokratski deficit i njegove dimenzije - to su pitanja koja je meni postavila...
molim te ako možeš objasniti kaj si odgovarala kod ombudsmana-ovo tipa objasniti postupak na primjeru. Jer, malo sam zbunjena..jel to trebalo nabrojati samo one primjere u prezentacijama-neprav.postupci,diskriminacija,zlouporaba ovlasti...te kak postupa kad ustanovi nepravilnost ili kaj?
I hvala puno, puno..
ona je tak postavila pitanje, cura je odgovorila tako pa ti je onda to i odgovorhvala Andrea, znači to se radi o onom dijelu kak postupa kad ustanovi nepravilnost. e sada mi je jasnije ;-)
1.) EV prvi puta se spominje 1974 g., sluzbeno je uspostavljeno Jedinstvenim europskim aktom 1987 g. Postaje institucija unije Lisabonskim ugovorom.Ako mi može netko pomoći, bila bi mu jako zahvalana...
1. Kad je nastalo EV (te koje godine se prvi put spominje)
2. Razlika između ustavnog ugovora i Lisabonskog ugovora???
3. Kako se nazivaju članovi EK? i što oni predstavljaju, tj. na čelu čega su oni?
4. što Eu određuje direktivom?
Hvala svima koji su nam javili kako je bilo na usmenome...
3. neformalno, imenovane članove EK nazivamo POVJERENICIMA, oni dolaze sa političkih pozicija u svojim zemljama, u kojima su mnogi od njih bili ministri, no kao članovi komisije posvećeni su tome da djeluju u interesu Unije kao cjeline ne prihvaćajući upute od nacionalnih vlada...Ako mi može netko pomoći, bila bi mu jako zahvalana...
3. Kako se nazivaju članovi EK? i što oni predstavljaju, tj. na čelu čega su oni?
evo možda ja mogu pomoći, pitala je jednu kolegicu s kojom sam ja bila unutra, prof je dala primjer: npr ti radiš u nekoj od institucija EU i oni te otpuste jer si žena i kak sad kao ide postupak s ombudsmanom, i ti tu trebaš reći da se obraćaš ombudsmanu, on istraži što se dogodilo, daje instituciji preporuke (3 mjeseca za odgovor), i zatim podnosi izvješće parlamentu, instituciji i tebi,kao osobi koja je postavila zahtjev...
U biti pitala me taj postupak kao da sam ja državljanka Belgije i sad mi neko povrijedi neko pravo...kako ja zamišljam da taj postupak ide...i onda ja podnosim pritužbu pučkom pravobranitelju koji zatim istražuje moju pritužbu. uUkoliko je ona osnovana on toj istituciji daje preporuke kako da to ispravi. P ame pitala u kojem roku one to trebaju učiniti? - 3 mjeseca. i što onda??' i onda pravobranitelj o tome izvještava EP.
Nadam se da je pomoglo
2. tu ti je dovoljno reći da je lisabonsku ugovor - reformski ugovor, a da ustavni ugovor (ugovor o ustavu za europu) nije prošao na referendumu u Francuskoj i Nizozemskoj (nije ratificiran). To je bar bilo dovoljno kad je pitala na usmenomAko mi može netko pomoći, bila bi mu jako zahvalana...
3. oni su poverenici i na čelu su opće uprave (prof je rekla da ima 27 općih uprava)
4. Direktivom se državi zadaje neki cilj koji ona treba postići ili zadatak.
(to je bilo dobar odgovor na usmenom)
Još je pitala da na primjeru objasnim što to znači da uredba ime izravan učinak odnosno da direktiva nema----??
- tu je trebalo reći da kad Eu donese uredbu ona se direktno primjenjuje u nacionalnom zakonodavstvu a kod direktive da se ona prenosi pravnoobvezujućim aktom a to je zakon npr. radi se nešto o korupciji neka direktiva, pa bi trebalo prvo donesti zakon o suzbijanju korupcije da bi se ta direktiva prenjela u nacionalno zakonodavstvo.
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.