evo ovo je sve sto imam o SIGMA-i iz prezentacija i iz skripte
prezentacija:
Uloga načela – SIGMA analiza
• Poštivanje načela zakonitosti i vladavine prava - jednakost, odgovornost, sudski nadzor
• Odgovornost službenika i dužnosnika, zaštita nepristranosti i integriteta – odabir, ocjenjivanje, platni sustav, hijerarhija, vanjska kontrola
• Predvidivost i sudski nadzor – upravni postupak, upravno sudovanje
• Upravljanje i kontrola nad javnim financijama – centralno odlučivanje i koordinacija, centralni kapacitet vlade, koordinacija europskih poslova
• Transparentnost i odgovornost u pogledu javnih izdataka
• Ukupna sposobnost
skripta:
- institucija koja je usvojena 1992. sa ciljem pomoći tranzicijskim zemljama u reformama i pristupu EU.
SIGMA je utvrdila pristupne kriterije kroz skup standarda koji se primjenjuju u EU i vode svakodnevno ponašanje upravnih službenika, a to su:
1.vladavina prava (pravna sigurnost i predvidivost)
2.otvorenost i transparentnost
3.odgovornost
4.efikasnost i učinkovitost
-također procjenjuje spremnost zemalja kandidata za članstvo, ocjenjujući karakteristike državne uprave: a) poštivanje načela zakonitosti i vladavine prava
b) odgovornost službenika i dužnosnika,
c) zaštita nepristranosti i integriteta
d) predvidivost i sudski nadzor
e) upravljanje i kontrola nad javnim financijama
f) transparentnost i odgovornost u pogledu javnih izdataka.
g) ukupna sposobnost
-Također u svojim dokumentima utvrđuje skup standarda za jačanje upravnih kapaciteta, poput: profesionalnost, politička neutralnost, ne korumpiranost, lojalnost, nepristranost, upravljanje ljudskim resursima, jednaki ulazak u službu, kvaliteta službenika i sl..
e sad mene zanima je li ovo iz skripte sigurno tocno jer ovo sto je nabrojano kao uvjeti za sluzbenike su nacela EUP-a pa mi je cudno da je to to. a u predavanjima je sve nekako previse šturo.