AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
da li mi možete reci vi koji ste jucer položili ispit iz cega ste ucili i koliko je potrebno vremena (odprilike) da se nauci za ovaj ispit?hvala
učila sam po skripti od obivane,i nadopunjavala neke stvari po predavanjima...trebalo mi je jako malo...lako se sve zapamti i po meni jedan od lakših ispita...uzmi si 2 tjedna lijepog učenja i uči po pitanjima za usmeni isto..ja imam sva pitanja za usmeni i od prof muse i od prof lalić.sad ću ih postat.

PROFESORICA LALIĆ:
1.Utjecaj ES na EUP?Načela?
2.Proširenja EU-godine,države?
3.Vijeće EU?
4.Tko imenuje pred.EV?
5.Kriteriji za članstvo EU?
6.Od čega se sastoji pravni sustav EU?
7.Sigma-državni službenici?
8.Koji su zakonski, a koji podzakonski akti prema Lisabonskom ugovoru?
9.Institucionalna dimenzija dem.deficita i rješenja?
10.Interesne skupine koje djeluju u EU?
11.Europski standardi u služ.zakon.?
12.Europska vladavina-definicija,zašto nastaje,koji su joj ciljevi,načela?
13.S kojim se problemima države i danas susreću?
14.Europske agencije?
15.EP?
16.Kvaliteta u javnoj upravi?
17.Čimbenici koji oblikuju EUP?
18.Europski ombudsman?
19.Uloga EK u stvaranju EUP-a?
20.Faze pregovora za pristup EU?
21.TQM?
22.CAF?
23.Koje su tradicionalne vrijednosti,a koje nove?
24.Specifičnosti tranzicijskih zemalja?
25.Koje javne službe razlikuje Bijela knjiga?
26.Ugovori kojima nastaje EZ (3), te svi osnivački ugovori?
27.Prema Lisabonskom ugovoru tko imenuje,način izbora Visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU?
28.Koje pretpristupne fondove EU koristi RH?
29.EUP – definicija i što ga čini?
30.4 načela za osnivanje regulatornih agencija?
31.Tri stupa reg.agencija?
32.Kodeks dobrog upravnog ponašanja?
33.Kojim ugovorom je došlo do osnivanja EU,gdje i kada?
34.Objesni postupak formiranja EK?
35.Komitologija?
36.Razlozi nastajanja doktrine dobre vladavine?
37.Koja načela SIGMA postavlja vezano za DU?
38.Koje početne uvjete neka država treba ispunjavati da bi mogla podnijeti zahtjev za pristupanje?
39.Koja je uloga EK u pristupanju članica EU?
40.Bijela knjiga o reg.agencijama?
41.Komponente regulacije?
42.Razlozi nastanka EU?
43.Kakva je arhitektura EU?
44.Tko ima provedbenu funkciju u EU?
45.Utjecaj SAD-a na nastanak EU?
46.Neofunkcionalizam i governmentalizam?
47.Koja je važnost javnih službi kao komponenata eur.građanskog modela?
48.Koje su upravne reforme u tranzicijskim zemljama?
49.EESO?
50.Pravni akti u 1.,2. i 3. stupu?
51.OMC?
52.Demokratski deficit?
53.Razlozi sprječavanja institucionalizacije EUP-a?
54.Sastav EV i uloga?
55.Dobra uprava i načela?
56.Kako dolazi do inzistiranja na kvaliteti javne uprave?
57.Programi pomoći EU Hrvatskoj?
58.Razlike između 3 stupa?
59.Odbor regija?
60.Što je pravna stečevina EU i što sadrži?
61.Koje se odluke donose u 3.stupu i koji je njihov sadržaj?
62.Koji su uvjeti zemalja kandidata prema SIGMI?
63.Načelo supsidijarnosti i razmjernosti?
64.Razvoj politike-preliminarni stadij?
65.Tri vrste interesnih skupina?
66.EK?
67.Izvori prava EU?
68.Proces stabilizacije i pridruživanja?
69.Razlozi integracije 50-ih godina?
70.4 stadija OMC-a?
71.Koncepr univerzalne službe?
72.Politika u prvom stupu i 2 načela zajednice?
73.Komercijalne/nekomercijalne službe?Primjeri!
74.Načelo pravne sigurnosti i predvidivosti (vladavina prava)?
75.Načelo otvorenosti i transparentnosti?
76.Načelo odgovornosti?
77.Načelo efikasnoti i učinkovitosti?
78.Glavno zakonodavno tijelo?
79.Pravo na dobru upravu?
80.Pravo na dobru upravu prema Povelji tem.prava?
81.2 najvažnije upravne doktrine i po čemu se razlikuju?
82.Koji se postupci vode pred ES?
83.Depolitizacija i profesionalizam državnih službenika?
84.Odgovornost državnih službenika?
85.Jasno definirana prava i obveze drž.službenika?
86.Merit načelo?
87.Problemi tranzicijski zemalja u pogledu uprave?
88.Dva oprečna procesa upravnih reformi u tran.zemljama?
89.Razlika između NJM i DV?

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
oVA PITANJA KOJA SI NAVELA DO KUDA SU PITANJA PROF.LALIĆ A DO KUDA PITANJA PROF.MUSA. HVALA
ovo su samo pitanja za profes lalić,sad ću postat od muse

Ja sam bila kod Muse i ženska je super.Pita dva osnovna pitanja i bok. mene je pitala prvi stup EU i Eur.parlament.

I ja se pridružujem svim pohvalama za profesoricu Musu, jako brza na usmenome. Jest da smo trebali imati usmeni u pola 2 a ona je s Marčetičkom ispijala kavu u kabinetu do pola 3 ali ništa novo
Mene je pitala Eur.parlament i stupove u I.stupu, i pala je trojka. Nisma ni imala puno bodova na pismenom. Ja sam dopunjavala osobno Obivaninu skriptu, uglavnom iz prezentacija prof.Muse.

evo ja prošla kod muse,bila je dobre volje i stvarno nije teško pitala,čak mi je dala 12 bodova iz pismenog.pitala me eur.ombundsmana,agencije eu i objasnit svaku i europske sudove.kolegicu je pitala eur.parlament,funkcije i objasnit nadzor nad eur.komisijom.uglavnom,prošle smo
e,da,kolegicu je još pitala primarno i sekundarno zakonodavstvo.

evo da i ja podijelim svoja iskustva s danasnjeg usmenog kod pof.muse. moram reci da je usmeni bio jako ugodan pitala me europski parlament, funkcije europskog parlamenta da nabrojim i da ih objasnim te izvore prava eu. i to je bilo to uglavnom prof. je jako ugodan ispitivac, moji dojmovi o njoj su za 5 ...još je do mene kolegicu pitala europski sud, agencije i pravo na dobru upravu...i pale ocjene u index i to je bilo to

i ja prošla kod muse danas, pitanja: agencije, univerzalne službe i načela za javne službenike. postavi pitanje i pušta da pričaš opširno o tome. ako staneš onda krene s potpitanjima.

Djelim mišljenje s jelkom, ugodna atmosfera,par pitanja i to je to.. Ja dobila 3 i zadovoljna Eh da,pitanja (Musa) : javne službe, e.ombudsman i CAF.

predobar usmeni,ok atmosfera,ne cjepidlaci,2 do 3 pitanja,cca 5 min...sve pohvale za prof. Musu.. Eh kad bi bar svaki drugi bio tak super,bilo bi ljepše studirat..

pa u principu ti ne pita po pitanjima, bar mene na drzavnoj nije... al vidjet cemo kak bude danas... uglavnom, ona ti je super ispitivac, fakat rijetko ko padne..

Svi smo prošli kod Muse u četvrtak. Nas 7, jedna cura nije došla na usmeni. Kasnila je i brzo nas obavila, valjda joj se žurilo. Mene je pitala Europski sud i demokratski deficit, a curu do mene agencije i pristupanje EU - faze. Za druge ne znam.

Pitanja sa usmenog: agencije, faze pristupanja EU, Europski sud.
Uglavnom kako napišeš pismeni, ti se odražava na usmenom. Musa je bila ok..kasnila je prvo sat vremena, imala je neki sastanak, a kad si odgovarao nije te ni slušala previše što si govorio, prekidala..htijela je što prije riješiti sve nas..

To ti je slajd br.7 - tu svoju definiciju prof.Musa iz svojih slajdova pita, tj.Europski upravni prostor a def. od prof.Muse glasi:
Europski upravni prostor je konvergencija javnih uprava prema zajedničkom modelu
skupina načela koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje javne uprave
- razlog: implementacija acquisa

Evo nekih pitanja danas s usmenog:Kriteriji iz Kopenhagena, Europske agencije, Europski parlament, Kvaliteta u javnoj upravi, Čimbenici koji oblikuju EUP, Europski ombudsman.
Po tri pitanja svakoj, dosta brzo to ide, pomaže. Uredu je profesorica.

Danas s usmenog...
Pitala je po ostvarenim bodovima na pismenom. Išla je od najviše ostvarenih bodova pa prema niže.
Pitala me ulogu EK u stvaranju EUP-a, Kopenhaški i Madridski kriteriji - objasniti, faze pregovora za pristup EU, čimbenici stvaranja EUP-a, TQM, CAF.
Kolegicu koja je bila samnom unutra pitala je EP, Europsku vladavinu - načela, da pojasni čimbenike stvaranja EUP-a, kako Europski sud utječe na stvaranje EUP-a i neka nabroji neka načela koja su iz tog proizašla. To bi bilo otprilike to koliko se sjećam.Bila je korektna. Nije konkretno pomagala ali je postavljala puno podpitanja ukoliko je vidjela da vrludaš, pa je na taj način pomalo usmjeravala.

moji dojmovi s usmenog..sve ok..zena je bila korektna i prema meni i prema kolegi koji sa mnom odgovarao..pitala me 4 pitanja..faze prikljucenju eu..europski ombudsman..pravni izvori eu..i javne sluzbe..sretno ostalima..

mene je musa danas pitala: sto znas o agencijama, koja su načela eupa i europsku komisiju

ja sam danas prosla, pitala me omc, eup i ovlasti vijeca europe. ucila sam iz onih njenih predavanja (slajdova) koje su na netu i iz skripte u nasoj skriptarnici, one od 17 starnica. musa je ok, nije prekidala, pusta da kazes ono sta znas.

evo i ja prošla u petak, dobila sam 3. Ispit je stvarno lagan, ja sam ga učila tjedan dana. Prof Musa je odlična, stvarno je super na usmenom. Pitala me europski parlament, demokratski deficit i CAF. Evo, ako nekom treba, poklanjam sve iz čega sam učila-samo se javite.

Sa mnom su ušle još dvije kolegice. Sve tri smo dobile četvorke. Ja sam imala 15 bodova na pismenom, no nešto sam spetljala s javnim službama, pa nisam briljirala na trećem pitanju. Kolegice su imale manje bodova, ali su na usmenom sve super znale.
Musa je stvarno super. I za ovaj predmet ne treba više od par dana.
Za ostale koji su bili na redu poslije ne znam jer sam otišla. prije nas je bila komisija, čini mi se da je samo jedna cura pala.

Prošla danas. Četvorkica u indeksu. Pitanja: Komisija, Vijeće, Parlament, Eu vijeće, Ombudsman, javne službe, komitologija, kodeksi ponašanja, EUP-što je, bilo je još, ne mogu se sjetiti, uglavnom, pitanja koja se inače vrte. Prof Musa je ok, ne gnjavi uopće, pusti te da pričaš, kad zapneš potpitanjem pomogne. Meni osobno je to bio najlakši ispit do sada.

prof. musa nije loš ispitivač, možda samo ostavlja loš dojam zbog svoje kao nezainteresiranosti. ali da ne sluša- uuuu i te kako sluša, zujajuči okolo naokolo meni je ipak ispravila svaku grešku.
Pitanja sa usmenog- kodeks dobrog upravnog ponašanja, izvori prava, razlika uredbe i direktive, uloga SAD

ja sam takoder europski prosla..musa je zbilja ok...uopce nije skoncentrirana dok te pita..ljudi su valjali svasta...mene je pitala demokratski deficit,eu.sud,nacela europske vladavine...dobila 3 znaci potvrdila ocjenu s ispita...ucila sam iz onih njenih predavanja,literature koja se da skinut s naseg foruma...sretn

HVALA BOGU i ja sam danas prošla na usmenom.

Pitanja : izvori prava EU , caf , europska komisija, načela eup ,

demokratski deficit .

Nije tako strašno kako svi prave famu oko usmenog.

nastavak-prof musa:
Fakat sam bila nervozna , a na kraju uopće nije bilo tak strašno.
Miskim da zaista vrijedi ono pravilo da ako prođeš pismeni moraš znati za dva

ja sam bila u prvoj grupi kod odgovaranja tako da ne znam za ostatak, ali nas tri smo prošle..dobih vrlo dobar
ja u testu nisam odgovorila na pitanja koja se tiču javnih politika pa sam se bojala da me to ne pita, ali pita zaista najosnovnija pitanja- što je caf, tqm, omc, kriteriji za službenike, komisija, pravni izvori, uloga sad-a u nastanku eu, načela europske vladavine..i tak.. ne mogu se više sjetiti.

Pitala me danas na usmenom što sprečava institucionalizaciju EUP-a, EP i europski ombudsman.
Druge dvije kolegice koje su bile samnom je pitala EK, akte u 1., 2. i 3. stupu, Vijeće EU i Europski sud.
Sve 3 smo prošle. Sve je bilo brzo gotovo, kako su kolege prije pisale - pitanje-odgovor, 3 komada, žig u index i van.

Evo i ja sam prošla. Mene je pitala Europski sud, izvore prava EU i CAF

prosla, dobila 4... moglo je to i bolje ali eto...
Dojmovi s usmenog... znas- prolazis!! nisam bas stekla dojam da ako dobro napises test manje gnjave jer sam imala 16 bod, pitala me tri pitanja i svejedno sam dobila cetri, sve sam znala, malo sa zapela na regulatornim agencijama... Ali buduci da svi govore da je prof. grozna, uopce nije, mislim ja sam se tog dojma rijesila na predavanjima jer mi je tam bila skroz ok, a danas je malo pomagala i bila je sasvim ok... Strasno mi idu na zivce ti ljudi koji sire frku, danas je cura koja je prosla tek peti put kenjala po prof... Zasto ljudi koji produ odmah nista ne govore??? Ljudi nismo mi tamo da se profesorima svidamo, ni oni nama... mi njima znaje, oni nama ocjenu i zdravo dovidenja i zato nemojte plasiti ljude koji izlaze na ispit prvi put, a problem je u vama!!!
Ovo je samo moje videnje danasnje situacije s usmenog, odn. kokoski koje pojma nisu imale, a kenjale su na veliko... :) Sve u svemu jedan od laksih ispita...

Prošla sam ispit. Pitala me EP, Europski ombudsman i razliku između Uredbe i Direktive. Malo sam se smela ali sam sve odgovorila i dobila 3. Bila je u redu. Ako znaš prolaziš.

I ja prošla od prve, pitala me europski sud, tužbe, OMC i EK.
Najprije me popljuvala u vezi testa, bila je "malko" nervozna, gunđala nešto.
Ma nije grozna, ok je, samo malo ima bit*hy odnos.
Grozno je odgovarati u onoj maloj buksici od kancelarije plus ta bad energy i nervoza, lako se smotati.
kako se zove ona asistentica sa smeđom kosom? super je ženska.
Sve u svemu- učila sam 7 dana, prosla od prve, dvojka u indeksu,profesorice-klanjam se , yes!!!
sretno svima.

ej ljudi. sorryte, ja sam bila pod dojmom kAJ SAM PROŠLA u petak, e ovak, pitala me(i druge) na usmenom SIgma-prema službenicima i zemlji, Europsko vijeće, Europski sud, Eu. komisiju, regulatorne agencije... to je ono što svi kažu, da puno vrti ta pitanja. dosta je pošteno tjedan dana učit, ali ja sam nekvalitetno 2 tjedna učila (znate: sad kava, pa cigareta pa ideš malo van itd. ...) ali ak se pošteno primete knjige tjedan dana nemate kaj delati... SRETNO SVIMA 17. 2, ! AK prođete pismeni sve još jednom pročitajte i sigurno odlično prolazite usmeni!

Evo mene sa usmenog. Musa je bila stvarno ok. Imala sam 14 bodova iz pismenog pa sam među prvima odgovarala. Desilo mi se ono što mi se rijetko dešava, totalno sam zablokirala. Dala mi je vremena, naposlijetku mi i pomogla i dobila sam 3. Spasio me pismeni.

Pitala je;
1. Koje javne službe razlikuje Bijela knjiga?
2. Kakve su to komercijalne, a kakve nekomercijalne javne službe?
3. Primjeri komercijalnih i nekomercijalnih?
4. Kvaliteta javnih službi?
5. Vrste agencija?
6. Što je uopće agencija?
7. Kakve su to izvršne agencije?
8. Koji su akti u prvom stupnju?
9. Zašto je nastala EU?
10.Europska komisija?
11.Izvori prava EU?
12.Europski sud?

usmeni uopće nije bil teški..mene je pitala regulatorne ag i njihove zadaće..i koje osnove moraju službenici ispiniti prema SIGM-a programu..ful lagano..kolegicu kaj je bioal samnom je pitala eup..načela..laaaaagno..

Na ovom roku je pitala ono što nisi napisao dobro u testu, postavi po 2-3 pitanja i to je to. Znači obavezno pitanje iz ispita + još neko standardno pitanje (imaš po postovima naprijed),
ovaj rok je pitala europsku komisiju-sastav i funkcije, europski parlament, regulatorne agencije, javne službe, EUP-institucionalizacija, funkcije Europskog suda, to je uglavnom to, vrti stalno ista pitanja

evo da i ja napišem svoje mišljenje...danas sam prošla usmeni.u četvrtak nisam mogla dobit slobodan dan na poslu i doči na usmeni pa sam nazvala prof musu koja mi je omogučila da danas odgovaram i eto prošla sam...mogu reči da je Musa prema meni bila ok i ugodno me je iznenadila što me pitala naknadno što ne mogu reči da bi učinila večina profesora...eto za kraj ču napisati pitanja koja me je pitala i poželiti svima sriću da polože koji tek planiraju ići...univerzalne službe,osnivačke ugovore,šta je eup,čimbenici oblikovanja eup-a,i koji faktori koji otežavaju stvaranje eup-a...POZZ

Ovako...usla komisija pa ostali...pitala me razlika uredbi i direktiva pa pojasni,EUP,ERA (eur.reg.ag.)pa E.VIJECE,pa cimbenici koji otezavaju istit.EUP,komitologija,E.Vladavina,neku curu je pitala...CAF..uglavnom vise je ispitivala dr.dio tj.EUP...stalno je okretala ispite..prema meni je bila fer ...cak je dala sekundu da promislim...sto je nice..uglavnom ja sam dobro naucila pa mi nije bio problem...dobila sam 4...sretno svima na dr.roku...
E da,upoznala sam kolegicu IMEDIC (zakon )i culi samo svakakve stvari...pozz od Pozoya !

neka od pitanja: čimbenici oblikovanja EUP, EK, Parlament, Europski sud, regulatorne agencije, CAF, pravo EU, najvažniji ugovori - ne mogu se više sjetit, neka me netko nadopuni,
pozdrav svima!

Ej,evo i ja sam prošla,dobila sam 3,samo me nije bilo za vikend pa tek sad javljam.
Mene i kolegu je pitala ovako:bilo šta o EK,bilo šta o EP,Što je EUP i na kojim načelima počiva,Službe od općeg interesa i javne službe u EU...toliko se sjećam.
Da uglavnom drži ispit u ruci i kao da prema njemu pita.

Evo ja sam prošla, trojka. Pitala je naravno regulatorne agencije - što su, i vrste (ona 3 stupa), zatim pravne akte iz I stupa (podpitanje razl. između uredbi i direktive) i to je to. Gledala je pismeni i valjda prema tome pitala. Kolegicu prije mene pitala je razliku između EZ i EU i to na način: što bi vi na cesti nekom rekli što je razlika između EZ i EU jer je ona pričala općenito o EZ i EU. Ne znam kako se na kraju završilo.

ida19

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
moze mi netko napisat koju skriptu (ako se prek nje moze proc) i koja predavanja trebam skinuti za ispit?
moze i neki linkic =)
tnx

martina_sk

Administrator
zna li tko odgovore na ova pitanja?
problemi EU danas?
da li pod osnivackim ugovorima trebamo nabrojati i ugovore o izmjenama i dopunama? nisam sigurna, ali mislim da je prof na predavanju rekla da nije presudno, ali je plus.
i samo da mi netko potvrdi: na zasjedanju europskog vijeca se sastaju sefovi drzava i vlada svih europskih drzava, a kod vijeca eu samo ministri drzava clanica, jel da?

tihic

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
problemi EU danas?
da li pod osnivackim ugovorima trebamo nabrojati i ugovore o izmjenama i dopunama? nisam sigurna, ali mislim da je prof na predavanju rekla da nije presudno, ali je plus.
i samo da mi netko potvrdi: na zasjedanju europskog vijeca se sastaju sefovi drzava i vlada svih europskih drzava, a kod vijeca eu samo ministri drzava clanica, jel da?
neznam ti za ove izmjene ali nije ti sttvarno na odmet naučiti par ugovora:)
a na zasjedanju europskog vijeća sastaju se šefovi država ILI premijeri vlada država članica, a kod eu samo ministri država članica ovisno o temi/sektoru o kojem raspravljaju

Jennifer

problemi EU danas?
važnja pitanja eu danas su: sigurnost unutrašnja i vanjska, terorizam, problemi u stvaranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ekonomska i socijalna solidarnost, zajedničko tržište, zajednička valuta, strukturni fondovi, ekonomija znanja...
e sad dal to spada i pod probleme? nisam sigurna ali moglo bi :confused2: :laughing:

Jadranka15

Skripta Ti je za ponavljanje, ali literatura koja je navedena za EUP moraš proć i u biti se moraš služiti sa internetskom stranicom ENTER EUROPA jer moraš pratiti izmjene i dopune u svezi EU

martina_sk

Administrator
važnja pitanja eu danas su: sigurnost unutrašnja i vanjska, terorizam, problemi u stvaranju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ekonomska i socijalna solidarnost, zajedničko tržište, zajednička valuta, strukturni fondovi, ekonomija znanja...
e sad dal to spada i pod probleme? nisam sigurna ali moglo bi :confused2: :laughing:
e to sam i ja nasla i isto tako mislila... :)

i jel dovoljna ta skripta ili... cini mi se premala :unsure:
pa moze ju se jos malo popuniti tim prezentacijama jer ima nekih pitanja kojih nema u skripti i koja nisu mozda dovoljno opsirna. netko je tu stavio pitanja s ispita pa si prodi po njima i vidi cega nema u skripti.

buboslav

svaka pohvala za usmeni kod prof. Lalić, maksimalno korektno ispitivanje, samo pažljivo slušajte postavljeno pitanje i bez brzanja.
pitanja su bila: eur. vijeće, eur. parlament, eur. ombudsman, faktori koji otežavaju institucionalizaciju eup-a, izvori prava EU

Tincincila

vecer svima prisutnima..zanimalo bi me nesto...sto je lakse rijesiti i opcenito koji je laksi predmet osnove prava drustva ili eup? koliko vremenski treba za relativno dobru pripremu za oboje? hvala puno...

ALICA11

Hm.. vidim tolko tih skripti..i sad citam svako svoje prica..pa me zanima uz prezentacije prof. Musa koju skriptu bi bilo dobro naucit? Mozda onih 57 pitanja... hvala ti!

Jadranka15

Slajdove od doc.Musa moraš sve znati jer ih i ona pita, a naročito onu o EUP definiciju iz njezinih slajdova, a sama kada učiš EUP iz slajdova napravi si sama skriptu.

hrgolina

vecer svima prisutnima..zanimalo bi me nesto...sto je lakse rijesiti i opcenito koji je laksi predmet osnove prava drustva ili eup? koliko vremenski treba za relativno dobru pripremu za oboje? hvala puno...
po mom mišljenju-oboje podjednako. za svaki cca 7 dana...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks