AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

martina_sk

Administrator
eee ljudi, možda je moje pitanje malo blesavo, al evo kud puklo :p

pošto prvi put učim za ovaj ispit, vidim da ima puno promjena prema lisabonskom ugovoru, pa me zanima dali trebamo učiti kakvo je bilo i staro stanje, znači prije tog ugovora, ili samo novio, ili i staro i novo?? pomagajte :)
ma pitanje je posve legitimno :) prof je rekla da moramo znati stanje i prije i poslije lisabonskog ugovora.

:marina:

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pozdrav!
Može mi netko objasnit europski upravni prostor (nemislim na cijeli predmet, nego samo na onaj mali komadić koji se tako zove) jer u slajdovima su samo natuknice pa je malo teže povezivo.
Pa bi bila zahvalna nekome ko bi o tome samo ukratko napisao neki tekstić sa pokojim veznikom tako da to sve bude smisleno.
ili ako možda postoji na netu ili u nekoj knjizi tekst o tome pa ću sama nešto sastavit
Unaprijed hvala :)

monii

Europski upravni prostor = skup upravnih načela i standarda organizacije i djelovanja javne uprave definiranih pravom čije se ostvarenje podupire prikladnim postupcima i mehanizmima odgovornosti
1. POJAM EUROPSKOG UPRAVNOG PROSTORA
- konvergencija javne uprave prema zajedničkom (europskom) modelu a do koje dolazi zbog aktivnosti usmjerenih na smanjenje implementacijskog i demokratskog deficita
- Skupina načela koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje javne uprave.
- Neformalni pravni poredak u obliku minimalnih standarda koji se odnose na javnu upravu, a koji osiguravaju učinkovitu primjenu pravne stečevine EU

EUP
konvergencija javnih uprava prema zajedničkom modelu
skupina načela koja se odnose na organizaciju i funkcioniranje javne uprave
razlog: implementacija pravne stečevine EU (acquis communautaire)

Neformalni pravni poredak u obliku minimalnih standarda koji se odnose na javnu upravu, a koji osiguravaju učinkovitu primjenu pravne stečevine EU
institucionalni aranžmani
procesi
upravni standardi
vrijednosti
upravna kultura

eto to je sve sto ja imam :)

:marina:

Hvala ti
Tako nešto slično imam i ja, ali ono što mene muči je npr ova 'rečenica'

''Neformalni pravni poredak u obliku minimalnih standarda koji se odnose na javnu upravu, a koji osiguravaju učinkovitu primjenu pravne stečevine EU
institucionalni aranžmani
procesi
upravni standardi
vrijednosti
upravna kultura''

Treba mi prevod tog nečeg - teksta, rečenice.. što god to bilo jer iskrejno djeluje dosta nerazumljivo.. Neznam kako drugima ali meni da, i kako da zapamtim nešto što ne razumijem?

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Objašnjenje teksta i natuknica naći ćeš u Priručniku EU za državne službenike koje je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova, imaš ga na web stranicama

melanija

ako netko može pomoći - imam problema sa skidanjem skripte od 30 str., od Sanjek..pa ako netko zna u čemu je problem?

Sanjek

Već mi se nekoliko ljudi javilo da ima problema sa skidanjem skripte (nemam pojma u čem je problem) pa mi se slobodno javite na pm i ostavite mail adresu, a ja ću vam poslat.

martina_sk

Administrator
Već mi se nekoliko ljudi javilo da ima problema sa skidanjem skripte (nemam pojma u čem je problem) pa mi se slobodno javite na pm i ostavite mail adresu, a ja ću vam poslat.
jel imate problema sa skidanjem ili otvaranjem? ja ju nisam mogla otvoriti jer na laptopu imam word 2003, ali sam na kompu mogla otvoriti jer tamo imam word 2007...

Sanjek

jel imate problema sa skidanjem ili otvaranjem? ja ju nisam mogla otvoriti jer na laptopu imam word 2003, ali sam na kompu mogla otvoriti jer tamo imam word 2007...
I ja sam već rekla da je problem vjerojatno u tome, spremila sam je ja ponovo pa ako nekome treba nek se javi. Zaboravila sam je odma spremit u starom wordu.

maya_21

Pitanje,iz skripte učim ono za što nemam vremena načitavat,pa sam zbunjena,
kod regulatornih agencija navedeno je: Agencije zajednice, A.za zajedniči vanjsku i
unutarnju politiku,Ag. za policijsku i pravosudnu suradnju i izvršne agencije.
Ja sam mislila da se Agencije Eu dijele na regulatorne i izvršne...a ne da si izvršne pod regulatornim,zamolila bi kratko pojašnjenje?!:)
hvala

martina_sk

Administrator
Pitanje,iz skripte učim ono za što nemam vremena načitavat,pa sam zbunjena,
kod regulatornih agencija navedeno je: Agencije zajednice, A.za zajedniči vanjsku i
unutarnju politiku,Ag. za policijsku i pravosudnu suradnju i izvršne agencije.
Ja sam mislila da se Agencije Eu dijele na regulatorne i izvršne...a ne da si izvršne pod regulatornim,zamolila bi kratko pojašnjenje?!:)
hvala
da, u slajdovima. a najbolje ti i je uciti iz slajdova.

MARYYNNA

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Može li mi netko odgovoriti na ova pitanja ili reći u kojem se predavanju Muse odgovor:

1. Koje su javne službe prema dokumentima EU ( da li su to nekomercijalne i komercijalne ili univerzalne i ??? )
2. Specifičnosti tranzicijskih zemalja
3. Upravne reforme koje utječu na kvalitetu uprave (da li se tu misli na upravu u tranzicijskim zemljama )
4. Koje javne službe razlikuje bijela knjiga?
5. Razlika između službi od općeg interesa i od ekon.interesa?
6. Kvaliteta u javnoj upravi?

može što prije odgovor,hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks