AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Informacije:
mr.sc. Goranka Lalić-Novak, predavačica

četvrtkom od 15.30 do 17.00 sati

Gundulićeva 10, soba 3b

tel: 01/4890-212

u.pravni.k

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
bok. sastavio sam neki salabahter.. na temelju Obivaninog , ali je malo popunjeniji (uz pomoć Selme i Ivane)
i pokušao sam složiti po cjelinama, pitanja za koja imam osjećaj da su bitnija.
http://www.box.net/shared/qi17fzq1os molim potencijalne ispravke.

tek sad to idem, kao, učit.. nadam se da stignem do utorka.
iako sam skroz zbunjen. i na entereuropi su zastarjeli podaci..

Kako komisija na kraju izgleda? ima ih 27 ili 15 koji se rotiraju? što kaže Lisabon?
i novi , postlisabonski sustav komitologije mi nije baš jasan..

ako netko zna, ljubim ga u uho. hvala

na predavanju za izvanredne nam je ispredavan goli k. i to na brzinu. tražim povrat uplaćenih sredstava

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1. zašto se daje važnost u procjeni upravnih kapaciteta???
2. kada i kao kakva organizacija nastaje EU ??? ( dal se tu misli na arhitekturu EU )
3. kada i u kojem je institucionalnom obliku nastala EU ( dali je to ovo pitanje br 2 ?)

PLISSSSSS :(

martina_sk

Administrator
samo, po mom mišljenju, dosta toga je nerazumljivo, i navedeni su samo pojmovi, a šta kad to lijepo u ispitu treba objasnit, a u prezentacijama pojmovi samo nabacani...
ja sam imala i bijelu knjigu skinutu sa neta, jaaaaako mi je pomogla i još neke stvari isto tako koje sam skinula sa neta, a i oni njihovi članci su stvarno potrebni...
vidjela sam tamo negdje da se moze skinuti bijela knjiga, ali sto je to? cini mi se da to ne spada u obveznu literaturu ili da? i na koje clanke mislis, one sto trebamo po malo stranica iz vise knjiga, sto imaju na katedri?

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
bok. sastavio sam neki salabahter.. na temelju Obivaninog , ali je malo popunjeniji (uz pomoć Selme i Ivane)
i pokušao sam složiti po cjelinama, pitanja za koja imam osjećaj da su bitnija.
http://www.box.net/shared/qi17fzq1os molim potencijalne ispravke.

tek sad to idem, kao, učit.. nadam se da stignem do utorka.
iako sam skroz zbunjen. i na entereuropi su zastarjeli podaci..

Kako komisija na kraju izgleda? ima ih 27 ili 15 koji se rotiraju? što kaže Lisabon?
i novi , postlisabonski sustav komitologije mi nije baš jasan..

ako netko zna, ljubim ga u uho. hvala

na predavanju za izvanredne nam je ispredavan goli k. i to na brzinu. tražim povrat uplaćenih sredstava

I ja sma poslala na urednišrvo svoju nadopunjenu skriptu obivaninu, ima i prezentacije s predavanja pa se nadam da će to uskroo objaviti.

u.pravni.k

zna tko koja su načela sigme??
hvala
ja bih rekao da su ista kao i EUP-a (ta sigma je neka začetnica eup-a, koliko sam skužio): pravna sigurnost i predvidivost (vladavina prava), otvorenost i transparentnost, odgovornost, efikasnost i učinkovitost
a ono o ocjenjivanju karakteristika drž. uprave i standardi za jačanje upravnih kapaciteta se mogu svesti pod to..
7. Sigma?
SIGMA (Support for Improvement in Governance and Managment in central and eastern European countries)- institucija koja je usvojena 1992. sa ciljem pomoći tranzicijskim zemljama u reformama i pristupu EU.
SIGMA je utvrdila pristupne kriterije kroz skup standarda koji se primjenjuju u EU i vode svakodnevno ponašanje upravnih službenika:
1.vladavina prava (pravna sigurnost i predvidivost); 2.otvorenost i transparentnost; 3.odgovornost; 4.efikasnost i učinkovitost
-također procjenjuje spremnost zemalja kandidata za članstvo, ocjenjujući karakteristike državne uprave:
a) poštivanje načela zakonitosti i vladavine prava; b) poštivanje propisa koji se tiču odgovornosti državnih službenika; c) propisi koji olakšavaju nadzor nad odlukama; d) načelo integriteta i nepristranosti; e) upravljanje javnim financijama; f) transparentnost i odgovornost u pogledu javnih izdataka.
- skup standarda za jačanje upravnih kapaciteta, poput: profesionalnost, politička neutralnost, ne korumpiranost, lojalnost, nepristranost, upravljanje ljudskim resursima, jednaki ulazak u službu, kvaliteta službenika i sl..

inače, vidio sam po skriptama (a i na prezentacijama) u komitologiji krivo piše kod upravljačkog odbora..
ispravno: tipovi odbora prema ovlastima i proceduri
savjetodavni - najslabija uloga (EK može donijeti odluke neovisno o njihovom mišljenju)
upravljački – EK može donijeti odluku samo ako se odbor NE usprotivi kvalificiranom većinom (veto)
regulatorni – EK može donijeti odluku samo ako se odbor složi kvalificiranom većinom glasova

i kandidati za eu su: HR, Mak i Turska

lavica7800

Evo pitanja s današnjeg ispita:
-funkcija Vijeća EU
-izbor za zastupnika u Eur.Parlamentu
-univerzalna služba i njene karakteristike
-europska javna služba i dva primjera
-utjecaj Eur.Komisije na EUP
-SIGMA
-EUPAN
-faze pristupanja EU
-up.akti I.stupa
-osnivački ugovori te izmjene i dopune

Pitanja nisu baš tako bila postavljena ali se to tražilo.. nije bilo teško ali je premalo vremena za pisati. Rezultati su u četvrtak oko 17 h a usmeni u petak prije 12h...

maya_21

Pitanja s ispita(redoslije dmožda nije baš bio identičan)
16.11.2010
1.a)Eu parlament,kako se bira i struktura
b) Funkcije Vijeća EU

2.a)Osnivački ugovori i izmjene
b))Europski sud,važna uloga u sadržaju...ne sjećam se točno formulacije pitanja

3.a)akti u prvom stupu i objasniti ih
b) EUPAN

4. a)univerzalna služba
B)europske javne službe(po dva primjera za svaku)

5.a)faze pregovora kod pristupanja eu
B)Sigma što ocjenjuje kod procjene kandidata za ulazak u članstvo

Zamolila bi ako se netko sjeća točne forumlacije pitanja kod Europskog suda,
taj sadržaj i kaj ste na to odgovorili?!:)
I da pitam oduzimaju li bodove ako se napiše i više nego što treba,npr.kod osnivačkih ugovora,ak stavimo godine,a ne traže ih,
od viška glava ne boli,al ipak pitam pošto je kod na ssve moguće?!:)

Paris

Molim pomoć...što je trebalo pisati pod agencije? Agencije kod stupova ili one za podršku javnim politikama, regulacijske...ubiti one iz tablice???

Sanjek

Molim pomoć...što je trebalo pisati pod agencije? Agencije kod stupova ili one za podršku javnim politikama, regulacijske...ubiti one iz tablice???
Trebalo je napisati koji su akti agencija u 1. stupu i objasniti ih.
Znači: UREDBA – opća primjena, obvezujuća u cijelosti i izravno se primjenjuje u svim državama članicama
- DIREKTIVA – obvezujuća za svaku državu članicu kojoj je upućena u pogledu rezultata koji se mora postići, ali prepušta državnim vlastima odabir metoda i oblika.
- ODLUKA – obvezujuća u cijelosti onim državama članicama kojima je namijenjena
- PREPORUKA I MIŠLJENJE – nemaju obvezujuću snagu

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks