AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ovo je jedina novina u literaturi za EUP
Ćapeta, T. i S.Rodin (2010) Osnove prava Europske unije. Zagreb: Narodne novine. (poglavlje I. Osnovni pojmovi i koncepti prava EU, str.3-45; II.6.1. Izravni učinak direktiva – Općenito, str.60-62) (knjiga uz predočenje indeksa košta u Knjižnici Pravnoga faksa 125,00 kuna ili se mogu fotokopirati dijelovi koji su potrebni za učenje u Sveučilišnoj Nacionalnoj biblioteci

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
I ja se pridružujem svim pohvalama za profesoricu Musu, jako brza na usmenome. Jest da smo trebali imati usmeni u pola 2 a ona je s Marčetičkom ispijala kavu u kabinetu do pola 3 ali ništa novo :D
Mene je pitala Eur.parlament i stupove u I.stupu, i pala je trojka. Nisma ni imala puno bodova na pismenom. Ja sam dopunjavala osobno Obivaninu skriptu, uglavnom iz prezentacija prof.Muse.

Sretno svima ostalima ;)

maraya

može molim vas par odgovora:
1. kad je nastao eup
2. što čini eup
3. eup i tranzicijske zemlje
4. koje standarde i načela primjenjuje sigma za ocjenu karakteristika drž. uprave ( i njezinu spremnost pristupanja eup-u )
5. objasni demokratski deficit
6. koji su razlozi nastanka EU i koji su razlozi nastanka EZ ( dal je to isto ili ne )

HVALA !!
bacila sam skripte,pa neznam točne citate,al još mi je neš u glavi,pa ću ti odgovorit,pa si ti samo upotpuni te odgovore...
1.EUP je nastao početkom 90-ih za vrijeme proširenja europske unije kao skup eu standarda za javnu upravu,znači on postavlja standarde za zemlje kandidatkinje,ali predstavlja i referentnu točku za već postojeće članice.
2.glavni čimbenici eupa mislim da tu spadaju,a to su:Europski sud,
nacionalni sudovi i zakonodavstvo članica, europske inicijative,
zakonodavstvo EU sektorskog karaktera,kontakti upravnih službenika i dužnosnika,‘infekcija’ – preuzimanje dobre prakse
3..tu ti postoje posebnosti tranzicijskih zemalja,njih baš neznam napamet,pa si to saznaj...
4..standardi:1.vladavina prava,2.otvorenost
i transparentnost postupanja javne uprave,3.odgovornost javne
uprave zakonodavnim i sudskim tijelima te hijerarhijska odgovornost,4.efikasnost u korištenju javnih prihoda i učinkovitost u postizanju
ciljeva javnih politika.,5.ukupna sposobnost upravnih i pravosudnoh tijela za primjenu tih standarda.
Sigma uvjeti za službenike:javni interes iznad privatnog,odvajanje politike i uprave,osobna odgovornost službenika za rad,stabilnost,plaća i merit princip.
5.demokratski deficit je pojam koji obuhvaća činjenicu da je složenost ustroja i institucija eu nedovoljno demoratičan(institucionalna dimenzija),pa prema tome običnom građaninu dalek i nerazumljiv(psihosocijalna dimenzija).inst.domenzija:eek:dluke donose izvršna tijela,marginalizira se uloga nac.parlamenata,odluke donose vijeće eu i komisija,slaba uloga eu parlamenta.psihosocijalna dimenzija:pada povjerenje u institucije eu,negativno mišnjenje o eu raste,pada interes građana za članstvo.rješenje:stvoriti osjećaj europske pripadnosti i poboljšati komunikaciju s građanima.
6.da ti sad ja ne objašnjavam sve razloge nastanka,imaš na stranici od prava,pod katedra za upravnu znanost,društveno veleučilište,dokumenti i ispitna literatura klikni i tam imaš sva predavanj od muse pa si pročitaj.mislim da tam ima i sve drugo,pa si po tom uči.
nadam se da sam pomogla.sretno :)

lola

ovo je jedina novina u literaturi za EUP
Ćapeta, T. i S.Rodin (2010) Osnove prava Europske unije. Zagreb: Narodne novine. (poglavlje I. Osnovni pojmovi i koncepti prava EU, str.3-45; II.6.1. Izravni učinak direktiva – Općenito, str.60-62) (knjiga uz predočenje indeksa košta u Knjižnici Pravnoga faksa 125,00 kuna ili se mogu fotokopirati dijelovi koji su potrebni za učenje u Sveučilišnoj Nacionalnoj biblioteci
Imali netko saznanja da li imaju ovu knjigu u fotokopiraoni u Masarykovoj?

vlatkap

Za pitanja od 1-6. odgovore ćeš naći u slajdovima prof.Muse

EUROPSKI UPRAVNI PROSTOR I NACIONALNA UPRAVA –literatura po Vodiču kroz studij 2010/2011

Obavezna literatura:
Grupa autora (2006) Javna uprava.Nastavni materijali, Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str.347-360, 375-382, 383-391, 395-406).

Koprić Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (kvazi) nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava (8):3, str.647-688

Musa Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: Prema europskoj kvaliteti javne uprave? Pusić Eugen (ur) Hrvatska država i uprava – stanje i perspektive. Okrugli stol održan 26. i 27. ožujka 2008. u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Zagreb; str.171-182,

Musa Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol.6., br.3.

Ćapeta, T. i S.Rodin (2010) Osnove prava Europske unije. Zagreb: Narodne novine. (poglavlje I. Osnovni pojmovi i koncepti prava EU, str.3-45; II.6.1. Izravni učinak direktiva – Općenito, str.60-62)

Predavanja na stranici http://www.pravo.hr/UZ/drustveno_veleuciliste/
Hvala Vam kolegice vrlo ste ljubazni !

Jadranka15

Tamara Ćapeta i Siniša Rodin: Osnove prava Europske unije
Na temelju Ugovora iz Lisabona – gradivo za cjeloživotno obrazovanje pravnika
travanj 2010., 148 stranica, meki uvez, oznaka 811-267, cijena 167,00 kuna u NN, a u Knjižnici Pravnoga fakulteta uz predočenje indeksa 125,00 kuna.

SADRŽAJ KNJIGE
 Predgovor
Kratice
I. OSNOVNI POJMOVI I KONCEPTI PRAVA EU
1. Uvod 
2.   Osnovni pojmovi
3. Osnivački ugovori 
4. Nekadašnja tri stupa EU i  promjene na temelju Ugovora iz Lisabona
5. Pravo Europske unije 
6.   Izvori prava EU
6.1. Primarni i sekundarni izvori prava EU
6.2. Praksa Europskog suda kao izvor prava EU
6.3. Opća načela prava EU
6.4. Opća načela prava EU – primjer temeljnih ljudskih prava
7. Ciljevi i  vrijednosti Europske unije
8. Zadaće, aktivnosti i ovlasti Europske unije 
9. Tipologija ovlasti Europske unije 
10. Doseg prava Europske unije
11. Primjena prava EU u državama članicama
12. Institucije Europske unije
12.1. Općenito
12.2. Europski parlament
12.3. Europsko vijeće
12.4. Vijeće ministara
12.4.1. Općenito
12.4.2. Donošenje odluka u Vijeću ministara
12.5. Europska komisija
13. Zakonodavni postupci
13.1. Općenito
13.2. Redovni zakonodavni postupak
13.3. Posebni zakonodavni postupak
14. Europski sud
14.1. Organizacija ES
14.2. Suci
14.3. Nezavisni odvjetnici
14.4. Metode rada i postupak pred Europskim sudom
14.5. Nadležnosti Europskog suda
14.6. Opći sud i Službenički sud
II. PRIMJENA PRAVA EU PRED NACIONALNIM SUDOVIMA
1. Novi pravni poredak
2. Opravdanja za tvrdnju o “Novom pravnom poretku”
3. Izravni učinak
3.1. Općenito
3.2. Uvjeti za izravni učinak
3.3. Verikalni i horizontalni izravni učinak
4. Nadređenost europskog prava
5. Izravni učinak i nadređenost pred nacionalnim sudom
6. Izravni učinak direktiva
6.1. Općenito
6.2. Razvoj doktrine o izravnom učinku direktiva
6.3. Vertikalni i horizontalni učinak direktiva
6.4. Posredni ili interpretativni učinak direktiva i europskog prava općenito
6.5. Granice interpretativne obveze
6.6. Učinci direktiva – pregled
7. Posredni učinak drugih izvora prava
7.1. Posredni učinak akata bivšeg trećeg stupa
7.2. Posredni učinak i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
8. Odgovornost države za štetu u pravu EU
8.1. Općenito
8.2. Pojam države koja odgovara za štetu
8.3. Uvjeti za nastanak odgovornosti za štetu
III. OSNOVE UNUTARNJEG TRŽIŠTA EU
1. Uvod – tržišne slobode i njihova sudska zaštita
2. Pozitivna i negativna integracija i važnost njihovog razlikovanja za sudove
3. Kako UFEU uređuje unutarnje tržište
4. Norme UFEU o tržišnim slobodama
5. Sloboda kretanja robe
5.1. Općenito
5.2. Je li norma u dosegu čl. 34. UFEU
5.3. Tko su adresati čl. 34. UFEU
5.4. Je li norma koja je u dosegu čl. 34. UFEU opravdana
5.5. Kada osobito važni razlozi javnog interesa mogu opravdati nacionalnu normu koja ograničava slobodu kretanja robe
5.6. Analiza sukladnosti nacionalnih mjera sa čl. 34. UFEU
6. Sloboda kretanja usluga
6.1. Općenito
6.2. Sloboda kretanja usluga – temeljni koncepti prema GATS-u i pravu EU
6.2.1.Općenito
6.2.2. Ugovor u funkcioniranju Europske unije
6.2.3. Doseg pravnih pravila UFEU o slobodi kretanja usluga
6.2.4. Supsidijarnost slobode kretanja usluga
6.2.5. Opravdanja nacionalnih mjera koje ograničavaju slobodu kretanja usluga
6.2.6. Uzajamno priznanje i test proporcionalnosti
6.2.7. Odnos primarnog i sekundarnog prava
IV. PRETHODNI POSTUPAK
1. Uvod 
2. Ugovorni temelji  prethodnog postupka
3. Predmet prethodnog postupka 
4. Svrha  prethodnog postupka
5. Učinci prethodnih odluka 
6. Na što se može  odnositi pitanje nacionalnog suda
7. Podjela uloga između nacionalnih  sudova i Europskog suda
8. Tko može pokrenuti prethodni postupak 
9. Ovlast podnošenja zahtjeva za tumačenje 
10. Ovlast podnošenja zahtjeva za ocjenu valjanosti
11. Obveza podnošenja zahtjeva
12. Oslobođenje od obveze podnošenja zahtjeva za tumačenje
13. Hitni prethodni postupak (PPU)
14. Kako sastaviti zahtjev Europskom sudu

PRILOG – Informativna uputa Europskog suda
Dodatna literatura
Web stranice
Bilješka o autorima

PREDGOVOR KNJIZI
Početkom XXI. stoljeća Europska unija ima značaj kontinentalnog javnog poretka. U svojoj pravnoj dimenziji, taj je poredak relevantan ne samo za njene države članice, već i globalno. Sudjelovanje u europskom političkom procesu i participacija u donošenju europskih pravnih pravila više nije privilegij malog i elitnog kluba europskih država i njihovih političkih elita. Danas, je pravo Europske unije relevantno u životu svakog stanovnika Europe.
Iako Hrvatska još nije članica Europske unije, pravo te organizacije postupno postaje dijelom njenog nacionalnog pravnog poretka. Ono je već danas relevantno i primjenjuje se dijelom na temelju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dijelom na temelju harmoniziranog hrvatskog prava, te dijelom na temelju recepcije prava država članica s kojima Hrvatska dijeli pravno nasljeđe.
Međutim, primjena prava EU prije i nakon stupanja u članstvo znatno se razlikuju. Trenutkom pristupanja Hrvatske u članstvo Europske unije doći će do paradigmatskog obrata. Hrvatske institucije, pravne osobe i građani, prestat će biti objekti i postat će subjekti prava EU. Hrvatska vlada i Sabor počet će sudjelovati u donošenju propisa na europskoj razini. Ti će propisi stvarati subjektivna prava za pravne subjekte u Hrvatskoj, a hrvatski sudovi svih razina morat će izravno primjenjivati te propise štiteći subjektivna prava koja izravno izviru iz prava EU. Po tome se pravo EU razlikuje od prava svih drugih međunarodnih organizacija. Osnivački ugovori primjenjuju se prema drugačijoj paradigmi od drugih međunarodnih ugovora, uključujući i Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Svrha je ove knjige poslužiti kao početno gradivo u cjeloživotnom obrazovanju pravnika. Ona je namijenjena prvenstveno pravnicima praktičarima – sucima, odvjetnicima i državnim odvjetnicima. U tom je smislu ograničen i njen sadržaj koji najprije prezentira opće informacije bitne za razumijevanje pravnog okvira Europske unije, a nakon toga se selektivno fokusira na one probleme s kojima će se suci i odvjetnici susretati u svakodnevnom radu.
U prvom se dijelu izlažu temeljni pojmovi i koncepti prava EU. Pojašnjava se struktura Europske unije, njene institucije, te pravni izvori. U drugom se dijelu, prikazuju učinci prava EU u nacionalnom pravu država članica, te obaveze nacionalnih sudova koje proizlaze iz europskog prava. U trećem dijelu objašnjavaju se temeljni pojmovi unutarnjeg tržišta, te se na primjeru slobode kretanja robe i slobode kretanja usluga prezentira osnovni metodološki instrumentarij kojim se moraju koristiti nacionalni sudovi država članica. U posljednjem, četvrtom dijelu, objašnjava se prethodni postupak – postupak u kojemu nacionalni sudovi postavljaju Europskom sudu pitanja vezana uz interpretaciju ili valjanost prava EU. Autori su mišljenja da razumijevanje sadržaja prezentiranog u ovoj knjizi predstavlja nužni minimum kompetencija koje svaki sudac i svaki odvjetnik jedne države članice moraju steći.
Te kompetencije obuhvaćaju (1) vještinu snalaženja u izvorima prava EU i njihove pravne evaluacije u svrhu zaštite subjektivnih prava u postupcima koji se vode pred nacionalnim sudovima, (2) vještinu interpretacije i primjene pravnih pravila prava EU u nacionalnom pravnom poretku i sposobnost interpretacije i primjene nacionalnog prava na način koji je sukladan pravu EU, (3) razumijevanje temeljnih materijalnopravnih koncepata prava unutarnjeg tržišta i metodologije njihove analize i primjene pri rješavanju sporova te (4) razumijevanje postupka prethodnih pitanja koja nacionalni sudovi postavljaju Europskom sudu uz stjecanje osnovne vještine njihove artikulacije.
Nadamo se da će čitatelji, na temelju promišljanja ovdje izloženih pravnih koncepata te na temelju izabranog materijalnog prava, steći sposobnost samostalnog snalaženja u opsežnom pravnom gradivu prava EU, uključujući sposobnost pravne argumentacije i pravne analize, te donošenja odluka koje će se na njemu temeljiti.
Stupanjem Hrvatske u članstvo EU njeni suci postaju europskim sucima koji će moći utjecati na oblikovanje europskog prava. Nadamo se da će ova knjiga poslužiti kao prvi korak koji će zainteresirati i uvesti hrvatske praktičare u europsko pravo.
Knjiga odražava stanje prava EU na temelju Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o funkcioniranju Europske unije, potpisanih u Lisabonu 13. prosinca 2007., koji su stupili na snagu 1. prosinca 2009., a objavljeni su u O.J. C115/13 i O.J. C115/47 od 9. svibnja 2008. godine.

anita1989

pozdrav, zanima me jel postoji koja dobra skripta po kojoj se može naučiti ovaj predmet za prolaz??? i koliko je vremenski potrebno za naučit ovaj predmet???:confused2:

karosa

Gdje se mogu nabaviti članci iz Javne upave i ostali koji su nam literatura, dal možda u kopiraoni ?

martina_sk

Administrator
da imaš tu knjigu u fotokopiraoni ja sam ju tamo kupila(tj.kopirala) za nekih 30kn
vidim po literaturi koju je tu netko objavio da ima po malo stranica iz vise knjiga pa da li oni to bez problema sve skupe u jednu knjigu kad trazis da ti fotokopitaju u toj fotokopitaoni? jer kad sam ih trazila da mi fotokopitaju npr. od 123-150, pa od 159-170 oni nisu htjeli...

Horiemon

Kronično vaš, 0-24
vidim po literaturi koju je tu netko objavio da ima po malo stranica iz vise knjiga pa da li oni to bez problema sve skupe u jednu knjigu kad trazis da ti fotokopitaju u toj fotokopitaoni? jer kad sam ih trazila da mi fotokopitaju npr. od 123-150, pa od 159-170 oni nisu htjeli...
al to ti zavisi od raspoloženja djevojčeta koji radi u kopiraoni, kao i do kopiraone.
Imaš dvije kopiraone: onu u gjure deželića i onu u masarykovoj. probaj dal u jednoj dal u drugoj. ja sam valjda pogodio iz prve u pravu i bez problema dobio od do stranice koje su mi trebale. još je ženskica bila sretna kaj nije morala zapisivati neg sam joj ja već zapisao. :D

MARYYNNA

ljudi jel se slažete da je dovoljna za prolaz ovaj skripta od obivane a da za usmeni još pređemo ove prezentacije na stranici prava???hvala

i dali je ovo prava literatura:
1. Koprić, I. i dr. (2006) Javna uprava. Nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet. (str. 347-360., 375-382., 383-391., 395-406).
2. Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava. Hrvatska javna uprava, vol. 6., br. 3. (str. 93-106).
3. Koprić, Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi)nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma. Hrvatska javna uprava, vol.8, br.3.
4. Musa, Anamarija (2008) Hrvatska i europski upravni prostor: prema europskoj kvaliteti javne uprave?. Pusić, Eugen (ur.) Hrvatska država i uprava: stanje i perspektive. Zbornik radova s Okruglog stola HAZU, ožujak 2008. (str.171-182)
5. Koprić, Ivan (2009) Kritična važnost kapaciteta javne uprave za pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji: Jesu li važnije političke zapreke ili upravne mogućnosti ? U: Hrvatski javni sektor, Zbornik referata III. konferencije Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, Opatija 2. I 3. travnja 2009.
6. predavanja na stranici http://www.pravo.hr/UZ/drustveno_veleuciliste/

mateja19

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ja dobila 3 po skripti od obivane,dovoljna je definitivno.osim toga sam samo škicnula na stranicu enter europe čisto da se uživim u predmet :crazy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks