AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

zoki

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
bok zna li tko nešeto malo više o BIJELOJ KNJIZI tj kaj bi sve trebalo znat o njoj jer ja znam da se prema njoj razlikuju javne službe i da nešto ima u skripti Bijela knjiga o regulatornim agencijama ili je to dvoje dovoljno znat trebam mišljenje HVALA

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Odgovor: ZOKI
Bijela knjiga/zelena knjiga
(White Paper/Green Paper - Livre blanc/Livre vert)
Bijela je knjiga vrsta dokumenta Europske komisije, koji sadrži prijedloge budućih aktivnosti Zajednice u pojedinom području. Ponekad bijela knjiga slijedi zelenu knjigu, koju Komisija izdaje kako bi počela proces konzultacije o nekom pitanju na europskoj razini. U kontekstu približavanja zemalja srednje i istočne Europe europskim integracijama, Komisija je izdala “Bijelu knjigu o pripremi zemalja srednje i istočne Europe za integraciju na unutarnje tržište”, kao vodič pridruženim zemljama srednje i istočne Europe u procesu usklađivanja zakonodavstva u području uređenja unutarnjeg tržišta. Taj dokument obrađuje 22 od ukupno 31 poglavlja propisa sadržanih u sklopu pravne stečevine Zajednice.

sanjica

dobro jutro:laughing:
molila bi nekoga da mi da prijmjer za razliku uredbe i direktive...čisto da vidim da li mislim dobro...

puno puno hvala:happy:

nitko??? kaj ste svi položili ???:laughing:

Irina

UREDBE-cilj:harmonizacija prava, direktno se primjenjuju u nac. zakonodavstvu,imaju trenutnu pravnu snagu u svim zemljama članicama istodobno i imaju veću pravnu snagu od direktiva
DIREKTIVE-cilj:približavanje prava EU, ukazuju na ciljeve koje treba ostvariti,ne istiskuju iz primjene zakone država članica,ali ih obvezujuda prilagode svoje nac. zakonodavstvo pravilima EZ

Jadranka15

Bok Micek, ja sam izvanredni student i mogu Ti reći da predavanja iz EUP-a , nova koja su objavljena na NaslovnicaWeb pravnog fakulteta da po njima teku predavanja
1. Nastanak i razvoj Europske unije i
2. Europska unija - institucije, pravni sustav i odlučivanje, na satu ne zapisuju, ali se gleda i pamti tko dolazi na predavanja. Pozdrav

Jadranka15

Javna uprava - nastavni mterijali - je knjiga žuto zelene boje, a ako si polagal nauku o javnoj upravi onda moraš imati tu knjigu jer ona služi za učenje za sve tri godine stručnog studija javne uprave.

Dobro veče, molim pomoć na slijedeća pitanja, koja glase:
Koja je razlika između regulatornih agencija (3 tipa) i izvršnih agencija ? i
Koji su zadaci regulatornih agencija?. Hvala.

zoki

Javna uprava - nastavni mterijali - je knjiga žuto zelene boje, a ako si polagal nauku o javnoj upravi onda moraš imati tu knjigu jer ona služi za učenje za sve tri godine stručnog studija javne uprave.

Dobro veče, molim pomoć na slijedeća pitanja, koja glase:
Koja je razlika između regulatornih agencija (3 tipa) i izvršnih agencija ? i
Koji su zadaci regulatornih agencija?. Hvala.

Regulatorne agencije- tijelo strukturno izdvojeno iz sustava državne uprave formalno odvojeno od ministarstva koje obavlja javne zadatke na nacionalnom nivou na trajnoj osnovi u kojem su zaposleni javni službenici i financira se uglavnom iz državnog proračuna te je podloženo propisima javnog prava
Izvršne su agencije osnovane prema uredbi i povjereni su im zadaci upravljanja zajednice jednim ili više programa to bi trebala biti razlika

zadaci: donošenje pojedinačnih odluka koje su pravno obvezujuće za treće ososbe, pružanje direktne pomoći Komisiji ili članiicama u interesu Zajednice u smislu tehničkog ili znanstvenog savjeta te inspekcijskih izvještaja stvaranje mreže nacionalnih tijela i organiziranje suradnje među njima u interesu Zajednice u smislu prikupljanja razmjene i usporedbe informacija i dobre prakse, plus prikupljanje analiza i slanje objektivnih pouzdanih i lako razumljivih podataka vezanih uz područje djelovanja pojedine agencije

muholovac

kada i u kojem institucionalnom obliku nastaje EU??? plz..brzi odg..panika pred ispit..još samo 5 dana..a nemogu se baš pohvaliti nekim znanjem..

Jadranka15

Kada je i u kojem institucionalnom obliku nastala EU ?
Jedan od bitnih temelja za razumijevanje Europske unije je poznavanje njezinog institucionalnog okvira i načina njegovog funkcioniranja. Institucije Europske unije, kroz čiji se rad donose zajedničke odluke i provode zajedničke aktivnosti, zastupaju interese različitih segmenata Unije - Unije kao cjeline, njezinih država članica, građana EU-a, pojedinačnih regija i sl. Ugovorom o osnivanju Europske zajednice osnovano je pet institucija EU-a: Europska komisija, Vijeće Europske unije, Europski parlament, Sud Europskih zajednica i Europski revizorski sud. Europski revizorski sud (engl. European Court of Auditors) nadgleda prihode i rashode Unije i podjelu proračunskih sredstava

Jadranka15

Dobro jutro, imam pitanje
Na kojim načelima počiva EUP?
Načelo dobre vladavine (good governance) i
NJM (Novi javni menadžment), da li je to odgovor ili ovo
Načela EUP su:
1. Načelo pravne sigurnosti i predvidivosti (vladavina prava)
2. Načela otvorenosti i transparentnosti
3. Načelo odgovornosti
4. Načela efikasnosti i učinkovitosti, molim pomozite, Hvala

Dalida

Dobro jutro, imam pitanje
Na kojim načelima počiva EUP?
Načelo dobre vladavine (good governance) i
NJM (Novi javni menadžment), da li je to odgovor ili ovo
Načela EUP su:
1. Načelo pravne sigurnosti i predvidivosti (vladavina prava)
2. Načela otvorenosti i transparentnosti
3. Načelo odgovornosti
4. Načela efikasnosti i učinkovitosti, molim pomozite, Hvala
Ovo dolje ti je odgovor, to ti se nalazi u članku EUP: Približavanje nacionalnih uprava (A.Musa), str.131-132

Jadranka15

Puno Ti hvala Dalida, već sam luda od tog učenja.

[admin]Molimo ubuduće koristite ikonicu Hvala![/admin]

Dobro veče, nisam sigurna, pa Vas molim da mi kažete da li je na ovo pitanje dobar ovaj odgovor koji slijedi:

Koje javne službe razlikuje Bijela knjiga i objasni razliku?

Bijela knjiga sažima rezultate javne rasprave i, u osnovi, ne napušta temeljna stajališta i koncepciju službi od općeg interesa iznesenih u Zelenoj knjizi. Dokument snažno ističe nekoliko značajnih poruka s obzirom na vrlo osjetljivu materiju službi od općeg interesa te posebno naglašava važnost službi od općeg interesa kao jednog od stupova europskog modela društva.
Osnovna načela u pogledu regulacije službi od općeg interesa naznačena u Bijeloj knjizi su:
 načelo supsidijarnosti koje treba omogućiti organizaciju i djelovanje službi od općeg interesa na razini koja je najbliža građanima;
 postizanje ciljeva službi od općeg interesa u okviru jedinstvenog tržišta;
 službe od općeg interesa trebaju doprinijeti postizanju kohezije kroz koncept univerzalne službe;
 osiguravanje visoke razine kvalitete i sigurnosti u obavljanju službi;
 zaštita prava korisnika i potrošača;
 praćenje i vrednovanje obavljanja službi radi osiguranja kvalitete;
 poštivanje različitosti službi od općeg interesa;
 transparetnost u pogledu oblikovanja i provedbe javnih politika koje se tiču službi od općeg interesa;
 jačanje pravne sigurnosti u pogledu službi od općeg interesa.

Jadranka15

Za ispit iz EUP od literature Ti je potrebno slijedeće:
Grupa autora (2006) Javna uprava: nastavni materijali, Zagreb, Društveno veleučilište i Pravni fakultet, str. 347-360; 375-382; 383-391, 395-406
Musa, Anamarija (2006) Europski standardi u pogledu službeničkog prava, Hrvatska javna uprava, vol.6, br.3
Koprić Ivan, Anamarija Musa, Vedran Đulabić (2008) Europski standardi regulacije službi od općeg interesa: (Kvazi) nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma (ima skripta sa we stranici Pravnog fakulteta)
Predavanja od prof.Musa - na web stranici Pravnog fakulteta, i naravno proraditi pitanja sa pismenoga dijela koja su do sada izašla na forumu. U tom ispitu EUP ima dosta iz državne uprave, ako nemaš položenu državnu upravu malo teže ćeš proći na ispitu, jer kod predavanja ove godine iz EUP bila je preporuka da se prvo položi državna, a tek onda EUP, jer će vjerojatno biti pitanja iz državne uprave. Toliko, uz pozdrav i sretno

orhideja

zdravo svima.molim upute kako uciti ovaj ispit?koja je literatura?planiram izaci na ovaj ispit u prvom mjesecu?koliko mi treba da ga naucim?jel tezak ispit
pozdrav marini2; evo ja sam na prošlom roku položila ovaj ispit (od prve) pa da prenesem svoja iskustva. ispit nije pretežak, meni je trebalo 2 tjedna kvalitetnog učenja (izvanredni student, obitelj, itd.), a učila sam iz knjige: Grupa autora (2006) Javna uprava: nastavni materijali, Zagreb, Društveno veleučilište i Pravni fakultet, str. 347-360; 375-382; 383-391, 395-406 i iz skripti sa predavanja od prof. Musa. malo sam si pogledala pitanja s prijašnjih rokova i zaključila da je najčešće malo više pitanja iz krnjige "javna uprava", ali nije pravilo. sretno!:laughing:

kada i u kojem institucionalnom obliku nastaje EU??? plz..brzi odg..panika pred ispit..još samo 5 dana..a nemogu se baš pohvaliti nekim znanjem..
EU nastaje 1993.g. Ugovorom iz Maastrichta i čine je tzv. 3 stupa.
to je moje mišljenje, a vidim da kolegica jadranka15 ima drugo mišljenje. pozdrav i sretno sutra na ispitu.:laughing:

mena

pitanja iz B grupe su bila: što je EUP-što je,kad se javlja,vladavina prava-što je i načela,što otežava institucionalizaciju,CAF,TQM,europski parlament-funkcije,razlozi europske integracije,3 ugovora o nastanku EZ,pravni akti u 1.stupu...više se nesjećam..

muholovac

pozdrav..evo i ja bila n aispitu..nije bilo teško..al malo vremena..evo neka od pitanje koja se sjećam
1.a.razlozi nastanka EU
b.3 osnovna ugovora na temelju kojih je nastala EU
2.a.sastav ep
b.pravni akti u 1.stupu i koje su razlike
3.a.EUP-kada i zašto nastaje
b.problem institucionalizacije
4.a.Što je europska vladavina i koji su ciljevi
b.koja su načela europske vladavine
5.a.TQM
b.CAF-karakteristike

eto to bi bila pitanja..kolko se ja sjećam..ak sam nekaj zaboravila nadopunite me..

muholovac

hej..heej..ja bila na usmenom..i prošla..trojka je v žepu ;=) :laughing:

usmeni uopće nije bil teški..mene je pitala regulatorne ag i njihove zadaće..i koje osnove moraju službenici ispiniti prema SIGM-a programu..ful lagano..kolegicu kaj je bioal samnom je pitala eup..načela..laaaaagno..

Dalida

thanx na informaciji...al jel mi mos reci kako ispituje?
Na ovom roku je pitala ono što nisi napisao dobro u testu, postavi po 2-3 pitanja i to je to. Znači obavezno pitanje iz ispita + još neko standardno pitanje (imaš po postovima naprijed),
ovaj rok je pitala europsku komisiju-sastav i funkcije, europski parlament, regulatorne agencije, javne službe, EUP-institucionalizacija, funkcije Europskog suda, to je uglavnom to, vrti stalno ista pitanja

tanja4

Bok!Zanima me koji je koncept ispita EUP i nacionalne uprave?KOliko pitanja ima pismeni,tko ispituje od prof?Mislim izaći u 1.mj na ispit.Da li je dovoljno učit iz knjige javna uprava (određene str.)Europski standardi u pogledu službeničkog prava,europski standardi regulacije službi od općeg interesa:kvazi- nezavisna regulacijska tijela u izgradnji modernog kapitalizma i predavanja koja su objavljena na internet straniaci veleučilišta???Molim nekog da mi odgovori,unaprijed hvala!!!

tanja4

Bok!Malo sam pogledala ova pitanja na forumu i vidim da se dosta postavljaju pitanja o TQM i o CAF.Da li mi može tko odgovorit na ta pitanja jer nemogu to nigdje naći...i di se to u literaturi nalazi da bar pokušam potražit...Hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks