AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

zecica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ej ljudi imam jedno pitanje. nemogu nikako skužit koje su tradicionalne vrijednosti u javnoj upravi. dal su to one političke, pravne, ekonomske i socionalne... puno hvala unaprijed:happy:

jaasmiinaa

zna li tko koje standarde treba ispunjavati državni službenici prema sigmi
javni interes iznad privatnog
odvajanje politike i uprave
osobna odgovornost službenika za rad
stabilnost
plaća
merit princip

mazica

može molim potvrda za ova dva pitanja:
1. Tri ugovora kojima je uspostavljena Europska zajednica?
Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik (1952-2002.)
Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (1958.)
Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici (1958.)
2. Kojim ugovorom i kada je uspostavljena Europska unija?
Ugovorom iz Maatricha 1993. god.

što bi vi odgovorili na pitanje:
kada i u kojem institucionanom obliku je nastala EU?

izvanredni sam student i nisam mogla ići na predavanja pa me malo bune svi ti silni nazivi i godine???

puno hvala!!!:confused2:

mazica

confused2:još mi nitko nije odgovorio na pitanja od jučer a ja već imam nova???
1. Razlika između regulatornih i izvršnih agencija?
da li je to samo u vremenu,znam definiciju i mislim da je samo to...
2. Koje javne službe razliku bijela knjiga i objasni razliku?
da li su to službe od općeg interesa
3. Europska kvaliteta javnih službi?
4. Zašto dolazi do eruopske integracije 1950-ih?
5. Kada dolazi do inzistiranja na kvaliteti uprave?
6. Koje su uredbe u 1. stupnju i njihov sadržaj?
7. Koje su reforme u trancizijskim zemljama?
8. Koji su oprečni reformski uprave?

ima dosta pitanja s reformama a ja to nigdje nemam?? a ispit je u utorak??

molim dobre duše da pomognu???:sad:

puno hvala...:happy:

hvala jadranka15 što nas uvijek obavještavaš kad je ispit :happy:

kaj nema nikoga ovdje??? znam da je petak navečer ali ispit je za 3 dana?? smrc:frustrating:

hvala jadranka :laughing:
iskreno stvarno se trudim budem još više:tongue2:

Pontifex

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
može molim potvrda za ova dva pitanja:
1. Tri ugovora kojima je uspostavljena Europska zajednica?
Ugovor o Europskoj zajednici za ugljen i čelik (1952-2002.)
Ugovor o Europskoj zajednici za atomsku energiju (1958.)
Ugovor o Europskoj ekonomskoj zajednici (1958.)
2. Kojim ugovorom i kada je uspostavljena Europska unija?
Ugovorom iz Maatricha 1993. god.

što bi vi odgovorili na pitanje:
kada i u kojem institucionanom obliku je nastala EU?

izvanredni sam student i nisam mogla ići na predavanja pa me malo bune svi ti silni nazivi i godine???

puno hvala!!!:confused2:
Potvrđujem tvoje odgovore na prva dva pitanja - točni su... :laughing::laughing:
Sutra kada dobijem svoje bilješke koje nemam sad tu, odgovorim ti na preostala pitanja, neću sad napamet da ne pogriješim... Javim ti sutra ukoliko mi vrate zabilješke i ako se ne nađe neka dobra duša koja ti prije odgovori...:wink5:

Pontifex

confused2:još mi nitko nije odgovorio na pitanja od jučer a ja već imam nova???
1. Razlika između regulatornih i izvršnih agencija?
da li je to samo u vremenu,znam definiciju i mislim da je samo to...
2. Koje javne službe razliku bijela knjiga i objasni razliku?
da li su to službe od općeg interesa
3. Europska kvaliteta javnih službi?
4. Zašto dolazi do eruopske integracije 1950-ih?
5. Kada dolazi do inzistiranja na kvaliteti uprave?
6. Koje su uredbe u 1. stupnju i njihov sadržaj?
7. Koje su reforme u trancizijskim zemljama?
8. Koji su oprečni reformski uprave?

ima dosta pitanja s reformama a ja to nigdje nemam?? a ispit je u utorak??

molim dobre duše da pomognu???:sad:

puno hvala...:happy:

hvala jadranka15 što nas uvijek obavještavaš kad je ispit :happy:

kaj nema nikoga ovdje??? znam da je petak navečer ali ispit je za 3 dana?? smrc:frustrating:

hvala jadranka :laughing:
iskreno stvarno se trudim budem još više:tongue2:
Mazica, evo odgovora:
1. REGULATORNE AGENCIJE su nezavisne agencije, donose pojedinačne odluke ili opća pravila, te nadziru ponašanje subjekata u nekom segmentu društva radi ostvarenja javnog interesa, izdvojene su iz stroge hijerarhije državne uprave; a IZVRŠNE AGENCIJE upravljaju jednim ili više programa Zajednice na određeno vrijeme.

2. Bijela knjiga razlikuje javne službe prema agencijama koje olakšavaju funkcioniranje unutarnjeg tržišta, agencije koje promiču soc. dijalog na EU razini, te agencije za provedbu programa i zadaća EU.

3.KVALITETA JAVNIH SLUŽBI: tu se podrazumijeva objasniti TQM i CAF...

4. Do europske integracije 50. - ih god. dolazi zbog potreba da se stvori Europa prema američkom modelu, tako integrirana Europa bila bi učinkovitija na ekonomskom planu, a i takvvom Europom bi bilo lakše politički upravljati, imala bi snažniju obranu, time bi smanjila američki teret, a i bila bi veće tržište za američke proizvode.

5. Do inzistiranja na kvaliteti uprave došlo je na summitu u Lisabonu gdje je kao strateški cilj EU utvrđeno: postati najkompetitivnija i na znanju utemeljena ekonomija na svijetu koja je sposobna za održivi rast sa više radnih mjesta, boljim radnim mjestima, te većom soc.kohezijom.

7. Reforme u tranzicijskim zemljama su: upravne reforme koje mogu biti: tradicionalne, modernizacijske, tržišne i minimizirajuće.

8.NEŠTO SI KRIVO NAPISALA ...

Reforme ti se inače spominju u knjizi Nastavni materijali...
Sretno sutra! Stigneš još ovo proučiti...:wink5:

zoki

zna li tko ova pitanja
1 specifičnosti tranzicijskih zemalja
2 izvori prava EU objasni i popredaj po važnosti i donositeljima
3 koji su uvjeti zemalja kandidata prema Sigmi

4 zna li tko koje uvjete treba ispunjavati drž. službenici prema sigmi jer dvoje ljudi mi je napisalo različiti odgovor molim nekog da odgovori tko je siguran u odgovor

Pozojsky

A GRUPA
1.a)nastanak i razvoj EU,razlozi integracije.
b)struktura
2.a)EK formiranje
b)Koje gl.izvrsno tijelo unije,cije interese promovira,
4.a) tradicionalne & nove vrijednosti
b)
5.a)gospodarska sluzba
B)koncept univerzalne

Sobodno me nadopunite...

Ksenija

Još su bila pitanja:
Koje je glavno zakonodavno tijelo Unije, sastav, čije interese zastupa?
Dvije doktrine uprave?
Uglavnom-premalo vremena za puno pitanja...
Imali smo svega 25 minuta, i mislim da to zaista nije u redu!

Pontifex

zna li tko ova pitanja
1 specifičnosti tranzicijskih zemalja
2 izvori prava EU objasni i popredaj po važnosti i donositeljima
3 koji su uvjeti zemalja kandidata prema Sigmi

4 zna li tko koje uvjete treba ispunjavati drž. službenici prema sigmi jer dvoje ljudi mi je napisalo različiti odgovor molim nekog da odgovori tko je siguran u odgovor

1. Tranzicijske zemlje, buduće članice EU moraju proći dodatne napore usvajanja acqui - a kao i prilagodbu svojih struktura i postupaka za pridruživanje EU. Glavna posebnost upravnih reformi u tranzicijskim zemljama je Welfare State program kojim međunarodne financijske agencije inzistiraju na jačanju tržišta i smanjenju blagodati koje pruža država blagostanja.

2. Izvori prava EU : primarno pravo - pravo najvišeg ranga, tu spadaju osnivački ugovori (to znaš nabrojati) i opća načela prava, te sekundarno pravo koje čine: pravni akti institucija EU, međunarodni sporazumi i sudska praksa.

Toliko od mene, nadam se da će pomoći!:happy:

orhideja

evo da se pohvalim prošla jučer na usmenom!

neka od pitanja: čimbenici oblikovanja EUP, EK, Parlament, Europski sud, regulatorne agencije, CAF, pravo EU, najvažniji ugovori - ne mogu se više sjetit, neka me netko nadopuni,
pozdrav svima!

Pozojsky

Ovako...usla komisija pa ostali...pitala me razlika uredbi i direktiva pa pojasni,EUP,ERA (eur.reg.ag.)pa E.VIJECE,pa cimbenici koji otezavaju istit.EUP,komitologija,E.Vladavina,neku curu je pitala...CAF..uglavnom vise je ispitivala dr.dio tj.EUP...stalno je okretala ispite..prema meni je bila fer ...cak je dala sekundu da promislim...sto je nice..uglavnom ja sam dobro naucila pa mi nije bio problem...dobila sam 4...sretno svima na dr.roku...
E da,upoznala sam kolegicu IMEDIC (zakon :happy:)i culi samo svakakve stvari...pozz od Pozoya !

foxy24

evo da i ja napišem svoje mišljenje...danas sam prošla usmeni.u četvrtak nisam mogla dobit slobodan dan na poslu i doči na usmeni pa sam nazvala prof musu koja mi je omogučila da danas odgovaram i eto prošla sam...mogu reči da je Musa prema meni bila ok i ugodno me je iznenadila što me pitala naknadno što ne mogu reči da bi učinila večina profesora...eto za kraj ču napisati pitanja koja me je pitala i poželiti svima sriću da polože koji tek planiraju ići...univerzalne službe,osnivačke ugovore,šta je eup,čimbenici oblikovanja eup-a,i koji faktori koji otežavaju stvaranje eup-a...POZZ:crazy:

pošalji joj mail i pitaj ju pa če ti nešto odgovoriti..isplati se probati.

zoki

koji su uvjeti zemalja prema sigmi pliz dobru dušicu da pomogne i da koje uvjete treba ispunjavati drž službenici prema sigmi plizzz help

zvrka

koji su uvjeti zemalja prema sigmi pliz dobru dušicu da pomogne i da koje uvjete treba ispunjavati drž službenici prema sigmi plizzz help
Uvjeti zemalja:
1. poštivanje načela zakonitosti i vladavine prava.
2. propisi koji se tiču odgovornosti službenika i dužnosnika i koja se odnose na zaštitu njihove nepristranosti i integriteta.
3. propisi koji osiguravaju predvidljivost odlučivanja i olakšavaju sudski nadzor upravnih odluka i djelovanja
4. propisi za upravljanje javnim financijama i njihovu kontrolu te transparentnost i odgovornost u pogledu javnih izdataka
5. ukupna sposobnost upravnih i pravosudnih sistema za primjenu tih propisa
(to ti se nalazi u knjizi Javna uprava na 404.str., i ako to nije točno neka me netko ispravi)

Uvjeti za službenike:
- javni interes iznad privatnog
- odvajanje politike i uprave
- osobna odgovornost službenika za rad
- stabilnost
- plaća
- merit princip

zoki

zna li tko možda malo više o komitologiji ja imam samo u natuknicama pa molim nekog ako zna bar neke karakteristike

Jadranka15

KOMITOLOGIJA - je postupak kada komisija surađuje s odborima sastavljenim od predstavnika država članica.
Imamo tri grupe odbora:
- savjetodavni (advisory) - najslabija uloga- imaju takvu ulogu da zapravo njihovo mišljenje ne obvezuje Europsku komisiju. Europska komisija može donijeti tu implementacijsku mjeru, odnosno tu odluku bez obzira što dobr ima suprotno mišljenje.
- upravljački (management) Ek može donijeti odluku samo ako nema veta. EK može donijeti odluku samo ako se odbor ne usprotivi odluci EK.
- regulatorni (regulatory) - EK može donijeti odluku samo ako se odbor složi, tj. EK može donijeti odluku samo ako taj odbor da svoju suglasnost.

ili stručno citirano - sve o COMITOLOGYA

Odborska procedura (Comitology)
Odborska procedura je postupak koji Europska komisija primjenjuje pri donošenju provedbenih mjera za implementaciju zakonodavstva EU-a. Ovim postupkom Europska komisija traži mišljenje stručnih odbora čiji su članovi stručnjaci država članica EU-a. Postupak omogućuje Europskoj komisiji uspostavljanje dijaloga s državnim administracijama prije usvajanja provedbenih mjera radi pronalaženja provedbene mjere koja bi najviše odgovarala situaciji u državama članicama na koje se provedbena mjera odnosi. Odbori se dijele u tri skupine: savjetodavne odbore čije je mišljenje Europska komisija dužna primiti na znanje; upravljačke odbore čije je mišljenje Europska komisija, u slučaju neslaganja s prijedlogom provedbene mjere Komisije, dužna uputiti Vijeću EU-a na razmatranje; regulatorne odbore čije je odobrenje nužno da bi Europska komisija donijela provedbenu mjeru.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks