AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

JustMe

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
1a koje akte donosi Eu Vijeće i jesu li pravno obvezni
b uloga parlamentarnih odbora
2.a uredbe
b demografski deficit
3a upravna rješenja
b temeljne obveze službi od općeg ekon. interesa
4a pristupni kriteriji Eu
b minimalni standardi za proces javnih konzultacija
5a istocno prosirenje
b upravne reforme prema temeljnim vrijednostima

PetraZG97

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jucer sam malo kasnila na redovno predavanje i nisam cula što je profa rekla za izvanredne studente pa bi mi puno znacilo kad bi netko napisao sto je rekla?!
I zanima me moraju li izvanredni studenti dolaziti na predavanja za izvanredne ako redovito dolaze na predavanja za redovne studente?

Merienn79

Danas je bio 1. kolokvij. Po meni strasno tezak,puno ljudi je otislo nakon sto su vidjeli pitanja.
Moja grupa je bila A. Pitanja, povijesni razvoj Unije, dokument koji se smatra pretecom Unije,predsjednik Europskog vijeca (ovlasti,ko ga bira,kako, ukratko sve o tome), osnovni i sporedni motivi za osnivanje agencija, europski gospodarski i socijalni odbor-sve o tome, nacelo supsidijarnosti i neizravnog ucinka-objasni, javne politike objasni, nacela bijele knjige,nabroji-objasni, postupak pregovaranja objasni, posljedni postupak u kreiranju javne politike-objasni,postupci pred sudom EU nabroji i objasni

megan fox

Danas je bio 1. kolokvij. Po meni strasno tezak,puno ljudi je otislo nakon sto su vidjeli pitanja.
Moja grupa je bila A. Pitanja, povijesni razvoj Unije, dokument koji se smatra pretecom Unije,predsjednik Europskog vijeca (ovlasti,ko ga bira,kako, ukratko sve o tome), osnovni i sporedni motivi za osnivanje agencija, europski gospodarski i socijalni odbor-sve o tome, nacelo supsidijarnosti i neizravnog ucinka-objasni, javne politike objasni, nacela bijele knjige,nabroji-objasni, postupak pregovaranja objasni, posljedni postupak u kreiranju javne politike-objasni,postupci pred sudom EU nabroji i objasni
Nije bilo s datumima, bilo je samo Osnivacki ugovor kao izvor prava

Nije bilo javne politike nego zadnja faza oblikovanja?

Merienn79

Mozda sam i zaboravila pitanja ili ih krivo napisala, oprosti, to mi je tako ostalo u glavi. U svakom slucaju meni je bilo dosta tesko.

megan fox

Mozda sam i zaboravila pitanja ili ih krivo napisala, oprosti, to mi je tako ostalo u glavi. U svakom slucaju meni je bilo dosta tesko.

Bitni da zelis pomoci i podijeliti pitanja, to je vazno i pohvalno, jel nitko drugi nije kolegijalan pa nije stavio druge grupe,
jos jedan ispravak nije postupak pregovaranja nego upravljanje putem pregovora!

blondy

Grupa B: Lisabonski ugovor ( kada je stupio na snagu i koje su najvažnije izmjene), Visoki povjerenik EU za vanjske poslove i sigurnostnu politiku (tko ga bira i ovlasti), odbor regija, doktrina Meroni, načelo lojalnosti i načelo izravnog učinka, načela prava EU kao izvor prava EU, razlika zelena i bijela knjiga, drugog pitanja u ovoj grupi se ne sjećam - mogu potražiti u knjizi pa javim naknadno, dva aspekta demokratskog deficita i zadnje pitanje 4 metode po OMC.

megan fox

Pitanja sa kolokvija, B grupa
1. a) Sto je upravna doktrina, navedi koje doktrine poznajes?
b) detaljno objasni doktrinu dobrog javnoh upravljanja?
2. a) Sto je europski upravni prostor? Te navedi pristupe europeizacije?
b)Objasni nacelo proporcionalnosti i supsdijarnosti?
3. a) Objasni privatizaciju i komercijalizaciju kod javnih sluzbi?
b) Nedostatci nezavisnih regulacijskih tijela?
4. a) Navedi regulatorne reforme u zemljama OECD-a i ukratko objasni?
b) Glavne metode koje Komisija koristi za pojednostavljenje propisa?
5. a) Istocno prosirenje koje zemlje i razlozi?
b) Nabroji vazne upravne reforme koje su provedene?

Uglavnom pitanja se ponaponavl, prodite forum i samo po pitanjima ucite!
Sretno svima!

KikiSan

Pitanja - Drugi kolokvij 20.1.2020.
Grupa B.

1)
a)Što je upravna doktrina, suvremene navesti.
b)Objasni doktrinu dobrog javnog upravljanja.
2)
a)Što je Europski upravni prostor, i
navesti temeljne pristupe europeizacije.
b)Objasni načelo supsidijarnosti i proporcionalnosti.
3)
a)Objasni trend privatizacije i komercijalizacije.
b)Navedi nedostatke nezavisnih regulacijskih tijela.
4)
a)Navedi i ukratko objasni tri faze regulatorne reforme.
b)Navedi glavne metode koje Komisija koristi za pojednostavljenje propisa.
5)
a)Istočno proširenje, koje su zemlje i kada ušle u EU te navesti razloge.
b)Navesti reforme provedene u RH u svrhu europeizacije.

Posljednje uređivanje:

Amf

Pitanja 2 kolokvij - 20.1.2020.
Grupa A

1.a) Uloge vrijednosti ii nabroji vrijednosti koje suvremena javna uprava treba poštivati.
b) Unutarnje upravne vrijednosti?
2.a) Što je europski upravni prostor i koji su temelni standardi europskog upravnog prostora?
b) Koji su čimbenici oblikovanja europskog upravnog prostora?
3.a) Objasni liberalizaciju i deregulaciju.
b) Prednosti nezavisnih regulatora?
4.a) Objasni javne konzultacije i koji su minimalni standardi za proces javnih konzultacija?
b) Koji su uvjeti primjene procjene učinka regulacije?
5.a) Navedi koje države su se priključile Europskoj uniji u mediteranskom proširenju i koji su razlozi?
b) Koji su pretpristupni kriteriji? (Kopenhagen i Madrid)

možda nisu točno tako formulirana, ali je to bit pitanja.. uglavnom se ponavljaju pitanja!
Sretno svima!!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks