AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Europski upravni prostor i nacionalna uprava

Ina18

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Da pomognem, ako će kome pomoći... ja sam uzela pitanja odavde s foruma unazad 2 godine (pismeni i usmeni), skužiti će te da se puno njih ponavlja, i po tome učila. odnosno, uzela sam s face-a onu malu skriptu i vidjela koja pitanja nedostaju. S time da, moram napomenuti uz ta pitanja čitala sam knjigu da lakše razumijem gradivo. I upalilo je, tako da to je bio moj recept za pismeni i usmeni kod Lalić. Skripta mi je služila kao orijentir na što više obratiti pozornost.
Imas li mozda ta skupljena pitanja?

miška

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
nažalost, meni je lakše ako pišem rukom, pa iz tog razloga nemam na kompu. Po izlasku s ispita, bilježnicu dala kolegici. :(

Ina18

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ma kuzim da, svatko radi kako mu je lakse :) jesu li mozda one teorije sa pocetka europskog upravljanja dobro napisane u toj manjoj skripti? Meni je to gotovo nemoguce shvatiti, i ne znam kako da ih naucim ..

miška

S obzirom da je to od 11mj izbaceno iz lierature, nisam puno na tome stajala! A i rijetko je na ispitnim pitanjima.

arizona

Danas pitanja koliko se sjećam:

Kako je uređena EU od ugovora iz Maastrichta i koja je najvažnija razlika.
Upravljanje učinkom ukratko.
Metode upravne simplifikacija.
Reforme po radikalnosti mjera i o svakoj ponešto.
Reforme koje je RH provela tokom europeizacije.
Istočno proširenje, kada, koje zemlje i specifičnosti tog proširenja.
Postupak nakon usvajanja zakonodavnog akta.
Odgovornost i transparentnost EU .
Unutarnje ustrojstvo komisije.
Benchmarking i sto obuhvaća.

Toliko sam se sjetila, neka netko dopuni.

mape5

Super Moderator
sve si se sjetila ;) samo nek još bude prolaz i to je to. ja nisam odgovorila ništa na upravljanje učinkom, a ove reforme tokom europeizacije, napisala samo 4 i to mi vjerojatno nebuju priznali... ovo ostalo bi trebalo biti prolazno

a pitanje je načelo otvorenosti i transparentnosti

ivana1972

Bok kolege. Molim pomoć. Treba mi odgovor na pitanje upravne reforme u RH, čimbenici oblikovanja EUP-a i upravne vrijednosti. Hvala unaprijed!

brineta12

Danas pitanja koliko se sjećam:

Kako je uređena EU od ugovora iz Maastrichta i koja je najvažnija razlika.
Upravljanje učinkom ukratko.
Metode upravne simplifikacija.
Reforme po radikalnosti mjera i o svakoj ponešto.
Reforme koje je RH provela tokom europeizacije.
Istočno proširenje, kada, koje zemlje i specifičnosti tog proširenja.
Postupak nakon usvajanja zakonodavnog akta.
Odgovornost i transparentnost EU .
Unutarnje ustrojstvo komisije.
Benchmarking i sto obuhvaća.

Toliko sam se sjetila, neka netko dopuni.
Koje reforme je trebalo napisati u trecem pitanju?? Evo po radikalnosti mjera?

mape5

Super Moderator
upravne reforme su tradicionalne, modernizacijske, tržišne i minimizirajuće. Radikalnost mjera se oćituje u stupnju radikalnosti primjene doktrine novog javnog menadžmenta, za sve osim tradicionalne weberijanske uprave. Tak sam ja danas napisala u testu još sam malo pojasnila svaku.

upravne vrijednosti su demokratske, političke, pravne, socijalne i ekološke - ovo pitanje je osnove osnova

čimbenici oblikovanja EUPA - sporedni i glavni. Glavni porizaze iz djelovanja institucija EU.
presude europskog suda, djelovanje europskog vijeća, osnivački ugovori, zakodavna aktivnost vijeća eu i parlamenta, djelovanje EK, KONTAKTI UPRAVNIH SLUŽBENIKA U OKVIRU POSTUPAKA KOMITOLOGIJE, UPRAVNIH MREŽA I AGENCIJA, UPRAVNA INFEKCIJA KAO UPRAVNA TRADICIJA PREUZIMANJA DOBRE PRAKSE IZ JEDNOG U DRUGI UPRAVNI sistem, utjecaj međunarodnih procesa i doktrina

ovak, da napomenem, znam da velika slova nisu primjerena al ostao mi capsluk uključen :) a puno sam napisala pa mi se neda sve ponovno

fakin

Super Moderator
bio sam dvaput, prvi put kad sam pao više je ljudi palo nego prošlo usmeni, drugi put kad sam prošao jedno 20 % je palo, samo po iskustvu vam govorim...

kruska

Jel postavlja pitanja kako joj dode il ovisi kako napises ispit pa te pita sukladno ispitu?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks