AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Boras na ustavnom sudu pobija izjednačavanje sveučilišnih i stručnih studija

garavuša

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jesu oni saborski zastupnici, o njima ovisi donosenje zakona, al koliko su zapravo strucni za raspravljanje o x pitanja u saboru, to je pitanje.
A od Podolnjaka ionako nikad nista. Upitno je koliko je on uopce upoznat da na nasem faxu postoji strucni studij, a kamoli da je upoznat s programom istoga. Kao osoba cini mi se bas zbunjen, a daleko od toga da bi se zalozio za nekoga.

A sto se tice specijalistickog poslijediplomskog javne uprave, program je skoro identican nasem programu. (Jedino da se u formalnom smislu dobije visa kvalifikacija). Taj studij datira jos iz vremena kada nisu postojali specijalisti javne uprave s ciljem da se pravnike i politologije vise osposobi za podrucje javne uprave.

lapan

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pozitivna je stvar sto se velika vecina zastupnika slaze i podupire prijedlog ministarstva po kojem strucni studiji imaju jednaku kvalifikaciju kao i sveucilisni tako da ce vrlo vjerojatno to biti izglasano i to je dobro. S druge strane treba forsirat promjenu titule specijalista u strucni magistar kako bi imali ujednacene nazive sa europskim nazivima. Nadam se da po tom pitanju Europska unija mora vrsiti pritisak koji ce i omoguciti promjenu titula u skorijoj buducnosti. Zadnja bitka vodit ce se na polju upisa na poslijediplomske studije i mislim da ce i to jednog dana biti moguce ali nacekat cemo se. Jos jedna stvar koja mi nije najjasnija, Ustavni sud je odlucio da osobe koje su zavrsile strucni studij nemaju pravo upisa doktorskog studija, a sto je sa upisom na poslijediplomske specijalisticke studije. Konkretno znam primjer da se na Poslijediplomski studij kriminalistickog istrazivanja na sveucilistu u Rijeci mogu upisati specijalisti javne uprave kao i na medicinsko pravo u Splitu. Ako netko zna neka pojasni uvjete i razliku na sto se dozvoljava upis a na sto ne.

taz

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
A od Podolnjaka ionako nikad nista. Upitno je koliko je on uopce upoznat da na nasem faxu postoji strucni studij, a kamoli da je upoznat s programom istoga. Kao osoba cini mi se bas zbunjen, a daleko od toga da bi se zalozio za nekoga.
Ko je otišo u politiku s motivom da se založi za drugoga. Nije nitko, pa sigurno neće ni Podolnjak. Koji je to profil lika najbolje goori da si je frajer promijenil prezime. Kaj očekivat od takvog karaktera? Taj ak i nekaj napravi u politici, ne vjerujem da bu to onda bilo za ikog osim za sebe i svoje. Još kad se sjetim da sam glaso za njegovu stranku.

dobar dan

Mislim da je nekorektno čovjeka prozivati zbog ičeg a najmanje promijene prezimena. Da li će zakon proći ili ne, ne ovisi o njemu, ili bilo kome tamo u sabornici jer zakon će progurati ili gura ekipa koja vodi skupa i visoka veleučilišta ili stručne studije jer ovim zakonom njihovi studenti po ECTS bodovima postaju jednaki onima s fakultetom. A njima kasnije za posao ne treba natječaj jer ima vezu. Drugim riječima vojska glasača u saboru odradit će svoj posao neovisno o tome tko je kaj reko ili za što se borio.

taz

Mislim da je nekorektno čovjeka prozivati zbog ičeg a najmanje promijene prezimena.
Ko ga je prozvo? A i da jesam, lik je sam otišu o politiku, pa mu je u opsiu posla i da trpi "prozivanja" pogotovo od nekoga ko je glaso za njegovu stranku. Sam velim kaj mislim.

P.S. To kad si netko promijeni prezime, govori sve o njemu, To, što se mene tiče, rade ljudi bez karaktera.

garavuša

Ko ga je prozvo? A i da jesam, lik je sam otišu o politiku, pa mu je u opsiu posla i da trpi "prozivanja" pogotovo od nekoga ko je glaso za njegovu stranku. Sam velim kaj mislim.

P.S. To kad si netko promijeni prezime, govori sve o njemu, To, što se mene tiče, rade ljudi bez karaktera.
Potpisujem iz razloga jer se radi o ljudima koje smo izabrali da nas predstavljaju i zalažu se za naše interese, a ne samo da budu "podizači ruku", te prema tome smijemo biti kritički raspoloženi prema njima. Također, za svoj (ne) rad dobivaju pozamašnu naknadu iz državnog proračuna (čitaj: našeg novca).
Da se itko od njih založi za interes građana, svakako zaslužuje pozitivnu kritiku, a u ovom konkretnom slučaju zastupnika Podolnjaka isti se samo javlja kad su samo njegova prava u opasanosti odnosno kad se nešto odnosi na njega i njegovu grupu.

mape5

Super Moderator
Danas sam bio na saborskoj raspravi o ovoj temu. Uglavnom sadašnji je prijedlog da se izjednači kvalifikacija sveučilišnih i stručnih studija, međutim i dalje mi sa stručnog studija nakon 5 godina faksa nećemo moći upisati poslijediplomski studij. Lovrinović je rekao da je on protiv toga da se uopće i izjednače ti studiji jer "su svi stručni studiji privatni studiji i puno su lakši od sveučilišnih". U sabornici je bio naš prof Podolnjak koji zna da na njegovom faksu postoji studij koji je stručni i na državnom je faksu i nije nimalo lakši radi tog naziva, međutim pogađate nije reagirao niti išta rekao, toliko je njega briga o studentima njegovog fakulteta.

Nadalje, apsurd kao sve u našoj državi. Mi nakon našeg faksa možemo normalno u Sloveniji upisati poslijediplomski, ali ne možemo u Hrvatskoj.

Još jedan apsurd, postoji na našem faksu poslijediplomski studij JAVNE UPRAVE koji mogu upisati pravnici i politolozi, a mi s javne uprave ne možemo.

Pošto se ovom prilikom nije praktički ništa izmijenilo što bi nama pomoglo, a imamo profesora s faksa koji je upućen u situaciju direktno, sumnjam da će se u najmanje idućih 10 godina išta po promijeniti po tome pitanju.

Hvala lijepo.
baš dobro da si bio na saborskoj raspravi, a sad mislim da znam zašto Podolnjak nije reagirao - kako je Lovrinovićev stav da nije dobro da se to izjednači, isti takav stav je i kod pojedinih profesora na našem faksu (informacija od studenata) - jer razina znanja koju mi na stručnim studijima imamo ne može se mjeriti sa razinom znanja koju stječu pravnici HALOOO!?!? i iz tog razloga sigurno ovaj nije reagirao. jer je to možebitni stav našeg faksa.

drugo, ja se nadam da kad završim specijalistički da će biti mogućnosti upisati taj poslijediplomski studij javne uprave nas studenata s javne uprave.
a Slovenija hehehehe mala dežela velikoga srca primila bi hrvaške studente, i ako ću imati priliku bogme bum upisala faks u Sloveniji ili bi probala na ENI

garavuša

[DOUBLEPOST=1518593805,1518593620][/DOUBLEPOST]
baš dobro da si bio na saborskoj raspravi, a sad mislim da znam zašto Podolnjak nije reagirao - kako je Lovrinovićev stav da nije dobro da se to izjednači, isti takav stav je i kod pojedinih profesora na našem faksu (informacija od studenata) - jer razina znanja koju mi na stručnim studijima imamo ne može se mjeriti sa razinom znanja koju stječu pravnici HALOOO!?!? i iz tog razloga sigurno ovaj nije reagirao. jer je to možebitni stav našeg faksa.

drugo, ja se nadam da kad završim specijalistički da će biti mogućnosti upisati taj poslijediplomski studij javne uprave nas studenata s javne uprave.
a Slovenija hehehehe mala dežela velikoga srca primila bi hrvaške studente, i ako ću imati priliku bogme bum upisala faks u Sloveniji ili bi probala na ENI
Super je to što se želiš dalje nastavit obrazovati. No, zanima me koji su točno motivi istoga? Osim ako si baš-baš odlična studentica. Ti faksevi vjerojatno puno koštaju.
Primjerice, meni je bezveze nešto učiti što sam već x puta ponavljala, zus, zup, načela good governence, NJM..tu smo već doma...itd. Rađe bi se dodatno osposobila na području ekonomije ili konkretno za nešto specijalizirala tipa projekti, javna nabava i sl. ono što će mi pomoći u pronalasku posla.

mape5

Super Moderator
motivi su visoki..... cijena...to može biti presudno i nisam odlicna studentica...
i radim... tak da se školujem uz rad ;)

garavuša

Moj je stav da doktorski i poslijediplomski nebi trebali biti toliko dostupni (tu se ističe taj problem komercijalizacije visokoškolskog obrazovanja - ukoliko imaš novca možeš nastaviti). Dolazi u pitanje i sama kvaliteta poslijediplomskog studija ukoliko ga mogu završiti baš svi.
Pritom smatram da se i našoj struci treba omogućiti nastavak školovanja, ali prema jasnim kriterijima, dakle samo onim najboljim studentima.
Primjerice, ENA u odabiru kandidata također polazi od kriterija izvrsnosti.
Nema smisla da netko s dvojkama i trojkama (a tu sam i ja) danas-sutra bude doktor znanosti (koji bi trebali biti vrsni intelektualci).
Previše je naglasak na formi, a premalo na sadržaju obrazovanja. Onaj tko je željan znanja može ga steći na drugačije načine: samoučenjem, životnom školom, usavršavanjam, tečajevi, radionice, razmjena iskustva, angažiranjem....

Miracle_worker

Samo su nam uvažili činjenicu da smo VSS što je čak za ovaj studij gigantski pomak, ali pokušaj dobiti radno mjesto tajnika u kojoj školi na što po Zakonu također imamo mogućnost....malo sutra! Zato se ja spremam prekvalificirat u - sobare....a lovim poslove na osnovi SSS ekonomiste :confused:

Afrodita

Hocemo li onda moci upisati bar poslijediplomski na nekom drugom srodnom fakultetu ? Posto je bilo navedeno da ce moci svi s razinom obrazovanja 7 upisati isti.

lapan

Dvoje kolega koji su samnom studirali i diplomirali na specijalistickom studiju javne uprave upisali su ovaj poslijediplomski prosle godine ali to je bilo prije nego je Boras krenuo fantazirati sa Ustavnim sudom. Sad da li ce sta mjenjati za upis u iducu akademsku godinu saznat cemo u 9 mjesecu. Fora je bila da taj poslijediplosmki studij magistri prava i politologije upisuju bez uvjeta, oni koji su slusali pravne predmete( TU SE UBRAJAMO MI) mogu upisati uz polaganje dva ispita razlike od kojih je jedan procesno pravo a drugi se trenutno nemogu sjetiti i oni koji upisuju taj poslijediplosmki sa drugih fakulteta(TU SE UBRAJAJU SVI OSTALI nePRAVNI fakulteti) upisuju uz polaganje tri razlike predmeta, znaci uz ova dva plus Ustavno pravo. Studij traje godinu i pol i kosta 21 tisucu kuna. Sad, kljucno je to, da nakon zavrstka ovog poslijedipmoskog studija moze se nastaviti na doktorski studij kriminalistickog istrazivanja u Zagrebu, ali kako je Boras napravio sranje i sprijecio da itko sa zavrsenim specijalistickim strucnim studijem ide na doktorski studij vrlo lako da cemo popusiti i za upis na ovaj (jedan od rijetkih) poslijediplosmkih koje smo mogli upisati.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks