AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Boras na ustavnom sudu pobija izjednačavanje sveučilišnih i stručnih studija

mary-zgb

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Uniball, Uljp sam ucila tjedan dana po cijeli dan iz skripte iz koje svi uce, malo nadopunila ono sto fali iz knjige i nabubala to napamet koliko sam mogla i prosla iz prve. Gradansko mjesec dana, svaki dan po 5-6 sati iz knjige i prosla iz prve. Naravno ocjene iz toga su 2 jer mi se nije dalo mucit za vise. Tako da moze se samo treba sjest i bubat. A rasprava koja se tu vodi oko pravnog fakuleta i tezine tog studija nema smisla jer vecina onih koji komentiraju i usporeduju pravnike i nas nisu ocito bili u prilici osjetit to divno iskustvo. Tako da oni koji misle da smo u 90% gradiva isti kao pravnici, neka upise pravo i zavrsi ga i prestanu kukat da imaju vise privilegija nego mi.
[DOUBLEPOST=1489607815,1489607652][/DOUBLEPOST]Uniball, Uljp sam ucila tjedan dana po cijeli dan iz skripte iz koje svi uce, malo nadopunila ono sto fali iz knjige i nabubala to napamet koliko sam mogla i prosla iz prve. Gradansko mjesec dana, svaki dan po 5-6 sati iz knjige i prosla iz prve. Naravno ocjene iz toga su 2 jer mi se nije dalo mucit za vise. Tako da moze se samo treba sjest i bubat. A rasprava koja se tu vodi oko pravnog fakuleta i tezine tog studija nema smisla jer vecina onih koji komentiraju i usporeduju pravnike i nas nisu ocito bili u prilici osjetit to divno iskustvo. Tako da oni koji misle da smo u 90% gradiva isti kao pravnici, neka upise pravo i zavrsi ga i prestanu kukat da oni imaju vise privilegija nego mi.

bella kiss

pravnik?
Uniball, Uljp sam ucila tjedan dana po cijeli dan iz skripte iz koje svi uce, malo nadopunila ono sto fali iz knjige i nabubala to napamet koliko sam mogla i prosla iz prve. Gradansko mjesec dana, svaki dan po 5-6 sati iz knjige i prosla iz prve. Naravno ocjene iz toga su 2 jer mi se nije dalo mucit za vise. Tako da moze se samo treba sjest i bubat. A rasprava koja se tu vodi oko pravnog fakuleta i tezine tog studija nema smisla jer vecina onih koji komentiraju i usporeduju pravnike i nas nisu ocito bili u prilici osjetit to divno iskustvo. Tako da oni koji misle da smo u 90% gradiva isti kao pravnici, neka upise pravo i zavrsi ga i prestanu kukat da imaju vise privilegija nego mi.
[DOUBLEPOST=1489607815,1489607652][/DOUBLEPOST]Uniball, Uljp sam ucila tjedan dana po cijeli dan iz skripte iz koje svi uce, malo nadopunila ono sto fali iz knjige i nabubala to napamet koliko sam mogla i prosla iz prve. Gradansko mjesec dana, svaki dan po 5-6 sati iz knjige i prosla iz prve. Naravno ocjene iz toga su 2 jer mi se nije dalo mucit za vise. Tako da moze se samo treba sjest i bubat. A rasprava koja se tu vodi oko pravnog fakuleta i tezine tog studija nema smisla jer vecina onih koji komentiraju i usporeduju pravnike i nas nisu ocito bili u prilici osjetit to divno iskustvo. Tako da oni koji misle da smo u 90% gradiva isti kao pravnici, neka upise pravo i zavrsi ga i prestanu kukat da oni imaju vise privilegija nego mi.
Analizirajmo ovo:
"A rasprava koja se tu vodi oko pravnog fakuleta i tezine tog studija nema smisla jer vecina onih koji komentiraju i usporeduju pravnike i nas nisu ocito bili u prilici osjetit to divno iskustvo. Tako da oni koji misle da smo u 90% gradiva isti kao pravnici, neka upise pravo i zavrsi ga i prestanu kukat da oni imaju vise privilegija nego mi."
Ja npr., kao što jesam objasnio, osjetio sam to " divno iskustvo".
Nemaju više privilegija kod studija, već privilegije postoje nakon diplome.
A te su privilegije - napredovanje, dnevnice, velike plaće, manje posla, ugled....
Zašto bih upisao pravo, kad sam završio ovo?

SuperDuško

Nemam običaj uključivati se u rasprave na forumu, ali pratim ovu temu već neko vrijeme i jednostavno moram reagirati na nevjerojatnu količinu gorčine i negativnosti koja izlazi iz postova nekih korisnika. Konstantno lamentiranje o tome kako je naš studij beznadan i kako nas gaze privilegirani pravnici ne pomaže nikome, a najmanje mlađim kolegama koji još nisu ni krenuli tražiti posao.

Upravo zbog kolega koji još studiraju ili traže posao, a eventualno bi mogli ostati obeshrabreni čitajući ovu temu, želim podijeliti svoje pozitivno iskustvo. Završila sam specijalistički studij prošle godine (trenutno imam 26 godina) i nakon nekoliko mjeseci traženja, primljena sam na stručno osposobljavanje u jednoj organizaciji javnog sektora, i to na radno mjesto koje mi je bilo gotovo prvi izbor. Kako sada stvari stoje, uz malo sreće, nije isključena mogućnost da nakon isteka 12 mjeseci ostanem tamo raditi kao stručni suradnik. Zadovoljna sam poslom, radim u dinamičnoj okolini i još uvijek nisam doživjela da me bilo tko gleda svisoka, a najmanje moja mentorica, koja je, usput budi rečeno, pravnik.

Time ne želim reći da je situacija u Hrvatskoj odlična, svi znamo da je to daleko od istine, ali vjerujem da nisam jedina koja je uspjela naći priliku za dobar posao nakon našeg studija. Nisam imala nikakve veze ni poznanstva, javila sam se na natječaj koji me zanimao, prošla intervju i testiranje i to je sve.

A što se tiče toga da se naš studij smatra manje vrijednim ili čak bezvrijednim, to jednostavno nije istina. Većina poslodavaca nema pojma da naš studij uopće postoji, a još su manje upoznati s time što mi tamo učimo, zato su razgovori za posao idealna prilika da se "izreklamirate" i kvalitetno objasnite koje su vaše kompetencije i po čemu se studij javne uprave razlikuje od pravnog studija - objasnite im da ste javni menadžer u nastajanju ;)

fakin

Super Moderator
živiš u nerealnom svijetu. većina ljudi može dobiti stručno, stalni posao gotovo nemoguće u javnom sektoru bez veze.

preko 10 prijatelja dobilo je stručno i govorili su im kao ako budu dobri ostat će i naravno sve su ih sterali i uzeli opet nove na stručno. tako rade otkad su uveli stručno i tako će i raditi dok god će taj sustav postojati. jednostavno i realno. sve drugo su gluposti i budalaštine

Aine

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Znaci, dobijete informacije iz prve ruke i dalje cvilite. Daj ajde vise, po xti put UPISITE PRAVO. Tocka, amen.
Pazi, nerealan svijet. Hahha pa daj, koliki vam je IQ?

SuperDuško

Izgleda da je kolega bolje upoznat s mojom situacijom od mene. Stojim iza toga što sam rekla jer imam konkretne razloge vjerovati da će mi ponuditi stalan posao nakon SOR-a, ali nema smisla raspravljati kad je netko u startu zaključio da su to "gluposti i budalaštine".

fakin

Super Moderator
aj kad završiš SOR javi se ovdje na temu da nam kažeš kako je bilo. ja bih drage volje htio da se zaposliš za stalno, ali prema iskustvu velike većine ljudi koje osobno poznam to je nemoguće bez veze. s vezom je naravno sve moguće, ali to ne računam pod pošteno zapošljavanje

bella kiss

pravnik?
Vjerojatno je dobila posao negdje u Zagrebačkom holdingu, a tamo su plaće ionako 30% veće nego u državnoj upravi. Naravno da je zadovoljna, počela je dobivati neku lovu, više ne ovisi o roditeljima (koji su joj živi i nisu u penziji).
Sad ne kuka, ali njen nerealni svijet će joj se urušiti čak i ako je zaposle na stalno, kad se uda, kad počnu krediti, kad ju roditelji više ne budu financirali, a ona shvati da do penzije neće imati veću plaću nego što sada ima.
Sad ima za u disko, da si kupi garderobu i to je to.
Bolje nego kad nije mogla.

mape5

Super Moderator
ooooo baš jaka frustracija...
Malo više optimizma u životu ne bi škodilo. Kao studenti javne uprave, za početak bi trebali znati razlike između državne službe i javne službe. U državnoj službi, ako si na SOR-u nema automatskog zapošljavanja zato što si simpatičan šefici i kolegama. Potrebno je provesti javni natječaj - valjda znate postupak zapošljavanja prema Zakonu o državnim službenicima.
U javnim službama, vjerojatno se može odmah nakon SOR-a zaposliti bez ikakvog natječaja, na određeno ili neodređno ili na ugovor o djelu? to ne znam?
zašto Bella Kiss tako otužno komentiraš nečiji život , koga možda i ne poznaš, ne znam jel poznaješ tu osobu ili ne - nebitno
Vjerojatno je dobila posao negdje u Zagrebačkom holdingu, a tamo su plaće ionako 30% veće nego u državnoj upravi. Naravno da je zadovoljna, počela je dobivati neku lovu, više ne ovisi o roditeljima (koji su joj živi i nisu u penziji).
Sad ne kuka, ali njen nerealni svijet će joj se urušiti čak i ako je zaposle na stalno, kad se uda, kad počnu krediti, kad ju roditelji više ne budu financirali, a ona shvati da do penzije neće imati veću plaću nego što sada ima.
možda je moj život a i tvoj život otužan, jer smo se nažalost susreli s takvim situacijama - ko je nama kriv što smo odgajani tako da kad dobiješ posao u državnoj službi (meni je moja mama govorila- drži taj posao kćeri, to ti je sigurno, nemoj odlaziti, nije sve u velikoj plaći, imaš stalan posao) - ko mi je kriv što se nisam zaposlila u Holdingu ili gradu Zagrebu, sve ti je to na kraju kad bolje razmisliš vlastiti odabir. Ja sam zadovoljna svojim poslom u državnoj službi, radim više od 20 godina. Bila mi je plaća mizerna dugo godina, a sad kad konačno diplomiram plaća će mi biti veća oko 300 kn. i to je to ja zadovoljna i s tim.

a zapošljavanje preko veze.... toga može biti...nadam se da će se svi zaposliti preko veze i time se hvaliti :) pa onda jednog dana izvisiti zbog te veze HA

fakin

Super Moderator
e o tome ja pričam. plaće u gradskim poduzećima su male, a u državnim mizerne. ne razumijem ljude koji su sretni što s fakultetom u vrhuncu svoje snage rade za 5-6 tisuća kuna. to je teška mizerija s kojom možeš doslovno preživljavati od mjeseca od mjeseca. ne možeš ništa ni uštedjeti normalnim načinom života niti si priuštiti nešto luksuznije u svome životu.

dobar dan

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Nesretan si s tom plaćom zato što su ti drugi utuvili u glavu da moraš imat skup mobitel, skupe a poderane hlače na koljenima i masu drugih stvari da bi bio sretan.
A ne moraš. Malo se skockaš u glavi, skužiš da ti za sreću ne treba puno love i onda možeš raditi i posao za 5-6 tisuća kuna i biti sretan. to ti je način. u suprotnom završit ćeš ko ovaj kolega kojeg je život prošo i sad ogorčen čeka da mu dođe penzija.
izađi van, prvi je dan proljeća i zguštaj se malo. i ostavi mobitel doma

fakin

Super Moderator
zadnjih 10 godina nisam dao kune za mobitel, ako te to muči i naravno da nisam mislio na takve gluposti.

mislio sam na putovanja diljem europe i svijeta, mislio sam na odlaske u kazalište, koncerte, na utakmice i slično.

ako ne možeš barem 2 puta godišnje otići negdje van onda ne živiš život. ako ne možeš svaki tjedan otići na barem jednu predstavu/film/koncert/utakmicu onda ne živiš život. to se zove živiti život, sve ostalo je preživljavanje

bella kiss

pravnik?
Pa evo, ova je svjesna i zadovoljna time što "kad diplomira imat će 300 kuna više nego sada", što potvrđuje ovo što cijelo vrijeme tvrdim.
Znači, ima dovoljno za izlaske i garderobu, roditelji joj plaćaju sve druge troškove, dođe doma na gotovo i sve plaćeno i ne brine se za ništa.
Ona je zadovoljna, jer misli da će naći muža koji će sa velikom plaćom to sve nadoknaditi.
Inače - 5-6 tisuća, da toliko imam, san snova, istina.

Tourniquet

jane doe.
Dopis studentskog zbora TVZ-a o ovom zakonu o hrvatskom kvalifikacijskom okviru
Hrvatski kvalifikacijski okvir i borba za titule stručnih studija u Republici Hrvatskoj - Studentski zbor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu

Stavljam to tu jer i na nas se odnosi kao na studente stručnih studija. Ovo je prestrašno, ako ga usvoje smanjit će nam ectse i morat mijenjat cijeli program i diplome nam neće važit ovakve kakve su sad bile i onda ćemo tek bit diskriminirani. Imamo li mi neke naše predstavnike da se o tom očituju??

fakin

Super Moderator
pa dobro hoćemo li išta poduzeti ili ćemo stvarno dopustiti da nas likovi poput borasa rade debilima i da nakon što završimo ovaj mukotrpni faks baš ništa ne vrijedi?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks